سوالی که تعداد زیادی از بانوان میپرسند این است که آیا علائم چربی خون بالا در زنان و مردان متفاوت است؟ و این علائم چیست. در این مقاله به این موضوع پرداخته شده است.
علائم چربی خون بالا خانم ها
در بدن ما چربی خون به دو صورت کلسترول و تری گلیسرید دیده می شود. این مولکولهای بیولوژیک در حالت عادی برای برقراری متابولیسم طبیعی بدن و سوخت و ساز و رشد و ترمیم سلولی ضروری هستند و بدون آنها ارگان های مختلف بدن قادر به انجام وظایف خود نیستند.
اما مشکل از جایی شروع می شود که گاهی میزان این مولکول ها در گردش خون و در کبد ما به فراتر از حد نرمال می رسند که خود منشا بسیاری از بیماری هایی است که سلامت ما را تهدید می کنند.
بالارفتن این مولکول های در گردش خون باعث می شود که احتمال رسوب آنها در جداره ی عروق افزایش یابد و به دنبال آن است که خطر بروز سکته های قلبی و مغزی نیز بیش تر می شود.
رژیم های غذایی ناسالم، عدم تحرک کافی، چاقی و مصرف سیگار از مهم ترین عللی هستند که می توانند چربی خون شما را بالا ببرند. اما افزایش چربی خون آیا با علایمی همراه است؟ این علایم در زنان و مردان تفاوتی دارد؟
به عبارت ساده تر از کجا باید بفهمیم که میزان چربی خون ما افزایش یافته و نیازمند مراقبت بیش تری در این زمینه هستیم؟
با وجود اینکه برخی معتقد هستند که تعدادی علایم غیراختصاصی و مبهم نظیر داغ شدن کف دست ها و پاها و کرامپ های عضلانی (گرفتگی های دردناک به خصوص در ناحیه ی ساق پا) می تواند نشانه ی بروز چربی خون بالا در شما باشد.
واقعیت علمی اینجاست که افزایش چربی خون هیچ گونه علائم مشخص و اختصاصی ندارد و از نظر شدت و نوع علایم نیز تفاوتی در بین زنان و مردان دیده نمی شود. (مگر در موارد بسیار شدید و نادر که با آسیب برخی ارگان ها نظیر پانکراس (لوزالمعده) همراه است).
یعنی ممکن است میزان کلسترول یا تری گلیسرید شما در حدی بالاتر از حد نرمال باشد و حتی شما دچار برخی آسیب ها نظیر کبد چرب هم شده باشید ولی هیچ علایمی به طور معمول در این حالات بروز نکند.
پس راه چاره چیست؟ چطور می شود فهمید که چربی خون ما به حد خطرناکی رسیده است؟
طبق توصیه ی موسسه ی قلب و ریه ی آمریکا بهتر است برای اولین بار در سن 20 سالگی یک بار آزمایش کلسترول خون برای افراد انجام شود. پس از آن در صورتی که خطر بروز بیماری های قلبی عروقی در فرد توسط پزشک کم ارزیابی شود این آزمایش هر 5 سال تکرار شود.
اگر هم که پزشک خطر بروز بیماری های قلبی عروقی را نسبتا بالا ارزیابی می کند باید این آزمایش هر 2-3 سال تکرار شود.
هم چنین تمامی افرادی که در سنین 45 تا 65 سالگی قرار دارند باید هر دو سال و تمامی افراد بالاتر از 65 سال سالانه تحت بررسی آزمایشگاهی از نظر میزان چربی های خون قرار بگیرند. به عبارت دیگر تنها راه بررسی درست و دقیق میزان چربی خون شما از طریق انجام آزمایش خون است.
بنابراین توصیه ی ما این است که اگر تا به حال آزمایش چربی خون نداده اید بر اساس سن خود به فکر این آزمایش باشید تا در صورت نیاز تغییرات مناسب در سبک زندگی شما داده شود و اگر ضروری باشد داروی مناسب کاهنده ی چربی نیز استفاده کنید.
این طور می توانید یک قدم به سلامت ایده آل قلبی خود نزدیک تر شوید.
دکتر محمدحسین نجفی متخصص قلب و عروق و فشار خون