برای گرفتگی عروق پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟ برای پاسخ این سوال ابتدا بهتر است که اطلاعاتی راجع به سیستم عروقی بدن داشته باشیم، اگر رگ های ما کامل باز شده و به یکدیگر متصل می شدند، دو بار به دور کره ی زمین می پیچیدند. این مجموعه ی ماورایی که از لوله های انعطاف پذیر، بزرگ و ریز تشکیل شده است، سیستم گردش خون عروقی را شکل می دهد.
هر وضعیت غیرطبیعی که بر این سیستم اثر بگذارد، بیماری عروقی محسوب می شود. متخصص عروق مسئول مراقبت از سلامت قلب و عروق است اما این تنها کاری نیست که او انجام می دهد. در ادامه ی این مطلب، با دکتر بهنام مولوی فوق تخصص عروق پا در تهران و بیماری هایی که متخصص عروق درمان می کند یا درباره آنها مشاوره می دهد بیشتر آشنا خواهید شد. درباره ی خطرات واریس پا بخوانید.
دکتر بهنام مولوی
ایشان فوق تخصص جراحی عروق و اندووسکولار و همچنین دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشند. ایشان روزهای شنبه و دوشنبه از ساعت ۱۴ تا ۱۸ در کلینیک قلب دکتر نجفی حضور دارند. لطفا با تعیین وقت قبلی مراجعه نمایید. از ویژگی های دکتر مولوی میتوان به ای موارد اشاره کرد:
- فارغ التحصیل فوق تخصص جراحی عروق در سال ۱۳۸۹ از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- فارغ التحصیل جراحی عمومی در سال ۱۳۸۴ از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- فارغ التحصیل دکترای عمومی در سال ۱۳۷۲ دانشگاه آزاد اسلامی تهران
- جراحی عروق بیمارستان دکنر شریعتی از آبان ۱۳۸۹
- جراح عروق مشاور بیمارستان مرکز آموزشی- تحقیقاتی-درمانی قلب تهران از دی ماه ۱۳۸۹
- دانشیار جراحی عروق و اندووسکولار دانشگاه علوم پزشکی تهران از ۱۳۹۱
- مسئول آموزش اینترنی گروه جراحی مرکز آموزشی و پژوهشی و درمانی دکتر شریعتی تهران از ۱۳۹۲
- عضو کمیته مورتالیته و موربیدیتی مرکز آموزشی و پژوهشی و درمانی دکتر شریعتی تهران از ۱۳۹۵
- عضو شورای پژوهشی گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی تهران از ۱۳۹۴
- عضو کمیسیون فوق تخصصی جراحی عروق اداره کل پزشکی قانونی استان تهران از ۱۳۹۵
- عضو تیم تخصصی پزشکی مواجهه با بحران وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی از ۱۳۹۰
- عضو شورای بازنگری گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی تهران از ۱۳۹۴
- عضو شورای طراحی سؤال آزمون ارتقاء دستیاری و گواهینامه تخصصی سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵
- عضو مرکز تحقیقات جراحی مرکز آموزشی و پژوهشی و درمانی دکتر شریعتی تهران
- جراح عروق مشاور پژوهشگاه غدد دانشگاه علوم پزشکی تهران ۱۳۹۵
- عضو هیئت داوری نشریه یاخته Cell Journal پژوهشگاه رویان
- عضو هیئت تحریریه مجله Academic Journal of Surgery
درمان واریس با لیزر
متخصص عروق چه کاری انجام می دهد؟
یک متخصص عروق در مراقبت از انواع مشکلات عروقی و عارضه های سیستم گردش خون ، از واریس گرفته تا سکته مغزی، تخصص دارد. متخصصان عروق، رگ های خونی و سیستم لنفاوی (که بخشی از سیستم ایمنی است و تعادل مایع را حفظ می کند) را درمان می کنند. همچنین، یک جراح عروق یا همان متخصص اینترونشن ،در مورد هر شکل ممکن از مداخله و جراحی رگ های خونی آموزش دیده است. با این حال، هنگام درمان تنها روی انجام روش های جراحی اصراری نمی ورزد، بلکه اطمینان حاصل می کند که بیماران مبتلا به مشکلات سلامت عروقی درباره همه گزینه های درمانی خود اطلاعات لازم را به دست آورده اند.
چه زمانی باید به متخصص اینترونشن مراجعه کرد؟
زمانی که پزشک عمومی یا متخصص پا، بیماری عروقی را تشخیص دهد یا علائم رایج بیماری عروقی بروز پیدا کنند، می بایست به متخصص عروق مراجعه نمود. به عنوان مثال، ممکن است برای درد و تورم پا به پزشک متخصص مراجعه کنید و متوجه شوید که به ترومبوز ورید عمقی مبتلا هستید. با این حال، افرادی که در یک یا چند دسته پرخطر قرار می گیرند (با مصرف سیگار، ابتلا به دیابت یا فشار خون بالا) بهتر است محض احتیاط به طور منظم به متخصص عروق مراجعه کنند. از این رو، در صورت بروز مشکل، تاریخچه پزشکی بیمار در دسترس خواهد بود.
آدرس و شماره تماس دکتر مولوی
درمان بیماری های عروقی
بسیاری از بیماری های عروقی را می توان با دارو یا تغییر در سبک زندگی، ورزش و رژیم غذایی درمان کرد. همچنین زمانی که نیاز به جراحی باشد، جراح عروق بعد از پایان عمل بیمار را به حال خود رها نخواهد کرد، بلکه با هر بیمار رابطه ای عمیق برقرار می کند؛ چرا که بیماری های عروقی می توانند یک بیماری طولانی مدت باشند. احساس راحتی بیمار با پزشک و اعتماد داشتن به او از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. علاوه بر این، متخصصان عروق می توانند زخم های مزمن یا غیر قابل التیام – از قطع عضو گرفته تا زخم های به جا مانده از سرطان – را درمان کنند. برخی از این متخصصان نیز در زمینه مراقبت از زخم آموزش دیده اند و می توانند به تسریع روند درمان و به طور کلی بهبود کیفیت زندگی بیمار و همچنین جلوگیری از عود زخم کمک کنند.
۳ نوع شایع از بیماری های عروقی
انواع مختلفی از بیماری های عروقی وجود دارند اما موارد زیر شایع ترین آنها هستند:
۱.آمبولی ریه و لخته شدن خون
خون همیشه در بدن جریان دارد اما بعضی مواقع آن طور که باید حرکت نمی کند، مانند زمانی که برای مدتی طولانی نشسته اید، بعد از جراحی یا در دوران بارداری. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است در معرض خطر ترومبوز ورید عمقی یا DVT قرار داشته باشید.
وریدها، به حرکت ماهیچه های مجاور و همچنین ضربان قلب شخص برای حرکت خون در آنها متکی هستند. رگ ها دریچه هایی دارند که از برگشتن خون به سمت عقب و جمع شدن در دست ها و پاها جلوگیری می کنند. با کند شدن جریان خون، مواد چسبنده ای به نام فاکتورهای انعقادی تشکیل می شوند و باعث می شوند سلول های خونی به هم بچسبند. DVT زمانی رخ می دهد که آن سلول های چسبنده، یک لخته خون تشکیل دهند.
لخته خون می تواند در ورید (معمولاً در ساق پا) ایجاد شده و از هم جدا شود. اگر قسمت تجزیه شده ی لخته وارد جریان خون شود، از طریق رگ ها به شکم، قلب و سپس ریه ها می رود. همچنین لخته خون ممکن است گیر کرده و رگ های خونی را مسدود کند. این وضعیت جدی که آمبولی ریه نامیده می شود، می تواند به طور دائمی به ریه ها آسیب برساند و حتی باعث مرگ بیمار شود.
علائم آمبولی ریه عبارتند از:
- تنگی نفس
- دردی تیز در قفسه سینه
- سرگیجه، سبکی سر
- سرفه خونی
۲.سندرم احتقان لگن (PCS)
حدود ۱۵ درصد از زنان بین ۲۰ تا ۵۰ سال، درد مزمن لگن ناشی از واریس لگن را تجربه می کنند. با وجود این، بسیاری از زنان بدون اینکه علت درد را متوجه شوند از این عارضه رنج می برند. PCS به دلیل گشاد شدن وریدهای تخمدان و یا لگن، یا انسداد ورید ایلیاک فوقانی (که نزدیکترین قسمت به ناحیه لگن است)، هنگام نشستن یا ایستادن زنان ناراحتی شدیدی ایجاد می کند. زمانی که زنان مبتلا به PCS دراز می کشند، این ناراحتی از بین می رود، ورید فشرده می شود و فشار کاهش می یابد. این امر تشخیص این عارضه را سخت می کند.
پس از اینکه بیماران مورد معاینه ی دقیق قرار گرفتند و احتمال تمامی مشکلات دیگر مربوط به لگن رد شد، به یک متخصص عروق ارجاع داده می شوند که می تواند PCS را از طریق روش های کم تهاجمی از جمله MRI، سونوگرافی، ونوگرافی لگنی یا سونوگرافی داخل عروقی تشخیص دهد.
۳.سکته مغزی
فشار خون چند باعث سکته میشود؟ سالانه حدود ۷۰۰ هزار آمریکایی سکته مغزی را تجربه می کنند، اما اکثریت قریب به اتفاق آنها نجات پیدا می کنند و زنده می مانند. این افراد بایستی بعد از سکته به کمک متخصصان عروقی سلامت خود را مدیریت کنند. اختلال در گردش خون در مغز ممکن است منجر به سکته شود. سه نوع اصلی سکته مغزی وجود دارد: ایسکمیک، هموراژیک و TIA (سکته مغزی کوچک) که هر کدام با علائم و نشانه های هشدار دهنده ی متفاوتی همراه هستند.
علائم هشدار دهنده و ناگهانی سکته مغزی عبارتند از:
- بی حسی یا ضعف
- گیجی
- سرگیجه
- سردرد شدید
موارد ذکرشده در این مقاله، تنها بیماری های عروقی محسوب نمی شوند، همچنین نباید جایگزین نظر پزشک در نظر گرفته شوند. در صورت تجربه ی هر یک از این علائم، در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید. متخصصان عروق می توانند هر گونه بیماری عروقی – از رگ های واریسی گرفته تا بیماری شریانی محیطی (PAD) یا یک زخم غیر قابل التیام – را درمان کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشند.