فشار خون را قاتل خاموش نامیدهاند چون معمولا بدون علامت باعث بروز عوارضی مانند سکته میشود. فشار خون بالا در سالمندان شایعتر است و ممکن است عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد پس بهتر است بدانیم در صورت بالا رفتن ناگهانی فشار خون چه داروهایی میتوانیم برای کاهش فشار خون مصرف کنیم؟ راهکارهای درمان فشار خون بالا در منزل چیست؟
پایین اوردن فوری فشار خون بالا
لیست زیر داروهایی هستند که با تجویز دکتر فشار خون میتوانید برای کاهش سریع فشار خون در منزل استفاده کنید.
1_ قرص زیر زبانی نیترات
یکی از داروهایی که می تواند سریعا فشار خون را پایین بیاورد، قرص زیر زبانی نیترات است که می تواند طی ۵ دقیقه سبب کاهش سریع فشار خون بالا شود. از عوارض قرص زیر زبانی نیترات می توان به سردرد اشاره کرد؛ چرا که این دارو سبب گشادی عروق مغز می شود.
2_ فورزماید یا لازکس
به جز قرص زیر زبانی نیترات، داروی دیگری که در درمان اورژانسی فشار خون استفاده می شود، داروی فورزماید یا لازکس است که از طریق ورید تزریق می شود. اثر مثبت این دارو طی ده دقیقه سبب کاهش فوری فشار خون بالا می شود.
3_ قرص کاپتوپریل برای کاهش فشار خون
داروی کاپتوپریل از جمله داروهای کاهش فشار خون است که از طریق مخاط دهان جذب می شود. به بیماران توصیه می شود که برای کاهش فشار خون بالا، دوز ۲۵ یا ۵۰ داروی کاپتوپریل را در دهان خود قرار داده و آن را بجوند تا نتیجه موثر آن را ببینند.
4_ داوری لابتالول
داروی لابتالول که فقط فرم تزریقی آن در ایران موجود می باشد باز هم از جمله داروهاییست که برای کاهش سریع فشار خون بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
برای پایین آوردن فشار خون چه بخوریم؟
حالا که با باید و نبایدهای غذایی آشنا شدید میخواهیم مواذ غذایی مفید برای کنترل فشار خون را معرفی کنیم:
۱-کاهش فشار خون با مصرف مواد غذایی
- نوشیدن مستمر شیر کم چرب کمک میکند فشار خون تان تا ۱۰ درصد پایین بیاید.
- مواد غذایی که منیزیم بالایی دارند شامل حبوبات (لوبیا، باقلا، لوبیا چشم بلبلی و...)، گریپ فروت، بادام، سیب، اسفناج، ذرت، غلات کامل، کلم بروکلی و شیر سویا هستند.
- کدو، سویا، کشمش، آلو، زردآلو، سیب زمینی، قارچ، میوه خشک مخلوط، دانههای بینمک، گوجه فرنگی و از این قبیل، به این دلیل که به بدن برای خلاص شدن از مایعات اضافی که قلب به آن نیاز ندارد به کاهش فشار خون کمک میکنند.
- سیر، کرفس، گوجه فرنگی، هویج و پیاز نیز راهی بسیار عالی برای کاهش فشار خون است.
- شکلات تلخ حاوی فلاووئوئید است که باعث کاهش فشار خون سیستولی و همچنین دیاستولی میشود.
- مواد غذایی سرشار از فیبر مانند جو، میوهها و سبزیجات نیز میتوانند فشار خون تان را پایین بیاورند.
- مرکبات سرشار از ویتامینها هستند و بعضی از آنها خاصیت ضد التهابی نیاز دارند و از لخته شدن خون جلوگیری میکنند.
2_ کاهش فشار خون با مصرف امگا ۳
امگا ۳ هم یکی از موادی است که به کاهش فشار خون معروف است و روغن حاوی مقدار قابل توجهی امگا۳ است. همچنین میتوانید مکملهای امگا ۳ را از داروخانهها تهیه کنید. ماهی سالمترین نوع گوشت است زیرا سرشار از پروتئین است و مقدار بسیار کمی چربی دارد.
3- کاهش فشار خون با طب سنتی
بعضی گیاهانی که فشار خون را پایین میآورند عبارتند از:
- ریشه زنجبیل
- فلفل هندی
- برگ زیتون و زردچوبه
- مارچوبه
- بامیه
- زعفران
4- مصرف آب فراوان
کم آب شدن بدن نیز گاهی میتواند موجب بالا رفتن فشار خون شود و نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در روز، میتواند از آن جلوگیری کنید. برای کاهش فشار خون مصرف آب سالم و گوارا به میزان قابل توجه در روز توصیه میشود. یک لیوان آب میوه رقیق شده با اندکی پودر ویتامین C موجب بهبود عملکرد دستگاه ایمنی و ترمیم سرخرگها میشود.
5- سرکه سیب
سرکه سیب نیز فشار خون را پایین میآورد میتوانید یک چهارم قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان آب ریخته و بنوشید. همچنین میتوانید یکچهارم قاشق چایخورى جوش شیرین برای بهتر کردن مزه آن اضافه کنید یا آن را به نوشیدنیهای دیگر اضافه یا با عسل مخلوط کنید.
6- کاهش مصرف نان و کربوهیدارتها
برای درمان فشار خون بالا مصرف نانها و مواد کربوهیدراتی تهیه شده از آردهای سفید و بدون سبوس (تصفیه شده) را به حداقل برسانید و به جای آن نان حاوی سبوس جو دو دسر استفاده کنید.
7- مصرف قند ممنوع
مصرف قند و شکر و سایر فرآوردههای تهیه شده از آنها مانند انواع نوشابهها، مربا، ژله، شکلات، کیکها و شیرینیها را محدود یا حذف کنید.
8- جویدن کامل غذا
سعی کنید غذا را کامل بجوید و حتما غذای خود را در محیطی آرام و به دور از استرس و تشنج میل کنید.
9- عدم مصرف غذا به صورت خیلی گرم
با اجتناب از مصرف غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد، فرایند هضم غذا را بهبود بخشیده و به کاهش فشار خون کمک کنید.
10- کنار غذا نوشیدنی نباشد
نوشیدن هر نوع نوشیدنی را با غذا و در کنار غذای اصلی به دلیل تداخل در هضم محدود کنید.
11- عدم مصرف سرخکردنی
برای کاهش فشار خون از مصرف غذاهای سرخ کرده یا غذاهایی که در درجه حرارت بسیار بالا یا با مدت زمان طولانی تهیه میشوند، خودداری کنید و به خاطر داشته باشید، استفاده چند باره از روغنهای آشپزی عاملی مهم و تاثیرگذار در بالا بردن فشار خون است. بنابراین از یک روغن برای چند بار پخت غذا استفاده نکنید.
12- حذف غذاهای مضر
از مصرف مواد حاوی افزودنیها و غذاهای فرایند شده که حاوی مقدار زیادی نمک و ادویهها هستند، مانند انواع سوسیس و کالباس، غذاهای کنسروی، شورها، ترشیها و چاشنیهای کارخانهای جداً خودداری کنید.
13- کاهش مصرف چای و شیرینی
اگر به دنبال درمان فشار خون بالا در منزل هستید، مصرف چای و شکلات را تا حد امکان محدود و به جای آنها از چایها و دم کردنیهای گیاهی خانگی (مثل گل گاوزبان و نظایر آن) استفاده کنید.
14- جایگزین نمک
به جای مصرف نمک میتوانید از سبزیجات تازه یا خشک، ادویه جات مفید (زردچوبه، دارچین و… )، پیاز و آب لیموی تازه برای مزهدار کردن غذاها استفاده کنید.
۱۱ – حذف مواد مضر از رژیم غذایی
موادی مانند کره، خامه، مارگارین، دنبه، سسها و روغنهاى جامد را از برنامه غذایی حذف کرده و به جای آنها از روغن زیتون، روغنهـاى گیاهی مایع و روغن ماهی برای کاهش فشار خون استفاده کنید.
۱۲- استفاده از مغزها
مغزها و دانههای گیاهی مانند گردو، حاوى مواد مغذی بیشماری هستند. میتوانید از آنها در رژیم غذایی روزانه بهره ببرید. استفاده از آنها در سالادها به خوش طعم و مقوی کردن آنها و در نتیجه پایین آوردن فشار خون شما کمک شایانی میکند.
۱۳- مصرف گوشت سفید
برای کنترل و درمان فشار خون بالا در منزل حداقل ۳ بار در هفته ماهی بخورید و به جای گوشتهای قرمز سعی کنید از گوشت سفید استفاده کنید.
۹- حذف سیگار
سیگار را به طور کامل از برنامه زندگی خود حذف کنید.
۱۴- مدیریت استرس
۱۴- از استرس بپرهیزید، زیرا یکی از عوامل بالا بردن فشار خون که بسیار سریع هم عمل میکند، استرس و عصبانیت است.
۱۵- استراحت روزانه
هر روز زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید و به خاطر داشته باشید کارکردن بیوقفه، بیشترین فشار را بر سلامتی شما وارد خواهد آورد.
۱۶ – استراحت در طول روز
حتی اگر عادت به خوابیدن در میانه روز ندارید، برای دقایقی چشمها را روی هم گذاشته و به استراحت بپردازید.
17_ ورزش هایی برای کنترل فشار خون
ورزشهایی مانند پیادهروی، شنا و دوچرخه سواری ورزشهای مناسبی برای کاهش فشار خون به شمار میآیند. بنابراین حداقل ۳ بار در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
بیشتر بخوانید: برای درمان قطعی فشار خون بالا چه دارویی بخوریم؟
کلینیک قلب دکتر نجفی متخصص قلب و عروق در تهران