از شایع ترین علل مراجعه مردان به متخصصین قلب بروز دردهای قفسه ی سینه می باشد. این دردها که در تمامی سنین می توانند بروز کنند اغلب باعث نگرانی شدید بیماران می گردد به طوری که بسیاری بخاطر نگرانی از بروز سکته های قلبی دچار اضطراب شدید می شوند. اما علائم درد قلبی در مردان چیست؟
چه نوع دردهایی با احتمال بیش تری منشا قلبی دارند و چه نوع دردهایی کمتر احتمال قلبی بودن برایشان مطرح می باشد؟ آیا بین دردهای قلبی در زنان و مردان تفاوت های عمده ای وجود دارد؟ چه وقت باید این دردها را بیش تر جدی گرفت؟
چگونه میتوان درد قلب را تشخیص داد؟
درد قلبی و دردهای قفسه سینه به طورکلی علل متعددی دارند. مهم ترین علت بیماری های قلبی، گرفتگی های عروق کرونری هستند که در صورت درمان نشدن به موقع می توانند منجر به آسیب های جدی و سکته های قلبی شدید شوند. از سایر علل دردهای قفسه ی سینه می توان به مشکلات گوارشی اشاره کرد. زخم های معده و اثنی عشر و ناراحتی های عصبی گوارشی (IBS) و هم چنین برخی بیماری های مری مثل زخم های مری می توانند باعث احساس درد در ناحیه ی قفسه سینه باشند.
از سایر علل دردهای این ناحیه می توان به دردهای مربوط به مشکلات عضلانی و اسکلتی اشاره کرد. برخی مواقع گرفتگی های عضلانی نظیر اسپاسم عضلات جداره ی قفسه ی سینه می توانند به بروز دردهای آزاردهنده ی این ناحیه منجر شوند. گاهی هم دردهای آرتروز گردن می تواند دقیقا در همین ناحیه و هم چنین دست چپ حس شود. دردهای ناشی از استرس و اضطراب نیز گاهی به صورت مبهم در همین ناحیه حس می شوند.
پس همان طور که می بینید دردهای قفسه ی سینه می تواند منشاهای گوناگونی داشته باشد و همین گاهی درمان و تشخیص این دردها را با مشکل مواجه می کند.
مشخصات درد های قلبی
قبل از این گفتیم که دردهای قفسه ی سینه می تواند منشا زیادی داشته باشند. اما دردهای قلبی که مهم ترین این دردها هستند و نیازمند اقدامات سریع، فوری تر و جدی تری هستند را چگونه می توان زودتر تشخیص داد و قبل از اینکه به قول معروف دیر شود درمان کرد؟ ویژگی های زیر به طور کل مشخصه ی معمول دردهای قلبی می باشد:
- دردهایی که با فعالیت بدتر و با استراحت بهتر شوند
- دردهایی که ماهیت پراکنده دارند و در یک نقطه متمرکز نیستند
- دردهایی که ماهیت فشارنده دارند گویی که وزنه ی سنگینی روی قلب گذاشته شده است
- دردهایی که با حالت تهوع و تعریق سرد همراهی دارند
- دردهایی که به بازوی چپ نیز تیر می کشند
- دردهای نقطه ای با ماهیت تیز و تیرکشنده که در حد چند ثانیه طول می کشند
- دردهایی که با نفس کشیدن عمیق بدتر شوند
- دردهایی که با حرکت گردن و بازوها بدتر شوند
- دردهایی که ارتباط خاصی به فعالیت ندارند
- دردهایی که به دنبال استرس و طپش قلب تشدید می شوند
آیا بین دردهای قلبی در زنان و مردان تفاوتی وجود دارد؟
به طور کلی مشخصه ی دردهای قلبی در زنان و مردان یکسان است و از این نظر تفاوت مهمی وجود ندارد. اما احتمال بروز مشخصه هایی که گفتیم به طور کلی در مردان بالاتر است. یا به عبارت دیگر در یک مرد با بیماری قلبی مشخصه های دسته ی اول بیش تر بروز می کند در حالی که در زنان با بیماری های قلبی احتمال اینکه مشخصه های دسته ی اول بروز کند احتمال بالاتری نسبت به مردان دارد. پس خانمی که با مشخصه های نوع دوم مراجعه کند در مقایسه با آقایی که با دردی با مشخصات نوع دوم مراجعه می کند احتمال بالاتری برای بیماری های قلبی عروقی دارد.
در صورت بروز دردهای قفسه ی سینه چه کار باید بکنیم؟
هر زمان که شما به دردهای قفسه ی سینه مبتلا شدید باید توسط متخصص قلب ویزیت شوید. متخصص ابتدا از شما نوارقلب می گیرد و بعد به معاینه ی شما و اخذ شرح حال می پردازد تا احتمال قلبی بودن علائم را بررسی کند. هم چنین بر اساس نتایج به دست آمده از معاینه و شرح حال و نوارقلب شما پزشک به سراغ روش های تشخیصی پیش رفته تر نظیر تست ورزش و اکوکاردیوگرافی می رود.
اگر نتیجه ی این دو روش خوب باشد که می توان با احتمال بالایی بیماری های قلبی را رد کرد. اما اگر نتیجه ی این دو روش مشکوک باشد نیاز به روش های دیگری برای تشخیص و درمان نهایی بیماری قلبی خواهد بود که بر اساس شرایط هر بیمار توسط پزشک انتخاب خواهد شد.
کلینیک قلب دکتر نجفی متخصص قلب و عروق در تهران