داروی ریواروکسابان که در کشور ما با نام هایی نظیر زالربان، کلات اوور و آکسابین شناخته می شود این روزها کارکردی جدیدتر و پر سر و صداتر هم پیدا کرده است. اما ببینیم قرص زالربان برای کرونا مفید است؟ آیا باید در تمامی این بیماران تجویز شود؟ چه خطراتی دارد؟
قرص زالربان دارویی است از دسته ی داروهای رقیق کننده ی خون و کار اصلی این دارو این است که از تشکیل لخته در عروق خونی بیمار جلوگیری می کند بنابراین تا پیش از این در بیمارانی که یا لخته داشتند یا در معرض تشکیل این لخته بودند توسط متخصصین داخلی و قلب و مغز و اعصاب تجویز می شدند. اما این روزها این دارو در بیماران کرونایی هم تجویز می شود اما نه برای همه!!
آیا قرص زالربان برای کرونا مفید است؟
یکی از عوارض بیماری کرونا تشکیل لخته های خون در نقاطی از بدن نظیر عروق قلبی، مغزی، ریه و اندام تحتانی است و برخی از مرگ های ناگهانی خصوصا پس از بهبود کرونا، ناشی از تشکیل همین لخته هاست. به همین دلیل و برای جلوگیری از تشکیل این لخته و بروز این بیماری مرگ بار است که برای برخی بیماران مبتلا به کرونا از این دارو استفاده می شود.
ایا تمام مبتلایان به کرونا باید قرص زالربان استفاده کنند؟
به طور کل بیمارانی که قبلا سابقه ی تشکیل لخته ی خون داشته اند مانند:
- آمبولی ریه
- افراد سیگاری
- بیماران دارای اضافه وزن
- بیماران با درگیری ریه ی بیش تر
- افراد مبتلا به بیماری های قلبی
- سابقه ی سکته ی مغزی
- بیماران با دیابت های کنترل نشده
معمولا بیمارانی هستند که از دریافت این دارو سود بیش تری می برند. معمولا از دوز ۱۰ میلی گرمی این دارو برای پیش گیری از تشکیل لخته استفاده می شود که برای بازه ی زمانی یک تا سه ماهه تجویز می گردد. مهم ترین عارضه ی این دارو هم بروز خونریزی است که در صورت رخ دادن باید بلافاصله به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.
کلینیک قلب دکتر نجفی متخصص قلب و عروق