در مقالات قبل در مورد بیماری واریس و علت بروز آن و هم چنین علایم این بیماری صحبت کردیم. اما در این نوشته قصد پرداختن به درمان درد واریس پا و روش هایی برای درمان آن بسته به نوع واریس، دردناک و یا خفیف بودن آن بپردازیم.
علایم بیماری واریس
ابتدا و قبل از اینکه در مورد درمان بیماری صحبت کنیم اجازه دهید مروری داشته باشیم بر مهم ترین علایم این بیماری. به طور کل بیماری واریس بیماری است که در مراحل اولیه علائم مهمی ندارد و تنها به علت بدشکل شدن عروق اندام تحتانی می توان درمان را در نظر گرفت. اما به مرور و با پیش رفت بیماری علائم مهمی نظیر سنگینی پا و درد در اندام تحتانی خود را نشان می دهد که نیازمند درمان مناسب برای رفع علائم خواهد بود. در پیچیده ترین حالت ممکن که البته به ندرت رخ می دهد، با توجه به تورم شدید وریدها ممکن است نیاز به مشورت با یک متخصص جراح عروق وجود داشته باشد.

درمان درد واریس پا
در این بخش در مورد روش های درمان واریس به ترتیب از ساده ترین تا پیچیده ترین آنها صحبت می کنیم، که قاعدتا منجر به درمان درد واریس نیز می شود.
1_خود مراقبتی از واریس در منزل
برای درمان واریس های خفیف پا در ابتدا روش هایی نظیر موارد زیر پیشنهاد می شود:
- کاهش وزن
- پرهیز از ایستادن های طولانی
- نپوشیدن لباس های تنگ
- بالاتر گذاشتن پا به خصوص در شبها و زمان استراحت
این مواردعلاوه بر بهبود علایم بیماری در مراحل اولیه، در جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز کمک میکنند.
2_ استفاده از جوراب واریس
پوشیدن جوراب های واریس قدم اول درمان است که در بیماران مبتلا به این بیماری توصیه می شود. این جوراب ها با ایجاد فشار در اندام تحتانی به برگشت خون به سمت قلب کمک می کنند و از تجمع خون در اندام تحتانی (پاها) جلوگیری می کنند. میزان فشاری که هر جوراب ایجاد می کند بستگی به سایز و نوع آن دارد که توسط پزشک پس از معاینه تعیین می شود. این جوراب ها از داروخانه ها قابل تهیه هستند.

3_ درمان درد واریس پا با اسکلروتراپی
از این مرحله به بعد در مورد درمان های پیچیده تر بیماری واریس صحبت می کنیم. در این روش پزشک در وریدهای واریسی کوچک و متوسط شما ماده ای تزریق می کند که این ماده به بسته شدن عروق و در نتیجه از بین رفتن واریس کمک می کنند. با توجه به نارسا بودن این وریدها از بین رفتن آنها خطری برای بیمار ایجاد نمی کند و این روش ایمن می باشد.
اسکلروتراپی نیازی به بیهوشی یا بی حسی ندارد و به سادگی در مطب قابل انجام است. البته احتمال عود در این روش وجود دارد ولی عموما پاسخ درمانی به این روش در مراحل اولیه ی بیماری بسیار مناسب است.
4_ لیزر رگ های واریسی
به طور کل ماهیت این روش شبیه اسکلروتراپی است با این تفاوت که به جای استفاده از سرنگ و سوزن و تزریق از دستگاه مخصوصی استفاده می شود که با فرستادن امواج نوری خاص ورید را می بندد و در نتیجه به برطرف شدن عروق واریسی به خصوص آنهایی که کوچک و متوسط هستند کمک می کند. این روش نیز در مطب قابل انجام است.
5_ استفاده از روش های تزریق یا لیزر با کمک کاتتر
بر خلاف دو روش قبلی که در وریدهای کوچک و متوسط واریسی قابل استفاده هستند از این روش می توان در وریدهای بزرگ تر استفاده کرد. در این روش پزشک ابزاری مخصوص به نام کاتتر را وارد وریدهای واریسی بزرگ شما می کند و سپس با تزریق ماده ی خاص یا استفاده از لیزر این وریدها را از بین برده و در نتیجه واریس را رفع می کند. این روش نسبت به دو روش قبلی پیچیده تر است و انجام آن نیاز به مهارت بیش تری دارد. این روش ایمن است و اثربخشی مناسبی نیز در درمان بیماری واریس دارد.
6_ برش و بستن (لیگاسیون و استریپینگ وریدی)
این روش که عموما نیازمند استفاده از برش پوستی و دسترسی مستقیم به ورید و بستن آن با کمک گره یا به طور کل خارج کردن آن است معمولا نیازمند بی حسی و استفاده از اتاق عمل می باشد. البته می توان از این روش در شرایط مطب نیز استفاده کرد. این روش در مراحل پیشرفته تر بیماری یا زمانی که روش های قبلی پاسخ مناسب نداده اند استفاده می شود. معمولا جراحان عروق به سراغ این روش می روند.
7_ درمان واریس پا در دوران بارداری
در دوران حاملگی ممکن است بخاطر افزایش وزن و همچنین تغییرات هورمونی در اندام های تحتانی وریدهای واریسی ایجاد شوند. این وریدهای واریسی خوش خیم بوده و معمولا بدون درمان دارویی خاصی ظرف سه تا 12 ماه پس از زایمان خود به خود رفع می شوند.