دارای مشکلات قلبی هستید و پزشک برای شما ازمایش اکوی قلب تجویز کرده است؟ نمی توانید به دلایل مختلف از جمله ویروس کرونا از خانه خارج شوید؟ آیا می دانستید می توانید به راحتی در خانه مانده و از خدمات اکوی قلب در منزل کلینیک دکتر نجفی بهره مند شوید؟!
با گسترش ویروس کرونا در جهان، افراد مجبور شدند بسیاری از فعالیت های روزانه خود را در داخل خانه انجام دهند. به همین خاطر مجموعه های ارائه دهنده خدمات درمانی نیز تلاش کردند تا با خدمت رسانی به افراد در منزل خودشان، شرایط خانه ماندن را برای آن ها راحت تر کنند.
انجام آزمایش اکوی قلب در منزل نیز یکی دیگر از خدماتی است که میتوان در خانه انجام داد. در ادامه بیشتر درباره اکوی قلب در منزل توضیح می دهیم.
اکوی قلب چیست؟
اکوی قلب یا اکوکاردیوگرام آزمایشی است که در آن می توان با کمک امواج با فرکانس بالا تصویر قلب را بر روی صفحه نمایشگر به نمایش درآورد. بنابراین بسیاری از بخش های قلب مانند فضای درونی قلب، دریچه ها، دیواره و رگ های این عضو حیاتی قابل رویت می شود.
این آزمایش به سونوگرافی قلب نیز معروف است. چنانچه نتایج به دست آمده از نوار قلب نتواند به خوبی وضعیت سلامتی قلب بیمار را مشخص کند، پزشک متخصص انجام آزمایش اکوی قلب را تجویز می نماید.
چه زمانی اکوی قلب تجویز می شود؟
ممکن است پزشک برای بررسی ساختار قلب فرد و نحوه ی عملکرد آن از تست اکوی قلب استفاده کند. این آزمایش برای ارزیابی موارد زیر به پزشک کمک خواهد کرد:
- اندازه و شکل قلب و اندازه، ضخامت و حرکت دیواره های آن.
- چگونگی فعالیت قلب.
- قدرت پمپاژ قلب.
- عملکرد مناسب دریچه های قلب.
- نشتی خون به عقب از طریق دریچه های قلب (بازگشت خون).
- تنگ بودن بیش از اندازه ی دریچه های قلب (استنوزیس یا تنگی عروق).
- وجود توده (تومور) یا رشد عفونی اطراف دریچه های قلب.
همچنین، آزمایش اکو به بررسی بروز مشکلات زیر نیز به پزشک کمک می کند:
- مشکلات سطح خارجی قلب (پریکاردیوم).
- مشکلات رگ های خونی بزرگی که وارد قلب شده و از آن خارج می شوند.
- لخته شدن خون در حفره های قلب.
- سوراخ های غیر طبیعی بین حفره های قلب.

آیا می توان اکوی قلب را در منزل انجام داد؟
با همه گیری کرونا، بهترین کار ماندن در خانه و حفظ فاصله اجتماعی می باشد. هر چند ماندن در خانه برای مدت زیادی در سال ممکن نیست و افراد می توانند با حفظ پروتکل های بهداشتی از خانه خارج شوند و به امورات خود بپردازند.
اما ماندن در خانه و دور بودن از شرایطی که در آن احتمال ابتلا به ویروس وجود دارد، برای سالمندان و افراد با بیماری زمینه ای واجب است.
افراد با بیماری و مشکلات قلبی نیز به واسطه داشتن قلبی ضعیف که مشکلات تنفسی را ممکن است به همراه داشته باشد، باید کاملا از ویروس مصون بمانند. به همین خاطر است که مجموعه انواع خدمات درمانی را مانند اکوی قلب در منزل ارائه می دهد.
شما می توانید با کلینیک تماس بگیرید و پس از شرح وضعیت و دادن اطلاعات خود، آزمایش اکوی قلب را با کارشناسان این حوزه در منزل انجام دهید.
نحوه ی انجام اکو قلب در منزل
آزمایش اکوی قلب توسط افراد متخصص و تکنسین های آموزش دیده انجام می شود. این تست اصولا در مطب پزشک و یا در اورژانس، اتاق عمل، درمانگاه بیمارستان یا اتاق بیمارستان انجام داده شود.
اما کلینیک تخصصی دکتر نجفی امکان انجام اکوی قلب در منزل را فراهم کرده است تا شهروندانی که به دلیلی نمی توانند به مطب مراجعه کنند از این قابلیت استفاده کنند. مدت زمان آزمایش اکو حدوداً یک ساعت است.
مراحل این تست عبارتند از:
1- در ابتدا، شما روی یک میز دراز می کشید و یک تکنسین دیسک های فلزی کوچکی (الکترود ها) را روی قفسه ی سینه شما قرار می دهد. این دیسک ها حاوی سیم هایی هستند که آن را به یک دستگاه الکتروکاردیوگراف متصل کرده اند. یک الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) وضعیت ضربان قلب شما را در حین آزمایش بررسی و رصد می کند.
2- بهتر است اتاق آزمایش تاریک باشد تا تکنسین شما به خوبی مانیتور ویدئویی (تصویری) را ببیند.
3- تکنسین، قفسه ی سینه شما را به ژل آغشته می کند تا به عبور امواج صوتی از پوست کمک نماید.
4- ممکن است فرد متخصص از شما بخواهد که تکان بخورید یا نفس خود را برای مدت کوتاهی حبس کنید تا تصاویر بهتری ثبت شوند.
5- یک پروب (مبدل) از روی قفسه ی سینه عبور می کند. این پروب امواج صوتی تولید می کند که به قلب شما برخورد کرده و منعکس می شوند و به دستگاه بر می گردند.
6- امواج صوت به تصویر تبدیل می شوند و روی یک مانیتور تصویری به نمایش در می آیند. این تصاویر روی صفحه ی نمایشگر ثبت می شوند تا پزشک بتواند بعداً آن ها را بررسی کند.
خدمات اکوی قلب در منزل چگونه است؟
پس از تماس با مجموعه و مشخص کردن یک زمان معین برای انجام اکو، در روز موعود کارشناسان به منزل شما می آیند و اقدامات لازم را انجام می دهند. برای این کار بیمار باید بر روی یک سطح صاف دراز بکشد.
سپس نیروی متخصص پروب دستگاه را آغشته به ژل کرده و فرآیند تصویربرداری آغار میشود. حرکات قلب بر روی نمایشگر به تصویر در می اید. این فرآیند بدون درد و عوارض است.
تفسیر نتیجه اکوی قلب
بعد از انجام آزمایش، تکنسین تصاویر اکوکاردیوگرافی را برای پزشک شما ارسال می کند. پزشک نیز این تصویرها را بررسی کرده و به دنبال نشانه ها و علائم مشکلات قلبی می گردد. این مشکلات عبارتند از:
- بافت آسیب دیده ی عضله ی قلب.
- ضخیم یا نازک شدن دیواره های بطن.
- اندازه غیر عادی حفره.
- عملکرد ضعیف دریچه ها.
- کاهش قدرت پمپاژ.
- وجود توده هایی مانند لخته ی خون یا تومور در قلب.
تفاوت اکوکاردیوگرام و الکتروکاردیوگرام
نباید اکوکاردیوگرام را با آزمایش تشخیصی دیگری به نام EKG اشتباه گرفت. EKG امواج یا ضربه های الکتریکی که از بافت عضله ی قلبی عبور می کنند را اندازه گیری می کند و به آن نوار قلب گفته می شود.
فعالیت الکتریکی در قلب باعث انقباض و شل شدن بافت های عضله ی قلب می شود و ضربان قلبی دارای ریتم ایجاد می کند که افراد می توانند آن را از طریق گوشی پزشکی بشنوند.
یک تکنسین آموزش دیده، پرستار یا پزشک می تواند با قرار دادن الکترود روی پوست قفسه ی سینه، بازو یا پاها آزمایش EKG را انجام دهد. این الکترودها فعالیت الکتریکی را ثبت کرده و اطلاعات را به کامپیوتری می فرستند که آن را به نمودار تبدیل می کند و پزشک می تواند آن ها روی کاغذ چاپ نماید.