شاید شما هم تا به حال در مورد سوفل قلبی یا صدای اضافه ی قلبی شنیده باشید. اما این اصطلاح به چه معنی است؟ آیا شنیده شدن سوفل قلبی لزوما به معنی وجود مشکلی مهم است، که نیازمند اقدامی مهم، جهت ارزیابی و درمان است؟ در نوشتار زیر در این باره بیش تر توضیح خواهیم داد.

سوفل قلبی یا صداهای غیرمعمول قلب
سوفل قلبی به شنیده شدن هر گونه صدای اضافی در معاینه ی قلب گفته می شود. به طور کل وقتی گوشی پزشکی بر روی قلب شما قرار داده می شود، در حالت عادی باید دو صدا شنیده شود که به آنها صدای اول و صدای دوم قلبی گفته می شود. هر گونه صدایی اضافه تر از این دو صدا را سوفل قلبی می گویند. بنابراین سوفل قلبی در واقع صدایی اضافی است که در معاینه ی قلب با گوشی تشخیص داده می شود.
سوفل های قلبی چرا به وجود می آیند؟
این تغییرات می تواند به خاطر تنگی و گشادی دریچه ای رخ بدهد. هم چنین اختلالات مادرزادی مثل وجود سوراخ در دیواره های بین بطنی و بین دهلیزی هم، از سایر موارد مهمی هستند که می توانند به شنیده شدن سوفل های قلبی منجر شوند.
آیا سوفل های قلبی همه مثل هم هستند؟
برای ارزیابی شدت خطر سوفل های قلبی، پزشکان شدت این سوفل ها در 6 دسته طبقه بندی می کنند، به طوری که سوفل های با درجات 1 و 2 معمولن بی خطر و سوفل های با درجات 3 و بالاتر نیازمند بررسی بیش تر هستند. در این طبقه بندی هر چقدر درجه ی سوفل قلبی بالاتر باشد، نشان دهنده ی شدت بالاتر بیماری و پیچیده تر بودن آن می باشد.

آیا همه ی سوفل های قلبی خطرناک هستند؟
همان طور که در بند قبلی گفتیم خطرناک بودن یا نبودن سوفل قلبی، بستگی به شدت آن دارد. یعنی اگر سوفل قلبی شدت پایینی داشته باشد، نیازمند هیچ اقدام بیش تری نیست، ولی سوفل های درجه ی بالاتر نیازمند بررسی بیش تر (با اکوکاردیوگرافی) و در صورت نیاز، مداخلات درمانی می باشند. این که سوفل شما چه شدتی دارد و چه اقدامی در مرحله ی بعدی نیاز دارد، توسط پزشک و به تشخیص ایشان انجام می شود.
اگر سوفل قلبی داشتیم چه کارهایی باید انجام بدهیم؟
معمولا تشخیص سوفل قلبی توسط پزشک و پس از معاینه ی قلب مطرح می شود و سپس بر اساس نتایج این معاینه، در مورد قدم های بعدی تصمیم گیری می شود. اما اگر شما علایمی نظیر تنگی نفس یا طپش قلب دارید و یا قبلا به شما گفته شده است که مشکلات دریچه ای (مثل پرولاپس میترال یا گشادی و تنگی دریچه ای) دارید، بهتر است حتما یک بار به پزشک مراجعه کنید تا تحت بررسی قرار بگیرید. معمولا این بررسی شامل انجام اکوکاردیوگرافی است که با انجام آن، می توان منشا سوفل و سایر اختلالات ساختاری قلبی را مشخص کرد.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق