دکتر محمد حسین نجفی

هنگامی که رسوبات چربی به همراه سایر عناصر خونی در سرخرگ‌های بدن تجمع یابد، موجب تنگی آنها شده و عبور جریان خون دشوار می‌گردد که به این حالت تصلب شریان یا همان آترواسکلروزیس می‌گویند. نتیجه این فرایند تشکیل پلاک‌های فیبری-چربی (آتروما) بوده که موجب تنگی رگ و عواقب بعدی انسداد عروقی می‌گردد.

تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس

در ابتدا رسوبات فقط شامل سلول‌ حاوی چربی فراوان است، اما با پیشرفت این فرآیند، برخی سلولهای خونی و پلاک ها در لایه‌های عمیق‌تر دیواره سرخرگ تجمع کرده و باعث ایجاد پلاک آترواسکلروز می‌شوند. مشخصه اصلی تصلب شریان، تجمع مقادیر زیاد رسوب چربی و سلول های خونی (پلاک آترواسکلروز) است. 

مهم ترین خطر این رسوبات، تنگ شدن مجرای سرخرگی است که خون در آن جریان می‌یابد. وقتی این حالت روی می‌دهد بافت‌های بدن که از طریق سرخرگ مبتلا تغذیه می‌شوند، به خصوص حین ورزش که این نیاز افزایش می‌یابد به مقدار کافی خون دریافت نمی‌کنند. اگر این وضعیت درعروق خونی (سرخرگ‌های) قلب رخ دهد، به انسداد عروق قلب و در نتیجه بروز درد قفسه سینه فعالیتی یا آنژین صدری می‌شود.

آترواسکلروزیس

سکته آترواسکلروزیس

حال اگر دیواره داخلی یک سرخرگ دچار اترواسکلروز، آسیب ببیند، بدنبال پاره شدن پلاک آترواسکلروز، پلاکت‌ها و هورمونهای عامل انعقاد در محل‌ صدمه دیده، گرد هم می‌آیند. اگر این وضعیت درعروق خونی قلب رخ دهد، در نتیجه انسداد ناگهانی و سکته قلبی بروز می کند.

این احتمال نیز وجود دارد که قطعه‌ای از رسوبات چربی از جدار رگ کنده شده و با جریان خون حرکت کرده و در مکانی دورتر یک سرخرگ را مسدود کند. به این حالت آمبولی سرخرگی می‌گویند.

بدن قادر است در دراز مدت از طریق تولید تدریجی عروق جدید سرخرگی که خون را از قبل از ناحیه تنگ شده به اطراف هدایت می‌کنند (عروق جانبی یا کلاترال)، تا حدی خود را در برابر خطر باریک ‌شدن سرخرگ محافظت کند. البته در موارد حاد یا سریع این مکانیسم دفاعی رخ نمی دهد.

در صورت ابتلا به مقادیر قابل توجه آترواسکلروز در یک بخش از بدن، احتمال وجود درجاتی از این بیماری در دیگر قسمت‌های بدن نیز وجود دارد. به عنوان مثال فردی که در اندام‌های تحتانی خود، گردش خون سرخرگی ضعیف دارد، به دلیل وجود تنگی مشابه در سرخرگ‌های کرونر نسبت به آنژین یا حمله قلبی، و یا به دلیل وجود تنگی مشابه در سرخرگ‌های مغزی به سکته مغزی مستعدتر است و بلعکس.

سکته آترواسکلروزیس

تعریف آترواسکلروز

آترواسکلروزیس علت اصلی بروز بیماری‌های ایسکمیک قلب و مغز (آنژین قلبی و سکته قلبی و مغزی) و یکی از دلایل عمده مرگ و میر بزرگسالان ‌است. آترواسکلروزیس از زمان‌های بسیار قدیم شناخته شده بوده‌است و قدیمی‌ترین ضایعه آترواسکلروز که مشخصات آن از نظر آسیب‌شناسی شرح داده شده در اجساد مومیایی شده مصر باستان با قدمت بیش از سه هزار سال قبل از میلاد پیدا شده است.

این گرفتاری یک روند التهابی مزمن است که در طی آن فرآیندهای ایمنی با عوامل خطرساز متابولیک واکنش نموده و موجب شروع، گسترش و فعال شدن این ضایعه در رگ‌های بزرگ و متوسط می‌گردند. لخته‌ای که به دنبال شکاف خوردن ضایعه آترواسکلروتیک و یا به دنبال کنده شدن سلول‌های اندوتلیوم در محل ضایعه در رگ گرفتار پدید می‌آید می‌تواند موجب انفارکتوس بافتی (میوکارد و مغز) شود.

آترواسکلروز در همه افراد از سنین جوانی شروع و در هر حال با زیاد شدن سن گریبان گیر همه می‌ شود اما پیشرفت آن در همه ی افراد یکسان نیست. در برخی جزیی و آهسته و در برخی سریع و کشنده که وابسته به عوامل خطر است.

عوارض آترواسکلروز

بسته به ناحیه ی ای که دچار آترواسکلروزیس شده، عوارض متفاوت است. بطور مثال:

– تنگی عروق قلبی عامل ایجاد درد قلبی و پاره شدن ناگهانی پلاک اترواسکلروتیک (انسداد کامل) و در نهایت عامل سکته قلبی است. 

– تنگ شدن عروق مغزی باعث سکته ی مغزی می ‌شود. 

– تنگی عروق کلیوی از عوامل مهم فشار خون است. 

– تنگ شدن عروق اندام ها باعث درد حرکتی پا ها و لنگش متناوب می ‌شود.

عوارض آترواسکلروزیس

عوامل خطر و پیشرفت آترواسکلروز

خانم‌ ها در سنین باروری بسیار کمتر از مردان دچار این بیماری می‌ شوند. بالا بودن فشار خون، چربی ‌خون بالا ،مصرف سیگار و دیابت عوامل خطرساز این بیماری هستند که با کنترل آن ها می ‌توان سیر این بیماری را کند کرد. چاقی عمومی (شاخص توده ی بدنی بالاتر از عدد ۳۰) و چاقی شکمی (دور شکم درمردان بالاتر از۱۰۱۱ و در زنان بالاتر از ۸۸ سانتی متر) نه تنها افراد را مستعد فشار خون، بالا رفتن چربی خون و دیابت می ‌سازد بلکه به طور مستقل عامل خطر آترواسکلروز است.

علایم آترواسکلروز

در افراد دچار تنگی عروق قلبی (عروق کرونر)، در شرایطی که قلب نیازمند اکسیژن بیشتر است مثل زمان فعالیت، هیجان، قرار گرفتن در معرض سرما و یا زمان غذا خوردن، درد قفسه سینه شروع می‌ شود که با استراحت یا مصرف داروی نیتروگلیسرین باعث بهبودی می ‌شود.

این درد معمولا ۵ تا ۱۵ دقیقه طول می ‌کشد و به صورت فشار به قفسه سینه یا احساس خفگی است که به گردن، فک تحتانی،ناحیه سر دل و بالای ناف و یا دست چپ تیر می‌ کشد.

در مورد دردهایی که چند ثانیه طول می ‌کشند و دردهایی که درحین فعالیت بهبود می ‌یابند و موقع استراحت دوباره شروع می ‌شوند احتمال وجود بیماری کرونر، کم است ولی باید حتما بررسی انجام شود.

بیمار دارای تنگی کرونر در حین درد تغییراتی در جریان الکتریکی و حرکات عضلات قلب رخ می ‌دهد که با استفاده از نوار قلبی، اکوکاردیوگرافی و یا اسکن قلب ، می ‌توان وجود بیماری کرونری را رد یا تایید کرد. اما در بین حملات درد، هیچ گونه علامتی ندارد به این ترتیب گاه برای تشخیص لازم است با ورزش یا برخی داروها قلب را تحت فشار قرار دهیم.

داروی نیتروگلیسرین که به شکل زیر زبانی و اسپری وجود دارد با گشاد کردن رگ ‌های کرونری باعث بهبودی بیماران می ‌شود و یکی از نشانه‌ های بیماری کرونر بهبودی درد با استفاده از این دارو است. توجه به این نکته لازم است که داروی نیتروگلیسرین باعث افت فشار خون می ‌شود و استفاده از آن بدون تجویز پزشک جایز نیست.

درمان آترواسکلروز

در درمان این بیماری از داروهای گشاد کننده عروقی به منظور باز کردن نواحی باریک شده در سرخرگ و یا از شیوه‌ های غیر جراحی مثل بالون زدن و یا تعبیه استنت و یا عمل جراحی به منظور زدن میان‌بُر به بعد از پلاک‌ها استفاده می‌شود. همزمان با آن اقداماتی دارویی و تغییر روش زندگی برای کاهش رشد پلاک ها و نیز کاهش تجمع پلاکت ‌ها انجام می‌شود. همچنین از روش های تغذیه‌ای و دارویی برای کاهش پیشرفت بیماری و عوارض بیماری استفاده می شود.

دکتر محمدحسین نجفی متخصص قلب و عروق

3.2/5 - (4 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر خدیجه سه شنبه ۱۵ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتردرشهرستان بیرجند به متخصص ارتوپدمراجعه داشتم ایشان آمپول دگزا وقرص کلردیازپوکساید 100وقرص الفن ایکس وآمپول d3 تجویز نمودندسه عدد وفرمودندبه نظر نمیرسد واریس باشد وقرارشدداروها مصرف شود اگربهبودی حاصل نشدبه متخصص عروق مراجعه فرماییدمیخواستم نظرجنابعالی راهم بدانم اگرلطف بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۵ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد حتما معاينه شويد
  • تصویر کاربر بابک سه شنبه ۸ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    جناب دکتر با سپاس از بذل توجه شما
    سن 50 قد 182
    تا 35 سالگی دو استقامت
    هم اکنون 2 سال ورزش باستانی انجام میدهم منظور اینجانب از بالا بردن هورمون ان دسته از هورمونهایی است که کمک میکند به عضله سازی و حفظ عضلات در سنین بالا و من افردی را در سنیین بالا بدن کات شده و زیبایی دارند که عموما در سایتها توصیه به استفاده به هورمون eheaمیگردد ایا مصرف این هورمون مجاز است و ایا می توان با روشهای طبیعی و تغذیه مناسب سطح هورمونهاییکه
    کمک به عضله سازی و حفظ انها میکند بالا برد.
    با سپاس فراوان
    بابک صادق زاده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۸ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد به پزشك غدد مراجعه كنيد
      در حوزه تخصص من نيست
  • تصویر کاربر پرویز شنبه ۵ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    باسلام و جسته نباشید اقای دکتر میخواستم معنای اصطلاح زیر را بدانم و اینکه ایا خطر دارد
    lad:calcified plague at proximal without stenosis
    و ادامه درمان چه باید کرد باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۵ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      يك گرفتگي خفيف در رگ هست
      براي تصميم گيري شرايط و علايم بيمار مهم است
      بيمار بايد ويزيت شود
  • تصویر کاربر اسماعیل یکشنبه ۲۲ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام.
    پیرو سوال قبلیm39wp560069.گفتین فیلم انژو رو باید ببینم و الان فرستادم
    ممنون میشم جواب سوال قبلیو بدین طبق فیلم انژو
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۲ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      من فيلمي دريافت نكردم
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من چند وقتی پیش بهتون پیام دادم که درد سینه چپ سوزش قلب دارم امروز تست ورزش دادم.ممنون میشم نظرت منو بگین راهنمایم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      تمام صفحات تست بايد ديده بشه تا بشه نظر داد
  • تصویر کاربر نعمتی دوشنبه ۲ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید مادربزرگم ۷۵ سالشه هفته پیش ازشکایت درد دست و گردن رفتیم دکتر قلب که گفتن باید انژیو بشه بعد از انژیو به خاطر لخته خون یه سکنه خفیف داشتن که سمت چپ بدن دست و پا بیشتر پا بیحس بود البته بعد سه روز دست به حالت عادی برگشت ولی پا از زانو به پایین هنوز بیحسه دکترشون گفت چهار پنجم کارایی داره این مشکل چقدر ادامه داره؟ ایا برطرف میشه؟ دوتا از رگای قلب ۹۰٪ گرفتگی داشت که یکیش استند گذاری شده مهمتر اینکه دست چپ بعد از ۴ روز از ناحیه بازو ورم کرده در طی این مدت هم خودش با واکر حرکت میکنه ورم بازو طبیعیه؟ یا خطرناکه؟ برای بهبود سریعتر کاری میشه انجام داد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      ميتونه لخته تو وريد دست باشه
      بايد فورا مراجعه كنند
      احتمالا اون بي حسيشون بر مي گرده
  • تصویر کاربر رامین سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشید نتایج نرمال اکو و تست ورزش تا چند سال اعتبار داره ضمنا من گاهی اوقات سرگیجه میگیرم با توجه به اینکه جواب اکو و تست ورزشم نرمال بوده امکان داره سرگیجم با قلب ارتباط داشته باشه .ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      احتمالا ارتباط نداره
      معمولا دو سه سال
    2. تصویر کاربر رامین دوشنبه ۱۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      ممنون از پاسختون
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      ممنون
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۱۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام . خسته نباشید . دکتر من توی بارداری سومم از امپول هپارین ۴هزار برای ۹ ماه استفاده کردم پون قبلش دوتا سقط داشتم الان بعد ۷ سال میخوام اقدام کنم اگر امپول پیدا نکنم جایگزین داره .. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      انوكساپارين
  • تصویر کاربر Eros یکشنبه ۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب .اقاي دکتر مادرم 6 ماهه که استنت گذاري کرده وتا اامروز قرص پلاويکس مصرف ميکرد ،اما شوربختانه با وجود تحريم ديگه قرص پلاويکس گيرم نمياد ،خواستم بدونم ايا قرصي هست که کارايي پلاويکس رو داشته باشه واز کيفيت بالايي برخوردار باشه ؟ البته ناگفته نمونه مادرم اين ذهنيتشه که داروهاي خارجي بهتر افاقه ميکنه ،شما چي دستور ميفرماييد ،با سپاس از شما بزرگوار
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      zylt
  • تصویر کاربر t.Alaei پنجشنبه ۸ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام. خدمت آقای دکتر .مامان من 72ساله. دو سال پیش اسکن قلب شدند و بر اثر تزریق برای اسکن نمیدونم بر اثر حساسیت بود یا نه. دچار لرزش بدن وپرت شدن شدند و روی عصب شون تاثیر گذاشته بود و با کوچک ترین استرس اورژانسی میشدند و همون حالت بدست میداد تا اینک بهتر شدند . نتیجه اسکن .انژیو بود و دکترشون تشخیص دادند که دریچه قلب شل هست .. و دو سال هست که مرتب دارو مصرف میکنن و داروهای خارجی . و خوب بوده . نتیجه ان در اکو شدن. تا اینک مدتی پیش درد سینه شدند براثر ناراحتی که براشون پیش اومده بود . دکتر
    بیمارستان گفتند چرا انژیو نشدند و ستی انژو دستور دادند . دیشب که نتیجه سی دی توسط دکتر دیگه ای بررسی شد و اکو و نوار گرفتند . دکتر گفتند که دریجه قلب شل هست و یک رگ تنگی شدید داره و نیاز به فنر . البته رگ اصلی نبود . به مدت یک ماه دارو تجویز کردند . و داروها نسبت به قبل چند تای عوض شده . و در بیمارستان که بستری بودند دکتر و بعد هم دکترخودشون هم داروی پلاویس تجویز کرده بودند با توجه به گرفتگی . اما حالا تجویز نشده. لطفا راهنمایی کنید که وضعیتشون را. با سپاس از یزد .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۸ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      براي تصميم گيري حتما بايد بيمار ويزيت شود و علايم بررسيدو بيمار معاينه شود و مدارك رويت شود
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر