دکتر محمد حسین نجفی

هنگامی که رسوبات چربی به همراه سایر عناصر خونی در سرخرگ‌های بدن تجمع یابد، موجب تنگی آنها شده و عبور جریان خون دشوار می‌گردد که به این حالت تصلب شریان یا همان آترواسکلروزیس می‌گویند. نتیجه این فرایند تشکیل پلاک‌های فیبری-چربی (آتروما) بوده که موجب تنگی رگ و عواقب بعدی انسداد عروقی می‌گردد.

تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس

در ابتدا رسوبات فقط شامل سلول‌ حاوی چربی فراوان است، اما با پیشرفت این فرآیند، برخی سلولهای خونی و پلاک ها در لایه‌های عمیق‌تر دیواره سرخرگ تجمع کرده و باعث ایجاد پلاک آترواسکلروز می‌شوند. مشخصه اصلی تصلب شریان، تجمع مقادیر زیاد رسوب چربی و سلول های خونی (پلاک آترواسکلروز) است. 

مهم ترین خطر این رسوبات، تنگ شدن مجرای سرخرگی است که خون در آن جریان می‌یابد. وقتی این حالت روی می‌دهد بافت‌های بدن که از طریق سرخرگ مبتلا تغذیه می‌شوند، به خصوص حین ورزش که این نیاز افزایش می‌یابد به مقدار کافی خون دریافت نمی‌کنند. اگر این وضعیت درعروق خونی (سرخرگ‌های) قلب رخ دهد، به انسداد عروق قلب و در نتیجه بروز درد قفسه سینه فعالیتی یا آنژین صدری می‌شود.

آترواسکلروزیس

سکته آترواسکلروزیس

حال اگر دیواره داخلی یک سرخرگ دچار اترواسکلروز، آسیب ببیند، بدنبال پاره شدن پلاک آترواسکلروز، پلاکت‌ها و هورمونهای عامل انعقاد در محل‌ صدمه دیده، گرد هم می‌آیند. اگر این وضعیت درعروق خونی قلب رخ دهد، در نتیجه انسداد ناگهانی و سکته قلبی بروز می کند.

این احتمال نیز وجود دارد که قطعه‌ای از رسوبات چربی از جدار رگ کنده شده و با جریان خون حرکت کرده و در مکانی دورتر یک سرخرگ را مسدود کند. به این حالت آمبولی سرخرگی می‌گویند.

بدن قادر است در دراز مدت از طریق تولید تدریجی عروق جدید سرخرگی که خون را از قبل از ناحیه تنگ شده به اطراف هدایت می‌کنند (عروق جانبی یا کلاترال)، تا حدی خود را در برابر خطر باریک ‌شدن سرخرگ محافظت کند. البته در موارد حاد یا سریع این مکانیسم دفاعی رخ نمی دهد.

در صورت ابتلا به مقادیر قابل توجه آترواسکلروز در یک بخش از بدن، احتمال وجود درجاتی از این بیماری در دیگر قسمت‌های بدن نیز وجود دارد. به عنوان مثال فردی که در اندام‌های تحتانی خود، گردش خون سرخرگی ضعیف دارد، به دلیل وجود تنگی مشابه در سرخرگ‌های کرونر نسبت به آنژین یا حمله قلبی، و یا به دلیل وجود تنگی مشابه در سرخرگ‌های مغزی به سکته مغزی مستعدتر است و بلعکس.

سکته آترواسکلروزیس

تعریف آترواسکلروز

آترواسکلروزیس علت اصلی بروز بیماری‌های ایسکمیک قلب و مغز (آنژین قلبی و سکته قلبی و مغزی) و یکی از دلایل عمده مرگ و میر بزرگسالان ‌است. آترواسکلروزیس از زمان‌های بسیار قدیم شناخته شده بوده‌است و قدیمی‌ترین ضایعه آترواسکلروز که مشخصات آن از نظر آسیب‌شناسی شرح داده شده در اجساد مومیایی شده مصر باستان با قدمت بیش از سه هزار سال قبل از میلاد پیدا شده است.

این گرفتاری یک روند التهابی مزمن است که در طی آن فرآیندهای ایمنی با عوامل خطرساز متابولیک واکنش نموده و موجب شروع، گسترش و فعال شدن این ضایعه در رگ‌های بزرگ و متوسط می‌گردند. لخته‌ای که به دنبال شکاف خوردن ضایعه آترواسکلروتیک و یا به دنبال کنده شدن سلول‌های اندوتلیوم در محل ضایعه در رگ گرفتار پدید می‌آید می‌تواند موجب انفارکتوس بافتی (میوکارد و مغز) شود.

آترواسکلروز در همه افراد از سنین جوانی شروع و در هر حال با زیاد شدن سن گریبان گیر همه می‌ شود اما پیشرفت آن در همه ی افراد یکسان نیست. در برخی جزیی و آهسته و در برخی سریع و کشنده که وابسته به عوامل خطر است.

عوارض آترواسکلروز

بسته به ناحیه ی ای که دچار آترواسکلروزیس شده، عوارض متفاوت است. بطور مثال:

– تنگی عروق قلبی عامل ایجاد درد قلبی و پاره شدن ناگهانی پلاک اترواسکلروتیک (انسداد کامل) و در نهایت عامل سکته قلبی است. 

– تنگ شدن عروق مغزی باعث سکته ی مغزی می ‌شود. 

– تنگی عروق کلیوی از عوامل مهم فشار خون است. 

– تنگ شدن عروق اندام ها باعث درد حرکتی پا ها و لنگش متناوب می ‌شود.

عوارض آترواسکلروزیس

عوامل خطر و پیشرفت آترواسکلروز

خانم‌ ها در سنین باروری بسیار کمتر از مردان دچار این بیماری می‌ شوند. بالا بودن فشار خون، چربی ‌خون بالا ،مصرف سیگار و دیابت عوامل خطرساز این بیماری هستند که با کنترل آن ها می ‌توان سیر این بیماری را کند کرد. چاقی عمومی (شاخص توده ی بدنی بالاتر از عدد ۳۰) و چاقی شکمی (دور شکم درمردان بالاتر از۱۰۱۱ و در زنان بالاتر از ۸۸ سانتی متر) نه تنها افراد را مستعد فشار خون، بالا رفتن چربی خون و دیابت می ‌سازد بلکه به طور مستقل عامل خطر آترواسکلروز است.

علایم آترواسکلروز

در افراد دچار تنگی عروق قلبی (عروق کرونر)، در شرایطی که قلب نیازمند اکسیژن بیشتر است مثل زمان فعالیت، هیجان، قرار گرفتن در معرض سرما و یا زمان غذا خوردن، درد قفسه سینه شروع می‌ شود که با استراحت یا مصرف داروی نیتروگلیسرین باعث بهبودی می ‌شود.

این درد معمولا ۵ تا ۱۵ دقیقه طول می ‌کشد و به صورت فشار به قفسه سینه یا احساس خفگی است که به گردن، فک تحتانی،ناحیه سر دل و بالای ناف و یا دست چپ تیر می‌ کشد.

در مورد دردهایی که چند ثانیه طول می ‌کشند و دردهایی که درحین فعالیت بهبود می ‌یابند و موقع استراحت دوباره شروع می ‌شوند احتمال وجود بیماری کرونر، کم است ولی باید حتما بررسی انجام شود.

بیمار دارای تنگی کرونر در حین درد تغییراتی در جریان الکتریکی و حرکات عضلات قلب رخ می ‌دهد که با استفاده از نوار قلبی، اکوکاردیوگرافی و یا اسکن قلب ، می ‌توان وجود بیماری کرونری را رد یا تایید کرد. اما در بین حملات درد، هیچ گونه علامتی ندارد به این ترتیب گاه برای تشخیص لازم است با ورزش یا برخی داروها قلب را تحت فشار قرار دهیم.

داروی نیتروگلیسرین که به شکل زیر زبانی و اسپری وجود دارد با گشاد کردن رگ ‌های کرونری باعث بهبودی بیماران می ‌شود و یکی از نشانه‌ های بیماری کرونر بهبودی درد با استفاده از این دارو است. توجه به این نکته لازم است که داروی نیتروگلیسرین باعث افت فشار خون می ‌شود و استفاده از آن بدون تجویز پزشک جایز نیست.

درمان آترواسکلروز

در درمان این بیماری از داروهای گشاد کننده عروقی به منظور باز کردن نواحی باریک شده در سرخرگ و یا از شیوه‌ های غیر جراحی مثل بالون زدن و یا تعبیه استنت و یا عمل جراحی به منظور زدن میان‌بُر به بعد از پلاک‌ها استفاده می‌شود. همزمان با آن اقداماتی دارویی و تغییر روش زندگی برای کاهش رشد پلاک ها و نیز کاهش تجمع پلاکت ‌ها انجام می‌شود. همچنین از روش های تغذیه‌ای و دارویی برای کاهش پیشرفت بیماری و عوارض بیماری استفاده می شود.

دکتر محمدحسین نجفی متخصص قلب و عروق

3.2/5 - (4 امتیاز)
دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    دست چپم مدتی هست که درد میکنه وگاهی سر انگشتانم حالت خواب رفتگی دارد به دکتر قلب مراجعه کردم گفت گشادی میترال وضخیم بودن جداره قلب هست ...ومانع ورزش کردنم شد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      گشادی دریچهداگر خفیف باشه درد نمیده و مانعی برای ورزش نداره

      احتمالا عصب دستتون در مسیرش تحت فشاره

      به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۱۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بهم دفعه قبل گفتین بیماری دی وی تی توشهرخودمون درمان میشه ولی الان یه ساله نتونستن درمان کنن چندماه اولووارفارین استفاده کردم الانم که چندماهه زالربان مصرف میکنم تواین ماه تپش قلبم زیادشده دکترقلب این سری بهم گفت اگه سری دوم باشه که خون لخته شده باشه بایدتاآخرعمر دارواستفاده کنی تاالان که این همخ دارومصرف کردم بی اثربوده بنظرشما راه دیگه ای هم هست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید ویزیت و معاینه شوید

      با مدارک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر ابوالفضب دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشین
    ممنون میشم مشکل منو حل کنین
    بخدا دارم عذاب میکشم از این درد
    من یک پسر 20ساله هستم
    مدت هاس هر یه ماه یه بار رگ های پشت ران و پشت باسنم میگیره و وقتی میگیره بقدری شدید و طاقت فرساست که به هیچ وجه نمیتونم پام تکون بدم حتی عملا وقتی میگیره باید از دیوار بگیرم راه برم
    ولی وقتی قرص مسکن یا حتی پروفین یا ژلوفن میخورم گرفتگیش حدودا خوب میشه و تا چندساعت راحت راه میرم و چیزی حس نمیکنم ولی تا میام بخوابم یا حتی نیم ساعت دراز میکشم دوباره رگای پشت باسن و پشت ران میگیره و خیلی سخت حرکت میکنم
    وقتی تو حموم آب گرم میگیرم روش و یه خرده ماساژ میدم تا حدودی گرفتگیش باز میشه ولی خب باز دوباره برمیگرده و این وضع همینطوری هفت هشت ده روز شایدم یه ماه طول میکشه بعد خودش خوب میشه و بعد یکی دوماه دوباره همین مسائل و گرفتگی ها پیش میاد
    یه نفر بهم گفت رگ سیاتیکه چون کمر و گودی کمرم خیلی درد میگیره
    دکتر هم رفتم ولی چون ارتوپد بود یه سری چیزا داد بهم که فرقی نکردم چندان

    ازتون خوااااااهشششش میکنم آقای دکتر یه راه حلی یه درمان خونگی ای یه کاری حرکتی چیزی بگین انجام بدم تا هرموقع گرفت بتونم اون کارو کنم رگش باز شه
    بخدااا تو این سن همش دوستام مسخرم میکنن بهم میگن چلاق
    هیچ دوستی دیگه برام باقی نمونده
    توروخداااا ازتون عاجزانه التماس میکنم که کمکم کنین تا من درست بتونم راه برم
    خدا عزیزاتونو براتون حفظ کنه..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      شما اول باید معاینه بشید تا علت مشخص بشه و بر اساس علت درمان شروع بشه

      بتید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام من بیماری دی وتی داشتم ازتون سوال کردم جواب دادیدگفتیدبایدازنظرعلل ژنیتیکی بررسی بشم من آزمایش سندرم ،روماتیسم دادم همشون منفی بود دیگه چه نوع آزمایش بایدبدم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ازمایش های افزایش انعقاد پذیری

      باید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر Neda چهارشنبه ۲۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    من آبان ماه دی ویتی پای چپ و آمبولی ریه شدم از آبان تا الان قرص زالرتو مصرف میکنم و دوباره پنج فروردین پای ورم کرد و درد کمی داشتم آزمایش دیدایمر انجام دادم با عدد 248 و سونو داپلر که گفت یه دیوی تی مزمن با یه لخته جدید و الان که دوماه گذشته من دوباره پام ورم کرده دوباره آزمایش دادم دیدایمرم 168 بود دکترم برا م mrv نوشته گفت شاید ونو گرافی بخواد میخواستم بدونم ونو گرافی با آنژیو فرق داره و اینکه استند یا فنر چه عوارضی داره من باید چی کارکنم خیلی هم هز آنژیو میترسم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      انژیوگرافی ورید رو میگگن ونوگرافی

      استنت میتونه دچار گرفتگی بشه و سایر عوارض 

      به این شکل نمیشه توضیح داد

  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۱۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    من خانمی هستم 43 ساله باید متورال را که دو بار یک نصفه شب و یک نصفه صبح استفاده می کردم فقط شب ها استفاده می کنم و تست ورزش انجام دادم خیلی خوب نبود یعنی گرفتگی عروق دارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      خیلی خوب نبود توصیف درستی نیست

      اگر تغییرات نواری باشه حیت تست بله ممکنه

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام بیمارزن45ساله بعدازجراحی ابدومینو شکمی دچار تورم پای چپ وبه تبع انdvt وریدی درساق وران تاناحیه لگن شده 4روز هپارین وریدیدربیمارستان وروز پنجم تا 9هم نیز هر8ساعت 10000 واحد هپارین به همراه وافارین خوداکی یک قرص درروز دریافت کرده ولی تورم ودرد شدید بعد حرکت به سروس بهداشتی دارد طوری که درد بدون مخدر قابل تحمل نیست وامروز کمی مج و روی پا ورم و ادم اش بیشتر شده ایا نیاز به مراقبت خواص دیگر دارد باتوجه به اینکه گرفتگی ورید گسترده بوده وتخفیف درد بعد 9روز باکوچکترین تکان غیرقابل تحمل می باشد وایا مریض قابل انتقال از گرگان به تهران جهت دریافت درمان بهتر منعی دارد؟ وایا در تهران نحوه درمان متفاوت خواهد بود؟ ایا انتظار میرود کی ایندرد وتورم بهبود یابد؟ ایا خطری مانند امبولی باتوچه به وریدی بودن لخته چقدر است واینکه قرار مریض امروز از بیمارستان ترخیص شه ودر خانه داروی خوراکی زالر وان بگیره ؟ جوراب واریسی که اندازه پاش باشه پیدا نکرد ویدونه ایرانی صاق کوتاه پیدا کردم که میپوشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۹ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید inr چک شود 

      شاید دوز ولزفارین کمه و لخته حل نشده

      میشه به جاش زالربان ۱۵ هر دوازده ساعت مصرف کرد

      بهتره در گرگان درمان شوند

      درمان فرق نداره

  • تصویر کاربر محسن سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    گرفتگی عروق وریدی پای چپ به صورت شدید وپای راست گرفتگی کمتر انژیو کردم جواب نداد 10سال پیش تشخیص اشتباه دادن الان میگن گرفتگی عروق بوده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      حتنا باید خودتون معاینه بشید و مدارکتون دیده بشه

      به این شکل نمیشه نظر داد

  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من 26سالمه یه بچه دارم 10سالشه سال قبل2بار حامله شدم سقدشد دومی که سقدشدیه ماه بعدبیماری دی وی تی گرفتم الانم 10ماهه داروی رقیق کننده ی خون استفاده میکنم لخته های قبلی بازشده ولی دوباره یه لخته ی دیگه ایجادشده اگه میشه راهنماییم کنین ببینم آقای دکترراه درمان قطعی دارن که تشریف بیارم مطبشون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید از نظر علل ژنتیکی منجر به لخته بررسی شوید

      فعلا دارو رو ادامه بدید و مراجعه کنید

  • تصویر کاربر فتانه یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    ببخشید من یکبار سوال کردم که پام لخته خون داشت از بین بردنش الان شده واریس ورید صافن اتصاع پیدا کرده و قرص زالربان میخورم چنتا فوق تخصص رفتم میگن واریس و کاریش نمیشه کرد فقط جوراب واریس بپوشم، سونوگرافی هم براتون فرستادم الان گفتین نارسایی ورید دارم خوب میشه جراحی یا لیزر کرد؟یعنی شما درمان واریس و غیر جوراب میدونید؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      در اکثر موارد میشه لیزر کرد

      باید مراجعه کنید و معاینه شوید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر