دکتر محمد حسین نجفی

فشار خون نرمال در حاملگی می بایست چک شود چرا که فشار خون بالا در بارداری می تواند عوارض خطرناکی بر روی جنین داشته باشد. امروزه داروهای زیادی برای درمان فشار خون بالا در بارداری وجود دارند. اما از میان آنها بهترین قرص فشار خون در بارداری کدام است و به چه صورت باید مصرف شود؟

علت فشار خون بالا در اوایل بارداریفشار خون نرمال در بارداری

براساس تعریف انجمن قلب آمریکا فشار خون نرمال در مادران باردار ۱۲۰ میلی متر جیوه روی ۸۰ میلی متر جیوه و یا پایین تر از آن است. چنانچه این عدد زیر ۹۰/۶۰  میلی متر جیوه باشد، تحت عنوان فشار خون پایین نامیده شده ولی اگر عدد فشار خون ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر باشد، فشار خون بالای حاملگی نامیده می شود.

در حاملگی بیشتر فشار خون بالا دیده می شود تا فشار خون پایین!

فشار خون بالا در بارداریتعریف فشار خون بالای حاملگی

فشار خون بالا یعنی فشار بالاتراز ۱۴۰/۹۰ که در ۹۰ درصد این افراد هیچ علتی برای فشار خون بالا در بارداری یافت نمی شود. فشار خون بارداری از شایعترین علل مرگ و میر در میان مادران باردار است و باید جدی گرفته شود. افزایش شدید فشار خون می تواند فرد را در معرض عوارض آن مانند نارسایی قلب، حمله قلبی، سکته مغزی و یا نارسایی کلیه قرار دهد. جنین نیز در معرض عوارض فشار خون بالا قرار خواهد داشت.

حمله فشار خون

فشار خون بالا در حاملگی هم برای مادر و هم جنین بسیار خطرناک خواهد بود. چنانچه فشار خون ۱۲۰  تا ۱۳۹  و یا دیاستول ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه باشد، مرحله پیش فشار خون نامیده می شود.

درمان فشار خون در بارداریدر مرحله اول فشار خون ۱۴۰-۱۵۹  و دیاستول ۹۰ تا ۹۹ می باشد. چنانچه فشار خون بالاتر از ۱۸۰ و دیاستون بالاتر از ۱۱۰ باشد حمله فشار خون نامیده می شود.

علت فشار خون بالا در اوایل بارداری

از هر ۳ مادر حامله یک نفر دچار فشار خون  بالا در بارداری خواهد بود. در چنین شرایطی یا مادر پیش از حاملگی مبتلا به فشار خون بالا بوده و حالا در حاملگی فشار بالاتر رفته و یا پس از حاملگی فشار نرمال داشته و حالا در اثر حاملگی، دچار فشار خون بالا در بارداری شده است. این افزایش فشار خون در حاملگی ممکن است پیش از هفته  ۲۰ حاملگی و یا بعد از آن رخ دهد.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

فشار خون بالا در حاملگی هم مادر و هم جنین را در معرض خطر قرار خواهد داد. برخی از این عوارض عبارتند از:

عوارض فشار خون بالا بر جنین– زایمان زودرس یعنی قبل هفته ۳۷ حاملگی

– نیاز به انجام سزارین

– اختلال در رشد جنین

– مسمومیت حاملگی

– اختلالات جفت

عوارض فشار خون بالا بر جنین

یکی از اثرات مستقیم فشار خون بالا بر جنین، جلوگیری از رشد متعادل جنین است. اغلب جنین بر اثر فشار خون بالای مادر، دچار عارضه عدم وزن گیری می شود که نتیجه آن تولد نوزاد با وزن پایین است. یکی دیگر از عوارض فشار خون بر روی جفت این است که چون جفت در مقابل فشار خون بالا مقاومت ندارد، گاهی از سطح رحم کنده می شود. در چنین شرایطی ادامه حیات وی به خطر خواهد افتاد.

عوارض فشار خون در حاملگیدیگر عوارض فشار خون بر روی جنین عبارتند از: اختلال در عبور اکسیژن از جفت و تولد زود رس. به همین جهت کنترل فشار خون مناسب مادر باردار برای متخصصین قلب و متخصص زنان،  اولویت زیادی دارد.

قرص متورال در بارداری

آیا مصرف متوپرولول یا همان قرص متورال در بارداری  مشکلات  دوران بارداری را افزایش می دهد؟ متوپرولول  میتواند روی وزن جنین تاثیر بگذارد. مصرف متورال در اواخر بارداری ممکن است باعث شود کودک علائمی مانند کند شدن ضربان قلب و قند خون پایین داشته باشد. و مصرف داروی متورال در دوران بارداری حتما باید با دستور  پزشک باشد.

درمان فشار خون بارداری

اغلب مادران دچار افزایش فشار خون در حاملگی پس از زایمان، فشار خونشان نرمال می شود. ولی گاهی نیز فشار خون علی رغم زایمان، بالا می ماند که این مادران باید داروی ضد فشار خون خود را ادامه دهند. جالب است که براساس دستورالعمل مایوکلنیک، دادن شیر می تواند عامل مهمی جهت کاهش فشار خون پس از زایمان باشد. ولی باز هم باید فشار خون به خوبی توسط متخصص فشار خون درمان شود.

درمان فشار خون بالا در بارداری اغلب با محدود کردن نمک و استراحت کافی شروع می شود.

بهترین قرص برای درمان فشار خون بارداری

یکی از داروهای قدیمی که در درمان فشار خون بالا در بارداری استفاده می شود، متیل دو پا است. مادران باید بدانند مصرف برخی داروها در حاملگی جهت کنترل فشار خون ممنوع است. این داروها عبارتند از:

بهترین قرص درمان فشار خوندر حین حاملگی مادر باید به خوبی فشار خون خود را اندازه گیری نماید تا از ایجاد عوارض فشار خون بالا جلوگیری کند. پزشک ممکن است برای بررسی رشد جنین از سونوگرافی پی در پی استفاده نماید.

استفاده از آسپرین ۸۰ میلی گرم روزانه می تواند مانع افزایش بیشتر فشار خون در حاملگی و مسمومیت حاملگی شود و در نتیجه در درمان فشار خون بالا در بارداری مفید باشد.

راههای کنترل فشار خون بالا در بارداری

اولین اقدام برای کاهش ریسک عوارض فشار خون بالا در حاملگی ، جلوگیری از ایجاد فشار بالا است. توصیه می شود قبل از اقدام به حاملگی توسط پزشک معالج ویزیت شوید و میزان فشار خون پایه شما ارزیابی شود. چنانچه دچار اضافه وزن یا چاقی هستید، حتما قبل بارداری، اقدام به کاهش وزن الزامی است.

سایر روش ها برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا عبارتند از:

– استفاده از رژیم غذایی مناسب در زمان حاملگی

– محدودیت در مصرف سدیم و نمک

ناهار برای بیماران قلبی– کنترل شرایط خطرناک پیش از حاملگی مانند دیابت

– اجتناب از مصرف الکل

ترک سیگار

– انجام ورزش منظم حداقل هفته ای ۳ بار

راههای کاهش فشار خون در بارداری

برای  پایین اوردن فشار خودن بالا  در بارداری از درمان دارویی و غیر دارویی یا همان اصلاح شیوه زندگی استفاده می شود. به مادران باردار توصیه می شود که رژیم غذایی مناسبی را برای جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری انتخاب کنند. به مادران باردار توصیه می کنیم که از غذاهای کنسرو شده و فست فود ها اجتناب کنند. این غذاها به دلیل سدیم بالا و پتاسیم پایینی که دارند، به شدت در افزایش فشار خون نقش دارند.

توصیه اکید می کنیم برای درمان فشار خون بالا در بارداری از غذاهای تازه با حجم بالای فیبر مثل میوه جات و سبزیجات استفاده کنید؛ چرا که این مواد، به دلیل پتاسیم بالایی که دارند، از افزایش فشار خون در دوران بارداری جلوگیری می کنند. قبل از بارداری به مادران توصیه می شود (به خصوص مادرانی که مستعد افزایش فشارخون در دوران بارداری هستند) وزن خودشان را کنترل کنند، وزن خود را کاهش دهند و وزنی که در طی دوران بارداری هم می گیرند را حتما زیر نظر متخصص تغذیه بررسی کنند تا به میزان مجاز، دچار افزایش وزن شوند. در نظر داشته باشید که افزایش وزن بی رویه یکی از علل افزایش فشار خون در طی دوران بارداری است.

استفاده از برخی داروها در طب سنتی نیز گاهی اوقات می تواند باعث جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری شود؛ اگرچه نقش آن ها در متون علمی هنوز ناشناخته است.

بخش عمده درمان، درمان دارویی در کنترل فشار خون حاملگی است. کلاً مصرف داروها در دوران بارداری باید با احتیاط صورت بگیرد. برخی از داروها قطعاً بر روی جنین می تواند اثرات سوء داشته باشد که مادر حتماً باید از مصرف آنها اجتناب کند. این داروهای ضد فشار خون برای پزشکان قابل شناسایی هستند. اغلب از آن مطلع هستند و به مادر توصیه می کنند به اطلاع از بارداری، از مصرف آنها خودداری کنند.

داروی درمان فشار خون بارداریدر چنین شرایطی طبیعتاً مادر نیازمند داروهای جایگزین است. داروهایی که در دسترس پزشک قرار دارند، تقریباً محدود می باشند. داروهایی که باعث افزایش ادرار می شوند، اگر قبل از حاملگی استفاده شده اند، منعی در طی دوران حاملگی برای ادامه مصرف آن ها و کنترل فشار خون وجود ندارد. از جمله این داروها می توان به هیدروکلرتیازید، تریامترن اچ و فوروزماید اشاره کرد که مصرف آن ها اگر از قبل از حاملگی وجود داشته، مادر باردار می تواند در دوران حاملگی نیز آنها را ادامه دهد.

اگر مادر باردار داروهایی مثل کلسیم، از گروه کلسیم، مسدود کننده های کانال کلسیم مصرف می کند مثل آملودیپین، وراپامیل و یا دیلتیازم، مصرف این داروها هم در طی دوران بارداری خطری برای مادر و جنین ایجاد نخواهد کرد و توصیه به ادامه درمان می کنیم. این داروها آنقدر امن است که حتی اگر مادر قبل از بارداری فشار خون نداشته باشد و در طی دوران بارداری دچار فشار خون بالا شود، می توانیم با این داروها فشار خون بالا در بارداری را کنترل کنیم.

بهترین قرص فشار خون بارداری

از جمله داروهای فشار خون که خیلی در زمینه درمان فشار خون بالا در بارداری مقبول است و به دو صورت تزریقی و قرص های خوراکی در دسترس پزشکان وجود دارد، متیل دو پا می باشد که از طریق عبور به سمت مغز مادر و تحریک بعضی از گیرنده ها باعث کاهش فشار خون مادر خواهد شد. تاکنون متیل دوپا در درمان فشار خون بارداری هیچ گونه عارضه ای نداشته است. هنوز هم بعضی از پزشکان علاقمند هستند که برای کنترل فشار خون از این دارو استفاده کنند. متیل دوپا قرص های ۲۵۰ میلی گرمی دارد که تا روزی ۳ عدد برای مادر ممکن است تجویز شود.

درمان فشار خون در بارداری با متیل دوپاهیدرالازین یکی دیگر از قرص های فشار خون است که در درمان فشار خون بالا در بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. داروی امنی است، نه باعث صدمه به جنین می شود و نه مادر! هیدرالازین با دوز مد نظر پزشک به صورت ۲۵ میلی گرم یا ۵۰ میلی گرم برای مادر تجویز می شود و بسیار در این زمینه موثر است.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص فشار خون و فوق تخصص قلب و عروق

برای پرسش و پاسخ از دکتر نجفی روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.5/5 - (41 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سما پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر، من چند روز هست مشكل افت فشار خون پيدا كردم و بعد سرگيجه و سردرد شديد و حس خواب آلودگي خيلي زياد پيدا ميكنم و با خوردن قند و نمك خيلي فشارم بالا نميره، من سه ماه پيش كرونا گرفتم و از بعد از اون ضعف دارم ولي اين چند روز مشكل فشار خون اضافه شده، فشارخونم تقريبا ٩.٥ روي ٥.٥ هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      معمولا مرو خطرناکی نیست یک سرم بزنید و چندروزی صبر گنید اگر بهتر نشد یک اکو بکنید
  • تصویر کاربر سپهر دوشنبه ۲۷ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    سلام و عرض تشکر ، پدرم ۱/۵سال است دچار آریتمی و فشارخون است و پزشک متخصص لوزار و آپیراکس و پلرون و بیزوپرولول تجویز فرموده البته قبلا داروهای ریفلاکس و آرتروز هم مصرف می کردند در حال حاضر که صبح وشب لوزار و آپیراکس میخورد بلافاصله دچار درد شدید معده می گردد چه راهنمایی می فرمایید ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۷ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      پنتاپرازول با هروعده ی اپیراکس استفاده کنند
  • تصویر کاربر سپیده شنبه ۱۱ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    با سلام اقای دکتر بنده بیمار شما هستم و یک ماهی است که فشارم بالا رفته و با اکو و سونوگرافی کلیه فرمودید که مشکل بنده فقط استرس و اضطرابه و قرص اوزارتان۲۵ نصف و پوکساید ۵ رو تجویز کردین.با مصرف این قرص تقریبا فشارم ۱۳ روی ۸٫۵می باشد.با توجه به اینکه ازمایش بارداری بنده مثبت شده طبق گفته متخصص زنان باید قرص لوزارتان قطع و فکر میکنم متیل دوپا مصرف کنم.میخواستم بدونم چه دوزی از این دارو رو مصرف کنم و ایا قرص پوکساید رو هم قطع کنم.ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۱ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      بهتر است برای ویزیت حضوری تشریی بیاورید مصرف دارو در بارداری حساس است و با ویزیت غیرحضوری صلاح نیست
  • تصویر کاربر المیرا شنبه ۱۱ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    المیراهستم متولد۶۸
    من دارای بیماری قلبی مادرزادی هستم
    درسن ۹سالگی عمل قلب باز vsdشدم
    سال۹۹تابستان عمل قلب باز بابت جابه جایی عرق بطن و ریه شدم
    بعداز عمل متوجه شدند من فشارخون ریوی بالا (۸۰)دارم که الان قرص لیراتان و وارپامیل ،وارفارین میخورم
    تپش قلب عادیم روی صد هست
    که با قرص وارپامیل میاد روی ۵۰

    متاسفانه به من ممنوعیت بارداری دادند
    ولی من نمیتونم اینوبپذیرم و قصدبارداری دارم
    لطفا راهنماییم کنید
    ایا جنین دچار مشکل میشه
    ایا امیدی هست بتونم بارداربشم
    فقط جنین سالم باشه
    خودم مهم نیستم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      متاسفانه در این فشار ریوی بارداری هم برای شما هم برای جنین خطر زیادی دارد و اصلا توصیه نمی گردد
    2. تصویر کاربر المیرا سه شنبه ۷ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      سلام
      ایا با استراحت کاملا مطلق
      وومصرف داروهای بی عوارض قابل کنترل نیست و همچنین زایمان زودرس
      وواینک چه عوارضی واسه جنین ایجاد میکنه؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۱ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)
      خطرش بسیار بالاست هم برای شما هم برای جنین هر دو
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نیکو چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید
    خانمی 44 ساله هستم مدت یک سال و نیم است که فشارخون بالایی دارم و یکبار هم انژیو شدم. باتوجه به استفاده از دارو ولی فشارخونم تنظیم نمیشود و همچنان مشکل دارم. داروهایی که مصرف میکنم لوزار ۵۰ متورال و کوانزیم است.چند روزیست که سمت چپم سنگین همراه با درد است.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      لوزارتان اچ نصف صبح و شب بخورید و املوپرس ۵ را هم به داروها اضافه کنید
  • تصویر کاربر میرزاجانی سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    خانم میرزاجانی مبتلا به فشار خون و غلظت خون است. سکته علت مرگ موروثی هست در میان خانواده آیا با در نظر گرفتن این مسائل نیاز هست درمانی برای غلظت خون انجام شود و یا آسپرین مصرف شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      اسپرین روزانه یک عدد استفاده کنند اگر مشکل معده ندارند
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۱ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام.آقای دكتر بنده چكاپ قلب انجام دادم مشكلی نداشتم همینجوری چكاپ كردم دیگه گفتن یه طرف یه گوشه قلبت خوب پمپاز نمیكنه نمیدونم یعنی چی دیگه گفتن شاید عروق كرونر باشه وقرص بیزوپرولول۲/۵وقرص اسپیرونولاكتون۲۵میلی گرم داد استفاده كنم البته فشارم همیشه روی۱۳یا۱۴روی۸یا۹هست ولی استرس میگیرم میره بالا بعد یه ساعت میاد پایین میخاستم بدونم قرصا استفاده كنم چكار كنم.ممنونم.ظاهرا مشكلی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۱ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      داروها را استفاده کنید و اگر اکویی دارید تصویرش را بفرستید که ببینیم
  • تصویر کاربر معدی چهارشنبه ۱۱ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    سلام.آقای دكتر من آزمایش چربی خون دادم تری گلیسیرید209بود.HDL 32بود.LDL 44بود.كلسترول118بود.قرص روپیكسون۵ هرشب یكی میخورم.ایا نیاز به داروی دیگه است.ایا نیاز هست هر شب قرص ا اس ا ۸۰بخورم.راهنمایی بفرمایید چكار كنم.برای اینكه دچار گرفتگی عروق نشم چكار كنم چی بخورم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۱ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      نه همین داروهای فعلی کافی هستند و سه ماه بعد مجدد ازمایش بدهید
  • تصویر کاربر جاال دوشنبه ۲۹ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    مادرم نارسایی دریچه مبترال داره ، کلیه هم مقداری کم کار هست..
    کراتین خون ۲.۵ هست...
    قرص والزومیکس ۵/۸۰ صبح و شب میخوره
    کترودیلول ۶/۲۵ نصف صبح نصف شب میخوره
    پرازوسین ۵نصف صبح نصف شب میخوره...
    اما فشار خونش پایین نمیاد اصلا به ۱۵ نمیرسه..
    فشارخونش همش ۱۹ ، ۲۰ هست خیلی نگرانم
    یعنی دارویی وجود نداره که فشارخونو بیاره پایین...
    دست راستش هم ورم کرده ....
    سابقه دیابت هم داره....
    تحرک نداره بخاطر اینکه قبلا زمین خورده بود پای چپش مشکل داره.....
    یک ماه پیش آزمایش خون داد کم خونی هم داره...
    با این همه دارو که مصرف میکنه فشارخونش نمیاد پایین ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۹ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      چرا پایین که خواهد امد ولی در بیماران کلیوی سخت تر فشار خون ممکن است کنترل شود به نظرم باید یک بار حتمن متخصص کلیه هم نظر بدهد
  • تصویر کاربر الهه یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    40 سالمه و 2 سالی است که برای درمان فشارخون ( بدون علت) بالایم ،انالاپریل 5 - 1/2 و متازیرو 47.5- 1/2 به صورت دو بار در روز استفاده می کنم. قصد باردار شدن دارم می خواستم بدونم برای بارداری باید داروهایم را عوض کنم یا نه و اینکه چه دارویی باید استفاده کنم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۸ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      بله حتمن باید داروها تغییر کند قبلش باید یک متخصص قلب ببیند و اکو کند
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر