در این مطلب میخواهیم در مورد قرص فشار خون لوزارتان که با برند لوزکسیر نیز شناخته می شود، نحوه استفاده، تداخل دارویی و هر آنچه در رابطه با این قرص فشار خون نیاز است را به شما بگوییم.
لوزارتان ۲۵ برای چیست؟
قرص لوزارتان برای درمان فشارخون بالا، کاهش خطر سکتهی مغزی در بیماران و محافظت از کلیهها در برابر آسیب ناشی از بیماری دیابت تجویز میشود. کاهش فشارخون بالا به پیشگیری از سکتهی مغزی، حملهی قلبی و مشکلات کلیوی کمک میکند. لوزارتان یا قرص لوزکسیر به گروه داروهای مهارکنندهی گیرندهی آنژیوتانسین تعلق دارد و از طریق شل کردن دیوارهی عروق باعث جریان راحتتر خون در رگها میشود.
بهترین زمان مصرف قرص فشار خون
معمولاً نیازی به مصرف داروهای فشار خون در شب نیست؛ مگر اینکه پزشکتان به شما گفته باشد. اینکه آیا باید دارو را تا آخر عمر مصرف کنید یا نه به عوامل مختلفی بستگی دارد.
در برخی موارد، تغییر سبک زندگی می تواند نیاز به داروهای فشار خون را کاهش دهد یا حتی آن را از بین ببرد. رژیم غذایی و میزان ورزشتان می تواند به کنترل فشار خون کمک کند. کاهش میزان نمک در رژیم غذایی و خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات به همراه غلات کامل و لبنیات کم چرب می تواند تاثیر مثبتی در کاهش فشار خون داشته باشد.
فعالیت بدنی منظم همچنین می تواند به کاهش فشار خون و حفظ وزن بدن در بازه سالم کمک کند. وزن عامل مهمی در افزایش فشار خون است. تحقیقات نشان داده است که در افرادی که اضافه وزن دارند، کاهش وزن به تنهایی تا ۱۰ درصد می تواند فشار خون را کاهش دهد.
در گذشته بسیاری از پزشکان مصرف داروهای فشار خون را در شب توصیه می کردند. دلیل این امر این بود که حملات قلبی اغلب در اوایل صبح اتفاق می افتد. به عبارتی از لحاظ تئوریک، کاهش فشار خون در طول شب خطر حمله قلبی در صبح را کاهش می دهد.
اما بنظر می رسد واقعیت چیز دیگری باشد. اولاً، فشار خون به طور طبیعی در طول شب در افرادی که فشار خون بالا ندارند و همچنین در اکثر افرادی که فشار خون دارند، کاهش می یابد. به عبارتی عموما نیازی اساسی به دارو ضد فشار خون در طول ساعات شبانه وجود ندارد.
ثانیاً، سطح داروهای نسل جدید فشار خون برای مدت زیادی در خون شما بالا می ماند؛ بگونه ای که در بسیاری از موارد، فقط باید هر ۲۴ ساعت یک بار مصرف شوند. لذا اینکه چه موقع آن ها را مصرف کنید، اهمیتی ندارد.
تجربه خواب آشفته هنگام مصرف داروهای فشار خون قبل از خواب مشکلی رایج است. دیورتیک ها رایج ترین داروهای فشار خون هستند که تجویز می شوند. آنها به کلیه های شما کمک می کنند تا نمک و آب را به مقدار بیشتری از بدن دفع کنند؛ به همین دلیل، اغلب در کاهش فشار خون کاملاً مؤثر هستند.
با این حال این داروها ممکن است باعث شوند بیش از حد معمول به دستشویی بروید؛ لذا برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است صبح هنگام این داروها را مصرف کنید.
پیش بینی اینکه چه مدت باید از داروهای فشار خون استفاده کنید دشوار است. برخی از افراد ممکن است لازم باشد تا پایان عمر به مصرف آن ادامه می دهند. با این حال، با انجام کارهایی می توانید نیازتان به داروهای فشار خون را کاهش دهید.
علاوه بر رژیم غذایی و تغییرات ورزشی که در بالا ذکر شد، میزان الکل مصرفی خود را نیز کاهش دهید. زنان و نیز هر فرد بالای ۶۵ سال نباید بیش از یک نوشیدنی الکلی در طول روز مصرف کند. مردان کمتر از ۶۵ سال نیز نباید بیش از دو نوشیدنی در روز مصرف کنند.
همچنین سعی کنید استرستان را از راه های درست و سالم مدیریت کنید. اگرچه استرس به خودی خود باعث بالا بردن فشار خون بالا نمی شود، اما داشتن استرس مزمن درمان این بیماری را دشوارتر می کند.
این اقدامات خودمراقبتی ممکن است به کاهش فشار خون شما کمک کرده و نیاز شما را به داروهای ضد فشار خون کاهش دهد. همچنین بهتر است در مورد ایجاد تغییراتی مثبت در سبک زندگی تان با پزشک خود مشورت کنید. هیچگاه بدون مشورت با پزشکتان، خودسرانه تغییری در مصرف داروهای فشار خون ایجاد نکنید.
به گفته بالیگا: «به نظر من این امر به ویژه در بیماران با BMI بالا (و در نتیجه به احتمال زیاد مبتلا به آپنه انسدادی خواب)، افراد مسن (از آنجایی که بیخوابی بیشتری دارند)، دیابتیها و نیز مبتلایان به بیماری مزمن کلیوی صادق است».
نحوه مصرف قرص لوزارتان ۲۵
قرص لوزارتان ۲۵ به صورت خوراکی و طبق تجویز پزشک به طور معمول، یک بار در روز با یا بدون غذا مصرف میشود. دوز دارو بستگی به شدت بیماری و پاسخ شما به درمان دارد. برای کسب بیشترین فایده از مصرف لوزاتن ۲۵ ، آن را مرتب مصرف کنید.
برای این که مصرف قرص را فراموش نکنید آن را همیشه در زمان مشخصی در روز مصرف کنید. حتی اگر فکر میکنید خوب هستید باز هم مصرف دارو را قطع نکنید چرا که اغلب افراد مبتلا به فشار خون علامت خاصی ندارند.
عوارض قرص لوزارتان ۲۵
ممکن است در اوایل مصرف لوزار تا زمانی که بدن خود را با آن تنظیم کند سرگیجه یا احساس سبکی سر داشته باشید. اگر این علائم برای مدت طولانی ادامه داشت یا بدتر شد با پزشک خود مشورت کنید.
برای کم کردن خطر سرگیجه و احساس سبکی سر، هنگام بلند شدن از حالت نشسته یا خوابیده به آهستگی این کار را انجام دهید.
توجه داشته باشید که پزشک شما لوزاتن را به این دلیل تجویز کرده است که مزایای آن را بیشتر از عوارض جانبی آن دانسته است. در اغلب افرادی که از قرص فشار خون لوزارتان استفاده میکنند هیچ عارضهای به طور جدی دیده نمیشود. اگر هر یک از عوارض نادر ولی جدی مصرف دارو مثل غش کردن یا علائم افزایش سطح پتاسیم (مثل ضعف عضلانی، ضربان قلب کند یا نامنظم) را تجربه کردید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
اگرچه ممکن است لوزاتن ۲۵ برای پیشگیری از مشکلات کلیوی یا درمان بیماران کلیوی تجویز شود ممکن است به ندرت خودش مشکلات کلیوی ایجاد کند یا آن را تشدید کند. اگر لوزارتان مصرف میکنید، پزشک شما وضعیت کلیویتان را بررسی خواهد کرد. شما هم اگر هر علامتی نشان دهندهی مشکلات کلیوی مثل تغییر قابل توجه ادرار داشتید حتما با پزشک خود مطرح کنید.
واکنش حساسیتی شدید به داروی لوزارتان بسیار نادر است. با این حال اگر به دنبال مصرف لوزارتان دچار علائمی مثل ضایعات پوستی، خارش و تورم به ویژه روی صورت، زبان و حلق، سرگیجهی شدید و تنگی نفس شدید فورا به پزشک مراجعه کنید.
چگونه عوارض قرص لوزکسیر را کمتر کنیم؟
– پیش از مصرف قرص لوزارتان، پزشک از شما درباره حساسیت به دارو سوال خواهد کرد. هر دارویی ممکن است ترکیباتی داشته باشد که حساسیت ایجاد کند.
– پیش از مصرف لوزار با پزشک درباره سابقهی مشکلات و بیماریهای خود از جمله بیماری کبدی و کلیوی صحبت کنید.
– قرص فشار خون لوزکسیر ممکن است باعث سرگیجه شود. مصرف همزمان الکل یا ماریجوانا نیز سرگیجه را تشدید میکند. در چنین شرایطی رانندگی نکنید و از وسایلی که نیاز به هوشیاری کامل دارند استفاده نکنید. مصرف الکل را محدود کنید. اگر از ماریجوانا استفاده میکنید با پزشک خود مشورت کنید.
– لوزاتن ممکن است سطح پتاسیم بدن شما را بالا ببرد. پیش از مصرف مکملهای پتاسیم یا نمک حاوی پتاسیم با پزشک خود مشورت کنید.
– پیش از جراحی به پزشک یا دندانپزشک درباره داروهایی که مصرف میکنید از جمله داروهای نسخهای، غیرنسخهای و داروهای گیاهی اطلاع دهید.
– قرص لوزار به دلیل احتمال خطر برای جنین در بارداری توصیه نمیشود. در این باره با پزشک خود مشورت کنید. احتمال ترشح دارو به درون شیر مادر مشخص نیست. پیش از شیردهی در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل دارویی لوزارتان با سایر داروها
تداخلهای دارویی ممکن است روی عملکرد دارویی که مصرف میکنید تأثیر بگذارد و خطر عوارض جانبی جدی آن را بالا ببرد. فهرستی از تمام داروهای مصرفی خود داشته باشید و آن را با پزشک خود درمیان بگذارید. هیچ دارویی را بدون مشورت پزشک، شروع، قطع یا دوز آن را کم و زیاد نکنید.
بعضی از داروهایی که با قرص لوزکسیر ممکن است تداخل داشته باشند عبارتند از: لیتیوم، داروهایی که سطح پتاسیم را بالا میبرند مانند انواع داروهای مهارکنندهی آنژیوتانسین مثل لیزینوپریل و کاپتوپریل
بعضی داروها مثل محصولات ضد سرفه و سرماخوردگی، مکملهای تغذیهای و مسکنهایی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن ممکن است فشارخون را بالا ببرند یا نارسایی قلبی را تشدید کنند. در صورت مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید.
در مورد تداخلی داروی لوزارتان و قرص پروپرانول بهتر است از پزشک معالج مشورت بگیرید.
مصرف زیاد قرص لوزاتن اچ
اگر کسی با مصرف قرص لوزکسیر زیادی دچار مشکلات جدی مثل بیهوشی یا تنگی نفس شده بود فورا با اورژانس تماس بگیرید. سرگیجهی شدید و غش کردن مهمترین علامتهای مصرف زیاد لوزارتان است.
برای جلوگیری از عوارض لوزاتن ۲۵ کارهای زیر را پیشنهاد میکنیم انجام دهید:
✅ ایجاد تغییر در سبک زندگی مانند برنامههایی برای کاهش استرس، ورزش و تنظیم رژیم غذایی میتواند تأثیر داروی شما را بالا ببرد. در این باره از پزشک خود راهنمایی بگیرید.
✅ تستهای آزمایشگاهی و پزشکی مثل بررسی عملکرد کلیوی و سطح پتاسیم باید به طور منظم انجام شود تا تأثیر دارو و همین طور احتمال عوارض بررسی شود. در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
✅ فشارخون خود را به طور منظم اندازهگیری کنید و نحوه دقیق اندازهگیری آن را یاد بگیرید. نتایج آن را با پزشک خود درمیان بگذارید.
فراموش کردن مصرف قرص لوزار
اگر مصرف قرص لوزکسیر را فراموش کردید در اولین زمانی که به خاطر آوردید آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی بود، دوزی که فراموش کردید را دیگر نیازی نیست مصرف کنید. دوز بعدی را در زمان مقرر خود استفاده کنید و نیازی به خوردن دو دوز همزمان دارو نیست.
نگهداری از قرص لوزکسیر
قرص لوزاتن ۲۵ را در دمای اتاق و دور از نور و حرارت و رطوبت نگهداری کنید. داروها را همیشه از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
دکتر محمد حسین نجفی، فوق تخصص قلب و عروق در تهران