دکتر محمد حسین نجفی

فشار خون نرمال در حاملگی می بایست چک شود چرا که فشار خون بالا در بارداری می تواند عوارض خطرناکی بر روی جنین داشته باشد. امروزه داروهای زیادی برای درمان فشار خون بالا در بارداری وجود دارند. اما از میان آنها بهترین قرص فشار خون در بارداری کدام است و به چه صورت باید مصرف شود؟

علت فشار خون بالا در اوایل بارداریفشار خون نرمال در بارداری

براساس تعریف انجمن قلب آمریکا فشار خون نرمال در مادران باردار ۱۲۰ میلی متر جیوه روی ۸۰ میلی متر جیوه و یا پایین تر از آن است. چنانچه این عدد زیر ۹۰/۶۰  میلی متر جیوه باشد، تحت عنوان فشار خون پایین نامیده شده ولی اگر عدد فشار خون ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر باشد، فشار خون بالای حاملگی نامیده می شود.

در حاملگی بیشتر فشار خون بالا دیده می شود تا فشار خون پایین!

فشار خون بالا در بارداریتعریف فشار خون بالای حاملگی

فشار خون بالا یعنی فشار بالاتراز ۱۴۰/۹۰ که در ۹۰ درصد این افراد هیچ علتی برای فشار خون بالا در بارداری یافت نمی شود. فشار خون بارداری از شایعترین علل مرگ و میر در میان مادران باردار است و باید جدی گرفته شود. افزایش شدید فشار خون می تواند فرد را در معرض عوارض آن مانند نارسایی قلب، حمله قلبی، سکته مغزی و یا نارسایی کلیه قرار دهد. جنین نیز در معرض عوارض فشار خون بالا قرار خواهد داشت.

حمله فشار خون

فشار خون بالا در حاملگی هم برای مادر و هم جنین بسیار خطرناک خواهد بود. چنانچه فشار خون ۱۲۰  تا ۱۳۹  و یا دیاستول ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه باشد، مرحله پیش فشار خون نامیده می شود.

درمان فشار خون در بارداریدر مرحله اول فشار خون ۱۴۰-۱۵۹  و دیاستول ۹۰ تا ۹۹ می باشد. چنانچه فشار خون بالاتر از ۱۸۰ و دیاستون بالاتر از ۱۱۰ باشد حمله فشار خون نامیده می شود.

علت فشار خون بالا در اوایل بارداری

از هر ۳ مادر حامله یک نفر دچار فشار خون  بالا در بارداری خواهد بود. در چنین شرایطی یا مادر پیش از حاملگی مبتلا به فشار خون بالا بوده و حالا در حاملگی فشار بالاتر رفته و یا پس از حاملگی فشار نرمال داشته و حالا در اثر حاملگی، دچار فشار خون بالا در بارداری شده است. این افزایش فشار خون در حاملگی ممکن است پیش از هفته  ۲۰ حاملگی و یا بعد از آن رخ دهد.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

فشار خون بالا در حاملگی هم مادر و هم جنین را در معرض خطر قرار خواهد داد. برخی از این عوارض عبارتند از:

عوارض فشار خون بالا بر جنین– زایمان زودرس یعنی قبل هفته ۳۷ حاملگی

– نیاز به انجام سزارین

– اختلال در رشد جنین

– مسمومیت حاملگی

– اختلالات جفت

عوارض فشار خون بالا بر جنین

یکی از اثرات مستقیم فشار خون بالا بر جنین، جلوگیری از رشد متعادل جنین است. اغلب جنین بر اثر فشار خون بالای مادر، دچار عارضه عدم وزن گیری می شود که نتیجه آن تولد نوزاد با وزن پایین است. یکی دیگر از عوارض فشار خون بر روی جفت این است که چون جفت در مقابل فشار خون بالا مقاومت ندارد، گاهی از سطح رحم کنده می شود. در چنین شرایطی ادامه حیات وی به خطر خواهد افتاد.

عوارض فشار خون در حاملگیدیگر عوارض فشار خون بر روی جنین عبارتند از: اختلال در عبور اکسیژن از جفت و تولد زود رس. به همین جهت کنترل فشار خون مناسب مادر باردار برای متخصصین قلب و متخصص زنان،  اولویت زیادی دارد.

قرص متورال در بارداری

آیا مصرف متوپرولول یا همان قرص متورال در بارداری  مشکلات  دوران بارداری را افزایش می دهد؟ متوپرولول  میتواند روی وزن جنین تاثیر بگذارد. مصرف متورال در اواخر بارداری ممکن است باعث شود کودک علائمی مانند کند شدن ضربان قلب و قند خون پایین داشته باشد. و مصرف داروی متورال در دوران بارداری حتما باید با دستور  پزشک باشد.

درمان فشار خون بارداری

اغلب مادران دچار افزایش فشار خون در حاملگی پس از زایمان، فشار خونشان نرمال می شود. ولی گاهی نیز فشار خون علی رغم زایمان، بالا می ماند که این مادران باید داروی ضد فشار خون خود را ادامه دهند. جالب است که براساس دستورالعمل مایوکلنیک، دادن شیر می تواند عامل مهمی جهت کاهش فشار خون پس از زایمان باشد. ولی باز هم باید فشار خون به خوبی توسط متخصص فشار خون درمان شود.

درمان فشار خون بالا در بارداری اغلب با محدود کردن نمک و استراحت کافی شروع می شود.

بهترین قرص برای درمان فشار خون بارداری

یکی از داروهای قدیمی که در درمان فشار خون بالا در بارداری استفاده می شود، متیل دو پا است. مادران باید بدانند مصرف برخی داروها در حاملگی جهت کنترل فشار خون ممنوع است. این داروها عبارتند از:

بهترین قرص درمان فشار خوندر حین حاملگی مادر باید به خوبی فشار خون خود را اندازه گیری نماید تا از ایجاد عوارض فشار خون بالا جلوگیری کند. پزشک ممکن است برای بررسی رشد جنین از سونوگرافی پی در پی استفاده نماید.

استفاده از آسپرین ۸۰ میلی گرم روزانه می تواند مانع افزایش بیشتر فشار خون در حاملگی و مسمومیت حاملگی شود و در نتیجه در درمان فشار خون بالا در بارداری مفید باشد.

راههای کنترل فشار خون بالا در بارداری

اولین اقدام برای کاهش ریسک عوارض فشار خون بالا در حاملگی ، جلوگیری از ایجاد فشار بالا است. توصیه می شود قبل از اقدام به حاملگی توسط پزشک معالج ویزیت شوید و میزان فشار خون پایه شما ارزیابی شود. چنانچه دچار اضافه وزن یا چاقی هستید، حتما قبل بارداری، اقدام به کاهش وزن الزامی است.

سایر روش ها برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا عبارتند از:

– استفاده از رژیم غذایی مناسب در زمان حاملگی

– محدودیت در مصرف سدیم و نمک

ناهار برای بیماران قلبی– کنترل شرایط خطرناک پیش از حاملگی مانند دیابت

– اجتناب از مصرف الکل

ترک سیگار

– انجام ورزش منظم حداقل هفته ای ۳ بار

راههای کاهش فشار خون در بارداری

برای  پایین اوردن فشار خودن بالا  در بارداری از درمان دارویی و غیر دارویی یا همان اصلاح شیوه زندگی استفاده می شود. به مادران باردار توصیه می شود که رژیم غذایی مناسبی را برای جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری انتخاب کنند. به مادران باردار توصیه می کنیم که از غذاهای کنسرو شده و فست فود ها اجتناب کنند. این غذاها به دلیل سدیم بالا و پتاسیم پایینی که دارند، به شدت در افزایش فشار خون نقش دارند.

توصیه اکید می کنیم برای درمان فشار خون بالا در بارداری از غذاهای تازه با حجم بالای فیبر مثل میوه جات و سبزیجات استفاده کنید؛ چرا که این مواد، به دلیل پتاسیم بالایی که دارند، از افزایش فشار خون در دوران بارداری جلوگیری می کنند. قبل از بارداری به مادران توصیه می شود (به خصوص مادرانی که مستعد افزایش فشارخون در دوران بارداری هستند) وزن خودشان را کنترل کنند، وزن خود را کاهش دهند و وزنی که در طی دوران بارداری هم می گیرند را حتما زیر نظر متخصص تغذیه بررسی کنند تا به میزان مجاز، دچار افزایش وزن شوند. در نظر داشته باشید که افزایش وزن بی رویه یکی از علل افزایش فشار خون در طی دوران بارداری است.

استفاده از برخی داروها در طب سنتی نیز گاهی اوقات می تواند باعث جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری شود؛ اگرچه نقش آن ها در متون علمی هنوز ناشناخته است.

بخش عمده درمان، درمان دارویی در کنترل فشار خون حاملگی است. کلاً مصرف داروها در دوران بارداری باید با احتیاط صورت بگیرد. برخی از داروها قطعاً بر روی جنین می تواند اثرات سوء داشته باشد که مادر حتماً باید از مصرف آنها اجتناب کند. این داروهای ضد فشار خون برای پزشکان قابل شناسایی هستند. اغلب از آن مطلع هستند و به مادر توصیه می کنند به اطلاع از بارداری، از مصرف آنها خودداری کنند.

داروی درمان فشار خون بارداریدر چنین شرایطی طبیعتاً مادر نیازمند داروهای جایگزین است. داروهایی که در دسترس پزشک قرار دارند، تقریباً محدود می باشند. داروهایی که باعث افزایش ادرار می شوند، اگر قبل از حاملگی استفاده شده اند، منعی در طی دوران حاملگی برای ادامه مصرف آن ها و کنترل فشار خون وجود ندارد. از جمله این داروها می توان به هیدروکلرتیازید، تریامترن اچ و فوروزماید اشاره کرد که مصرف آن ها اگر از قبل از حاملگی وجود داشته، مادر باردار می تواند در دوران حاملگی نیز آنها را ادامه دهد.

اگر مادر باردار داروهایی مثل کلسیم، از گروه کلسیم، مسدود کننده های کانال کلسیم مصرف می کند مثل آملودیپین، وراپامیل و یا دیلتیازم، مصرف این داروها هم در طی دوران بارداری خطری برای مادر و جنین ایجاد نخواهد کرد و توصیه به ادامه درمان می کنیم. این داروها آنقدر امن است که حتی اگر مادر قبل از بارداری فشار خون نداشته باشد و در طی دوران بارداری دچار فشار خون بالا شود، می توانیم با این داروها فشار خون بالا در بارداری را کنترل کنیم.

بهترین قرص فشار خون بارداری

از جمله داروهای فشار خون که خیلی در زمینه درمان فشار خون بالا در بارداری مقبول است و به دو صورت تزریقی و قرص های خوراکی در دسترس پزشکان وجود دارد، متیل دو پا می باشد که از طریق عبور به سمت مغز مادر و تحریک بعضی از گیرنده ها باعث کاهش فشار خون مادر خواهد شد. تاکنون متیل دوپا در درمان فشار خون بارداری هیچ گونه عارضه ای نداشته است. هنوز هم بعضی از پزشکان علاقمند هستند که برای کنترل فشار خون از این دارو استفاده کنند. متیل دوپا قرص های ۲۵۰ میلی گرمی دارد که تا روزی ۳ عدد برای مادر ممکن است تجویز شود.

درمان فشار خون در بارداری با متیل دوپاهیدرالازین یکی دیگر از قرص های فشار خون است که در درمان فشار خون بالا در بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. داروی امنی است، نه باعث صدمه به جنین می شود و نه مادر! هیدرالازین با دوز مد نظر پزشک به صورت ۲۵ میلی گرم یا ۵۰ میلی گرم برای مادر تجویز می شود و بسیار در این زمینه موثر است.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص فشار خون و فوق تخصص قلب و عروق

برای پرسش و پاسخ از دکتر نجفی روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.5/5 - (41 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فرهمند چهارشنبه ۲۷ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر مادر من بیمار شما هستن سال پیش انژیوپلاستی کردن در بیمارستان قلب گرفتگی عروق داشتن و دو تا استنت دارن.الان یک ساله داروهای پلاویکس و اسپرین و نیتروگلیسیرین و متورال و والزارتان و اتورواستاتین مصرف میکنن.
    میخواستم بپرسم با توجه به شرایط ایشون مشکلی نداره که واکسن استرازنکا بزنن؟چون شنیدم که عوارض زیادی داره این واکسن
    ممنون از وقتی که گذاشتید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۷ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      حتما بزنند بهترین واکسن است
  • تصویر کاربر رحمت چهارشنبه ۲۷ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    امروز ۱۰ ام بیماری کرونا میباشد بیمار با فشار بالا و فشار خون و اکسیژن پایین (۹۰)و عدم اشتهای شدید همراه با عرق سرد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲۷ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      برای فشار باید دوز داروها بیشتر بشود ولی برای وضعیت کرونا بهتر است با یک متخصص عفونی مشورت بشود که درمان مناسب شرایط تجویز گردد. لوزارتان دو بار در روز استفاده شود
  • تصویر کاربر Zohre_khb پنجشنبه ۲۱ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر گرامی وقت بخیر

    ببخشید مادر من متولد 34 هستن و قبلا فشار خون رو کنترل نمیکردیم، و آخرین بار پنج سال پیش بود که فشارخون 13 بود.
    ولی دوسه روزی هست که دستگاه فشار خون خریداری کردیم،
    و فشار مادرم 18 روی 12 هست.
    و قبلا هم سابقه هیچ بیماری نداشتن.
    و همیشه سعی میکردن رژیم غذایی را رعایت کنن و حتی هر روز با غذا سیر مصرف میکنن.
    با توجه به شرایط کرونا اومدن به تهران سخت هست.
    خواهشمندم در صورت امکان برای کنترل فشار بالا راهنمایی بفرمایید.

    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۱ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      ممکن است دستگاه درست نباشد در یک درمانگاه بگیرید اگر بالا بود باید داروها تغییر کند
  • تصویر کاربر نجمه پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 183 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من هفته دهم بارداری هستم فشارم ۱۶هست یک هفته رفتم متخصص داخلی بهم قرص
    املودیپین ۵داد وبرای سوزش معده هم کپسول لانسوپرازول داد حالا میخوام ببینم این داروها برای بارداری مضر نیست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      املودیپین را قطع کنید متیل دوپا صبح و شب بخورید و حتما حتما به متخصص زنان خود در مورد این دارو اطلاع بدهید
  • تصویر کاربر زهرا پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    مدتیه فشارم افت شدید داره و ۹روی ۶هست.سردردهای مقاوم به درمان دارم گرفتگی و درد درگردن و کتف و درد در قفسه سینه و فشار روی قلبم و تو این مدتی که افت فشار دارم به فراوونی دارم طوری که نفس کشیدن برام سخت میشه حتی با سرم هم خیلی فشارم بالا نمیره نهایت۱۰رو ۷
    یرم سنگین میشه انگار یه بار صد کیلویی رو گردنمه گردنم طاقت نگه داشتن سرمو نداره موقع افت فشار ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۱ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      اکو کرده اید؟ اگر اکو سالم است جای نگرانی ندارد می توانید فلودروکورتیزون نصف قرص روزانه بخورید
    2. تصویر کاربر زهرا دوشنبه ۱۱ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      خیر اکو نکردم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      یک بار اکو کنید اگر خوب بود بعدش دارو را شروع کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر لیلا سه شنبه ۵ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام
    من قصد بارداری دارم. فشار خون من طی دو سال گذشته با قرص والزارتان80 و کنکور2.5 تحت کنترل بوده و از دیماه گذشته به دلیل قصد بارداری دارم های فوق را قطع کردم. به مدت دو ماه در حال مصرف قرص متیل دوپا با افزایش دوز تدریجی هستم. نتایج هولتر فشار با مصرف 2و 3 قرص و آخرین نوار قلب ارسال میشود . بنابر توصیه پزشک بعد دو فته استفاده از سه قرص متیل دوپا در روز یک عدد قرص هیدرالازین50 هم اضافه شد که بعد از یک هفته استفاده به دلیل سردرد شدید و نفس تنگی از دیروز استفاده نکردم. لطفا راهنمایی بفرمایید.
    متشکرم
    1. تصویر کاربر لیلا شنبه ۲ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      فایل هولتر و نوار قلب
    2. تصویر کاربر لیلا شنبه ۲ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      فایل هولتر و نوارقلب
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۵ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      اگر در منزل فشار میگیرید فشارها از ۱۳ روی ۹ بالاتر نمی رود همین متیل دوپا کافی است و نیازی به اضافه کردن داروی دیگری نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر عمادی جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید
    هفته پیش چهارشنبه به خاطر فشارخون بالا مراجعه کردم البته حدود ۱۵ سالی سابقه فشارخون دارم قرص کارودیلول نصف صبح نصف شب و همچنین لوزارتان اچ یکی صبح و یکی شب و یک املودیپین برایم تجویز کردید پلاویکس و اسپرین و متفورمین اتورواستاتین ۴۰ هم از قبل میخوردم حالا در این یه هفته سردرد های شدید و ضربان دار دارم که قبلا این مشکل را نداشتم و درضمن فشارم هنوز تنظیم نشده پایین نیامده آیا از عوارض قرصهاست؟چه اقدامی انجام بدم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش)
      قرص کارودیلول را کامل بخورید صبح و شب و بدانید که مدتی طول می کشد تا داروها به طور کامل اثر کنند اگر تا یک هفنه بعد بهتر نشدید مجدد برای تنطیم داروها مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ابراهیمی پنجشنبه ۳ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر بنده قرص فشار انالاپریل مصرف می کنم هر 12 ساعت یک دوم قرص به طور ما خواسته باردار شدم الان باید چه کنم چه قرصی را مصرف کنم...؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۳ تیر ۰( 2 سال پیش)
      باید این دارو را قطع کنید و حتما توسط متخصص قلب معاینه شوید تا بر اساس شرایط و فشارتان داروی مناسب تجویز شود
  • تصویر کاربر شهره سه شنبه ۲۵ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    طبق آخرین آزمایش خون تری گلیسرید من ۲۸۷ بود ولی دکتر غدد به من گفتن که آزمایشهام همه خوبن با توجه به اینکه من هر روز چهل و پنج تا شصت دقیقه پیاده روی می کنم علت تعریق زیاد من در ناحیه سر و صورت چیست در صورتیکه مربوط به تریگلیسرید بالا باشد چه دارویی برای من مفید است ممنون از عنایت و پاسخ شما. عیوضیان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۵ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      برای تری گلیسرید فعلا تنها داروی لازم روزوواستاتین ۱۰ به مدت سه ماه بعلاوه ی ورزش و رژیم غذاییی
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    سلام.مهدی32ساله..حقیقتش من درحالت صحیح ونشسته روی صندلی فشار میگیرم معمولا12روی8یا11روی7.. اما گاهی فشار درحالت خوابیده میگیرم قبلا10یا11میشدولی چندماهه که 13روی8.. اماباخوردن 4لیوان آب و دفع آن 11روی 7میشه..سالی1باراکو. نوارقلب وتست ورزش میدم میگن سالم..وطریقه گرفتن فشار درحالت خوابیده به پشت ودست کامل موازی با بدن.. اما اگ دست پایین باشه رو زمین فشار بالاتر نشون میده درصورتیکه بیمارستان‌ها ایجور میگیرن.. ممنون میشم راهنمایی کنیدچراا درحالت خوابیده گاهی بالا میره؟ نیازی به قرصی هست.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۱ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      نه نیازی به قرص نیست این حالت طبیعی است و در همه رخ می دهد
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر