دکتر محمد حسین نجفی

فشار خون بالا بیماری شایع و خطرناکی است که آن را  گاهی اوقات «قاتل خاموش» نیز عنوان می کنند. چرا که افراد مبتلا به آن عموماً نشانه و علائمی بروز نمی دهند. متأسفانه، فشار خون بالا می تواند پیامدهای گسترده ای برای سلامتی داشته باشد. بنابراین واجب است که به فکر پایین اوردن فشار خون بالا باشیم. بنابراین بهتر است اثر رژیم غذایی روی فشار خون به خوبی درک شود؛ رعایت رژیم غذایی یکی از چند عامل تأثیرگذار بر فشار خون است. و در ادامه به بررسی  رابطه  گرسنگی و فشارخون بالا  خواهیم پرداخت.

 اندازه گیری فشارخون در خانه 

در صورتی که پزشک نسبت به فشار خون مشکوک شود، احتمالاً به بیمار پیشنهاد می کند که میزان آن را در خانه بررسی نماید. به طور معمول، پزشک از فرد درخواست می کند که فشار خون خود را دو بار در روز و هر روز در زمان مشخص اندازه گیری کرده و برای اطمینان از دقت نتیجه ی آن، هر بار دو یا سه دفعه فشار خود را اندازه بگیرد. معمولاً پیشنهاد پزشکان این است که اولین اندازه‌گیری فشار خون در روز، هنگام صبح و اندکی پس از بیدار شدن انجام شود. با وجود این، یکی از پرسش های افراد این است که آیا هنگام گرسنگی فشار خون بالا می رود یا خیر.

آیا فشار خون هنگام گرسنگی افزایش می یابد؟

فشار خون معمولاً هنگام خواب در پایین ترین حد خود قرار دارد و چند ساعت قبل از بیدار شدن شروع به بالا رفتن می کند. بعد از آن به طور معمول در طول روز افزایش می ‌یابد؛ در حوالی ظهر به اوج خود رسیده و هنگام بعد از ظهر و غروب کاهش می ‌یابد. بیش ترین زمان وجود خطر برای اتفاق های قلبی عروقی به ویژه حملات قلبی و سکته ی مغزی، هنگام صبح است. علاوه بر این، در حالی که فشار خون اکثراً تا ظهر اوج می گیرد اما این صبح است که با افزایش فشار خون همراه است. همچنین افراد مبتلا به فشار خون بالا، میزان افزایش قابل توجه و بیشتری را تجربه می کنند.

با این که فشار خون ممکن است بعد از صرف صبحانه کاهش یابد، اما اندازه گیری آن هنگام صبح برای شناسایی  فشار خون غیرطبیعی امری حیاتی است. افزایش فشار خون در طول شب تا صبح زود با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی همراه خواهد بود. افراد می توانند طبق معمول برای روز خود آماده شوند اما تا زمانی که فشار خون خود را اندازه گیری نکرده اند نباید غذا بخورند، ورزش کنند، یا کلاً هیچ دارویی مصرف نمایند.

نمک و تاثیر آن بر فشارخون

افزایش فشار خون بعد از غذا خوردن

فشار خون فرد معمولاً پس از صرف غذا کمی کاهش می یابد. با این حال بعضی از غذاها می توانند فشار خون را افزایش دهند و در برخی افراد این افزایش از محدوده ی طبیعی بیشتر خواهد بود. این افزایش ناگهانی فشار خون اغلب به عنوان جهش فشار خون نیز شناخته می شود. بالا رفتن ناگهانی و شدید فشار خون می تواند منجر به عوارض شدیدی از جمله نارسایی کلیه، سکته ی مغزی و حمله ی قلبی شود. به عنوان مثال، خوردن غذاهایی حاوی مقادیر بالای نمک می تواند باعث جهش موقت فشار خون شود. 

نمک در درجه ی اول از سدیم (ماده ی معدنی ای که به طور طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد)،تشکیل شده است. اما میزان زیاد آن می تواند باعث بالا رفتن فشار خون شود. نمک یکی از رایج ترین منابع سدیم است. با این حال افزودنی های غذایی دیگری مانند مونوسدیم گلوتامات (که اغلب به عنوان MSG شناخته می شود) نیز سدیم را به رژیم غذایی افراد اضافه می کند. هنگامی که رژیم غذایی حاوی نمک زیادی است، بدن آب اضافی را برای خارج کردن سدیم از بدن حفظ می کند. این رطوبت اضافه در بدن، فشار بیشتری بر قلب و عروق خونی وارد کرده و در برخی افراد باعث می شود که فشار خون آن ها به طور ناگهانی افزایش یابد.

شیرینی و کیک و تاثیر آن برفشارخون بیمار

در ادامه به بعضی از علائم و نشانه های هشداردهنده ی فشار خون بالا که ممکن است کشنده باشند، اشاره می کنیم:

  • درد شدید قفسه ی سینه
  • سردرد شدید، همراه با گیجی و تاری دید
  • تهوع و استفراغ
  • اضطراب شدید
  • تنگی نفس
  • تشنج
  • سکته ی مغزی
  • بی حسی (عدم واکنش)

علل بالا بودن فشار خون

فشار خون بالا می تواند عوامل مؤثر زیادی داشته باشد .

هیپرتانسیون اولیه

که به آن فشار خون ضروری نیز می گویند، شایع ترین نوع فشار خون بالا است و به تدریج در طی سالیان متمادی ایجاد می شود. با این حال برای اکثر بزرگسالان، هیچ علت قابل شناسایی ای وجود ندارد.

هیپرتانسیون ثانویه

، نوعی فشار خون بالا و ناشی از یک بیماری زمینه ای است. این نوع فشار خون بالا معمولاً در بیماران زیر 30 سال رخ می دهد و نسبت به درمان های فشار خون مقاوم تر است.

اندازه گیری دقیق فشار خون به منظور جلوگیری از بروز حملات قلبی یا سکته ی مغزی و آسیب های قلبی و مغزی (در صورت پایین آمدن فشار خون)، از اهمیت زیادی برخوردار است. عوامل زیادی مانند رژیم غذایی، استرس، سبک زندگی و حتی خوردن یا نخوردن غذا، بر فشار خون و دقت خوانش آن تأثیر می گذارند.

در صورتی که فشار خون فرد به طور منظم خارج از محدوده ی نرمال باشد، پزشک باید آن را تحت نظر قرار دهد که این امر ممکن است شامل نظارت فشار خون در خانه نیز باشد. در صورت اندازه گرفتن فشار خون در منزل، این کار می بایست به طور مداوم انجام شود. همچنین شخص باید از مصرف الکل، تنباکو، کافئین یا ورزش، قبل از  اندازه گیری فشار خون خود اجتناب کرده و خیلی زود پس از صرف غذا آن را اندازه نگیرد.

استرس

درمان فشار خون بالا با ایجاد تغییراتی در سبک زندگیتان :

ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می تواند به کنترل و مدیریت فشار خون بالا کمک نماید. این تغییرات عبارتند از:

  • رعایت رژیم غذایی سالم و کم نمک
  • ورزش منظم
  • رساندن وزن خود به محدوده ی سالم
  • محدودیت در مصرف الکل
  • سیگار نکشیدن
  • دریافت 7 الی 9 ساعت خواب در طول شبانه روز

در صورتی که ایجاد تغییرات سبک زندگی اثری کافی روی فشار خون نداشته باشند، احتمالاً پزشک برای کاهش فشار خون دارو تجویز می کند.

دارو درمانی

نوع دارویی که برای درمان فشار خون استفاده می شود به وضعیت کلی سلامت فرد و میزان فشار خون او بستگی دارد. دو یا چند داروی فشار خون اغلب بهتر از یک دارو عمل می کنند. همچنین ممکن است مدتی طول بکشد تا شخص دارو یا ترکیبی از داروهایی که برای او بهتر عمل می کنند را پیدا کند. هنگام مصرف داروی فشار خون، در نظر گرفتن سطح فشار خون هدف از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت داشتن شروط زیر، هدف بیمار از مصرف دارو باید رساندن فشار خون خود به کمتر از 80/130 میلی متر جیوه باشد:

  • بیمار، سالم است و سن 65 سال به بالا دارد.
  • بیمار یک فرد بالغ سالم زیر ۶۵ سال است که طی ۱۰ سال آینده به احتمال ۱۰ درصد یا بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی قرار دارد.
  • شخص به بیماری مزمن کلیوی، دیابت یا بیماری عروق کرونر مبتلا است.

میزان ایده آل فشار خون که به عنوان هدف بیمار انتخاب می شود ممکن است با توجه به سن و وضعیت سلامت او متفاوت باشد، به خصوص اگر سن فرد بالای 65 سال است.

درمان فشار خون مقاوم

نشانه های احتمالی پرفشاری مقاوم عبارتند از:

  • با وجود مصرف سه داروی مختلف فشار خون از جمله داروی ادرارآور، باز هم فشار خون به شدت بالا باقی بماند.
  • مصرف 4 داروی مختلف برای کنترل فشار خون؛ در این مورد پزشک باید علل های احتمالی دیگر برای فشار خون بالا را بررسی نماید.

ابتلا داشتن به فشار خون مقاوم به این معنا نیست که فشار خون بیمار هرگز پایین نخواهد آمد؛ با کمک پزشک می توان علت بیماری را مشخص کرده و یک برنامه ی درمانی مؤثر برای آن ایجاد نمود.

درمان فشار خون مقاوم ممکن است شامل مراحل زیادی مانند موارد زیر باشد:

  • تغییر داروهای فشار خون برای پیدا کردن بهترین ترکیب دارویی و دوز مصرفی
  • بررسی تمام داروهای مصرفی، از جمله داروهایی که بدون نسخه خریداری شده اند
  • بررسی فشار خون در خانه برای فهمیدن این که آیا مطب پزشک باعث بالا رفتن فشار شده است یا خیر (هیپرتانسیون روپوش سفید).
  • تغذیه ی سالم، مدیریت وزن و ایجاد تغییرات توصیه شده ی دیگر در سبک زندگی.

درمان های بالقوه در آینده

محققان در حال مطالعه در مورد استفاده از حرارت برای از بین بردن عصب های خاصی در کلیه هستند که ممکن است در فشار خون مقاوم نقش داشته باشند، به این روش عصب کشی کلیه می گویند. مطالعات اولیه حاوی مزایایی در این مورد بود اما تحقیقات مستحکم و منسجم تر نشان دادند که این روش، فشار خون افراد مبتلا به فشار خون مقاوم را به طور چشمگیری کاهش نمی دهد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تعیین نقش این روش درمانی در درمان فشار خون بالا در حال انجام است.

درمان فشار خون بالا 

  • محدود کردن مصرف الکل: الکل می تواند فشار خون افراد سالم را نیز بالا ببرد. مصرف الکل می بایست در حد اعتدال باشد؛ یعنی برای افراد سالم و بزرگسال، حداکثر یک نوشیدنی در روز برای زنان و حداکثر دو نوشیدنی در روز برای مردان مجاز است. یک «نوشیدنی» معادل تقریباً 350 سی سی آبجو، 150 سی سی شراب یا 50 سی سی از مشروبات الکلی با درصد بالا است.
  • سیگار نکشیدن: تنباکو به دیواره ی رگ های خونی آسیب می رساند و به روند تنگ شدن شریان ها سرعت می بخشد. برای ترک سیگار از پزشک خود کمک بگیرید.
  • حفظ وزن مناسب: در صورت داشتن اضافه وزن یا چاقی، کم کردن وزن می تواند به کنترل فشار خون و کاهش خطر عوارض کمک کند. پزشک شما می تواند وزن مناسبتان را محاسبه نماید. اما به طور کلی، با کاهش هر 2.2 پوند (1 کیلوگرم) وزن، فشار خون حدود 1 میلی متر جیوه کاهش می یابد. در افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است حتی به ازای هر کیلوگرم کاهش وزن، افت فشار خون بیشتر به چشم بیاید.
  • ورزش بیشتر: ورزش منظم بدن را سالم نگه می دارد، می تواند فشار خون و استرس را کاهش دهد، وزن را کنترل نماید و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کم کند. برای خود حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط یا 75 دقیقه در هفته فعالیت هوازی شدید یا ترکیبی از این دو را در نظر بگیرید.
    در صورت داشتن فشار خون بالا، تمرینات مداوم با شدت متوسط تا شدید می توانند عدد بالایی فشار خون را حدود 11 میلی متر جیوه و عدد پایینی را تا حدود 5 میلی متر جیوه کاهش دهند.
  • داشتن عادت خواب درست: خوب نخوابیدن ممکن است خطر بیماری قلبی و سایر بیماری های مزمن را افزایش دهد. افراد بزرگسال باید روزانه 7 تا 9 ساعت بخوابند و کودکان عموماً به میزان خواب بیشتری احتیاج دارند. هر روز (حتی آخر هفته ها)، در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. در صورت داشتن مشکلات خواب، با پزشک خود مشورت کنید.
  • مدیریت استرس: راه هایی برای کمک به کاهش تنش های روانی و عاطفی خود پیدا کنید. ورزش بیشتر، تمرین های ذهن آگاهی و ارتباط با دیگران در گروه های حمایتی، برخی از راه های کاهش استرس هستند.
  • تنفس آهسته و عمیق: برای کمک به آرامش خود، نفس هایی عمیق و آهسته بکشید. طبق تحقیقات، تنفس آهسته و آرام (5 تا 7 نفس عمیق در دقیقه) همراه با تکنیک های ذهن آگاهی می تواند فشار خون را کاهش دهد. همچنین، دستگاه‌ هایی برای تقویت تنفس آهسته و عمیق وجود دارد؛ طبق اعلان انجمن قلب آمریکا، تنفس با کمک دستگاه احتمالاً یک گزینه ی منطقی غیردارویی برای کاهش فشار خون محسوب می شود. استفاده از دستگاه برای کسانی که علاوه بر فشار خون بالا، اضطراب هم دارند یا کسانی که نمی توانند درمان های استاندارد را تحمل کنند گزینه ی مناسبی خواهد بود.
3.9/5 - (35 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر همدانی پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    من مرد هستم و 33 سال یک دوره دو سال پیش فشارم رفت رو 18 و عرق شدید و سردرد رفتم دکتر قلب پیش دکتر رضا قنواتی و دستگاه بست دور بازو دو روز و قلب من اکو کرد و گفت قلب سالم و دیوارش کلفت نشده و فقط باید فشار کنترل کنیم و به من قرص آملودیپین 5 داد من هر شب بخورم ولی خیلی بی نظم مصرف کردم الان ب خاطر کرونا دارم دوباره مصرف میکنم و این ک من قدم 178 و 90 کیلو هستم و آزمایش دادم آنزیم ها کبدم خیلی بالا بود و سونو کردم گرید 2 بود البته این مال یک سال پیش و دیگه دکتر نرفتم
    فقط قرص لیورگل چند بار خریدم خوردم و آب زرشک خوردم
    خیلی عرق میکنم
    الان به نظرتون من چ قرصی برا کبد و فشارم استفاده کنم تا این ماجرا کرونا تمام شه و به شما مراجعه کنم ؟؟؟
    خیلی میترسم کرونا بگیرم خیلی بد حال میشم یعنی؟؟
    من ورزشکار بودم و ورزش گذاشتم کنار چند سال و شکم دارم فقط
    تر خدا بگین من برا کبد و فشار چ دوز دارویی مصرف کنم تا این کرونا بگذره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      برای کبد همون لیورگل رو مصرف کنید و وزناون رو کم کنید و رزثژیم بکیرید

      املوذیپین رو همم مثل قبل

      باید از نظر علل ثانویه فشار هم بررسی شوید

  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    بعضی وقتا که استرس دارم فشارم تا ۱۴ روی ۸ میاد ولی زود برمیگرده۱۲ یا ۱۳...رفتم دکتر گفت چیز خاصی نیست و پرانول ۱۰ داد گفت روزی یکی...چند روز دیگه طب کار دارم میخواستم بدونم اگه ازمایش بدم مشخص میشه که دارو مصرف میکنم خیلی برام مهمه چون فشار ۱۴ رو رد میکنن
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام

      خیر

      دارو را هر ۱۲ ساعت مصرف کنید

  • تصویر کاربر مسلم شنبه ۱۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    با سلام،
    مادر من حدود 63 سال سن داره و دارای فشار خون بالا هستش و برای همین چندین مدت از قرص لوزار استفاده میکنه. وقتی فشار خونش رو به طور مرتب اندازه می‌گیرم همش بالا و پائین میشه (بین 14 تا 16) و میگه پشت سرم سفت میشه. البته الان یه روزه از قرص دیلتیازم 60 روزی 2 بار هم استفاده میکنه(البته به توصیه پزشک). می خواستم بدونم مصرف هم زمان این قرص با لوزار خطرناک نیست؟ مادرم از قرص‌های آتورواستاتین و آسپرین و همین طور قرص‌های ویتامین و کلسیم هم استفاده می‌کند. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام

      خیر مشکلی نداره

      می تونند این داروها رو با هم مصرف کنند

  • تصویر کاربر شریف جمعه ۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    با سلام پسرم ۱۵ سال دارند و بابت تپش قلب و فشار خون روزی نصف از کنکور دو و نیم مصرف میکنند البته به تجویز متخصص قلب.
    احساس میکنم این دارو باعث ریزش موی
    او شده با چه دارویی جایگزین میتوان از این مشکل رهایی یافت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بدون معاینه بیمار نمیشه دارو تجویز کرد

      باید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام من 27 سال سن دارم حدود 4 سالی هست قرص لیزینوپریل 10 نصف صبح و نصف شب میخورم ایا این قرص های فشار خون در کوتاه کردن عمر نقشی دارند یا خیر عمر ما با خوردن این قرص طبیعی خواهد بود یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۸ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      کنترل فشار خون بالا با دارو طول عمر را افزایش می دهد

  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام ،خسته نباشید، داروهای فشار خون برای همه افراد باعث سرفه های مداوم میشه؟؟با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      خیر 

      نه در همه افراد

  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    من 58 سال سن دارم ودر تمام عمر فشار12 روی 8 بوده الان مدت 20 روز هست که با افت فشار و احساسی بدی در سرم دارم. فشارم 10 روی 5یا 6 هست. آیا خطرناک هست وچه باید بکنم. از نظر غذا چکار کنم و لازم به ذکر هست که مدت 6 ماه هست که فعالیت مانند پیاده روی وکلاس پیلاتس که قبلا داشتم بنابه شریط الان ندارم آیا بی تحرکی تاثیر داره. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.باید ابتدا علت مشخص شود

      لذا باید معاینه و اکو شوید

      باید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر سعيد جمعه ۱۱ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    ســلآم خط اول درمان فشار خون بالا 14010 چه دارویی هست ؟ البته بدون بتابلاکر چون بتابلاکر بدلیل عوارضش حذف کردم و به پیشنهاد شما فقط دیلتیازم میخورم متاسفانه فشارم تنظیم نشد با دیلتیازم فشارم 12510 شده لوزار 25 هم اضافه کردم منتها اونم خیلی کارساز نبود لوزامیکس اچ یا والزومیکس اچ سی تی چطورن؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۱ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      میتونید با لوزارتان یا املودیپین شروع کنید

  • تصویر کاربر داود دوشنبه ۲۳ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    حدود یک ماه با کنترل فشار خون اینجانب 15 روی 10 میباشد
    لطفا ارائه طریق فرماید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۳ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید داروی فشار براتون شروع بشه

      باید مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمدرضا پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر
    دکتر من 26سالمه کبدم گرید 2تقریبا نزدیک دو ماه پیشگیری کردم قرص لیورگل 140 خوردم رفتم ازمایش دادم اصلا تغییری نکرده بودبعدش دیروز واسه طب کار رفته بودم ی آزمایش ازم گرفتند کلسترولم 202بود اقای دکتر بشدت نیاز ب کمکتون دارم ترو خدا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۶ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      باید کاهش وزن داشته باشید و رژیم بگیرید

      به متخصص تغذیه مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر