دکتر محمد حسین نجفی

آنوریسم آئورت شکمی بزرگ شدن بخش پایین تر آئورت می باشد که درمیان ناحیه شکمی گسترش میابد (در این زمان، بخش بالایی آئورت در قفسه سینه می تواند بزرگ شود).

آنوریسم آئورت شکمی
به بزرگ شدن رگ آئورت در قسمت شکم، آنوریسم آئورت شکمی گویند.

آئورت یک رگ خونی اصلی است که خون را از قلب به سایر نقاط بدن حمل میکند. مانند بسیاری از شریان ها، آئورت الاستیک است، که اجازه می دهد آن با خون تحت فشار بالا پر شود.

آنوریسم آئورت شکمی زمانی توسعه میابد که دیوار شریان مانند یک بادکنک ضعیف و متسع می شود. آنوریسم آئورت شکمی ها معمولا قبل از تولید علائم آنها، مانند درد پشت کشف میگردند، اما مانند یک لوله آب ضعیف اند، و اگر بیش از حد بزرگ گردند ممکن است پاره شوند.

از آنجا که یک آنوریسم آئورت شکمی پاره شده بسیار خطرناک است و می تواند باعث خونریزی های تهدید کننده حیات شود، پس قبل از اینکه این اتفاق بیفتد آنوریسم آئورت شکمی میتواند به بهترین نحو با یک جراحی اصلاح شود.

برخی عوامل مستعد کننده آنوریسم آئورت شکمی

– سیگار کشیدن

– وراثت

– نقصهای مادرزادی، مانند ضعف به ارث برده در دیواره رگ های خونی. به عنوان مثال، سندرم مارفان

– صدمه

– عفونت

– فشار خون بالا (هایپرتانسیون). که آسیب به دیواره رگ های خونی سرعت میبخشد.

– تصلب شرایین (آترواسکلروز نیز نامیده می شود). زمانی اتفاق می افتد که پوشش طبیعی شریان ها تخریب میشود و دیواره ی عروق ضخیم شده، و تجمع چربی و پلاک جریان خون از طریق سرخرگ ها را مسدود مینماید. همکاری بین تصلب شرایین با گسترش آنوریسم آئورت شکمی بحث برانگیز است.

– کلسترول بالا

چه کسانی باید برای آنوریسم آئورت شکمی غربالگری شوند؟

آنوریسم آئورت شکمی (AAA) یک خطر بزرگ سلامتیست که ممکن است تا زمانی که یک رویداد تهدید کننده زندگی مانند پارگی آنوریسم رخ نداده، علائم مرتبط با آن وجود نداشته باشد. سونوگرافی شکم یک ابزار غربالگری برای پیشگیری است که می تواند برای شناسایی یک AAA مورد استفاده قرار گیرد به طوری که می تواند درمان های سریع قبل از پارگی آنوریسم ارائه دهد.

دستورالعمل های غربالگری اضافی

انجمن جراحان عروق (SVS) و انجمن پزشکان عروق و زیست شناسان (SVMB) سونوگرافی شکم برای غربالگری AAA، برای بیماران مبتلا به آنوریسم آئورت شکمی توصیه میکنند :

– همه مردان ۶۵ ساله یا مسن تر و مردان در اوایل ۵۵ سالگی با یک سابقه خانوادگی از AAA.

– همه زنان ۶۵ ساله یا مسن تر با یک سابقه خانوادگی از AAA و یا کسانی که سیگار می کشند.

علائم و نشانه های آنوریسم آئورت شکمی

اکثر مردم از داشتن آنوریسم آئورت شکمیشان بی اطلاع هستند چرا که در بسیاری از موارد،هیچ گونه علائم آنوریسم آئورت شکمی ندارند. با این حال، به عنوان آنوریسم آئورت شکمی رشد می کنند، این علائم عبارتند از:

– بزرگ شدن ضربان دار و یا احساس یک توده دردناک توسط یک پزشک به هنگام انجام یک معاینه فیزیکی

– درد در پشت، شکم، و یا کشاله ران که ممکن است طولانی مدت بوده و با تغییر موقعیت یا داروهای ضد درد تسکین نیابد.

یک آنوریسم آئورت شکمی پاره شده معمولا درد ناگهانی و شدید و سایر علائمی مانند از دست دادن هوشیاری یا شوک، بسته به محل آنوریسم آئورت شکمی و میزان خونریزی تولید می کند. آنوریسم آئورت شکمی پاره شده نیاز به درمان اورژانسی دارد.

تشخیص آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی در طول یک معاینه فیزیکی معمول یا درطی یک تصویر برداری اشعه ایکس هنگامی که برای دیگر نگرانی های سلامتی آزمایش میشوید تشخیص داده میشود.

هنگامی که به وجود یک آنوریسم آئورت شکمی گمانه زنی میشود، آزمایشهای زیر ممکن است برای تعیین اندازه، محل آنوریسم آئورت شکمی، و گزینه های درمانی مورد استفاده قرار گیرند :

– سونوگرافی

امواج صوتی با فرکانس بالا، که برای گوش انسان نامفهوم میباشند، از طریق بافت های بدن منتقل می شوند. پژواک حاصل از امواج صوتی ثبت و به تصاویر ویدئویی یا عکس تبدیل میشود.

– سی تی اسکن

توموگرافی کامپیوتری، که معمولا به عنوان یک CT اسکن شناخته میشود، با استفاده از اشعه X و کامپیوتر تصاویر مقطعی از بدن تولید میکند.

– تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

امواج مغناطیسی، امواج رادیویی، و یک کامپیوتر برای تولید تصاویر روشنی از بدن استفاده می شوند. این روش شامل استفاده از امواج اشعه ایکس نمیشود.

– آنژیوگرام

آزمایشی که در آن یک لوله نازک (کاتتر) به یک رگ خونی وارد شده و ماده حاجب برای قابل مشاهده شدن رگ های خونی درزیر اشعه ایکس تزریق میگردد. این روش به ندرت برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی استفاده می شود اما ممکن است به درمان آنوریسم کمک کنند.

درمان آنوریسم شکمی

درمان آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی بسیار بزرگ و یا علامت دار نیاز به درمان دارند. بهترین روش برای ترمیم هر آنوریسم به عوامل مختلفی، از جمله محل و شکل آنوریسم و همچنین شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد. دو نوع از درمان های جراحی برای آنوریسم های بزرگ وجود دارد.

– ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به روش جراحی باز

که شامل یک برشی است که جراح برای دسترسی به آنوریسم آئورت شکمی ایجاد میکند. بخش های بیمارشده آئورت با یک پیوند جایگزین میگردند که به عنوان یک رگ خونی جایگزین عمل می کنند.

این بخش از آئورت بالا و پایین بخش برآمده آئورت کلمپ ( بسته ) شده و بخش آنوریسم باز میگردد. لوله های ساخته شده از مواد مصنوعی مانند پلی استر، در داخل عروق قرار میگیرند و به بالای آئورت و پایین آنوریسم دوخته میشوند. که جایگزین ضروری بخش آنوریسم آئورت با یک نوع مصنوعی است.

جراحی باز یک روش اثبات شده است که دارای یک سابقه خوب و خطرات قابل قبول جهت آنوریسم آئورت شکمی میباشد. اما آن شامل یک دوره بهبودی طولانی است.

میانگین دوره بستری شدن از در حدود ۵ تا ۸ روز است. زمان تا بازگشت به فعالیت های عادی حدودا از ۶ هفته تا ۳ ماه میباشد. همانطور که با هر عملی، خطر عوارضی وجود دارد جراحی ترمیمی باز نیز اینگونه است. شما میتوانید در این مورد به طور کامل با پزشک خود صحبت کنید.

– ترمیم کم تهاجمی : ترمیم اندوواسکولار

“اندوواسکولار” به معنای “داخل و یا در داخل یک رگ خونی” است و این دقیقا همان یک لوله شبیه به بافت کوچک میباشد که استنت های فلزی به بافت متصل شده، و استنت پیوندی نامیده میشود، به بدن شما وارد شده و در محل مورد نظر قرار میگیرد. شما ممکن است واجد شرایط برای پیوند استنت اندوواسکولار باشید درصورتیکه آنوریسم آئورت شکمی شما پاره نشده و آنوریسم پنج سانتی متر و یا اندازه ی بزرگتر دارد.

اول، برش کوچکی در هر کشاله ران ایجاد میگردد تا به شریانی برسند که خون را از آئورت حمل میکند. جراح سپس استنت پیوندی از طریق این شریان حرکت میدهد تا جایی که در درون بخش های بیمارشده آئورت را باز کند.

استنت پیوندی قسمت های ضعیف شده از داخل تقویت کرده و یک کانال جدید برای جریان خون ایجاد، و خطر پارگی از بین میبرد. این روش معمولا ۱ تا ۳ ساعت طول می کشد و بیماران معمولا بیمارستان ۱ تا ۲ روز بعد ترک میکنند.

بازگشت به محدوده فعالیت طبیعی از ۲ تا ۶ هفته است. مانند هر روش پزشکی، ترمیم اندوواسکولار با خطرعوارضی همراه میباشد. و آن همچنین شامل پیگیری منظم ویزیت پزشکی برای ارزیابی استنت پیوندی میباشد. این پیگیری منظم بسیار مهم است و نیازمند CT خواهد بود.

– معاینات آنوریسم آئورت شکمی

اگر شما یک آنوریسم آئورت شکمی کوچک دارید، پزشک از شما می خواهد هر ۶ تا ۱۲ ماه برای انجام یک CT و یا سونوگرافی برای اندازه گیری اندازه آنوریسم خود و برای بررسی هر علائم دیگری ممکن است شما داشته باشید چکاب شوید. اگر عمل جراحی توصیه می شود، شما به یک ارزیابی جامع پزشکی قبل از عمل خود نیاز دارید. که ممکن است شامل یک تست استرس و چکاب قلب و عروق گردد.

 دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

3.4/5 - (39 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زند شنبه ۱۵ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    من از سه سال قلب بعضی از اوقات و خیلی بندرت (معمولا بعد از چند روز از فشار عصبی که بهم وارد میشد) دچار تیر کشیدن قلب میشد که بعد به دست چپم دردش میزد به پزشک مراجعه کردم دوبار اکو انجام دادم تو این مدت که گفتش شل شدگی دریچه داری قرص پروپانولول تجویز کرد و من فقط موقع درد استفاده کردم به تجویز پزشک البته. الان ولی این تیر کشیدن به مدت یک هفته ست مرتب و پشت سرهم اتفاق میفته و بعد از تیر کشیدن به طور مدام احساس سنگینی زیاد در قفسه سینه و قلبم دارم که شدیدا نگرانم کرده میخواستم از شما بپرسم مشکل همون شل شدگی دریچه هست یا باز باید اکو کنم؟پیشاپیش از حسن توجه تون سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۵ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      شل شدن دريچ اصلا مهم نيست و جاي نگراني نداره
      اضطرابتون بايد درمان شه
      اگر بعد درمان اضطراب همچنان علامت داشتيد بهتره جهت بررسي تكميلي مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر خانم سه شنبه ۱۱ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    سلام حدود 9 ماه پیش عمل tevar در بیمارستان رجایی انجام دادم .تشخیص این بود که رگ اءورت باز وباد کنکی شده است.درحال حاضر شدیدا سرفه میکنم/زود خسته میشوم وبخصوص در سر بالایی وزمین شیبدار/پشتم بین دو کتف شدیدا درد میکند.زود خسته میشوم و خیلی بی حوسله شدم .گفته بودند که این ها بمرور زمان خوب میشوندولی متاسفانه نشده است.به چند پزشک هم مراجه کردم نتیجه نداشته است.لطفا راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۱ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد مجددا جهت هم اكو و هم تست ورزش مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۲ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    سلام درد قفسه سینه دارم . اکو وتست ورزش و سی تی آنژیو انجام دادم . براتون می فرستم نظرتون رو بگید .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      اينها تقريبا نرماله
  • تصویر کاربر Noshin یکشنبه ۲ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.. پدرم 58سالشه مدتی هست که در بازو چپش در قسمت قدامی احساس درد میکنه که این درد به کتف چپش انتشار پیدا میکنه. و مدت زمانش هم بیش از چند دقیقس.. با حرکت دادن دست چپش یا گردنش دردش زیاد تر نمیشه.. سابقه خانوادگی هم ندارن.. از خودش که پرسیدم گفت اولین دفعاتی که این اتفاق افتاد درد از منطقه زیر ترقوه به بازو منتشر میشده ولی الان درد از بازو چپ شروع و به کتف منتشر میشه..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      اين مشكل به نظر عضلاني استخوني ميرسه نه قلبي
      به هر حال بابد هم به ارتوپد و هم دكتر قلب جهت معاينه مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۱ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر،، چند روزه قفسه سینه م درد میگیره وقتی که دراز کشیدم و میخوام از یه حالتی به حالت دیگه دراز بکشم، دردش مشخص میشه، و دستمو که میذارم قسمت وسط سینه م و بیشتر سمت راست و بالا میشه. نگرانم که چیزیم باشه، من خانوم هستم و 25 سالمه، یچیز دیگه هم اضافه کنم من قلنج هم میشکنم ممکنه بخاطر شکستن قلنج باشه؟پیشاپیش از پاسخ دهی شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      احتمالا درد عضلانيه و قلبي نيست
  • تصویر کاربر نوری شنبه ۱ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده سال گذشته به دلیل درد قفسه سینه به هنگام راه رفتن به متخصص قلب مراجعه کردم. نوار قلب اوکی بود. اکو که انجام شد نوشته بود
    Billowing AMVL
    Trivial MR
    Mild TR
    EF:55
    هولتر فشار 24 ساعته هم 13.2 روی 7.9
    گفتن که مشکل شما اضطراب و استرسه و قلبت اوکیه. قرص آسنترا و پروپرانولول 20 تا 3 4 ماه مصرف کردم خوب بود درد سینم خیلی کمتر شد به حدی که فراموشش کردم.
    اما الان حدودا 8 روزه مجدد درد سینه رو دارم. دقیقا وسط سینم درد میکنه حس میکنم یه مانعی چیزی هست داخل! بدنسازی که میرم درد حس نمیکنم موقع ورزش تقریبا... ولی موقع پیاده روی درد دارم که شدتش کم و زیاد میشه. الان مجددا خودم قرص اسنترا و پروپرانولول گرفتم ولی تاثیری حس نکردم.
    به نظر خودم که تست ورزش لازم دارم و احتمال گرفتگی عروق کرونر رو میدم ولی میترسم برم دکتر
    چون هنوز 23 سالمه و نمیخوام قبول کنم که قلبم مشکل داره.
    قدم 196 وزنم هم 103

    چه کنم اقای دکتر؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بهتره حتما تست ورزش رو انجام بديد چون با اين روش تكليف مشخص ميشه
  • تصویر کاربر افسانه یکشنبه ۱۸ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    با سلام.من جوانی سی ساله هستم تری گلیسیرید من ۲۴۸ میباشد آیا نیاز به مصرف قرص برای کاهش آن دارم؟و یا تنهافعالیت ورزشی ورعایت موارد تغذیه ای کافیست؟درضمن مدت کوتاهی است احساس درد در ناحیه قفسه سینه و کتف ها دارم که بعد از چند ثانیه بهبود می یابد .آیا ممکن است مربوط به بیماری قلبی باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      سه ماه رژيم
      امر كنترل نشد دارو
      اين دردها بعيده قلبي باشه
  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۲۸ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    سلام.درد در قفسه به چی اطلاق میشه.میشه توضیح بدید لطفا?
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      احساس فشار و سنگيني و سوزش
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۲۸ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    من مرد متاهل ۴۷ ساله ام. دقیقن یک سال پیش یک روز صیح ساعت ۶ احساس کردم قلبم به شماره افتاده و مرگم رو خیلی نزدیک دیدم بدون هیچ سابقه قبلی، البته گاهگاهی دردناحیه قفسه سینه احساس درد داشتم.

    بلافاصله به پزشک مراجعه کردم ووتمامی آزمایشات رو حتا آزمایش هسته ای رو انجام دادم اما طبق نظر متخصصان هیچ نشانی از بیماری قلبی مشاهده نشد. کلسنرول و گلیسیریدم بالا بود(۲۸۰) با دارو و رژیم پایین اومد.
    اما این دردها دررقفسه سینه هنوز ادامه دارد!
    حدود سه ماه قبل از اون اتفاق(احساس مرگ) ورزش بدنسازی رو شروع کرده بودم و وزنه های سنگین میزدم. اما با این اتفاق اون ورزشو ترک کردم و ورزش قبلیم کوهپیمایی رو ادامه میدم. هنگام ورزش هیچ مشکلی ندارم اما یک روز بعداز ورزش گاهی احساس دردم بیشتر می شود.
    ممنون میشم راهنمایی کنین که بیماری من چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۸ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      ممكنه حمله پانيك باشه
      حتما با روانپزشك مشورت كنيد
      اگر بهتر نشديد بهتره تست ديگري مثل سي تي انژيو انجام دهيد
  • تصویر کاربر sahar شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    بنده 16سال دارم.تقریبا یکساله ک یهویی سینه چپم دردبسیار شدیدی میگیره میزنه ب کتف چپم دردو داخل رگای دستم حس میکنم و بعضی وقتا شدت درد طوریه ک ادیگه نمیتونم نفس بکشم و اگه نفس بکشم درد شدیدی میگیرم.بعضی وقت هاهم ب پهلوم میزنه.باسرما و استرس هم تشدید میشه.مادرم هم مشکل قلبی داشته.دکتررفتم اکوکرد ولی گفت مشکلی نداری.اگه مشکلی ندارم این درد چی میگه؟؟؟؟
    ممنون میشم جواب بدید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      به نظر مياد مسكل شما قلبي نيست و عمدتا اضطرابيه
      بهتره حتما به روانپزشك مراجعه كنيد
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر