دکتر محمد حسین نجفی

یکی از شایع ترین شکایت هایی که بسیاری مواقع بیماران با آن مراجعه می کنند بروز همزمان تنگی نفس و درد قفسه سینه است. هر یک از این دو شکایت می توانند به تنهایی در یک بیمار وجود داشته باشند ولی وجود همزمان این دو شکایت در کنار هم می تواند مهم و در عین حال بسیار جدی و خطرناک باشد. پس اگر شما هم از افرادی هستید به هر ترتیبی درگیر این دو علامت هستید متن پیش رو با دقت مطالعه کنید. احتمالا جواب بسیاری از سوالات خود را خواهید گرفت.

درد قفسه سینه و تنگی نفس به چه چیزی اطلاق می شود؟

درد قفسه سینه احساسی ناخوشایند در قفسه ی سینه است که می تواند علل متعددی داشته باشد که در نوشتار های قبلی در مورد هر یک به تفصیل صحبت شده است و می توانید برای کسب اطلاعات بیش تر به این مطالب مراجعه کنید. 

هم چنین تنگی نفس نیز حالتی است شبیه نفس نفس زدن و در مواردی احساس خفگی. هر دوی این علایم می توانند در حالت استراحت و یا در حین فعالیت رخ بدهد. وجود همزمان این دو علایمت خیلی شایع نیست ولی در صورت وجود باید مورد بررسی بسیار دقیق و ظریف قرار بگیرد.

علت همزمانی تنگی نفس و درد قفسه  سینه

تنگی نفس عصبی

یکی از مهم ترین علت وجود همزمان درد سینه و تنگی نفس در یک فرد، بیماری های انسدادی عروق کرونری است. در این حالت به خاطر گرفتگی های عروق قلبی و نرسیدن خون کافی به عضلات قلبی،  فرد هم دچار درد قفسه  سینه می شود و هم بخاطر عدم توانایی قلب در پمپاژ مناسب خون (بخاطر ضعف عضله  قلبی) به بافت های دیگر بدن فرد، در حین حرکت دچار تنگی نفس نیز می شود.

در این حالت معمولا فرد در حین فعالیت (مثلا پیاده روی) هم دچار احساس درد و سنگینی بر روی قفسه  سینه می شود و هم به اصطلاح نفس کم می آورد. اینکه چه میزان فعالیت به بروز این علایم منجر شود بستگی به شدت تنگی های عروقی دارد. 

در موارد خیلی شدید ممکن است با فعالیت بسیار خفیف (مثل فعالیت های معمول در منزل) فرد دچار علامت شود. در برخی موارد هم که شدت تنگی های خیلی زیاد نیست فرد قادر به فعالیت بیشتری است و مثلا فقط در بالارفتن از سربالایی ها دچار علامت می شود.

1- نارسایی های قلبی پیشرفته

نارسایی قلبی

از علل دیگر بروز همزمان این دو علامت نارسایی های قلبی پیشرفته هستند. در این مورد که می تواند به علل مختلفی رخ بدهد (مثلن سکته های قلبی در گذشته یا فشارخون بالای کنترل نشده یا برخی بیماری های ژنتیکی) فرد در حین فعالیت دچار دردهای قفسه سینه و هم چنین تنگی نفس می شود. تنگی نفس های ناشی از نارسایی قلبی معمولا شدید هستند و نسبت به درد قفسه سینه در این بیماران علامت برجسته تری می باشند.

2- فشار خون بالا

فشارخون های بالای کنترل نشده نیز در افراد می توانند به علایم فوق منجر شوند. علت درد قفسه سینه در چنین افرادی معمولن آسیب ناشی از فشارخون بالا به عروق ریز و مویرگ های قلبی است.

 هم چنین بخاطر بالا بودن فشارخون معمولا چنین افرادی دچار آسیب های به ریه و سیستم تنظیم فشار ریوی نیز می شوند و همه اینها در کنار ضخیم شدن عضلات قلبی و هم چنین سفتی بافت قلب، باعث بروز علائم ذکر شده می گردند. 

3- استرس و اضطراب

از دیگر علل بروز همزمان تنگی نفس و دردهای سینه مسائل اضطرابی هستند که در برخی افرادی که به استرس و اضطرابی بالایی مبتلا هستند می تواند دیده شود. 

البته در مواردی که علت بروز دردهای قفسه سینه و تنگی نفس مسایل اضطرابی است این علایم عمومن در حالت استراحت و یا به دنبال تنش های عصبی بیش تر دیده می شوند.

فشار خون را قاتل خاموش نامیده‌اند چون معمولا بدون علامت باعث بروز عوارضی مانند سکته می‌شود. فشار خون بالا در سالمندان شایع‌تر است. برای کاهش سریع فشار خون چه بخوریم؟ راهکارهای درمان فشار خون بالا در منزل چیست؟

در صورت وجود این علایم چه کارهایی باید انجام بدهیم؟

مهم ترین نکته ای که باید بدانیم این است که چنین علائمی هر چقدر هم که خفیف باشند نیازمند رسیدگی فوری و جدی می باشند و باید حتما در صورت وجود این علایم یک بار توسط متخصص قلب ویزیت شوید. 

معمولا متخصص قلب پس از ویزیت شما و پرسیدن چند سوال و معاینه در مورد روش های تشخیصی بعدی تصمیم می گیرد. نوارقلب و اکوکاردیوگرافی و تست ورزش معمولن از اولین اقداماتی هستند که در این موارد باید انجام بشوند.

تشخیص علت درد قفسه سینه و تنگی نفس

درد قفسه ی سینه همیشه نشانه ی حمله ی قلبی نیست اما معمولاً اولین چیزی است که در اورژانس بررسی می کنند، زیرا ممکن است جان شما را به خطر بیندازد. همچنین ممکن است احتمال بیماری های ریوی کشنده (مانند فروپاشی ریه یا وجود لخته ی خون در ریه) را نیز بررسی کنند.

بعضی از آزمایش‌ هایی که ممکن است پزشک هنگام بررسی درد قفسه ی سینه انجام دهد عبارتند از:

1- تست الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب (ECG یاEKG )

این آزمایش سریع، فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند. الکترودها را روی قفسه ی سینه و گاهی اوقات بازوها و پاها می چسبانند. الکترودها از طریق سیم های الکتریکی به یک کامپیوتر متصل می شوند که نتایج آزمایش را نمایش می دهد. 

نوار قلب می‌ تواند نشان دهد که ضربان قلب خیلی سریع یا خیلی کند است یا اصلاً نمی‌ تپد. از آن جایی که عضله ی آسیب دیده ی قلب سیگنال های الکتریکی را در یک الگوی معمولی هدایت نمی کند، ECG ممکن است وجود حمله ی قلبی شما را نشان دهد.

2- آزمایش خون

این آزمایش ممکن است برای بررسی افزایش سطح پروتئین یا آنزیم خاصی که معمولاً در عضله ی قلب یافت می شود انجام شود. این پروتئین‌ یا آنزیم‌ ها ممکن است به دلیل آسیب به سلول‌ های قلب در اثر حمله ی قلبی -طی چند ساعت- وارد خون شوند.

3- رادیوگرافی قفسه ی سینه

عکس برداری از قفسه ی سینه با اشعه ی ایکس؛ وضعیت ریه، اندازه و شکل قلب و عروق خونی بزرگ را نشان می دهد. این عکس ‌برداری می‌تواند بیماری های ریوی مانند ذات‌ الریه یا فروپاشی ریه را نیز نمایان کند.

4- سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)

سی تی اسکن می تواند وجود لخته ی خون در ریه (آمبولی ریه) یا دایسکشن آئورت را تشخیص دهد.

با توجه به نتایج آزمایش‌ های اولیه برای درد قفسه ی سینه، ممکن است به آزمایش‌ های دیگری نیز نیاز داشته باشید که احتمالاً شامل موارد زیر هستند:

5- اکوی قلب (اکوکاردیوگرافی)

در تست اکوی قلب از امواج صوتی برای تولید تصویر ویدئویی از قلب در حال حرکت استفاده می شود. ممکن است برای داشتن دیدی بهتر از قسمت ‌های مختلف قلب، یک دستگاه کوچک از گلو عبور داده شود.

6- سی تی اسکن

برای بررسی انسداد شریان های قلب می توان از انواع مختلف سی تی اسکن استفاده کرد. همچنین از عمل آنژیو قلب  با استفاده از رنگ نیز برای بررسی عروق قلب و ریه برای انسداد و سایر مشکلات آن ها انجام می شود.

7- تست ورزش (استرس قلب)

از این آزمایش برای بررسی این که آیا درد قفسه سینه مربوط به قلب است یا خیر، استفاده می شود. تست استرس، نحوه ی عملکرد قلب یا عروق خونی را نسبت به فعالیت بدنی مورد نظر اندازه گیری می کند. 

تست ورزش انواع زیادی دارد. این تست ممکن است شامل راه رفتن روی تردمیل یا پدال زدن روی دوچرخه ی ثابت باشد، در حالی که هم زمان به دستگاه ECG متصل هستند. 

اگر شما توان فیزیکی انجام تست استرس قلب را نداشته باشید، ممکن است پزشک دارو به صورت IV برای شما تجویز کند، این دارو اثری مشابه ورزش کردن در شما ایجاد می کند.

8- آنژیوگرافی (کاتتریزاسیون قلبی)

پزشکان با استفاده از این آزمایش می ‌توانند عروق خونی مسدود شده را مشخص کنند. برای گرفتن آنژیوگرافی، پزشک یک لوله ی بلند و باریک قابل انعطاف (کاتتر) را داخل یکی از شریان ‌های مچ دست یا کشاله ی ران وارد می‌کند. 

سپس از طریق کاتتر رنگ به شریان تزریق شده و عکس اشعه ی ایکس گرفته می ‌شود. این رنگ به وضوح عکس اشعه ی ایکس کمک خواهد کرد.

درمان درد قفسه سینه و تنگی نفس

درمان درد قفسه ی سینه به علت درد آن بستگی دارد. اگر علت درد حمله ی قلبی باشد، باید سریعاً تحت درمان اورژانسی قرار بگیرید؛ این درمان اورژانسی می تواند شامل درمان دارویی و عمل یا جراحی برای بازگرداندن جریان خون به قلب شما باشد.

اگر دلیل درد قفسه ی سینه چیزی غیر از مشکلات قلبی باشد، پزشک شما گزینه های درمانی را برایتان شرح خواهد داد. پزشک با توجه به نوع بیماری و میزان بد بودن آن، ممکن است یکی از روش های زیر را توصیه کند:

همانطور که گفته شد، روش درمانی انتخاب شده در این موارد بستگی کامل به علت بروز علامت دارد. در مواردی که گرفتگی های عروقی وجود داشته باشد روش هایی نظیر آنژیوپلاستی (استنت گذاری یا بالون آنژیوپلاستی) استفاده می شوند. 

در موارد نارسایی قلبی یا فشارخون های پیشرفته نیز معمولا روش های درمان دارویی گزینه های بهتری هستند. موارد اضطرابی نیز در صورت تشخیص پزشک نیازمند درمان نزد روانپزشک هستند.

چگونه می توان از درد قفسه ی سینه پیشگیری کرد؟

با داشتن یک سبک زندگی سالم می توانید خطر ابتلا به بیماری های قلبی، عروقی و سایر بیماری ها را کاهش دهید. سبک زندگی سالم شامل موارد زیر است:

دکتر محمد حسین نجفی،‌ فوق تخصص قلب و عروق در تهران

4.2/5 - (33 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر آسیه جمعه ۶ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    وقت شما بخیر.
    دیروز صبح که از خواب بیدار شدم متوجه ضربان در گوش چپ شدم که بعد از بلند شدن و شروع فعالیت روزانه تقریبا بعد از 20 دقیقه این نبض قطع شد. دیشب ساعت 3 که از خواب بیدار شدم باز متوجه ضربان شدم. گوشم رو کیپ کردم به بالش که بتونم بخوابم. صبح که بیدار شدم همچنان ضربان بود و بعد بلند شدن و فعالیت باز در عرض 20 دقیقه ‌قطع شد. توجه کردم با ضربان قلب و نبض هم ریتم نیست و خیلی کندتر هست. ممکنه به قلب ربط داشته باشه؟ ممنون میشم راهنماییم کنین. فقط هم گوش چپ هست. سلامت باشین.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۶ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      معمولن این علایم خیلی مهم نیستند و بیش تر منشا اضطرابی دارند ولی اگر تکرار شدند یک بار نوارقلب بگیرید
  • تصویر کاربر کرامت دوشنبه ۷ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    با خدمت جناب اقای دکتر
    پاسخ حضرتعالی را دریافت کردم
    سنوگرافی :در بررسی ایورت شکمی :اتساع ایورت به میزان 37میلیمتر و طول 68 میلیمتر <حد فاصل محل جدا شدن شراین کلیه و محل دو شاخه شدن ایورت مشاهده شد ء
    تا چه میزان گشادی آیورت نیازی به عمل ندارد. بیمار فشارش معمولا 13بر9 است . سنش 67 سال و سیگار نمی کشد.قند و چربی ندارد.آیا نیاز به عمل یا استنت است. قلندرزهی از زاهدان. از لطف شما بسیار متشکرم و سپاس گزار .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۷ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر سوزان یکشنبه ۲۹ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام ضمن تشکر فراوان از دکتر نجفی ، می خواستم بدونم دلیل ایجاد لخته ی خون که وارد فضای پا شده و منجر به کبوی پا میشه چی هست ؟سوال دوم در مورد سکته ی افراد دیابتی هست ؛چه علائمی ممکنه داشته باشن ؟مادرم چند وقت پیش فوت کرد و باتوجه به توضیحات مفید شما علت فوت سکته ی قلبی بوده ولی هیچ علائمی مانند درد سینه یا درد پشت نداشت . از کجا میشه فهمید ؟تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۹ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      علت مرگ بايد توسط پزشكي قانوني تعيين ميشده ولي علت احتمالا سكته قلبي است
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر