دکتر محمد حسین نجفی

هنگامی که رسوبات چربی به همراه سایر عناصر خونی در سرخرگ‌های بدن تجمع یابد، موجب تنگی آنها شده و عبور جریان خون دشوار می‌گردد که به این حالت تصلب شریان یا همان آترواسکلروزیس می‌گویند. نتیجه این فرایند تشکیل پلاک‌های فیبری-چربی (آتروما) بوده که موجب تنگی رگ و عواقب بعدی انسداد عروقی می‌گردد.

تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس

در ابتدا رسوبات فقط شامل سلول‌ حاوی چربی فراوان است، اما با پیشرفت این فرآیند، برخی سلولهای خونی و پلاک ها در لایه‌های عمیق‌تر دیواره سرخرگ تجمع کرده و باعث ایجاد پلاک آترواسکلروز می‌شوند. مشخصه اصلی تصلب شریان، تجمع مقادیر زیاد رسوب چربی و سلول های خونی (پلاک آترواسکلروز) است. 

مهم ترین خطر این رسوبات، تنگ شدن مجرای سرخرگی است که خون در آن جریان می‌یابد. وقتی این حالت روی می‌دهد بافت‌های بدن که از طریق سرخرگ مبتلا تغذیه می‌شوند، به خصوص حین ورزش که این نیاز افزایش می‌یابد به مقدار کافی خون دریافت نمی‌کنند. اگر این وضعیت درعروق خونی (سرخرگ‌های) قلب رخ دهد، به انسداد عروق قلب و در نتیجه بروز درد قفسه سینه فعالیتی یا آنژین صدری می‌شود.

آترواسکلروزیس

سکته آترواسکلروزیس

حال اگر دیواره داخلی یک سرخرگ دچار اترواسکلروز، آسیب ببیند، بدنبال پاره شدن پلاک آترواسکلروز، پلاکت‌ها و هورمونهای عامل انعقاد در محل‌ صدمه دیده، گرد هم می‌آیند. اگر این وضعیت درعروق خونی قلب رخ دهد، در نتیجه انسداد ناگهانی و سکته قلبی بروز می کند.

این احتمال نیز وجود دارد که قطعه‌ای از رسوبات چربی از جدار رگ کنده شده و با جریان خون حرکت کرده و در مکانی دورتر یک سرخرگ را مسدود کند. به این حالت آمبولی سرخرگی می‌گویند.

بدن قادر است در دراز مدت از طریق تولید تدریجی عروق جدید سرخرگی که خون را از قبل از ناحیه تنگ شده به اطراف هدایت می‌کنند (عروق جانبی یا کلاترال)، تا حدی خود را در برابر خطر باریک ‌شدن سرخرگ محافظت کند. البته در موارد حاد یا سریع این مکانیسم دفاعی رخ نمی دهد.

در صورت ابتلا به مقادیر قابل توجه آترواسکلروز در یک بخش از بدن، احتمال وجود درجاتی از این بیماری در دیگر قسمت‌های بدن نیز وجود دارد. به عنوان مثال فردی که در اندام‌های تحتانی خود، گردش خون سرخرگی ضعیف دارد، به دلیل وجود تنگی مشابه در سرخرگ‌های کرونر نسبت به آنژین یا حمله قلبی، و یا به دلیل وجود تنگی مشابه در سرخرگ‌های مغزی به سکته مغزی مستعدتر است و بلعکس.

سکته آترواسکلروزیس

تعریف آترواسکلروز

آترواسکلروزیس علت اصلی بروز بیماری‌های ایسکمیک قلب و مغز (آنژین قلبی و سکته قلبی و مغزی) و یکی از دلایل عمده مرگ و میر بزرگسالان ‌است. آترواسکلروزیس از زمان‌های بسیار قدیم شناخته شده بوده‌است و قدیمی‌ترین ضایعه آترواسکلروز که مشخصات آن از نظر آسیب‌شناسی شرح داده شده در اجساد مومیایی شده مصر باستان با قدمت بیش از سه هزار سال قبل از میلاد پیدا شده است.

این گرفتاری یک روند التهابی مزمن است که در طی آن فرآیندهای ایمنی با عوامل خطرساز متابولیک واکنش نموده و موجب شروع، گسترش و فعال شدن این ضایعه در رگ‌های بزرگ و متوسط می‌گردند. لخته‌ای که به دنبال شکاف خوردن ضایعه آترواسکلروتیک و یا به دنبال کنده شدن سلول‌های اندوتلیوم در محل ضایعه در رگ گرفتار پدید می‌آید می‌تواند موجب انفارکتوس بافتی (میوکارد و مغز) شود.

آترواسکلروز در همه افراد از سنین جوانی شروع و در هر حال با زیاد شدن سن گریبان گیر همه می‌ شود اما پیشرفت آن در همه ی افراد یکسان نیست. در برخی جزیی و آهسته و در برخی سریع و کشنده که وابسته به عوامل خطر است.

عوارض آترواسکلروز

بسته به ناحیه ی ای که دچار آترواسکلروزیس شده، عوارض متفاوت است. بطور مثال:

– تنگی عروق قلبی عامل ایجاد درد قلبی و پاره شدن ناگهانی پلاک اترواسکلروتیک (انسداد کامل) و در نهایت عامل سکته قلبی است. 

– تنگ شدن عروق مغزی باعث سکته ی مغزی می ‌شود. 

– تنگی عروق کلیوی از عوامل مهم فشار خون است. 

– تنگ شدن عروق اندام ها باعث درد حرکتی پا ها و لنگش متناوب می ‌شود.

عوارض آترواسکلروزیس

عوامل خطر و پیشرفت آترواسکلروز

خانم‌ ها در سنین باروری بسیار کمتر از مردان دچار این بیماری می‌ شوند. بالا بودن فشار خون، چربی ‌خون بالا ،مصرف سیگار و دیابت عوامل خطرساز این بیماری هستند که با کنترل آن ها می ‌توان سیر این بیماری را کند کرد. چاقی عمومی (شاخص توده ی بدنی بالاتر از عدد ۳۰) و چاقی شکمی (دور شکم درمردان بالاتر از۱۰۱۱ و در زنان بالاتر از ۸۸ سانتی متر) نه تنها افراد را مستعد فشار خون، بالا رفتن چربی خون و دیابت می ‌سازد بلکه به طور مستقل عامل خطر آترواسکلروز است.

علایم آترواسکلروز

در افراد دچار تنگی عروق قلبی (عروق کرونر)، در شرایطی که قلب نیازمند اکسیژن بیشتر است مثل زمان فعالیت، هیجان، قرار گرفتن در معرض سرما و یا زمان غذا خوردن، درد قفسه سینه شروع می‌ شود که با استراحت یا مصرف داروی نیتروگلیسرین باعث بهبودی می ‌شود.

این درد معمولا ۵ تا ۱۵ دقیقه طول می ‌کشد و به صورت فشار به قفسه سینه یا احساس خفگی است که به گردن، فک تحتانی،ناحیه سر دل و بالای ناف و یا دست چپ تیر می‌ کشد.

در مورد دردهایی که چند ثانیه طول می ‌کشند و دردهایی که درحین فعالیت بهبود می ‌یابند و موقع استراحت دوباره شروع می ‌شوند احتمال وجود بیماری کرونر، کم است ولی باید حتما بررسی انجام شود.

بیمار دارای تنگی کرونر در حین درد تغییراتی در جریان الکتریکی و حرکات عضلات قلب رخ می ‌دهد که با استفاده از نوار قلبی، اکوکاردیوگرافی و یا اسکن قلب ، می ‌توان وجود بیماری کرونری را رد یا تایید کرد. اما در بین حملات درد، هیچ گونه علامتی ندارد به این ترتیب گاه برای تشخیص لازم است با ورزش یا برخی داروها قلب را تحت فشار قرار دهیم.

داروی نیتروگلیسرین که به شکل زیر زبانی و اسپری وجود دارد با گشاد کردن رگ ‌های کرونری باعث بهبودی بیماران می ‌شود و یکی از نشانه‌ های بیماری کرونر بهبودی درد با استفاده از این دارو است. توجه به این نکته لازم است که داروی نیتروگلیسرین باعث افت فشار خون می ‌شود و استفاده از آن بدون تجویز پزشک جایز نیست.

درمان آترواسکلروز

در درمان این بیماری از داروهای گشاد کننده عروقی به منظور باز کردن نواحی باریک شده در سرخرگ و یا از شیوه‌ های غیر جراحی مثل بالون زدن و یا تعبیه استنت و یا عمل جراحی به منظور زدن میان‌بُر به بعد از پلاک‌ها استفاده می‌شود. همزمان با آن اقداماتی دارویی و تغییر روش زندگی برای کاهش رشد پلاک ها و نیز کاهش تجمع پلاکت ‌ها انجام می‌شود. همچنین از روش های تغذیه‌ای و دارویی برای کاهش پیشرفت بیماری و عوارض بیماری استفاده می شود.

دکتر محمدحسین نجفی متخصص قلب و عروق

3.2/5 - (4 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میرخانی دوشنبه ۱۸ مرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.
    پیرو فرمایش شما گزارش سی تی آنژیو پدرم را فرستادم.
    مربوط به سوالی که دیروز فرستادم کد رهگیری g59u6352
    1. تصویر کاربر میرخانی یکشنبه ۱۷ مرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام اقای دکتر جوابی دریافت نکردم
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۸ مرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      توصيه به انجام آنژيوگرافي ميكنم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ميرخاني چهارشنبه ۱۳ مرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    پدر بنده 87 سال سن دارد كه متاسفانه حدود دو ماه پيش بعلت زخم شدن شصت پاي چپ و سياه شدن تدريجي آن بنا به دستور پزشك مجبور به قطع آن شديم ولي بعد از يك هفته زخم خوب نشد و كار به قطع پا از زير زانو كشيد. الان نيز در بين انگشت پاي راست هم شكافي ايجاد شده كه منجر به عفونت شده است و از طريق متخصص عفوني در حال درمان و پانسمان مي باشد. بنا به نظر جراح ايشان و عكس سي تي آنژيو گرفته شده ، رگهاي اصلي پاي ايشان كاملاً مسدود شده و خون رساني انجام نمي شود و معتقدند كه امكان باز كردن رگها وجود ندارد. مي خواستم ببينم با شرايط فوق الذكر آيا امكان باز كردن رگها وجود دارد؟ به نوعي جراح ايشان قطع اميد كرده و معتقد است كه با قطع عضو پاي راست نيز مشكل حل نمي شود.
    البته ايشان چندين سال است به ديابت مبتلا هستند و انسولين نيز مصرف مي كنند.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۳ مرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      اگر امكانش هست گزارش سي تي انژيو پاي راست رو برام بفرستين
  • تصویر کاربر جعفر سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    سلام . من 32 سال دارم و گاهی وقتها بیشتر در شب ، قلبم دچار گرفتگی و انقباض شذیذ می شود مه 1 تا 2 دقیقه طول میکشد. گاهی هم کتف سمت چپم درد می گیرد. لطفا راهنماییم کنید.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      براي پاسخ نيازمند معاينه و اخذ نوار قلب هستم.
  • تصویر کاربر حامد دوشنبه ۳۱ خرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب دکتر
    بنده 7 ماهی هست که یک مشکل دارم
    رو و پشت پای من یک کشیدگی داره البته بنظر خودم کشیدگی هست سیاه هم شده و انگار رگ هست که گرفته شده
    میخوام بدونم این چه مشکلی هست که بعضی وقتا هم درد میکنه پاشنه پام
    عکس از کف پا ارسال کردم
    ممنون میشم راهنمایی کنید چه مشکلی هست و چیکار باید بکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۳۱ خرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      متاسفانه عكس گويا نيست. بهتر است توسط همكاران قلب و عروق ويزيت شويد
  • تصویر کاربر چراغعلی سه شنبه ۲۵ خرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    اینجانب حدودیکماه که عمل زانو انجام دادم بعد از20روز در پا ورم مشاهده شد که سونوگرافی داپلرانجام داه و گفتن که لخته خون مشاهده شد بعد از سه روزی بستری دربیمارستان و گرفتن داروی هپارین و وارافاین مجددا سونوگرافی دادن و گفتن ک رگها بسته است. لطفا راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۵ خرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      لطفا جواب سونوگرافي اول و دوم رو ارسال فرماييد
  • تصویر کاربر مهنازفمی سه شنبه ۲۵ خرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشیدمن 30سالمه الان مدت5ماهه که زیرزانوی چپم احساس دردمیکنم زمانی که خابیدم اصلااحساس دردندارم اماوقتی میشینم روی زمین یاروی صندلی یازمانی که دستشویی میرم احساس میکنم رگ پشت زانوم فشارزیادی بهش میادودردخیلی زیادی احساس میکنم دکترعمومی وارتپدرفتم شل کننده عضلات هم گرفتم اماهیچ فایده ای نداشته الان دردش به مرورداره بیشترمیشه طوری راه رفتنمم داره سخت بایدچیکارکنم پیش چه دکتری برم لطفامنوراهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۷ خرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      در صورت امكان شهر سكونت خود رو مشخص كنيد تا چنانچه بتوانم همكاران را معرفي نمايم
    2. تصویر کاربر مهنازفمی دوشنبه ۱۷ خرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      تهران اسلامشهرچهاردانگه البته من سرخودچن تاقرص ترنسید250هم خورده بودم بعدش دردپام بیشترشد
    3. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۵ خرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام

      کسی را نمیشناسم.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نیما جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    سلام .خسته نباشید ممنون از سیستم پرسش وپاسخ که خیلی عالیه...آقای دکتر من پرولاپس دریچه میترال به همراه نارسایی دریچه دارم {البته شدید نیست}ودکتر قرص سوتالول با دوز 40 میلی گرم 1بار در روز برام تجویز کردند حالا دوتا سوال داشتم یکی این که من در این مدت که دارو مصرف می کنم گاهی اوقات دچار نعوظ بی دلیل آلت تناسلی میشم می خواستم بدونم این قضیه ارتباطی با مصرف دارو داره یا خیر؟سوال دوم این که دکتر یه سری آزمایش برای من نوشته مثل AST.ALT.آزمایش تیروئید و... حالا می خواستم بدونم این آزمایشات به خاطر این نوشته شده که عوارض قرص کنترل بشه ؟یعنی این دارو این همه عوارض ؟ممنون خیلی زیاد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      موضوع ياد ياده ربطي به مصرف سوتالول ندارد عوارض سوتالول شامل موارد زير است
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    دکتر عزیز با عرض سلام
    من 24 سال سن و مجرد هستم قبلا چنین مشکلی نداشتم ، چند ماهی میشه که گاهی اوقات ضربان قلبم تند و نامنظم میشه بطوریکه به وضوح ضربه زدن قلبمو حس میکنم.
    همراه با این ضربان قلب تو دلم خالی میشه و به زور نفس میکشم (نفسم سنگین میشه) اگه بخام واضح تر بگم مثل احساس دلهره و اضطرابه که چند برابر شدیدتر شده یا مثل حالتیه که با ماشین با سرعت زیاد از یک سرازیری پایین میایم و یه دفعه دل آدم میریزه این حالت در زمانهایی که از چندتا پله بالا میرم ، از نظر جنسی تحریک میشم ، استرس دارم رخ میده . بعضی شبها ترسیدم نکنه تو خواب نفس بند بیاد و بمیرم
    این نکته رو هم باید بگم که در فامیل مشکل قلبی حاد تاحالا نداشتیم (پدر بزرگم سکته ی قلبی کردن و قرص زیر زبونی مصرف میکردن)و خودم به شخصه سیگار نمیکشم.
    طی یک سری مشکلات خانوادگی یه مدت از نظر روحی خیلی داغون بودم و از این رو بطور افراطی خود ارضایی میکردم شاید هرروز (کلا فرد hypersexual ی هستم)
    سوالم اینکه این مشکلات قلبی میشه ناشی از فعالیت جنسی زیاد از حد و بالا رفتن سطح هورمونهای جنسی باشه چون در یک مقاله چنین مطلبی رو خوندم. توصیه ی شما در این رابطه چیه ؟ آیا با توجه به سن پایین در دراز مدت مشکلی پیش خواهد اومد؟ یه جای دیگه هم خوندم که به این حالت ها panic attack میگن
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      احساس ريزش در قلب اعلب ضربانهاي نابجاي بطني است
      لازم است توسط متخصص قلب ويزيت شويد.
      اضطراب و مصرف قهوه ميتواند باعث تشديد اين احساس شود.
  • تصویر کاربر حمیدآزاد چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ارجمند وگرامی.عموی بنده 55سالشه سی درصدقلبش کارمیکنه عمل باز هم دکترای اهواز گفتن زوده براش بعدش آنژیو وگاما انجام داده خواستن استنت بزارن اما سایز استنت گفتن نیست چون رگش میگن کوچیکه آیا این حرف صحیحه!!؟اگر اینطوره پس عموی من باید چکار کنه ؟اگربیادپیش شما میتونید کاری واسش انجام بدید چون هروقت چندباری ازهوش میره میبرنش بیمارستان اکسیژن واینا بش میزنن تایکم حالش جابیاد میارنش خونه ممنون میشم راهنمایی فرمایید .سپاس فراوان.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      كوچكتريت قطر براي استنت دو و بيست و پنج ميليمتر است.
      احتمالا قطر رگ كوچكتر از اين بوده
      مايلم فيلم آنژيوگرافيشون رو ببينم و بعد تصميم گيري نمايم
  • تصویر کاربر فرزانه چهارشنبه ۱ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و روزبخیر آیا همه افرادی که دریچه فلزی ( میترال) دارند باید تا آخر عمر آسپرین اسفاده کنند ( سن 63 سال ) لطفا آسپرین خارجی مارک خوب 80 میلیگرم که معده را کمتر ناراحت کند معرفی می نمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      بله حتما بايد همزمان با وارفارين آسپيرين استفاده شود.
      از آسپيرين ٨١ ميلي گرم باير آلمان استفاده كنيد
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر