دکتر محمد حسین نجفی

 از دیر باز یک اصل در طب قلبی عروقی این بوده است که انسداد های عروقی، به دنبال تشکیل لخته در عروق کرونری (عروق قلب) و در نتیجه بسته شدن این عروق رخ می دهد.

گرفتگی عروق نیز با قطع خونرسانی به بافت عضله ی قلبی، باعث آسیب های موقت یا دایمی عضله ی قلبی و عوارض بعدی آن می گردد. به همین دلیل یکی از اصلی ترین روش های درمانی در بیماری های انسدادی عروق کرونری، استفاده از دارو هایی بوده است که قابلیت جلوگیری از تشکیل لخته را داشته اند. آسپرین قدیمی ترین و اصلی ترین داروی این دسته است که در اصطلاح عامه، توانایی رقیق کردن خون را دارد. این رقیق کردن خون، همان جلوگیری از تشکیل لخته است.

با گذشت زمان دانشمندان موفق شدند دارو های رقیق کننده ی خون قوی تری نیز کشف کنند، که از جمله ی آنها می توان به دارویی اشاره کرد به نام کلوپیدوگرل که در کشور ما با نامهای تجاری پلاویکس / زیلت / اسویکس نیز شناخته می شود. 

هر دوی این دارو ها، اثر اصلی خود را بر سلول های خونی به نام پلاکت اعمال می کنند که وظیفه ی اصلی شان تشکیل لخته ی خون است. 

یکی از دارو های دیگر رقیق کننده ی خون با اثرات ضدپلاکتی، دارویی است که به نام تیکاگرلور شناخته می شود. 

پلاویکس داروی ضد پلاکت هستند که مانع ایجاد لخته در خون شده و شانس بروز گرفتگی عروق را کمتر می کنند.

این دارو که اولین بار در سال 2010 توسط سازمان مقررات دارویی اروپا و یک سال بعد توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شد، دارویی است مشابه کلوپیدوگرل و با اثرات قوی ضدپلاکتی. در این نوشتار به بررسی ویژگی های این دارو می پردازیم.

تیکاگرلور چه فرقی با کلوپیدوگرل می کند؟

این دو دارو به لحاظ مکانیسم رقیق کردن خون، تفاوت های ظریفی با هم دارند که به لحاظ بالینی اهمیت چندانی ندارد ولی هر دوی اینها دارو هایی قوی برای مقابله با تشکیل لخته در داخل عروق هستند و در بیماران با سابقه ی سکته های قلبی یا مغزی، به عنوان مکمل آسپرین تجویز می شود.

یک برتری داروی تیکاگرلور این است که این دارو قدرت بالاتری برای مهار تشکیل لخته در داخل عروق، نسبت به کلوپیدوگرل دارد (البته این به معنی این نیست که پلاویکس / زیلت / اسویکس، داروی ضعیفی است بلکه داروی بسیار خوبی است ولی در مقام مقایسه، قدرت تیکاگرلور بیش تر است) و بنابراین در بیماران با شرایط حساس تر مثل بیماران دیابتی یا بیمارانی که چندین استنت عروقی دارند یا بیمارانی که سکته های قلبی حاد داشته اند.

تیکاگرلور در چه بیمارانی به طور کلی استفاده می شود؟

همان طور که در بخش قلبی اشاره شده، تیکاگرلور دارویی است که به علت خاصیت مقابله با تشکیل لخته در داخل عروق کرونری، در بیمارانی استفاده می شود که یا پیش از این سکته ی قلبی داشته اند یا برایشان استنت های قلبی تعبیه شده است. هم چنین این دارو توسط متخصصین مغز و اعصاب در برخی بیماران با سکته های مغزی نیز استفاده می شود.

طرز استفاده از داروی تیکاگرلور به چه شکل است؟

نکته ی اولی که در مورد این دارو باید بدانیم این است که هیچ گاه به تنهایی نباید استفاده شود (مگر با صلاح دید پزشک) و جایگزین آسپرین نیست. بلکه به عنوان مکمل آسپرین و کمک کننده به این دارو برای جلوگیری از تشکیل لخته داخل عروق تجویز می شود. در بیمارانی که شرایط ذکر شده در بخش های قبلی را دارند پزشک این دارو را تجویز می کند و طرز صحیح استفاده از آن، مصرف قرص 90 میلی گرمی آن به صورت روزی دو مرتبه است.

البته این نوع مصرف ممکن است در برخی بیماران که ترجیح می دهند دارو های مصرفی شان، دفعات کمتری داشته باشد سخت تر باشد، به خاطر همین در این گروه پلاویکس /زیلت / اسویکس با توجه به تجویز روزانه، یک مرتبه استفاده می شود. قرص های این دارو 60 و 90 میلی گرمی هستند که در بیماری های قلبی عموما از دوز 90 میلی گرم روزانه استفاده می شود

بهترین زمان مصرف قرص لوزارتان ۲۵

عوارض داروی تیکاگرلور چه مواردی هستند؟

همانند هر داروی دیگر مهار کننده ی پلاکتی و رقیق کننده ی خون، عارضه ی اصلی این دارو، خونریزی ها هستند. خونریزی های خفیف مثل خونریزی های کوچک زیر پوستی یا خونریزی های اندک از لثه ها، عموما موارد مهمی نیستند و جای نگرانی ندارند ولی خونریزی های دستگاه گوارشی یا ادراری و در برخی موارد حاد تر، خونریزی های مغزی ممکن است با این دارو رخ بدهند که نیازمند مراجعه ی فوری به پزشک هستند. البته این موارد به طور کل به میزان کمی رخ می دهند و با روش های پیشگیری نظیر تجویز دارو های محافظت کننده ی معده، می توان تا حد زیادی از آنها جلوگیری کرد.

یک عارضه ی دیگر این دارو احساس تنگی نفس است که در بخش کوچکی از بیماران رخ می دهد ولی شدت بالایی ندارد و خفیف است و معمولا هم با ادامه ی مصرف دارو به مرور رفع می گردد. برخی بیماران هم با مصرف دارو ممکن است دچار احساس کاهش ضربان قلب شوند. اگر این کاهش ضربان قلب با سرگیجه و سیاهی رفتن چشم ها یا در مواردی با سنکوپ و از هوش رفتن بیمار همراه شود، مورد مهم و نیازمند رسیدگی فوری است ولی اگر شدت آن خفیف باشد و موارد ذکر شده در بالا همراه آن نباشند، معمولا مورد نگران کننده ای نیست. به طور کل این عوارض در درصد بالایی از بیماران رخ نمی دهند.

آیا این دارو در کشور ما در دسترس است؟

بله این دارو با نام تجاری Brilinta و در قرص های 90 میلی گرمی در کشور ما در دسترس می باشد. اگر در مورد استفاده از این دارو کنجکاو هستید یا سوالی دارید، می توانید از طریق پرسش از دکتر آن را مطرح کنید.


دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق   

3.3/5 - (9 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۳۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سللام دکتر من مردی ۴۶ ساله هستم که فشار مینیمم دارم و حدود ۵ ساله که قرص والسارتان ۴۰ شبی یکی مصرف میکنم و جدیدا آزمایش خون دادم و تری گلیسریدم ۳۰۴ و قند ۱۲۲ و قند مخفی ۵.۸ بود و ناراحتی معده ام رفلاکس دارم وتقریبا ۲۳ است است که دارو مصرف میکنم و سال ۸۷ عمل کیسه صفرا داشتم و حدود ۱ماه میس هم کرونا گرفتم ریه هایم درگیر شد و هنوز هم سرفه میکنم میخاستم در تمان مواردی که اشاره کردم راهنمایی فرمایید .پیشه دکتر عفونی رفتم که دکتر کرونای من بود برای چربی ام گفت قرص جم فیبروزیل ۴۵۰ روزی یک عدد مصرف کن ولی من مصرف نکردم.دکتر لطفا راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۳۱ تیر ۰( 2 سال پیش)
      جم فیبروزیل نخورید برای چربی روزوواستاتین ۲۰ شبها بخورید والسارتان را هم قطع کنید و به جایش والزومیکس ۸۰.۵ نصف قرص بخورید
  • تصویر کاربر لیلا جمعه ۲۰ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    دختر ۲۰ساله م تشنج کنترل شده داره که با ضایعه عروقی مغزی همراه بوده پزشک زنان این قرص رو برای درمان پریود طولانی و بسیار شدیدکه یک ماه طول کشید تجویز کردن که روزی سه عدد مصرف کرده
    برای این ماه هم مانده ومن تازه این مطلب رو خوندم باتوجه به سابقه ی خونریزی مویرگ مغز که در کودکی داشته آیا این ماه هم استفاده بشه ؟
    چون به پزشکشون دسترسی ندارم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      این را باید از پزشک خودتان بپرسید بدون بررسی پرونده در مورد شما نمی شود اظهار نظر درستی انجام داد
  • تصویر کاربر sa شنبه ۱۳ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    در پرسش و پاسخ ها دیدم که تداخل بین اسویکس و امپرازول را رد کرده بودید که طبق تحقیقات و مقالات این دو تداخل دارند
    https://www.medsafe.govt.nz/profs/PUArticles/ClopidogrelAndOmeprazole.htm
    با تشکر فراوان
    سم شناسی پزشکی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۳ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      تداخلشان بر اساس متون تخصصی قلب و عروق در حد ازمایشگاهی است ولی در بالین تداخل مهمی دیده نشده است
  • تصویر کاربر حاتمی شنبه ۱۳ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    وقت بخیر
    به دلیل اینکه کرونا گرفته بودم با تجویز داروهایی بهبودی حاصل شد ولیکن در میان این داروها آمپول الکساپارین رقیق کننده خون 5 تا به من از طریق دور ناف در طی 5 روز تزریق شد الان در صورتم جوشهای بدی پدید آمده و با پزشک معالج که درمیان گذاشتم کپسول داکسی سایکلین تجویز کردند و ده روز میشه که استفاده میکنم ولی نتیجه مطلوب نگرفتم. اگه ممکنه راهنمایی بفرمایید خیلی از این وضعیت جوش زدن و ظاهرم اذیت میشوم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۳ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      این جوشها خیلی مربوط به رقیق کننده نیستند به یک متخصص پوست نشان بدهید ببینید چه تجویز می کنند
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر