دکتر محمد حسین نجفی

فشار خون، مقدار نیرویی ست که خون به دیواره های شریان ها وارد می کند. شریان ها، رگ هایی هستند که خون را از قلب به دیگر نقاط بدن حمل می کنند. با هر ضربان قلب، خون درون شریان ها پمپاژ می شود. اگر فشار درون شریان ها بسیار زیاد شود، شما دچار فشار خون بالا می شوید. که پرفشاری خون نیز نامیده می شود. فشار خون بالا می تواند فشار زیادی به اندام های بدن وارد کند و منجر به حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته و نارسایی کلیوی شود.برخی از زنان قبل از بارداری، فشار خون بالا دارند. برخی دیگر برای اولین بار در طول بارداری خود دچار فشار خون می شوند. 

خطرات فشار خون بالا در بارداری چیست؟ فشار خون بالا در بارداری مانند تمام بیماری ها تبعاتی برای مادر وجنین به همراه دارد. که در  این مقاله به بررسی این مشکلات میپردازیم. تقریباً از هر 100 زن (حدود 8 درصد)، در طول بارداری خود نوعی فشار خون بالا را تجربه می کنند. اگر فشار خون بالا دارید، با پزشک خود صحبت کنید. کنترل فشار خون می تواند به داشتن یک بارداری و نوزاد سالم کمک کند. همچنین پزشک شما می تواند راه هایی برای پایین  اوردن فشارخون بالا به شما  معرفی بکند.

عوارض فشار خون بالا بر جنین

خطرات فشار خون بالا در بارداری

فشار خون بالا می تواند در طول بارداری مشکلاتی را برای شما و فرزندتان به وجود آورد که عبارتند از:

مشکلاتی که برای مادر به همراه دارد:

_پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری. این شرایط زمانی به وجود می آید که زن باردار فشار خون بالا و علائمی دارد که برخی از اندام های بدن او مانند کلیه ها و کبد ممکن است به طور صحیح عمل نکنند. علائم و نشانه های مسمومیت بارداری شامل وجود پروتئین در ادرار، تغییرات بینایی و سردردهای شدید می شود. پره اکلامپسی می تواند یک مشکل پزشکی جدی باشد. حتی اگر شما پره اکلامپسی خفیف دارید، برای اطمینان از بدترنشدن آن نیاز به درمان دارید.

 پره اکلامپسی بدون درمان می تواند موجب مشکلات سلامتی جدی از جمله آسیب مغزی، آسیب کبد و کلیه شود. در موارد نادر این شرایط می تواند منجر به شرایط خطرناکی به نام اکلامپسی و سندرم HELLP شود. اکلامپسی می تواند موجب تشنج و در نهایت منجر به کما شود. سندرم  HELLP زمانی رخ می دهد که شما مشکلات جدی کبد و خون دارید.  HELLP مخفف همولیز (H)، آنزیم های کبد بالا رفته (EL) و تعدادپلاکت پایین (LP) می باشد.

_دیابت بارداری: نوعی از دیابت است که فقط در زنان باردار رخ می دهد و در آن کودک شما قند بسیار بالایی دارد. اکثر زنان در 24 تا 28 هفتگی بارداری خود باید آزمایش دیابت بارداری انجام دهند.

_حمله قلبی: (که انفراکتوس میوکارد نیز نامیده می شود).

_نارسایی قلبی: این شرایط خطرناک است و زمانی رخ می دهد که کلیه ها عملکرد درستی ندارند و اجازه می دهند مایعات در بدن جمع شوند.

_جداشدگی جفت: در این شرایط خطرناک، جفت قبل از زایمان از دیواره رحم جدا می شود. در این صورت، کودک شما ممکن است در رحم اکسیژن و مواد غذایی کافی دریافت نکند. همچنین شما دچار خونریزی جدی از واژن می شوید.

_خونریزی پس از زایمان (PPH): در این شرایط زن بعد از زایمان دچار خونریزی سنگین می شود. این شرایط خطرناک ولی نادر است و معمولاً 1 روز بعد از زایمان اتفاق می افتد، اما تا 12 هفته بعد از زایمان نیز امکان وقوع آن وجود دارد.

_اِدم ریوی: در این شرایط مایع در ریه ها جمع می شود و منجر به تنگی نفس می شود.

_سکته: در این شرایط خونرسانی به مغز متوقف می شود. سکته در صورتی اتفاق می افتد که رگی که وظیفه خونرسانی به مغز را بر عهده دارد، مسدود  بشود. یا زمانی رخ می دهد که رگ خونی در مغز پاره می شود.

_مرگ مرتبط با بارداری: در این شرایط زن در طول بارداری یا یک سال بعد از انتهای بارداری خود بر اثر مشکلات مربوط به بارداری می میرد.

پروتئین در ادرار

خطرات فشار خون بالا در بارداری برای جنین

_تولد زودرس: در این شرایط تولد کودک بسیار زود و قبل از 37 هفته بارداری اتفاق می افتد. زن باردار مبتلا به فشار خون بالای شدید یا پره اکلامپسی حتی با درمان نیز ممکن است برای جلوگیری از خطرات جدی برای خود و فرزندش نیاز به زایمان زودرس داشته باشد.

_محدودیت رشد جنین: فشار خون بالا می تواند رگ های خونی در بند ناف را تنگ کند. بند ناف نوزاد را به جفت وصل می کند و اکسیژن و مواد غذایی را از جفت به نوزاد می رساند. اگر فشار خون بالا دارید، جنین شما ممکن است اکسیژن و مواد غذایی کافی دریافت نکند و رشدش آهسته تر شود.

_وزن کم به هنگام تولد: در این شرایط وزن نوزاد کمتر از 2500 گرم می باشد.

_مرگ جنینی: در این شرایط جنین به طور ناگهانی در رحم می میرد.

_مرگ نوزادی. در این شرایط نوزاد در 28 روز اول زندگی خود می میرد.

درمان فشار خون در بارداری

انواع فشارخون در بارداری

فشار خون بالای مزمن:

 این فشار خون بالا قبل از بارداری یا قبل از هفته ی بیستم بارداری رخ می دهد و در زمان زایمان از بین نمی رود. تقریباً از هر 4 زن مبتلا به فشار خون مزمن (25 درصد) در طول بارداری خود دچار مسمومیت بارداری می شوند. اگر در معرض خطر پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری هستید، پزشک می تواند برای پیشگیری از آن برای شما دوز پایینی از آسپیرین را تجویز کند. اگر فشار خون بالای مزمن دارید، پزشک فشار خون شما را در هر معاینه مراقبت بارداری چک می کند. ممکن است لازم باشد فشار خون خود را در خانه نیز بررسی کنید. پزشک ممکن است از سونوگرافی و تست ضربان قلب جنین، رشد و سلامت نوزاد را بررسی کند. 

پزشک همچنین علائم مسمومیت بارداری را چک می کند. اگر قبل از بارداری، برای فشار خون بالای مزمن خود دارو مصرف می کردید، پزشک باید به شما اطمینان دهد که مصرف دارو در طول بارداری منعی ندارد و اگر داروی شما ایمن نباشد، آن را با یک داروی ایمن تر جایگزین می کند. برخی از داروهای فشار خون به نام مهارکننده های ACEو مسدودکننده های گیرنده ی آنژیوتانسین در طول بارداری می توانند به جنین آسیب برسانند.

 فشار خون اغلب در طول نیمه ی اول بارداری افت پیدا می کند. اگر شما قبل از بارداری فشار خون بالای خفیف دارید و برای آن دارو مصرف می کنید، پزشک ممکن است دوز مصرفی شما را کم کند یا ممکن است مصرف دارو را در طول بارداری شما قطع کند. هیچگاه قبل از مشورت با پزشک، مصرف داروی خود را خودسرانه متوقف نکنید. حتی اگر در گذشته داروی فشار خون مصرف نکرده اید، ممکن است لازم باشد در بارداری مصرف آن را شروع کنید.

درمان فشار خون در بارداری با متیل دوپا

فشار خون بالای بارداری:

این نوع فشار خون فقط در زنان باردار اتفاق می افتد و بعد از هفته ی بیستم بارداری شروع می شود و معمولاً بعد از زایمان از بین می رود. این فشار خون بالا معمولاً موجب افزایش اندکی در فشار خون می شود، اما برخی از زنان دچار فشار خون بالای شدید می شوند و ممکن است دچار عوارض جدی تری مانند مسمومیت بارداری شوند. پزشک در طول بارداری شما فشار خون و ادرار شما را در هر معاینه مراقبت بارداری شما چک می کند. او ممکن است از سونوگرافی و تست ضربان قلب جنین برای بررسی رشد و سلامت جنین شما استفاده کند و همچنین شمارش حرکات جنین را برای بررسی زمان و تعداد دفعات حرکات جنین شما انجام دهد. 

روش  شمارش حرکات جنین 

  1. روزانه مدت زمانی را که طول می کشد جنین شما ده بار حرکت کند چک کنید. اگر بیشتر از 2 ساعت طول کشید به پزشک خود اطلاع دهید.
  2. تعداد حرکاتی را که در 1 ساعت احساس می کنید یادداشت کنید. این کار را سه بار در هفته انجام دهید. اگر تعداد حرکات تغییر کرد، به پزشک خود اطلاع دهید.

کنترل فشارخون بالا در بارداری

_تمام چکاپ های مراقبت بارداری خود را انجام دهید، حتی اگر احساس می کنید مشکلی ندارید.

_اگر برای کنترل فشار خون به دارو نیاز دارید، هر روز آن را مصرف کنید. پزشک می تواند در انتخاب داروی ایمن برای شما و جنینتان به شما کمک کند.

_فشار خون خود را در خانه چک کنید.

_غذاهای سالم بخورید. از مصرف غذاهای پرنمک مانند غذاهای کنسروی پرهیز کنید. این غذاها می توانند فشار خون شما را افزایش دهند.

_فعال بمانید. 30 دقیقه فعالیت در روز می تواند به کنترل وزن، کاهش استرس و پیشگیری از مشکلاتی مانند مسمومیت بارداری کمک کند.

_سیگار نکشید، الکل ننوشید و از مصرف داروهای مخدر خودداری کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

1.3/5 - (3 امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
[hamyar_qa] [hamyar_related_qa]

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ﺷﻤﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺳﻮاﻟﺎت ﺧﻮد در زﻣﯿﻨﻪﻫﺎی واریس و بیماری‌های وریدی، بیماری‌های قلبی، اختلالات مادرزادی، فشار خون، اکوکاردیوگرافی و… را در این صفحه ﺑﭙﺮﺳﯿﺪ. پاسخ‌های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه‌های کلی بوده و شما را از مراجعه به پزشک بی‌نیاز نمی‌کنند. پاسخ‌ها معمولا در کمتر از ۴۸ ساعت پاسخ داده خواهند شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مری چهارشنبه ۲ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    باسلام. بنده فشارخون دارم.الان 3 ماهه باردارم. هر 6 ساعت یک عدد قرص متیل دوپا 250 میخورم.اما فشارم همچنان بین 14-15 است.چکار کنم. آسپرین را از کی بخورم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد مراجعه كنيد تا داروي ديمري اضافه شود
      نياز به اسپرين نيست
  • تصویر کاربر کمال چهارشنبه ۲ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ببخشید مزاحم شدم بنده نوسان فشار خون دارم البته محدوده این نوسان برای سیستول 10 تا 14 وبندرت نیز 15 یا 16 است ولی فشار دیاستول اغلب با لاست محدوده نوسان ان 8 تا 12 است واغلب روی 10 مثلا گا ها اتفاق می افتد که فشار بنده 12 روی 10 یا 13 و14 روی 10 گاها هم 11 روی 10 فشار سیستول زود پایین می اید ولی انچه باعث نگرانی است فشار دیاستول می باشد زیاد هم به دکتر مراجعه کرده ام مشکل قلبی یا قند وچربی هم ندارم وقرصهایی هم که تجویز می کنند نهایتا 3 هفته جواب می دهد بعضی اوقات حتی بدون قرص نیز فشار خوب است ولی بعضی مواقع با خوردن قرص نیز فشار دیاستول با لاست قبلا موقع استراحت شبها هر دو پایین می امدند ولی مدتی است صبح که از خواب بیدارمی شوم وفشارم را اندازه می گیرم دیاستول اغلب روی 10 است لطفا راهنمایی بفرمایید. متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۲ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد داروي ضد فشار مصرف كنيد و اگر اضطراب داريد به روانپزشك مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    پدر من فشارش یکدفعه میشه ۱۸ باز دوباره میشه ۱۴...قرص لوزارتان ۲۵ میخوره ..مشکل قلبی نداره ..قرص کنکور۵ اثر بدی روش تداره ...
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بايد داروي ديگري اضافه سود
      خير اسكال نداره
    2. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      اشكال
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر بهناز یکشنبه ۲۹ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما و خسته نباشی به پزشک محترم
    من قرص متوپرولول 50 نصف در روز استفاده میکنم و هم چنین قرص لووتیروکسین مصرف میکنم آیا تداخل دارویی دارد
    بعد از مصرف قرص دچار سنگینی در سر میشوم آیا از عوارض آن هست
    ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۹ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      خير تداخلي نداره
      بله ميتونه به علت دارو باشه
  • تصویر کاربر زهرا یکشنبه ۲۲ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    باسلام خانمی باسن ۴۶سالازطریق ای وی اف باردارشده قبل ازبارداری فشارخون بالاداشته که با قرص اوزار۲۵ روزی دوبار وقرص هیدروکلروتیازیدیک عددصبح فشارخودراکنترل نموده بعدازبارداری قرص میتل دوپا باهیدروکلرتیازید رامصرف مینمایم باتوجه به اینکه دبیرودریکی ازشهرهای بلوچستان خدمت مینمایم درخواست دارم جهت کنترل بهترفشار مراراهنمایی واگرچنانچه داروی امن جدیدی وجود داردمراراهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۲ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      همين دو دارو ايمن است
      لوزارتان نبايد مصرف شود
  • تصویر کاربر س دوشنبه ۲۳ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خسته نباشید.سوال من در مورد پسرم هست که ۱۹ سالشونه.حدود دو ماه پیش بطور اتفاقی فشارش رو گرفنم ۱۵ بود.یکساعت بعد ۱۲.اونروز اهمیتی به اندازه فشارش ندادم.تا اینکه چند روز پیش برایثبت نام دانشگاه سنجش سلامتی شدن و فشارش اون روز هم ۱۵ روی ۱۰بود .بعد از ربع ساعت مجدد گرفتن که ۱۶ شده بود.عصر همون روز فشارش ۱۳ روی ۹ بود.به دکتر قلب مراجعه کردیم دکتر نوار قلب و اکو براش انجام داد و گفت که قلبش سالمه و ضربانش هم طبیعی بود.دکتر گفتن هر ده روز فشارش رو بگیره تا سه هفته اگر فشارش بالای ۱۳ بود دوباره مراجعه کنه.طی این چند روز دوبار فشارش رو گرفتم یکبار ۱۳۴ روی ۹۰ و یک هفته بعد ۱۴ روی ۹۳.دوباره به دکتر قلب دیگری مراجعه کردیم که همونجا فشارش رو گرفت اینبار ۱۵ روی ۱۰ بود.دکتر براش آزمایش خون وسونوگرافی داپلراز عروق کلیه درخواست کردن که هنوز انجام نداده.و گفتن که هولتر ببنده برای ۲۴ ساعت.امروز هر جا مراجعه کردیم چون اخر هفته بود هولتر ندادن.و از شنبه تا چهارشنبه هم چون در شهر دیگری دانشکده میرن امکان هولتر گذاشتن براش نیست.دکتر خیلی نگرانشم.نظر شما در مورد درمانشون چی هست؟در ضمن من و پدرش فشار خون نداریم ولی در خانواده پدری مون فشار خون شایع هست.منتها در سن بالا مبتلا میشدن .ممنون میشم اگه زودتر جواب بدین و ما رو از نگرانی در بیارین.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۳ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      احتمالا مبتلا به فشار هستن
      بايد دارو شروع كنند
      و از نظر علل ثانويه فشار خون بررسيدكامل شوند
  • تصویر کاربر رکسانا شنبه ۱۴ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 133 مشاهده پرسش
    سلام. من 49 ساله هستم.سابقه فشارخون از سالهای قبل داشتم که دارو مصرف میکردم . در حد 14 روی 10. امسال در فصل بهار به ناگهان فشارم روی 16رو ی11 رفت و به سختی پایین امد . به کاپتو پریل و آمپول هم جواب نداد.نزد دکتر نفرو لوژیست رفتم و داروهایم به کلی عوض شد. الان تریا مترین اچ صبح ها نصف و آملودوپین 5 و والسارتان 80 شب ها مصرف میکنم. آزمایشات مربوط به کلیه ام سالم بوده اند. الان مشکلم این است که به هنگام ورزش (گرم کردن با تردمیل ) بعد از 8 دقیقه یا 5 دقیقه باسرعت 3 ضربان قلبم به 150 میرسد که در من بی سابقه بوده است و با عث شده من حتی از پیاده روی یا رفتن به کوه یا ورزش واهمه داشته باشم. مشکل از کجا است ؟ از دارو است ؟ از قلب است ؟ ممنوم میشوم راهنمایی ام بکنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۴ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      ازمايش براي كم خوني و پر كاري تيروييد انجام دهيد
  • تصویر کاربر ر شنبه ۱۴ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 131 مشاهده پرسش
    با سلام.
    ایا سبکی سر و سرگیجه در روزهای اول خوردن قرص تریامترن اچ طبیعی است؟
    برای فشارخون بالا تجویز شده.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۱۴ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام بله طبيعي است
  • تصویر کاربر معصي سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 131 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر. آيا داشتن چربي خون بالا براي جراحي خطر دارد؟آيا امكان بيهوشي و عمل ميباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام ربطي نداردبشرط سالم بودن عروق قلب
  • تصویر کاربر محمدکرمی یکشنبه ۱۸ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    سلام .۴۹ سل دارم به مدت یک ساله فشار خونم ۱۶به ۱۰ بوده وقرص لوزارتان ۲۵ مصرف می کردم جواب نداد قرص لوزارتان ۵۰ درحال حاضر مصرف می کنم فشار خونم از ۱۴ به ۹ پایین تر نمیاد لطفا. راهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۸ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      املوديپين هر دوازده ساعت اضافه كنيد
درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

پرسش از دکتر