افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال که دچار آریتمی می شوند ممکن است از مسدودکننده های بتا مانند پروپرانولول بهره مند شوند. این داروها به ضربان منظم قلب و بهبود جریان خون کمک می کنند. سایر داروها عبارتند از: آسپرین یا داروهای رقیق کننده خون برای کاهش خطر لخته شدن
پروپرانول و افتادگی دریچه میترال
اکثر افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال، به هیچ درمان خاصی نیاز ندارند. اگر شما از آن دسته از مبتلایان هستید که علائم جریان برگشتی ضعیفی دارید یا حتی فاقد علامت هستید، ممکن است فقط برای تسکین درد یا ناراحتی ایجاد شده، به دارو نیاز داشته باشید. اما در صورتی که شدت جریان برگشتی، زیاد باشد، ممکن است برای جلوگیری از بروز سایر مشکلات قلبی مرتبط با پرولاپس دریچه میترال، به درمان نیاز داشته باشد. برخی از درمان های پرولاپس دریچه میترال، شامل موارد زیر است:
- داروهایی برای کمک به بهبود عملکرد قلب.
- جراحی قلب به منظور ترمیم یا حتی تعویض دریچه میترال غیرطبیعی یا با جریان برگشتی زیاد. هدف از جراحی های انجام شده، بهبود علائم ناشی از پرولاپس دریچه میترال و همچنین کاهش خطر ابتلا به نارسایی قلبی.
بیمارانی که درگیر بیماری افتادگی دریچه میترال هستند و یا تپش قلب دارند، میتوانند برای درمان علائم خود از یک بتابلوکر مانند: قرص پروپرانول استفاده کنند. البته که مصرف هر دارویی برای بیمار باید با توجه به شرایط خاص خود بیمار و نظر پزشک متخصص باشد. لطفا هیچ دارویی را خودسرانه مصرف نکنید. ممکن است مقدار مصرفی دوز خطرناک پروپرانول باشد یا با دیگر دارو های مصرفی تداخل داشته باشد و ضرر های جبران ناپذیری را متحمل شوید.
البته توجه داشته باشید که پرانول هم مانند هر داروی دیگری میتواند عوارض دارویی به همراه داشته باشد در مقاله ی عوارض قرص پروپرانول ۱۰ این عوارض شرح داده شده.
چند قرص برای درمان افتادگی دریچه میترال
– داروهای بلوک کننده بتا-آدرنرژیک مثل پروپرانولول در درمان تپش قلب، به خصوص به علت تپش قلب ناگهانی در اقایان(علت تپش قلب در آقایان) و موارد ناشی از ضربانات زودرس مفیدند و ممکن است در درمان درد قفسه سینه و اضطراب نیز موثر باشند. البته پروپرانولول در تمامی موارد سندرم پرولاپس میترال مفید نیست. میتوان در بیمارانی که علائم شدید یا آریتمی قابل توجه دارند پروپرانولول را شروع کرد ولی تنها در افرادی که پاسخ بالینی می دهند، ادامه دارو توصیه می شود.
– در حملات گذرای ایسکمی مغزی، استفاده از آسپرین و به ندرت، داروهای ضدانعقاد توصیه می شود. اگر آسپرین مصرف میکنید بهترین زمان مصرف قرص آ اس آ را نیاز است که بدانید.
– بعضی داروهای ضدافسردگی در درمان درد سینه مفید بودهاند. مثلا ایمی پرامین قادر به کاهش درد سینه در افرادی بوده که عروق کرونر طبیعی داشتهاند و استفاده از سرترالین (که در اصل یک داروی ضد افسردگی است) در کاهش درد سینه با منشا غیر قبلی موثر بوده است. همچنین در بعضی مطالعات، در بیماران مبتلا به درد سینه همراه با اختلالات اضطرابی، آلپرازولام (که داروی ضد اضطراب است)، اثرات مفیدی در رفع درد سینه و بهبود اختلال اضطرابی داشته است.
و بالاخره آن که ورزش هوازی در بهبود علائم مربوط به درد سینه آتیپیک موثر بوده است. در موارد نادری پرولاپس دریچه میترال منجر به نارسایی شدید دریچه میترال می شود و ممکن است نیاز به جراحی دریچه داشته باشد.
چه افرادی بیشتر در معرضMVP قرار دارند؟
هر کسی می تواند، پرولاپس دریچه میترال داشته باشد، اما این بیماری بیشتر مادرزادی است، و اکثر مبتلایان، با این بیماری متولد می شوند. این بیماری بیشتر جنبه ژنتیکی و وراثتی دارد، اما دانشمندان تا کنون علت به وجود آمدن آن را کشف نکرده اند. اما احتمال بروز این بیماری در شرایط زیر، بیشتر است.
- افزایش سن: پیری، احتمال بروز افتادگی دریچه میترال را بیشتر می کند.
- افرادی که در گذشته به تب روماتیسمی مبتلا شده اند. تب روماتیسمی بیماری است که پس از عفونت ناشی از گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود و باعث آسیب رساندن به دریچه های قلب می شود.
- افرادی که با یک اختلال بافت همبند، مانند سندرم مارفان یا سندرم اهلرز دانلودس، متولد شده اند.
- افراد مبتلا به بیماری گریوز، که نوعی از بیماری های تیروئید است.
- افراد مبتلا به بیماری اسکولیوز، که در واقع انحنا در ستون فقرات به چپ و راست است، یا افرادی که سایر مشکلات مربوط به ستون فقرات و استخوانی، دارند.
- برخی از افراد مبتلا به دیستروفی عضلانی.
- پرولاپس دریچه میترال با جریان برگشتی خون به قلب، بیشتر در مردان و همینطور افراد مبتلا به فشار خون بالا، دیده می شود.
علائم پرولاپس دریچه میترال چیست؟
اغلب افراد مبتلا به این بیماری، فاقد هر گونه علائم بالینی هستند. اما برخی از علائم و نشانه های پرولاپس دریچه میترال، شامل موارد زیر است:
- تپش قلب: احساس تپش قلب شدید یا خیلی سریع، پرش ضربان قلب.
- تنگی نفس: زمانی که احساس می کنید نمی توانید اکسیژن کافی دریافت کنید.
- سرفه
- خستگی، سرگیجه یا اضطراب
- احساس درد در قفسه سینه
- میگرن
آیا می توان از افتادگی دریچه میترال جلوگیری کرد؟
خیر، شما نمی توانید از پرولاپس دریچه میترال جلوگیری کنید، اما در صورتی که شما مبتلا به پرولاپس دریچه میترال هستید می توانید از بروز مشکلات نادر اما جدی پس از آن، جلوگیری کنید. برخی از راه های جلوگیری از بروز این مشکلات به شرح زیر هستند:
- مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور مداوم. این مساله باعث دور نگه داشتن باکتری ها از جریان خون شما می شود و در واقع یک راه کمکی برای کاهش خطر عفونت های قلبی است.
- درباره نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک پیش از انجام کارهای دندانپزشکی یا جراحی، به هدف کاهش خطر ابتلا به عفونت های قلبی، با پزشک خود مشورت کنید. البته این مساله بیشتر در مورد افرادی که عمل ترمیم یا تعویض دریچه قلب انجام داده اند، صدق می کند.
- چکاپ های دوره ای منظم و مصرف به موقع داروهایی که پزشک معالج شما تجویز کرده است را، فراموش نکنید.
- برای جلوگیری از بیماری های قلبی، عادت های سالم برای قلب را به برنامه زندگی خود اضافه کنید و آن ها را به بخشی از زندگی خود تبدیل کنید.
بیمار مبتلا به پرولاپس میترال قلب
یک خانم پزشک ۲۷ ساله با احساس تپش قلب، ضربات کوبشی و ناگهانی قلب با احتمال افتادگی دریچه میترال به مطب مراجعه کردند و قرص برای درمان افتادگی دریچه میترال میخواهند. و سابقه ای از هیچ بیماری خاصی ندارند. فشار خون و سایر علایم حیاتی نرمال بودند. در معاینه ضربان های قلب نابجا قابل لمس بود. در اکوی انجام شده افتادگی خفیف دریچه میترال مشاهده گردید. نارسایی دریچه مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری:
حدود ۴ درصد خانها و دو درصد آقایان دچار شلی دریچه میترال و به اصطلاح پرولاپس میترال می باشند. پرولاپس میترال اغلب مشکل اساسی نبوده و بر اساس شدت آن، پزشک درمان لازم را تجویز خواهد کرد. در صورتیکه شدت پرولاپس شدید نبوده و نارسایی دریچه همراه آن وجود نداشته باشد ، بهترین راه درمان اطمینان دادن به شخص بوده و اقدام دیگری لازم ندارد. گاهی برای درمان تپش در بیماران مبتلا به پرولاپس میترال از داروهای بتابلوکر مانند پروپرانولول استفاده می نمایند. قابل ذکر است بسیاری از افرادی که در گذشته برچسب پرولاپس میترال به آنان زده شده بر اساس تعاریف جدید ، در گروه پرولاپس قرار نمیگیرند.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق