پرانول ۱۰ یا پروپرانولول، دارویی برای درمان تپش قلب است که متعلق به گروهی از داروها می باشد که با عنوان بتا بلوکرها شناخته می شود. پرانول با تاثیر بر روی قلب و رگ های خونی، برای بیماری های مختلفی، تجویز می شود.
موارد مصرف قرص پرانول
اگر مبتلا به فشار خون بالا (هایپرتانسیون) هستید، قرص پرانول اجازه می دهد تا میزان فشار خون در رگ های خونی تان کاهش یابد. این کار به پیشگیری از ریتم غیر طبیعی و سریع قلب (آریتمی) کمک می کند؛ چرا که قلب شما با استفاده از انرژی کمتری کار می کند. قرص پرانول همچنین در کاهش درد قفسه سینه ناشی از آنژین صدری و همچنین محافظت از قلب پس از حمله قلبی، موثر است.
قرص پروپرانولول ۱۰ برای چیست؟
قرص پروپرانولول ۱۰ برای کمک به کاهش علائم جسمی اضطراب، مانند ضربان قلب سریع و لرزش تجویز می شود. علائم شبیه به این موارد، در افرادی با پرکاری غده تیروئید نیز تجربه می شوند. پروپرانولول به سرعت این نوع از علائم را تسکین می دهد. همچنین این بتا بلاکر معمولا برای کمک به جلوگیری از میگرن تجویز می گردد. قرص پرانول ۱۰ یا پرانول ۲۰ می تواند برای افرادی که درمان های دیگری برای میگرن دریافت کرده اند و نامناسب بوده، مفید واقع شود.
قرص پرانول ۲۰ برای چیست؟
پروپرانولول ۲۰ برای درمان لرزش، آنژین (درد قفسه سینه)، فشار خون بالا (فشار خون بالا)، اختلالات ریتم قلب و سایر بیماری های قلبی یا گردش خون استفاده می شود. همچنین برای درمان یا پیشگیری از حمله قلبی و کاهش شدت و دفعات سردردهای میگرنی تجویز می شود.
پرانول ۱۰ برای شما بهتر است یا ۲۰؟
دوز استاندارد پروپرانولول برای درمان عملکرد یا اضطراب، از ۱۰ تا ۸۰ میلی گرم بسته به شدت علائم و پاسخ شما به دارو، متغیر است. مانند: سایر داروها، هیچ دوز ثابتی از پروپرانولول برای همه به اندازه یکسان وجود ندارد. بنابراین تجویز دوز مناسب پرانول را به پزشک خود بسپارید!
عوارض قطع ناگهانی پروپرانول
عوارض قرص پروپرانول۱۰
شایع ترین عوارض جانبی پروپرانولول عبارتند از:
- آهسته تر شدن ضربان قلب
- تغییر در میل یا عملکرد جنسی
- اسهال
- خشکی چشم
- ریزش مو
- حالت تهوع
- ضعف یا خستگی
- جوش های پوستی
- خارش
- کهیر
- تورم صورت، لبها، یا زبان
- مشکلات تنفسی
- تغییرات در قند خون
- سردی دست یا پاها
- مشکلات خواب یا دیدن کابوس
- پوست خشک، پوسته پوسته شدن
- توهم
- گرفتگی عضلانی یا ضعف
- ضربان قلب آهسته
- تورم قوزک پا
- افزایش وزن ناگهانی
- استفراغ
تداخل دارویی قرص پرانول۱۰
قرص پروپرانولول می تواند با دیگر داروها، داروهای گیاهی و یا حتی ویتامین هایی که شما مصرف می کنید، تداخل داشته باشد. به عنوان نمونه مصرف پرانول با داروهای زیر ممکن است تداخل ایجاد کند.
۱- داروهایی برای درمان مشکلات ریتم قلب
- آمیودارون
- bretylium
- کینیدین
- دیزوپرامید
- encainide
- moricizine
- فلکاینید
- پروپافنون
- پروکائین آمید
- دیگوکسین
۲- داروی درمان فشار خون
- کلونیدین
اگر شما در حال تغییر از کلونیدین به پروپرانول می باشید، دوز کلونیدین شما باید به آرامی کاهش یافته و پروپرانولول باید به آرامی در طی چند روز افزایش یابد. این کار برای جلوگیری از عوارض جانبی مانند کاهش فشار خون می باشد.
۳- داروهای فشار خون (بتا بلوکرها)
- اسبوترول (Sectral)
- آتنولول (Tenormin)
- بیوپرولول (Zebeta)
- کارتئولول) Cartrol)
- اسمولول (Brevibloc)
- متوپرولول (Lopressor، Toprol XL)
- نادولول (Corgard)
- nebivolol به (Bystolic)
- سوتالول
۴- داروهای فشار خون (مهار کننده های ACE)
- انالاپریل
- لیزینوپریل
۵- داروهای فشار خون (بلوکرهای کانال کلسیم)
- دیلتیازم
۶- داروهای فشار خون (آلفا بلوکرها)
- پرازوسین
- دوکسازوسین
- ترازوسین
۷- داروهای بی حس کننده ( بیهوشی)
- بوپیواکائین
- لیدوکائین
- mepivicaine
اگر شما در حال مصرف این داروها با پروپرانولول۱۰ می باشید اینکار را با احتیاط انجام دهید. پروپرانول ممکن است چگونگی پاک شدن این داروها را از بدن شما تحت تاثیر قرار دهد. اگر شما پرانول مصرف می کنید پزشک ممکن است آزمایش خون را برای بررسی میزان وجود این داروها در بدن شما تجویز کند.
۸- داروی درمان مالاریا و عوارض قرص پروپرانول
- مفلوکوئین
اگر شما در حال گرفتن مفلوکوئین با پروپرانولول می باشید، اینکار را با احتیاط انجام دهید. استفاده این داروها با هم می تواند باعث مشکلات ریتم قلبی و توقف عملکرد درست قلب شما گردد.
۹- داروهای مورد استفاده برای افزایش ضربان قلب و فشار خون
- اپی نفرین
- دوبوتامین
- ایزوپروتونول
۱۰- Crizotinib
از استفاده این دارو با پرانول اجتناب کنید چرا که می تواند ضربان قلب شما را به شدت کاهش دهد.
۱۱- فنوتیازین و عوارض قرص پروپرانول
مصرف این داروها با پروپرانولول باید با احتیاط صورت گیرد. فنوتیازین ها ممکن است مقدار طول عمری که پروپرانولول۱۰ بدن تان را ترک می کند را کاهش دهند.
۱۲- داروهای درمان آسم
- تئوفیلین
- آمینوفیلین
شما نباید این داروها را با پروپرانولول مصرف کنید. پروپرانول می تواند مدت زمانی که طول می کشد تا این داروها از بدن شما دفع شوند را کاهش و در نتیجه خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش دهد.
۱۳- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- تولمتین
- سولینداک (Clinoral)
- پیروکسیکام (Feldene)
- اکساپروزین (Daypro)
- ناپروکسن (Naprosyn)
- nabumetone
- ملوکسیکام (Mobic)
- مفنامیک اسید (Ponstel)
- meclofenamate
- کتورولاک (Sprix، از Toradol)
- کتوپروفن
- ایندومتاسین (ایندوسین)
- ایبوپروفن (موترین)
- flurbiprofen
- فنوپروفن ((Nalfon
- etodolac
- دیکلوفناک (Cataflam)
این داروها ممکن است با کاهش فشار خون، اثر پروپرانولول۱۰ را کاهش دهند. فشار خون شما باید تحت نظارت قرار گیرد و اگر شما این داروها را مصرف می کنید، ممکن است نیاز به تغییر دوز پروپرانول داشته باشد.
۱۴- داروی رقیق کننده خون
- وارفارین
پروپرانولول می تواند مقدار وارفارین را در بدن شما افزایش دهد. این کار می تواند زمان خونریزی شما را افزایش دهد. اگر شما را پروپرانولول مصرف می کنید دوز وارفارین شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
۱۵- داروی درمان زخم معده
سایمتیدین می تواند سطح پروپرانولول را در خون شما افزایش دهد. این می تواند عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند.
۱۶- آنتی اسیدها با آلومینیوم هیدروکسید
این داروها ممکن است اثر پروپرانولول را کاهش دهند. در صورت لزوم پزشک دوز پروپرانول شما را تغییر خواهد داد.
آیا قرص پروپرانولول خواب آور است؟
یکی از عوارض قرص پرانول ۱۰ امکان خواب آلودگی آن است. عوارض جانبی اصلی پروپرانولول احساس سرگیجه یا خستگی، سردی دستها یا پاها، مشکلات خواب و کابوس است. این عوارض معمولاً خفیف و کوتاه مدت هستند.
مصرف همزمان آلپرازولام و پروپرانول
مصرف همزمان آلپرازولام و پروپرانول ممکن است اثرات افزایشی در کاهش فشار خون داشته باشند. با مصرف همزمان این دو قرص شما ممکن است سردرد، سرگیجه، سبکی سر، غش کردن و یا تغییر نبض یا ضربان قلب را تجربه کنید. این عوارض جانبی به احتمال زیاد در ابتدای درمان، به دنبال افزایش دوز و یا پس از قطع درمان مجدداً مشاهده می شود. اگر این علائم را پیدا کردید و بعد از چند روز از بین نرفت یا دردسرساز شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
تا زمانی که بدانید مصرف هزمان این دو دارو چگونه روی شما تأثیر می گذارند و چه عوارضی دارند، از رانندگی یا کار با ماشین آلات خطرناک خودداری کنید و هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده احتیاط کنید. مهم است که در مورد سایر داروهای مصرفی از جمله ویتامین ها و گیاهان به پزشک خود بگویید. استفاده از هیچ دارویی را بدون صحبت قبلی با پزشک قطع نکنید.
هشدارهای لازم قرص پروپرانولول
در ادامه به مواردی که درباره ی قرص پرانول لازم است بدانید می پردازیم.
هشدار برای قطع درمان پرانول
مصرف قرص پروپرانولول ۱۰ را بدون مشورت با پزشک خود برای اولین بار متوقف نکنید. توقف پروپرانولول به طور ناگهانی می تواند در ریتم قلب و فشار خون تغییر ایجاد کرده، درد قفسه سینه را بدتر نموده و یا باعث یک حمله قلبی شود. روش قطع قرص پروپرانول باید محتاطانه انجام گیرد. پزشکتان برای کمک به جلوگیری از به وجود آمدن این عوارض به آرامی دوز دارویی شما را در طول چند هفته کاهش می دهد.
هشدار خواب آلودگی پرانول
این دارو می تواند باعث گیجی شود. رانندگی نکنید و از راه اندازی ماشین آلات و یا انجام هر گونه فعالیتی که نیاز به هوشیاری دارد تا زمانی که شما از میزان تاثیر گذاری دارو مطمئن نشده اید، خودداری کنید.
افراد با شوک کاردیوژنیک
اگر شما دچار این شرایط می باشید، از پروپرانول ۱۰ استفاده نکنید. از آنجا که پروپرانولول نیروی ضربان قلب تان را کاهش می دهد، می تواند این وضعیت را بسیار بدتر کند.
افراد با ضربان قلب آهسته تر از حالت نرمال
اگر شما مبتلا به این شرایط هستید، شما نباید پروپرانولول استفاده کنید. این دارو می تواند سرعت ضربان قلب شما را حتی بیشتر پایین آورده، که می تواند خطرناک باشد.
افراد مبتلا به بلوک قلبی درجه اول
اگر شما دارای این شرایط می باشید، نباید قرص پرانول مصرف کنید. پروپرانولول نیروی ضربان قلب تان را کاهش داده، که می تواند انسداد قلب شما را بدتر سازد.
افراد مبتلا به آسم
اگر شما مبتلا به این شرایط هستید، شما نباید پروپرانولول مصرف نمایید. این دارو می تواند آسم را بدتر کند.
افراد مبتلا به درد شدید قفسه سینه
قطع یکباره پروپرانولول می تواند درد قفسه سینه شما را بدتر کند.
افراد مبتلا به نارسایی قلبی
اگر شما مبتلا به نارسایی قلبی هستید نباید این دارو را مصرف کنید. از آنجا که پرانول نیروی ضربان قلب شما را کاهش می دهد، می تواند نارسایی قلبی را تشدید سازد. اما اگر شما یک سابقه نارسایی قلبی داشته اید و داروهای نارسایی قلبی مصرف می کنید و تحت نظارت دقیق پزشک خود قرار دارید، پروپرانولول ممکن است مفید باشد.
افراد مبتلا به سندرم ولف پارکینسون وایت
این وضعیت پزشکی می تواند ریتم طبیعی قلب را کمتر کند. درمان این بیماری با پروپرانولول ممکن است فشار خون را بیش از حد کاهش دهد. درمان با تنظیم ضربان قلب از طریق پیس میکر ممکن است لازم باشد.
افراد مبتلا به دیابت
پروپرانول می تواند باعث کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) شود. همچنین ممکن است نشانه هایی از کاهش قند خون، مانند ریتم طبیعی قلب بالاتر، عرق کردن و لرزش را بپوشاند. اگر شما مبتلا به دیابت می باشید، به خصوص اگر شما انسولین یا سایر داروهای دیابت را مصرف می کنید که می تواند قند خون را کاهش دهد این دارو را با احتیاط مورد استفاده قرار دهید.
افراد مبتلا به تیروئید بیش فعال
پروپرانولول می تواند علائم تیروئید بیش فعال (پرکاری تیروئید)، مانند ضربان قلب را بالاتر از حد نرمال بپوشاند. اگر شما به طور ناگهانی مصرف پروپرانولول را قطع کنید، پرکاری تیروئید، علائم شما را می تواند بدتر سازد، یا ممکن است شما را به یک بیماری به نام طوفان تیروئید دچار سازد.
– افراد مبتلا به برونشیت مزمن یا آمفیزم
به طور کلی، اگر شما مشکلات تنفسی داشته باشید، نباید پروپرانولول مصرف کنید. این می تواند بیماری ریوی شما را تشدید سازد.
افرادی که برنامه عمل جراحی بزرگی دارند
اگر شما درحال آماده شدن برای جراحی می باشید، پزشکتان را از مصرف پروپرانولول مطلع سازید. این دارو می تواند چگونگی واکنش قلبی شما به بیهوشی عمومی و جراحی را تغییر دهد.
افراد مبتلا به گلوکوم
قرص پروپرانولول و بصورت مایع ممکن است فشار را در چشم شما کاهش دهد. هنگامی که شما مصرف پروپرانول را قطع می کنید، ممکن است فشار در چشم افزایش یابد.
افراد مبتلا به آلرژی
اگر شما واکنش های آلرژیک شدیدی داشته اید که باعث آنافیلاکسی شده اند، آلرژی شما ممکن است هنگامی که قرص پرانول مصرف می کنید، بدتر شود. قرص پروپرانولول ۱۰ ممکن است برخی از اثرات اپی نفرین را مسدود کند.
افراد با خونریزی کنترل نشده یا شوک
اگر شما دچار خونریزی، شوک و یا مشکل جدی که در آن ارگانها به اندازه کافی خون دریافت نمی کنند، شده اید، مصرف پروپرانولول ممکن است برای درمان این شرایط بخوبی عمل نکند. این امر به ویژه در درمان فئوکروموسیتوم که یک تومور در غده آدرنال است، مصداق دارد.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی در تهران