آکسابین یا ریواروکسابان، یک داروی ضد انعقاد نسل جدید است که جهت درمان و پیشگیری از اختلالات انعقادی که منجر به بروز لخته خونی در رگ های بدن می شوند، استفاده می شود.
داروی Axabin برای کاهش مشکلات داروهای قدیمی نظیر وارفارین و انوکساپارین عرضه شد و بسیاری از مشکلات درمان، عوارض و تداخلات داروهای قدیمی را ندارد. امروزه درمان اختلالات انعقادی با آکسابین در بیماران قلبی عرقی و نیز کسانی که به هر دلیل مبتلا به لخته های خونی شده اند نظیر بروز لخته در وریدهای اندامها ( گرفتگی عروق پا DVT ) و نیز لخته در عروق ریه ( آمبولی ریه ) ساده تر و کم عارضه تر از درمانهای قدیمی می باشد.
قرص Axabin در ایران توسط شرکت معتبر داروسازی “آرنا حیات دانش” با استفاده از مواد اولیه بسیار با کیفیت و با تکنولوژی بالا تولید شده است و دارای قرص های ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلیگرمی در بسته بندی های ۳۰ عددی می باشد.
میزان مصرف دارو در مشکلات مختلف متفاوت است که این میزان را باید پزشک معالج تعیین کند. اکسابین در حال حاضر در بسیاری از داروخانه های معتبر کشور در دسترس می باشد و با نسخه قابل تهیه است.
موارد مصرف دارویaxabin
قرص اکسابین یک داروی ضد انعقاد است که برای کاهش خطر ابتلا به سکته های مغزی در بیماران مبتلا به آریتمی فیبریلاسیون دهلیزی (AF) (نوعی ضربان نامنظم قلب)، تجویز می شود.
آکسابین همچنین برای درمان لخته های خونی ( ترومبوز ) در اندامها و همین طور آمبولی ریه (وجود لخته در رگ های ریه) استفاده می شود. همین طور خطر بروز مجدد این مشکلات در کسانی که قبلاً سابقه ابتلا به آنها را داشته اند، کاهش می دهد.
آکسابین همچنین برای کاهش خطر تشکیل لخته در پاها و سایر اندامهای بیمارانی که به تازگی جراحی های زانو یا مفصل لگن داشته اند استفاده می شود.
بهترین زمان مصرف قرص اکسابین
-پیش از شروع درمان، تمام دستورالعمل های داخل جعبه دارو را با دقت بخوانید. این دستورالعمل ها، به شما اطلاعات بیشتری در مورد ریواروکسابان و فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی آن ارائه می دهند.
-ریواروکسابان را باید دقیقاً طبق تجویز پزشک مصرف کنید. در صورتی که مصرف این دارو برای جلوگیری از انعقاد خون باشد، معمولاً آن را باید یک بار در روز مصرف کنید. اما اگر به دلیل تشکیل لخته ی خونی تحت درمان هستید، باید درمان خود را با دو دوز دارو شروع کنید. سپس پس از سه هفته، دوز مصرفی شما به یک دوز در روز کاهش پیدا می کند.
-پزشک یا داروساز به شما می گوید که چه دوز قرصی برای شما مناسب است. زیرا ریواروکسابان در دوزهای متفاوتی در بازار موجود می باشد. این اطلاعات برای یادآوری شما روی برچسب جعبه دارو چاپ شده اند.
-اگر دوز قرصی که برای شما تجویز شده، mg 10 یا کمتر باشد، شما می توانید قرص را هم قبل از غذا و هم بعد از غذا مصرف کنید. اگر قرصی با دوز mg 15 یا mg 20 برای شما تجویز شده باشد، شما باید آن را همراه با غذا یا پس از آن مصرف کنید. زیرا، زمانی که معده شما پر از غذا باشد، مقدار بیشتری از قرص های ریواروکسابان با دوز بالا، جذب بدن می شود.
-سعی کنید قرص ریواروکسابان را در زمان معینی از روز مصرف کنید، زیرا این کار به مصرف منظم دارو کمک می کند. اگر شما در بلعیدن قرص ها مشکل دارید، می تواند قرص را خُرد کنید و با مقداری آب یا پوره سیب مخلوط کنید، سپس آن را مصرف کنید.
-اگر یک دوز مصرف دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری، آن را مصرف کنید. اگر زمان یادآوری، نزدیک به زمان دوز بعدی شما باشد، کاری به دوز فراموش شده نداشته باشید و دوز بعدی را در زمان معین خود، مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، از مصرف همزمان دو دوز دارو خودداری کنید.
آیا ریواروکسابان موجب بروز عوارض جانبی می شود؟
اکثر داروها در کنار فوایدی که دارند، عوارض ناخواسته ای نیز به دنبال دارند. گرچه، تمام افراد این عوارض جانبی را تجربه نمی کنند. جدول زیر به برخی از شایع ترین عوارض جانبی ریواروکسابان اشاره می کند. شما فهرست کاملی از اطلاعات مربوط به دارو را در برگه دستورالعمل دارو در جعبه می توانید مطالعه کنید. اغلب اوقات، زمانی که بدن شما خود را با داروی جدید مطابقت می دهد، عوارض ناخواسته بهبود پیدا می کنند، اما در صورت ادامه یا مشکل ساز شدن هر یک از موارد زیر، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی شایع ریواروکسابان (از هر ۱۰ نفر، ۱ نفر دچار این عوارض می شوند.) | در صورت تجربه ی این عوارض، چه کاری باید انجام دهم؟ |
خونریزی (مانند خون دماغ شدن) | اگر خونریزی ادامه پیدا کند، به پزشک خود اطلاع دهید. |
احساس کسالت(حالت تهوع)، سوء هاضمه، ناراحتی معده | سعی کنید داروی خود را پس از غذا مصرف کنید. |
احساس سرگیجه، خستگی، غش | در این صورت، رانندگی نکنید و از ابزارآلات و دستگاهها استفاده نکنید تا زمانی که حال شما خوب شود. |
تغییرات در آزمایش خون، دمای بدن بالا (تب)، ورم پا یا مچ پا، راش های خارش دار | اگر در مورد هر یک از این موارد، احساس نگرانی می کنید با پزشک خود صحبت کنید. |
ریواروکسابان یا زالربان
طی سالهای اخیر محقیقین به دنبال جایگزینی برای قرص وارفارین بوده اند. وارفارین اگر چه در رقیق کردن خون موثر است ولی با دوز یکسان اثرات متفاوتی در افراد گوناگون ایجاد می کند؛ یعنی ممکن است وارفارین ۵ میلی گرم در یک نفر خون را رقیق نکند ولی در فردی دیگر باعث خونریزی وسیع شود. به همین جهت بیمارانی که وارفارین مصرف می کنند، مجبورند تا حداقل ماهی یک بار آزمایش INR. PT بدهند.
ریواروکسابان یک جایگزین مناسب برای وارفارین است. افرادی که دچار گرفتگی عروق پا یا لخته ورید عمقی پا DVT شده اند، چه در فاز حاد برای درمان و چه طولانی مدت برای جلوگیری از لخته شدن مجدد، به راحتی تحت کنترل و درمان با ریواروکسابان قرار گرفته و دیگر نیازی هم به آزمایش INR ندارند.
بیماران AF ( مبتلا به آریتمی فیبریلاسیون دهلیزی ) هم که برای جلوگیری از بروز لخته خون تحت درمان وارفارین قرار گرفته اند، امروزه به راحتی با مصرف ریواروکسابان درمان می شوند و دیگر ترس از خونریزی نیز وجود ندارد.
ریواروکسابان در حاملگی و شیردهی قابل استفاده نیست. در بیمارانی که نارسائی شدید کلیه نیز دارند، مصرف این دارو توصیه نمی شود.
عوارض قرص آکسابین ۱۰
- کمر درد
- خونریزی لثه
- مدفوع خونی
- اختلال عملکرد روده یا مثانه سوزش، خزیدن، خارش، بی حسی، گزگز، سوزن سوزن شدن، یا احساس سوزن سوزن شدن
- سرفه کردن خون
- مشکل در تنفس یا بلع سرگیجه
- سردرد
- افزایش جریان قاعدگی یا خونریزی واژینال
- ضعف پا
- خونریزی بینی
- بی حسی
- فلج شدن
- خونریزی طولانی مدت از بریدگی
- مدفوع قرمز یا سیاه، قیری رنگ
- ادرار قرمز یا قهوه ای تیره استفراغ خون یا موادی که شبیه تفاله قهوه است
دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران و فوق تخصص آنژیوپلاستی
شما نیز می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.
برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.