دکتر محمد حسین نجفی

همه ی افراد می دانند که سردرد چگونه احساسی دارد. شدت سردرد می تواند از درد کمی آزار دهنده تا ناتوان کننده، متغیر باشد. بیش از ۱۵ درصد بزرگسالان، به طور مکرر دچار سردرد های شدید و میگرن می شوند.  اگرچه در برخی موارد می توان سردرد را با استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه کاهش داد، اما برخی سردردها (از جمله سردردهای ناشی از فشار خون بالا) به مراقبت های پزشکی فوری نیاز دارند. پایین اوردن فشار خون بالا باید به سرعت انجام بشود و همچنین سردر ناشی از فشارخون هم باید  به سرعت درمان شود تا از عوارض شدید آن جلوگیری شود.

فشار خون بالا و سردرد

ممکن است فکر کنید که فشار خون بالا (یا هایپرتنشن) باعث سردرد می شود، اما مسئله به این سادگی ها نیست. بنا به گفته انجمن قلب آمریکا، فشار خون بالا باعث سردرد نمی شود، مگر اینکه فشار خون، خیلی بالا باشد.  اگر دچا سر درد شدیم درفشار خون بالا کدام قسمت سر درد می‌کند؟ معمولا شقیقه یا کف سر درد میکند.

وقتی دچار یک بحران فشار خون می شوید (فشار خون سیستولیک بیشتر از ۱۸۰ و یا فشار خون دیاستولیک بیشتر از ۱۲۰)، ممکن است سردرد شدیدی را تجربه کنید. بحران فشار خون همراه با سردرد، یک وضعیت اورژانسی است که اگر فورا تحت درمان قرار نگیرد، می تواند باعث آسیب به اندام ها و یا حتی سکته مغزی شود. 

اگر سردرد شدید دارید و فشار خون شما بیشتر از ۱۲۰/۱۸۰ میلی ‌متر جیوه است، باید فورا به اورژانس بیمارستان یا مطب پزشک مراجعه کنید.

فشار خون بالا و سردرد

سردرد فشار خون بالا چیست؟

سردرد فشار خون بالا، با سردردهای دیگری که ممکن است قبلا تجربه کرده باشید، متفاوت است. این اتفاق می تواند باعث آسیب به مغز (انسفالوپاتی فشار خون بالا) و سایر وضعیت های تهدید کننده حیات شود. 

وقتی فشار خون به طور ناگهانی افزایش می باید، رگ های خونی مغز منقبض شده و سپس به سرعت منبسط می شوند. این اتفاق منجر به آسیب به عروق خونی کوچک، ادم مغزی، افزایش فشار داخل جمجمه و در نتیجه سردرد می شود.

علائم سردرد فشار خون بالا چیست؟

برای درمان سردرد فشار خون بالا، استفاده از داروهای مسکن کافی نیست. ممکن است احساس کنید که فشار، درون سر شما جمع شده و باعث درد شدید و احساس ضربان می شود. گاهی اوقات، سردرد فشار خون بالا ممکن است با علائم دیگری نیز همراه باشد، از جمله:

منتظر بروز علائم دیگر نباشید. سردرد شدید همراه با فشار خون بالا، یک دلیل کافی برای مراجعه به اورژانس بیمارستان یا مطب پزشک است.

درمان فشار خون بالا

سردرد فشار خون بالا چگونه درمان می شود؟

اگر فکر می کنید سردرد فشار خون بالا دارید، اقدامات زیر را انجام دهید:

۱- فشار خون خود را اندازه گیری کنید.

۲- بعد از پنج دقیقه، مجددا فشار خون خود را اندازه بگیرید.

اگر فشار خون شما بالا است (بیشتر از ۱۲۰/۱۸۰)، شما باید:

۳- داروهای فشار خون که برای شما تجویز شده است را مصرف کنید.

۴- با اورژانس تماس بگیرید و یا از اطرافیان خود بخواهید که شما را به اورژانس بیمارستان ببرند.

پزشک ممکن است برای شما داروهای فشار خون داخل وریدی (تزریقی) را تجویز کند و شما را تحت نظر داشته باشد تا مطمئن شود که هیچ آسیبی به اندام های شما وارد نشده است. 

همچنین، پزشک فورا تلاش می کند تا فشار خون شما را به تدریج کاهش بدهد. کاهش ناگهانی فشار خون، می تواند باعث خون رسانی ناکافی به اندام ها شود.

وقتی که فشار خون شما پایین آمد، سردرد شما نیز باید کاهش پیدا کند. ممکن است لازم باشد چند روز در بیمارستان بمانید تا فشار خون شما تحت کنترل قرار بگیرد. همچنین ممکن است به شما گفته شود که بعد از ترخیص، مصرف داروهای فشار خون را ادامه دهید.

درمان های خانگی فشار خون بالا و سردرد

درمان فشار خون بالا

۱- استرس خود را کاهش دهید

استرس می تواند هم در ابتلا به سردرد و هم میگرن، نقش مهمی داشته باشد. اگرچه استرس بخشی از زندگی روزمره است، یافتن روش هایی برای مدیریت استرس می تواند بسیار کمک کننده باشد. برخی از این روش ها عبارتند از:

روش های درمانی: 

برخی شواهد نشان می دهد که رفتار درمانی شناختی (CBT) می تواند به کاهش علائم سردرد یا میگرن کمک کند. این تکنیک، نحوه شناسایی و مقابله با افکار نادرست را به شما آموزش می دهد و به این ترتیب، به کنترل و مدیریت استرس کمک می کند.

تکنیک های آرام سازی: 

استفاده از تکنیک های آرام سازی و مدیتیشن نیز می تواند برای تسکین سردردهای تنشی و میگرن کمک کننده باشد. تکنیک رایحه درمانی با استفاده از اسانس اسطوخودوس، ممکن است به کاهش شدت میگرن کمک کند. هر دوی این روش ها، به کاهش استرس نیز کمک می کنند.

یوگا: 

این تمرین ذهنی- جسمانی، در بسیاری از افراد باعث کاهش سطح استرس می شود. همچنین برخی شواهد نشان می دهد که یوگا می تواند تعداد دفعات، مدت زمان و شدت سردردهای تنشی را نیز کاهش دهد.

کاهش استرس برای بهبود فشار خون و سردرد

۲- مصرف کافئین را کاهش دهید.

اگرچه مصرف مقداری کافئین اشکالی ندارد و حتی ممکن است تاثیر مثبتی در تسکین سردرد داشته باشد، اما مصرف بیش از حد کافئین، در برخی افراد می تواند باعث میگرن و یا سردرد شود. در عین حال، قطع مصرف کافئین (ترک اعتیاد به کافئین) به طور ناگهانی نیز ممکن است منجر به سردرد شود.

اگر به طور مکرر دچار سردرد می شوید، به مقدار کافئینی که روزانه مصرف می کنید (برای مثال نوشیدنی هایی مانند قهوه، نوشابه و چای) توجه داشته باشید. اگر فکر می کنید که کافئین نیز ممکن است در سردردهای شما نقش داشته باشد، به تدریج مصرف کافئین خود را کاهش دهید.

سایر درمان ها

برخی از اقدامات دیگری که می توانند به درمان سردرد کمک کنند، عبارتند از:

  • اجتناب از مصرف الکل
  • ترک سیگار
  • فعالیت بدنی و ورزش منظم

این موارد می توانند به کنترل فشار خون بالا نیز کمک کنند.

راه های درمان فشار خون

سردرد فشار خون بالا چگونه درمان نمی شود؟

سردرد فشار خون بالا، نشان دهنده یک وضعیت اورژانسی خطرناک است. مصرف مسکن های متداول برای درمان این عارضه نه تنها موثر نیست، بلکه اقدام برای مراقبت های پزشکی را نیز به تاخیر می اندازد.

می‌ توانید داروهای فشار خونی که قبلا برای شما تجویز شده است را در راه رفتن به اورژانس مصرف کنید، اما منتظر تاثیر آن ها نباشید. زیرا ممکن است به شما کمکی نکند. برای جلوگیری از بروز عوارض جدی، باید در عرض یک الی دو ساعت، تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرید.

عوارض سردرد فشار خون بالا چیست؟

در صورتی که به سرعت، مراقبت ها و اقدامات پزشکی لازم را دریافت نکنید، سردرد فشار خون بالا می تواند منجر به فشار خون بدخیم شود که این وضعیت، با آسیب به اندام ها همراه است. سردردهای فشار خون بالا، خطرات زیادی برای سلامتی دارند، از جمله:

عکس العمل سریع و قاطعانه به سردرد فشار خون بالا، اهمیت زیادی دارد. زیرا بسیاری از این وضعیت های ذکر شده، می توانند کشنده باشند. اما اگر این موقعیت ها، در محیط بیمارستان رخ بدهند، شانس زنده ماندن شما بسیار بیشتر است.

درمان خانگی فشار خون بالا و سردرد

چگونه می توان از سردرد فشار خون بالا پیشگیری نمود؟

کنترل و نظارت بر فشار خون بالا، کلید پیشگیری از سردردهای خطرناک فشار خون بالا است. پزشکان گاهی اوقات فشار خون بالا را “قاتل خاموش” می نامند. زیرا این بیماری معمولا فقط در موارد بسیار شدید، منجر به بروز علائم می شود.

برای پیشگیری از بروز یک شرایط اورژانسی ناشی از فشار خون بالا، باید حداقل دو بار در ماه، فشار خون خود را اندازه گیری کنید. اگر سابقه فشار خون بالا دارید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که هر روز فشار خون خود را اندازه گیری کنید.

اگرچه همیشه نمی توانید از بحران فشار خون پیشگیری کنید، اما پیروی از اقدامات زیر، می تواند خطر آن را به حداقل برساند:

علاوه بر این موارد، پزشک می تواند اقدامات پیشگیرانه دیگری را نیز به شما پیشنهاد دهد.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فشار خون 

۳.۹/۵ - (۱۱۴ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟