دکتر محمد حسین نجفی

دکتر محمد حسین نجفی

قرص آنژیپول

اگر خود شما یا یکی از اطرافیانتان تا به حال به هر علتی به پزشک قلب مراجعه کرده باشید و یا دچار بیماری قلبی باشید حتما در مورد قرص آنژیپول، متوهگزال و یا متازیرو شنیده اید (هر سه ی این نام ها متعلق به یک دارو هستند ولی از سه برند معتبر که در ایران بیش تر استفاده می شوند). در نوشتار پیش رو در این باره صحبت می کنیم که این دارو از چه دسته ای است و چه کاربردهایی دارد. هم چنین در مورد عوارض و نحوه ی مصرف آن نیز صحبت خواهیم کرد.

عملکرد قرص آنژیپول

به طور کل یکی از پرکاربردترین دسته های دارویی در بیماری های قلب و عروق داروهای مسدودکننده گیرنده ی بتا (بتابلاکرها) هستند. گیرنده ی بتا در قلب انسان وظیفه ی تحریک قلب و ایجاد تپش و کوبش را بر عهده دارد. با مسدود کردن این گیرنده ضربان قلب و همچنین شدت ضربان قلب کاهش پیدا می کند. از مهم ترین داروهای دسته ی بتابلاکر های می توان به آتنولول، متورال، پروپرانولول و بیزوپرولول اشاره کرد.

یکی از داروهای مهم این دسته دارویی به نام متوپرولول است. متوپرولول به دو صورت در کارخانه های داروسازی تولید می شود. متوپرولول تارتارات و متوپرولول سوکسینات. نوع تارتارات این دارو کوتاه اثر است و معمولا بین ۶ تا ۱۲ ساعت در خون می ماند. این دارو با نام تجاری متورال و در دوزهای ۵۰ میلی گرمی در دسترس است. 

عملکرد قرص آنژیپول

نوع سوکسینات متوپرولول به خاطر تفاوت در شیمی دارو قابلیت اثربخشی طولانی تری دارد و تا ۲۴ ساعت در خون باقی می ماند. این دارو در دوزهای ۲۳.۷۵ و ۴۷.۵ و ۹۵ میلی گرمی در کشور ما در دسترس است و با سه برند معروف تر آنژیپول، متوهگزال و متازیرو شناخته می شود.

زمان مصرف قرص آنژیپول

زمان مصرف این دارو بستگی به دور تجویزی پزشک دارد. در مواردی که دو بار در روز تجویز شده باشد مصرف باید صبح و شب و با فاصله ی ۱۲ ساعت انجام شود. در مواردی که مصرف یک بار در روز است عموما توصیه به مصرف دارو درساعات اولیه صبح می شود.

قرص آنژیپول برای چه کسانی تجویز می شود؟

استفاده ی اصلی از این دارو در بیمارانی است که به هر دلیلی پزشک قصد کاهش ضربان قلب ایشان را دارد. مهم ترین این بیماران، بیماران مبتلا به آریتمی های قلبی هستند. در مواردی از آریتمی های قلبی نظیر فیبریلاسیون های دهلیزی، PVC ها و برخی موارد ساده تر نظیر تپش قلب نیز می توان از این دارو استفاده کرد.

در برخی بیماران مبتلا به نارسایی های قلبی نیز این دارو قابلیت این را دارد که از پیشرفت بیماری و بزرگ شدن قلب جلوگیری کند و از بازآرایی منفی قلبی نیز جلوگیری می کند. همچنین در برخی بیماران با دردهای قفسه ی سینه ناشی از آنژین صدری نیز این دارو می تواند به تخفیف درد کمک کند.

تفاوت اصلی بین متورال و آنژیپول چیست؟

گفتیم که تفاوت اصلی این دو دارو در شیمی ساخت آنهاست به طوری که متورال کوتاه اثرتر و آنژیپول اثر طولانی تری دارد. یک مزیت نسبی قرص آنژیپول به متورال این است که می توان این دارو را تنها یک بار در روز استفاده کرد در حالی که متورال به خاطر ماهیت آن که دارویی است کوتاه اثر باید حداقل در دو دوز استفاده شود. این دو دارو از نظر عوارض تفاوتی با هم ندشته بعبارت دیگر هیچ کدام از این دو دارو نسبت به دیگری عوارض کمتری ندارد.

عوارض اصلی آنژیپول (متوهگزال/متازیرو) چیست؟

عوارض این دارو مشابه تمامی داروهای دسته ی بتابلاکرها می باشد. از مهمترین آنها میتوان موراد زیر را نام برد:

چه زمان باید در مورد عوارض دارو به پزشک خود اطلاع دهید؟

اگر از آنژیپول، متوهگزال و متازیرو استفاده می کنید و هر یک از علایم زیر را پیدا کردید به پزشک خود اطلاع دهید:

عوارض قرص آنژیپول

البته فراموش نکنید که بیمارانی که در حال استفاده از داروهای دسته ی بتابلاکرها هستند ممکن است به خاطر ماهیت این داروها دچار افت ضربان قلب بشوند. اما تا زمانی که ضربان قلب شما بالای ۵۰ عدد در دقیقه است و شما علایمی نظیر سرگیجه و سیاهی رفتن چشم ها یا افت فشارخون ندارید نیازی به تغییر دوز دارو یا نگرانی نیست.

طریقه مصرف قرص آنژیپول

معمولا دوز تجویزی دارو بستگی به شرایط زمینه ای هر بیمار دارد. در برخی بیماران لازم است که دوزهای بالاتری تجویز شود و در برخی دوزهای پایین تر بهتر جواب می دهد. دارو در دوزهای ۲۳.۷۵ یا ۴۷.۵ یا ۹۵ میلی گرمی در دسترس است که بسته به نوع مشکل هر فرد از دوز مشخصی استفاده می شود. معمولا دارو یک بار در روز تجویز می شود و زمان مصرف آن بهتر است صبح باشد. مصرف دارو با غذا یا بی غذا تاثیری در اثربخشی آن ندارد. به عبارت دیگر می توانید هر موقع که برای شما راحت تر است دارو را استفاده کنید.

دکتر نجفی متخصص قلب و عروق 

۳.۹/۵ - (۶۸ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
ویزیت آنلاین
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟

میخوای به صورت آنلاین سوالت رو از دکتر بپرسی؟