VSD شایع ترین بیماری مادرزادی قلب

در نقص دیواره بین بطنی یا VSD یک سوراخ بین حفره های پایین یعنی محفظه های پمپاژ و یا بطن های قلب وجود دارد.

از آنجا که در این حالت فشار بالاتری در سمت چپ قلب وجود دارد، اجازه می دهد تا خون اکسیژن دار از طریق این سوراخ از سمت چپ به سمت راست قلب جریان یابد و علاوه بر جریان طبیعی به ریه ها باز می گردد.

میزان جریان خون از بطن سمت چپ به راست به اندازه سوراخ و فشار بین بطن بستگی دارد. به عبارت دیگر، بالاترین میزان جریان به معنی فشار بیشتر بر روی قلب است. جریان خون غیر طبیعی مسئول سوفلی است که ممکن است شنیده شود.

به طور کلی بیماران با نقص مادرزادی قلبی VSD کوچک، علائم خاصی نشان نخواهند داد (آنها بدون علامت هستند) و مشکل ممکن است تنها زمانی پیدا گردد که یک سوفل پس از معاینات معمول قلب شنیده شود. بیماران با نقص قلبی مادرزادی VSD متوسط ممکن است به سرعت نفس بکشند که نشان از وزن گیری کم و آهسته غذا خوردن می باشد. این کودکان همچنین بسیار بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های قفسه سینه می باشند و زمانیکه سوراخ بزرگ است انتظار بیشتری به این شرایط می رود.

برای درمان نقص دیواره بین بطنی VSD با سوراخ متوسط یا بزرگ نیاز به درمان با دیورتیک ها برای کنترل احتباس مایعات و نیز کاهش حجم خون در گردش خون است. همچنین، مواد با کالری بالا یا لوله تغذیه کننده نیز ممکن است لازم باشد.

بسیاری از VSD ها خود به خود بسته خواهند شد و یا بسیار کوچکتر است، بنابراین از یک عمل طبیعی برای یک کودک با بیماری قلبی  نقص دیواره بین بطنی VSD کوچک و یا متوسط دست کشیده شده و قبل از تصمیم گیری به عمل جراحی، نظارت دقیق بر وضعیت او صورت خواهد گرفت. اگر اختلال رشد با وجود دارو و یا نگرانی در مورد افزایش فشار خون ریوی وجود داشته باشد، جراحی ممکن است لازم باشد. اگر یک VSD بزرگ موجود باشد، جراحی تقریبا همیشه توصیه می شود.

درمان بیماری های مادرزادی قلب

VSD شایع ترین بیماری مادرزادی قلب است، البته در صورتی که MVP و دریچه ی آئورت دو لتی را کنار بگذاریم، چرا که این دو از VSD شایع ترند.

در معاینه بیمار چون حجم افزایش می یابد ضربه ی پره کوردیوم هیپرکینتیک می شود و بیماران S3 دارند.

در سمع قلب سوفل هولوسیستولیک در LSB دارند و اگر شنت زیاد باشد ممکن است هنگام خروج از دریچه ی پولمونر یک سوفل ejection نیز ایجاد شود. در VSD دهلیز راست بزرگ نمی شود. شنت بیش از ۲ به ۱ در CXR موجب پلتورا در CXR می شود.

با تنگ شدن سوراخ، شدت سوفل افزایش می یابد. با افزایش فشار پولمونر شدت سوفل کاهش می یابد و ممکن است در این حالت سوفل فقط در ابتدای سیستول شنیده شود. نشانه دیگری که مطرح کننده هیپرتانسیون پولمونر است تشدید P2 می باشد.

VSD چون اکثرا بسته می شودضرورتا نیاز به جراحی ندارد. جراحی در مواردی انجام می شود که بیمار شنت بیش از ۲ به ۱ یا هیپرتانسیون پولمونر داشته باشد. در سندرم آیزن منگر نمی توان VSD را جراحی و ترمیم کرد.

بیماران دچار VSD و ASD اگر به دلیل هیپرتانسیون پولمونر شدید دچار معکوس شدن جهت شانت شدند سندروم آیزن منگر در نظر گرفته می شود. در این موارد نمی توان جراحی ترمیمی انجام داد، اما اگر هیپرتانسیون پولمونر به تنهایی ذکر شد (نه هیپرتانسیون پولمونر شدید) اندیکاسیون جراحی وجود دارد.


دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

دکتر قلب در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

پیگیری سوال قبل


ثبت سوال جدید

© همیارسیستم
  • تصویر کاربرنجمه شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ۲۰:۵۶( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام لطفا درباره رگهای جنینی که باید درجنینی بسته میشد، ولی تابزرگ سالی هنوز بسته نشده، مطلب بگذارید بسیارممنون
    1. تصویر کاربردکتر محمد حسین نجفیشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ۲۰:۵۶( 1 هفته پیش)
      بله
  • تصویر کاربرشهاب سه شنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ ۱۷:۰۱( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلم جناب دکتر نجفی فرزند من در هفته 31/3 به دنیا اومد الان گفتن که مشکل large pda داره.میخواستم بپرسم که آیا بادارو که میگیره مشکلش حل میشه یا باید جراحی بشه با تشکر
    1. تصویر کاربردکتر محمد حسین نجفیسه شنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ ۱۷:۰۱( 2 ماه پیش)
      سلام
      اكثرا بسته ميشه ولي گاهي هم بسته نميشه
  • تصویر کاربرزهرامحمدی یکشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ ۲۱:۵۹( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام فرزند من مبتلا به پی دی ای هست الان که شش ماهه است اندازه ش به زیر دو میلی رسیده دکتر میگه تا یکسال بسته میشه نظر شما چیه؟
    1. تصویر کاربردکتر محمد حسین نجفییکشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ ۲۱:۵۹( 3 ماه پیش)
      سلام
      بله احتمال بسته شدن داره
      ولي بسته نشدن هم محتمله
  • تصویر کاربرمحسن یکشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۵۷( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با تقديم سلام و خسته نباشيد.
    دخترک 3/5 ساله ام دوماه پيش عمل قلب باز براي بستن ASD داشت.دکتر جراح و دکتر تشخيصش که سه سال تحت نظر ايشان بود هردو راضي از عمل بودند و دو هفته بعد از عمل هم که مراجعه کرديم اکو شد و راضي بودند و گفتند فقط دريچه ميترال يکم نشتي داره که مشکلي نيست ..در اين دوماه مشخصا بهبودي و وزن گيري قابل توجه دخترم نسبت به قبل رو مشاهده کرديم.فقط اينکه دکتر گفته بودند رو شکم نخوابه که تا 40 روز اول به هرطريقي بود از اينکار منعش کرديم ولي ميشه گفت 10درصد اوقات اين عمل رو انجام داده...سوالم اينه که خدايي نکرده آيا امکان بازگشت بيماري وجود داره؟ يوقتايي حس ميکنم قلبش تندتر کار ميکنه و مثلا امروز صبح زود که براي سرکارامدن حاضر مي شدم و ايشون خواب بود نبضش روي 90 بود.
    دکترش هم گفتند 6ماه بعد از عمل مراجعه کنيم. دسترسي به دکترش هم نداريم .
    ميشه با نوار قلب ساده که توي بيمارستان و يا مطب هاي عمومي هست متوجه شد؟ چون توي شهر ما دکتر متخصص قلب نيست.
    ترس و استرس عجيبي دارم و نميخوام مادرش رو درگير کنم، شکرگذارتون ميشم اگر لطف کنيد و جواب بدهيد.
    1. تصویر کاربردکتر محمد حسین نجفییکشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۵۷( 3 ماه پیش)
      سلام
      خير قابل برگشت نيست و مشكلي ايجاد نخواهد شد
  • تصویر کاربرحسین چهارشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۳۴( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام. پسرم متولد 1390 هست. وزنش 43 کیلو و قدش هم 135. یکم اضافه وزن داره.
    دو سال پیش متوجه شدیم اریتمی داره و یکبار ضربان قلبش به 180 رسید و انکار از داخل به سینه اش مشت میکوبیدن.
    دو بار دکتر بردیم. اما هر دو تاشون هم چیز خاصی متوجه نشدن و گفتن احتمالا اریتمی پنهان هست.
    پسرم از 4 سالگی زود خسته میشد. الان یکم بهتر شده اما نسبت به همسن هاش زود خسته میشه.
    دیشب داشت با من کشتی میگرفت که یه دفعه واستاد و گفت قلبم گفت بووم. من اما چک کردم طبیعی بود. اما ظاهرا یک لحظه به هم خورده بود.
    بعد این قضیه گفت تو مدرسه هم هر چند روز یکبار توی زنگ های تفریح اینجوری میشده.
    غذا هم معمولا زیاد میخوره.
    خیلی نگرانش هستم. لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربردکتر محمد حسین نجفیچهارشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۷ ۱۶:۳۴( 3 ماه پیش)
      سلام
      حتما به متخصص قلب اطفال مراجعه كنيد
      بدون معاينه بيمار اصلا نميشه اظهار نظر كرد
درحال دریافت اطلاعات

نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.

پرسش از دکتر