دکتر محمد حسین نجفی

دکتر محمد حسین نجفی

زمانی که شما کلسترول بالا یا بیماری قلبی دارید، مهم است که رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. غذاهای این نوع رژیم باید کم سدیم (نمک)، بدون چربی اشباع و ترنس و کلسترول باشد. برچسب مواد غذایی را بخوانید تا بدانید مناسب قلب هستند یا نه؟ روزانه باید کمتر از ۲۰۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کنید. غذاها باید در هر وعده ۱۴۰ میلی گرم یا کمتر نمک داشته باشند.

میزان کالری حاصل از چربی خود را به ۲۵ الی ۳۵ درصد کل کالری دریافتی روزانه خود کاهش دهید که ۷ درصد از چربی اشباع و کمتر از یک درصد از چربی ترنس باشد. غذاهای کم چرب در هر وعده ی خود کمتر از ۳ گرم چربی دارند. مصرف غذاهای پر کلسترول را محدود کنید و روزانه ۳۰۰ میلی گرم یا کمتر کلسترول مصرف کنید.

اگر بیماری قلبی یا کلسترول بالا دارید، مقدار کلسترول دریافتی روزانه خود را به ۲۰۰ میلی گرم برسانید. غذاهای کم کلسترول در هر وعده ی خود کمتر از ۲۰ میلی گرم کلسترول و ۲ گرم چربی دارند.

برنامه ریزی درست غذایی میتواند به شما کمک کند غذا های سالمی برای قلب با عطر و مزه ای خوب داشته باشید. اگر عمل آنژیو قلب داشته اید هم این برنامه غذایی براس شما مناسب می باشد.

پیشنهادات صبحانه برای بیماران قلبی

صبحانه برای بیماران قلبی

خوردن صبحانه ی مناسب راه حل خوبی برای داشتن یک روز پرانرژی است. وعده های صبحانه میتوانند شامل نمک، چربی و کلسترول بالا باشد، اما باید پروتئین آن را کنترل کنید. صبحانه ی سالم برای قلب میتواند شامل نان جو، سمنو، نان سبوس دار، شیر و ماست کم چرب، میوه های تازه، املت با سبزی تازه و سفیده ی تخم مرغ باشد.

از کره ی گیاهی یا کره های فرآوری شده استفاده کنید، از کره هایی که “هیدروژنه” شده اند دوری کنید چون چربی ترنس زیادی دارند. شما باید از مصرف سوسیس، کلوچه و دونات های پر چرب همچنین از غذاهای سرخ شده در کره پرهیز کنید.

پیشنهادات ناهار برای بیماران قلبی

ناهار برای بیماران قلبی

وعده های غذایی با سدیم، چربی و کلسترول پایین را برای رژیم قلبی خود انتخاب کنید. بسته بندی غذاها و برنامه ریزی به شما کمک می کند تا در برابر فست فودها مقاومت کنید. اگر شما به ساندویچ علاقه دارید، نان سبوس دار انتخاب کنید و آن را با گوشت کم سدیم و سبزیجاتی مانند کاهو، گوجه فرنگی و پیاز قرمز پر کنید.

سالاد گزینه ی سریع دیگر است. گوشت مرغ و میوه و سبزیجات مورد علاقه ی خود را با هم مخلوط کنید. نوشته ی روی سس سالاد خود را بخوانید تا چربی و سدیم سالاد خود را محدود کنید. اگر برای ناهار از غذای خانه استفاده نمی کنید، قبل از سفارش به میزان مواد غذایی موجود در هر غذا که در منو وجود دارد، دقت کنید.

پیشنهادات شام برای بیماران قلبی

شام برای بیماران قلبی

آشپزی در خانه به شما در کنترل نمک، چربی و کلسترول وعده غذاییتان کمک میکند. از گوشت تازه ی گاو، مرغ و ماهی استفاده کنید. سویا و لوبیا دارای پروتئین های گیاهی بدون نمک هستند که برای وعده های پروتئینی بدون گوشت مناسب اند.

دانه های کامل برنج قهوه ای، دانه ی کامل پاستا و کویینو برای وعده غذاییتان مناسب اند. از سبزیجات تازه ی بخار پز شده مانند هویج، کلم بروکلی و مارچوبه به عنوان دورچین غذا استفاده کنید.

اگر به استفاده از شیر در کنار شام علاقه دارید، می توانید از شیر خشک استفاده کنید تا چربی کمتری دریافت نمایید. از اضافه کردن چربی درهنگام پختن یا خوردن غذا پرهیز کنید.

پیشنهادات میان وعده برای بیماران قلبی

میان وعده های سالم می توانند جزئی از رژیم شما باشند. یک میوه ی تازه انتخاب کنید و همراه ماست کم چرب بخورید. می توانید برای طعم و عطر بهتر به سبزیجات تازه ی خود حمص اضافه کنید. اگر میل شدید به تنقلات دارید، می توانید از آجیل خشک نشده استفاده کنید.

در ادامه برنامه ى غذایی دو روزه براى داشتن قلب سالم آورده شده است که می توانید از آن به عنوان نمونه اى از یک رژیم غدایى سالم براى قلب خود استفاده کنید.

برنامه غذایی بیماران قلبی

۱-روز اول

صبحانه برای بیماران قلبی

۱ فنجان جو دوسر پخته شده، ۱ قاشق غذاخوری گردو خرد شده و ۱ قاشق چای خوری دارچین

۱ عدد موز

۱ فنجان شیر

ناهار برای بیماران قلبی

۱ فنجان ماست ساده ى کم چرب (۱ درصد و یا پایین تر)، ۱ قاشق چای خوری تخم کتان

۱/۲ فنجان هلوى کنسرو شده

۵ عدد بیسکویت ساده یا نان ترد تست شده

۱ فنجان بروکلی خام و گل کلم

۲ قاشق غذا خوری پنیر کم چرب، طعم ساده یا گیاهی (به همراه کراکر)

آب

میان وعده برای بیماران قلبی

شام برای بیماران قلبی

۱۱۲ گرم گوشت کبابی به همراه نوشیدنى غلات

۱/۲ فنجان لوبیا سبز با ۱ قاشق غذاخوری بادام تست شده

۲ فنجان سالاد مخلوط

۲ قاشق غذاخوری سس سالاد کم چرب

۱ قاشق غذا خوری مغز آفتابگردان

۱ فنجان شیر

۱ عدد پرتقال کوچک

میان وعده برای بیماران قلبی

یک فنجان شیر

۹ عدد بیسکویت ساده یا نان ترد

میزان کالری دریافتی:

                           ۱۵۵۷

کالری

۴۵ گرم

چربی کل

۱۰ گرم

چربی اشباع شده

۱۵ گرم

چربی غیر اشباع مونو

۸۹ میلی گرم

کلسترول

۱۴۶۲ میلی گرم

سدیم

۲۱۸ گرم

کل کربوهیدرات

۲۵ گرم

فیبر رژیمی

۸۲ گرم

پروتئین

۲- روز دوم

صبحانه برای بیماران قلبی

۱ فنجان ماست ساده ى کم چرب، به همراه ۳/۴ فنجان بلوبری که روی ماست ریخته شده

۳/۴ فنجان آب پرتقال غنی از کلسیم

ناهار برای بیماران قلبی

یک عدد نان پیتا که با یک فنجان کاهوی خرد شده، یک دوم فنجان گوجه فرنگی خرد شده، یک چهارم فنجان خیار، ۲ قاشق سوپخوری پنیر فتا و یک قاشق غذا خوری سس رنچ کم چرب پر شده باشد.

۱ عدد کیوی

۱ فنجان شیر

شام برای بیماران قلبی

مرغ آب پز شده با بادمجان و ریحان

۱ فنجان برنج قهوه ای با ۱ قاشق غذاخوری پودر زردآلو خشک شده

۱ فنجان کلم بروکلی بخار پز شده

نصف فنجان آب انگور

میان وعده برای بیماران قلبی

۳ عدد کراکر

۱ فنجان ماست بدون چربی

میزان کالری دریافتی:

۱۵۶۴

کالری

۲۳ گرم

چربی کل

۹ گرم

چربی اشباع شده

۶ گرم

چربی غیر اشباع مونو

۸۴ میلی گرم

کلسترول

۱۴۱۸ میلی گرم

سدیم

۲۶۲ گرم

کل کربوهیدرات

۲۴ گرم

فیبر رژیمی

۶۷ گرم

پروتئین

در هر دو روز، اگر احساس تشنگى داشتید، آب را به عنوان یک ماده ى بدون کالری برای هیدراته شدن مصرف کنید.

توصیه های غذایی به بیماران قلبی یادآوری شده است  که باید در رژیم غذایی آن ها رعایت شوند.

۱-بیشتر از ۳ زرده تخم مرغ در هفته مصرف نکنید البته سفیده تخم مرغ چربی و کلسترول ندارد.

۲-چربی های قابل مشاهده را از گوشت جدا کرده و پوست مرغ را قبل از پختن جدا کنید.

۳-محدود کردن غذاهایی مثل گوشت قرمز، سوسیس، همبرگر، کره، روغن های اشباع شده مثل نارگیل و چربی های حیوانی، غذاهای سرخ کرده، انواع سس، لبنیات پر چرب، کاکائو، مقادیر زیاد آجیل و دانه های روغنی و غذاهای نفاخ توصیه می شود.

۴-استفاده از روغن ماهی، روغن زیتون، ذرت و کنجد توصیه می شود.

۵-از غذاهای سبک و وعده های غذایی متعدد با حجم کم استفاده کنید، غذا را به آهستگی خورده و کامل بجوید، از پرخوری پرهیز کرده و قبل از احساس سیری کامل از غذا دست بکشید و پس از صرف غذا استراحت کنید.

۶-توصیه به استفاده از موادی مثل سویا، لوبیا سبز، لوبیا قرمز، نان، گندم، برنج، سبوس جو، غلات، سبزیجات برگ دار سبز، کلم، گل کلم، سالاد، سیب، گلابی، میوه ها، آبمیوه تازه، توت ها، مرکبات، ماهی، شیر و ماست بدون چربی می شود.

توصیه های غذایی به بیماران مبتلا به فشار خون بالا

۱-از مصرف غذاهای حاوی نمک مثل غذاهای کنسرو شده، گوشت های نمک سود شده، سوسیس، همبرگر، ماهی دودی، سس ها، ترشی، سوپ و سبزیجات کنسرو شده، چیپس، ادویه جات و برخی پنیرها اجتناب گردد.

۲-از مصرف نوشابه های رژیمی، شربت ضد سرفه، قرص های مسکن و آنتی اسیدها و ملین ها بدون نسخه پزشک و جوش شیرین به علت سدیم فراوان اجتناب کنید.

۳-از مصرف سیگار ، نوشیدنی های حاوی کلفئین، نوشابه های الکلی، روغن های حیوانی، کره، غذای سرخ کرده، کلوچه و کیک خودداری نمائید.

۴-از افزودن نمک به غذا پرهیز کنید و جهت طعم دادن از آبلیمو، چاشنی های گیاهی، سبزیجات معطر، شوید، فلفل و مرکبات استفاده نمائید.

۵-گنجاندن مواد غذایی مانند گوشت، مرغ آب پز بدون نمک، ماهی، فرنی وسیر از جمله توصیه های غذایی به بیماران محسوب می شود.

توصیه های غذایی به بیماران دیابتی

۱-به طور منظم غذا بخورید و سه وعده اصلی و سه میان وعده در نظر بگیرید و قبل از افزایش فعالیت جسمانی از وعده های غذایی بیشتر استفاده نمائید.

۲-بیماران مبتلا به دیابت از همه گروه های غذایی مثل نشاسته، میوه ها، سبزیجات، پروتئین ها و چربی ها در برنامه غذایی استفاده نمائید.

۳-مصرف نان، سبزیجات، سیب زمینی، حبوبات و غلات از جمله توصیه های غذایی به بیماران دیابتی توصیه می شود.

۴-مصرف میوه هایی مثل سیب، گلابی، انجیر، گیلاس، گریپ فروت، پرتقال  هلو حاوی فیبرهای قابل حل هستند و به آهستگی قند را در خون آزاد می کنند و به عنوان یک میان وعده توصیه می شوند.

۵-مصرف قند، شکلات، شیرینی و غیره محدود شود.

۶-شیر و ماست کم چرب، ماهی و مرغ بدون پوست توصیه می شود.

۷-از مصرف گوشت های چرب، سوسیس، همبرگر، سس، کره، پوست مرغ، غذاهای سرخ شده و مارگارین پرهیز کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

۳.۷/۵ - (۳۹ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
ویزیت آنلاین
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟