متفورمین و سیتاگلیپتین داروهای خوراکی دیابت هستند که با نام تجاری Janumet , Janumet XR شناخته می شوند.
گلوکوفاژ نام متفورمین خارجی است. متفورمین باعث کاهش تولید گلوکز (قند) در کبد و کاهش جذب گلوکز در روده می شود. سیتاگلیپتین هم باعث تنظیم سطح تولید انسولین بدن پس از خوردن غذا می شود. متفورمین و سیتاگلیپتین یک داروی ترکیبی است که همراه با رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ ( ملیتوس یا شیرین ) استفاده می شود. این دارو برای درمان دیابت نوع ۱ نیست.
هشدارهای دارویی متفورمین
اگر مبتلا به بیماری های کلیوی شدید یا کتواسیدوز دیابتی هستید نباید از این دارو استفاده کنید (برای درمان با انسولین به پزشکتان مراجعه کنید). این دارو ممکن است باعث یک بیماری جدی به نام اسیدوز لاکتیک شود. اگر علائمی همچون: درد عضلانی و یا ضعف، احساس بی حسی و یا سردی در بازوها و پاها، اشکال در تنفس، درد معده، تهوع همراه با استفراغ، ضربان قلب آهسته و یا ناهموار، سرگیجه و یا احساس ضعف یا خستگی را داشتید، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید.
همچنین نارسایی احتقانی قلب، حمله ی قلبی یا سکته ی مغزی، عفونت شدید، کم آبی و یا مصرف الکل نیز از دیگر عوامل موثر هستند.
اگر به عمل جراحی نیاز دارید و یا قرار است هر نوع اشعه ایکس و یا سی تی از شما گرفته شود، حتما باید به طور موقت مصرف متفورمین و سیتاگلیپتین را متوقف کنید. مطمئن شوید که این آزمایشات با مصرف دارو هایتان تداخل نداشته باشند.
این دارو نباید توسط افراد زیر ۱۸ سال مصرف شود.
نحوه مصرف متفورمین و سیتاگلیپتین
# دستورالعمل های بر روی نسخه ی خود را دنبال کنید. این دارو را با مقادیر بیش تر و یا کم تر برای مدت طولانی مصرف نکنید. متفورمین و سیتاگلیپتین را همراه با غذا استفاده کنید.
# قرص را نجوید و آن را قورت دهید.
# ممکن است قرص سیتاگلیپتین به طور کامل در بدن شما حل نشود. بخشی از قرص ممکن است در مدفوع ظاهر شود که یک تاثیر جانبی طبیعی این قرص است و باعث کاهش تاثیر آن نمی شود.
# اگر قرص را چند بار در مدفوع خود مشاهده کردید، به پزشکتان اطلاع دهید.
# قند خون پایین (هیپوگلیسمی) می تواند برای هر کسی دیابت دارد اتفاق بیافتد. علائم این بیماری شامل سردرد، گرسنگی، تعریق، تحریک پذیری، گیجی، تهوع، ضربان قلب سریع، و احساس اضطراب و لرز است. برای درمان سریع قند خون پایین، همیشه یک منبع سریع الاثر قند مانند آب میوه، آب نبات سخت، کراکر، کشمش، و یا نوشابه غیر رژیمی همراه خود داشته باشید.
# مراقب نشانه هایی از قند خون بالا (هیپرگلیسمی) مانند افزایش تشنگی و یا ادرار، تاری دید، سردرد و خستگی باشید.
# سطح قند خون می تواند از استرس، بیماری، جراحی، ورزش، استفاده از الکل، یا وعده های غذایی تاثیر بپذیرد . قبل از تغییر دوز یا برنامه دارویی حتما با پزشکتان مشورت کنید.
# متفورمین و سیتاگلیپتین تنها بخشی از یک برنامه ی درمانی کامل است که شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، تست قند خون به طور منظم و مراقبت های پزشکی خاص است. دستورالعمل پزشک خود را دقیقا دنبال کنید. دارو را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.
اگر یک دوز متفورمین فراموش شود چه اتفاقی می افتد؟
دوز از یاد رفته را به محض اینکه به یاد آوردید مصرف کنید ( حتما دارو را همراه با غذا مصرف کنید ). اگر تقریبا موقع نوبت بعدی برنامه ی داروییتان است دوز قبلی را فراموش کنید. برای جبران دوز مصرف نشده هرگز داروی اضافی مصرف نکنید.
اگر بیش از حد مصرف شود چه اتفاقی می افتد؟
به یک مرکز درمانی مراجعه کنید. ممکن است نشانه های قند خون پایین، مانند ضعف شدید، تاری دید، تعریق، اشکال در صحبت کردن، لرزش، درد معده، گیجی، و تشنج را تجربه کنید.
در حال مصرف متفورمین و سیتاگلیپتین از چه چیز هایی باید اجتناب کرد؟
از نوشیدن الکل اجتناب کنید چرا که باعث کاهش قند خون و افزایش خطر بروز اسیدوز لاکتیک می شود.
عوارض قرص متفورمین و سیتاگلیپتین چیست؟
– اگر نشانه هایی از واکنش های آلرژیک مثل کهیر، اشکال در تنفس، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو داشتید به پزشک مراجعه کنید.
– اگر علائم پانکراتیت مانند: درد شدید در قسمت فوقانی معده و گسترش به پشت، تهوع و استفراغ، از دست دادن اشتها، یا ضربان قلب سریع دارید، مصرف این دارو را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
– بعضی افراد با مصرف متفورمین دچار اسیدوز لاکتیک می شوند. علائم اولیه ی آن ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند و این وضعیت می تواند کشنده باشد. اگر علائمی مانند: درد های عضلانی و ضعف، احساس بی حس و یا سردی در بازوها و پاها، مشکلات تنفسی، احساس سرگیجه، ضعف، معده درد، تهوع همراه با استفراغ و یا ضربان قلب کند و یا ناهموار، ادرار کم و یا عدم ادرار، مشکلات قلبی، افزایش وزن سریع، تورم (به خصوص در پاها )؛ یا واکنش شدید پوست مانند تب، گلو درد، تورم صورت و زبان ، سوزش چشم، کهیر قرمز یا بنفش (به خصوص در صورت و یا قسمت بالای بدن) را داشتید، مصرف این دارو را متوقف کنید و به یک مرکز درمانی مراجعه کنید حتی اگر خفیف باشند.
دوز معمول متفورمین و سیتاگلیپتین
* دوز متفورمین برای بزرگسالان برای درمان دیابت نوع ۲
دوز مصرفی باید بر اساس خصوصیات اثربخشی و تحمل فردی بیمار فعلی باشد. حداکثر دوز: متفورمین ۲۰۰۰ میلی گرم- سیتاگلیپتین ۱۰۰ میلی گرم روزانه به صورت خوراکی
* بیمارانی که از قبل با متفورمین درمان می شدند.
سیتاگلیپتین ۵۰ میلی گرم و دوز متفورمینی که مصرف می کردند (۵۰۰ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میلی گرم) به صورت خوراکی دو بار در روز. متفورمین ۱۰۰۰ میلی گرم-سیتاگلیپتین ۵۰ میلی گرم خوراکی دو بار در روز برای بیمارانی که در حال حاضر متفورمین ۸۵۰ میلی گرم خوراکی دو بار در روز مصرف می کنند، توصیه می شود.
* کسانی که از متفورمین استفاده نکرده اند.
یک بار در روز متفورمین ۱۰۰۰ میلی گرم-سیتاگلیپتین ۱۰۰ میلی گرم خوراکی
* بیمارانی که در حال حاضر با متفورمین درمان می شوند.
سیتاگلیپتین ۱۰۰ میلی گرم و دوز متفورمینی که قبلا مصرف می کردند (۵۰۰ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میلی گرم) یک بار در روز. برای بیمارانی که متفورمین ۸۵۰ میلی گرم یا ۱۰۰۰ میلی گرم ( رهایی وسیع) دو بار در روز مصرف می کردند ، دوز مصرفی توصیه شده دو قرص متفورمین سیتاگلیپتین ۱۰۰۰ میلی گرم و ۵۰ میلی گرم سیتاگلیپتین با هم یک بار در روز می باشد
لاغری و کاهش وزن با متفورمین
این دارو ممکن است بتواند در خانمهای چاقی که دچار ناباروری هستند، شانس باروری را با کاهش وزن، افزایش دهد، اما در کسانی که مشکلی ندارند و همچنین بیمارانی با ناراحتی شدید قلبی یا مشکلات تنفسی، میتواند عوارض جانبی زیادی داشته باشد.
تفاوت متفورمین خارجی و ایرانی؟
تفاوت متفورمین با گلوکوفاژ (متفورمین خارجی) در میزان سازگاری افراد با آنهاست برخی با مصرف متفورمین ایرانی دچار عوارضی مثل سردرد و ضعف و تهوع می شوند که با مصرف نوع خارجی آن که کمی هم گرانتر است این عوارض در آنها کاهش می یابد.
متفورمین و کیست تخمدان
متفورمین یک داروی خوراکی است که برای درمان دیابت تیپ ۲ و سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد استفاده قرار می گیرد. دیابت تیپ ۲ یک بیماری است که سطح قند خون را افزایش می دهد. سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال غدد درون ریز است که در زنان در سن باروری رخ می افتد.
متفورمین و تنظیم قاعدگی
بعضی از زنان (اما نه همه) مبتلا به تخمدان پلی کیستیک که متفورمین مصرف می کنند، دوره های قاعدگی آن ها تنظیم شده و بهبود یافته است. دانشمندان در حال تحقیق برای اثبات اثر متفورمین در القای تخمک گذاری هستند.
تاثیر متفورمین بر بارداری
متفورمین به عنوان درمان در بسیاری از مطالعات ناباروری همراه با سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد استفاده قرار گرفته است. متفورمین به طور خاصی به باعث تغییرات شاخص توده بدنی (BMI)، بهبود چرخه ی قاعدگی و تاثیر بر میزان تخمک گذاری و حاملگی می شود.
استفاده از متفورمین در دوران بارداری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ، میزان ابتلا به زایمان زودرس، دیابت بارداری و فشارخون در دوران بارداری را کاهش می دهد و از محدودیت رشد جنین جلوگیری می کند.
خبر خوب این است که اگر شما متفورمین را برای درمان دیابت تیپ ۲ یا سندرم تخمدان پلی کیستیک مصرف می کنید، این دارو در دوران بارداری ایمن است و با افزایش خطر ابتلا به نقص یا عوارض زایمانی همراه نیست.
زیپتین ®Ziptin
داروی سیتاگلیپتین با نام تجاری زیپتین برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده می شود. داروی جدید زیپتین به دلیل اینکه باعث افت قند خون نمی شود، برای بیماران دیابتی مسن و افرادی که دارای دیابت ملایم هستند، موثر است. درمان های دارویی دیابت که از قدیم رایج بوده در کنار کنترل قند خون و کمک به بهبود بیماری، عوارض خاص و ناخواسته ای را برای بیماران به همراه دارند اما درمان های جدید دیابت تحولی تازه در مدیریت این بیماری مزمن به وجود آورده است.
داروی زیپتین مهار کننده آنزیم هایی است که هورمونی موسوم به «جی ال پی ۱» – GLP 1 – را از بین می برند و از این طریق باعث افزایش ترشح انسولین می شوند و می تواند در درمان دیابت موثر باشد. هیچ دارویی در دیابت درمان صد درصد نیست و تمام درمان ها تا حدی کمک کننده هستند و داروی زیپتین نیز می تواند به عنوان داروی مکمل مورد استفاده قرار گیرد.
قیمت قرص زیپتین چقدر است؟
هر بسته ۲۸ تایی نوع خارجی داروی زیپتین حدود ۲۷۰ هزار تومان در بازار عرضه می شد و هیچ شرکت وارداتی نیز مسوولیت واردات این دارو را به عهده نداشت و زیپتین خارجی به صورت تک نسخه ای و قاچاق در دسترس مردم قرار می گرفت و این در حالیست که قیمت نوع داخلی این دارو یک نهم تا یک دهم مشابه خارجی آن است و یک بسته ۳۰ تایی آن به قیمت حدود ۳۰ هزار تومان عرضه می شود.