یک رژیم غذایی متعادل، سالم و سرشار از مواد مغذی به روند بهبود شما کمک می کند. پس از جراحی بای پس عروق کرونر قلب از مصرف چربی های اشباع باید اجتناب شود در عوض دنبال مواد غذایی با فیبر بالا و غذاهای غنی از امگا ۳ باشید.
بهترین آب میوه و میوه ها بعد از عمل قلب باز
به دنبال میوه ها و سبزیجات با رنگ های مختلف بروید تا بیشترین میزان تغذیه را در روز دریافت کنید. از جمله میوه های مفید که بعد از عمل قلب باز به بیمار توصیه می شوند عبارتند از: سیب زمینی شیرین، سیب، کیوی، پاپایا، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، بروکلی، سبزیجات برگ سبز، هویج و انواع توت ها که از نظر محتوای آنتی اکسیدانی واقعا برای قلب شما عالی هستند.
بعد از عمل قلب باز چه بخوریم؟
در اینجا برخی از غذاهایی که بعد از عمل قلب باز می خورید آورده شده است:
۱: گوشت
فقط گوشت بدون چربی بخورید (چربی گوشت را حذف کنید) و در حد اعتدال مصرف کنید. از گوشت های سفید (مرغ و ماهی) به جای گوشت قرمز استفاده نمایید. در پخت غذا به جای سرخ کردن، از آب پز کردن و کباب کردن استفاده کنید. از گوشت کمتری استفاده کنید و به جای آن از سبزیجاتی مثل کدو، بادمجان، لوبیا، سیب زمینی، میوه و غلات استفاده کنید.
۲: غلات کامل
غلات شامل برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار، جو، گندم چاودار، کینوا و نان گندم کامل است.
۳: ماهی
کدام ماهی برای قلب مفید است؟خوردن ماهی یک بار در هفته باعث می شود که اسیدهای چرب امگا ۳ در رژیم غذایی گنجانده شود.
۴: لبنیات
پس از جراحی بای پس قلب، چربی کم برای تمیز نگه داشتن رگ های خونی ترجیح داده می شود. مصرف شیر بدون چربی، ماست و پنیر خامه ای بدون چربی توصیه می شود. مصرف ماست شیرین کم چرب و شر کم چرب نیز سودمند است.
۵: چربی های سالم
از روغنهای غیراشباع، مایونز کمچرب و اسپریهایی که اسیدهای چرب ترانس کمی دارند، استفاده کنید. از گزینه هایی مانند آووکادو، دانه کدو تنبل، بادام زمینی، روغن زیتون و روغن کانولا استفاده کنید. استفاده از روغن مایع و روغن زیتون به جای روغن جامد و کره توصیه می گردد.
۶: اب
نوشیدنی های پر از شکر را با آب میوه های تازه خانگی جایگزین کنید یا به سادگی آب معمولی زیادی بنوشید.
۷: سبزیجات
سعی کنید سبزیجات، کاهو و میوه را به مقدار زیاد در برنامه غذایی خود بگنجانید. استفاده از آب مرکبات تازه، گوجه فرنگی خام همراه برنامه غذایی بسیار سودمند است.
برای کم خونی بعد عمل قلب چی بخوریم
برای کم خونی بعد عمل قلب چی بخوریم؟ اگر بعد از انجام عمل قلب باز پزشک متوجه کم خونی در آزمایش شما شود احتمالا برای شما مکمل های آهن تجویز میکند، گاهی این کم خونی شدید است که در این زمان معمولا سرم هایی که هاوی آهن هستند تجویز می شود. در مواقعی بیمار در اتاق عمل خون زیادی از دست میدهد که در این شرایط به اهدای خون در اتاق عمل احتیاج پیدا میکند و این نیاز توسط بانک خون بیمارستان رفع میشود. اگر کم خونی شما زیاد نباشد ممکن است به شما غذاهایی مانند گوشت قرمز، جگر و … توصیه شود اما چون عمل قلب باز انجام داده اید سرخود چیزی مصرف نکنید و بگذارید پزشک شما در این رابطه تصمیم بگیرد.
ورزش کردن بعد از عمل قلب باز
به جای پیاده روی طولانی، چندین نوبت کوتاه پیاده روی کنید و در بین آن ها استراحت داشته باشید. از پیاده روی در هوای خیلی گرم یا سرد، بارانی و در باد سرد زمستانی خودداری کنید زیرا باعث خستگی بیش از حد می شود. ورزش های مناسب برای سیستم قلب و عروق شامل موارد ذیل می باشد: پیاده روی، دویدن نرم و ملایم، شنا و دوچرخه سواری. اگر در حین فعالیت دچار درد سینه، سرگیجه و تنگی نفس شدید باید فعالیت را قطع کرده و بنشینید و یا دراز بکشید.
استراحت و خواب بعد از عمل قلب
در روزهای اول انجام کارهای بسیار ساده مثل حمام کردن، تراشیدن ریش یا شانه کردن موها نیز ممکن است خسته کننده باشد. سعی کنید بین کارهای خود دوره استراحت قرار بدهید و عجله نکنید. به خواب شب اهمیت بدهید. خوابیدن به پشت یا غلطیدن ممکن است ابتدا دردناک باشد. مصرف مسکن شاید نیم ساعت قبل از خواب می تواند کمک خوبی باشد.
بازگشت به سر کار بعد از عمل قلب
تصمیم در مورد بازگشت بیمار به سرکار بستگی به وضعیت بالینی و نوع کار او دارد. در مورد مشاغل سبک و کم تحرک حدود ۶-۴ هفته پس از عمل جراحی و در مورد مشاغل سنگین این زمان طولانی تر خواهد بود.
رانندگی بعد از عمل قلب
بیمار تا ۲ ماه پس از عمل نباید رانندگی کند. حتی قبل از مسافرت طولانی با پزشک خود مشورت نمایید. در سفر باید هر یک ساعت توقف و استراحت کنید.
مراقبت های لازم بعد از عمل قلب
- مراقب ابتلا به سرماخوردگی باشید و از نزدیک شدن و بوسیدن افراد به خصوص مبتلایان به سرماخوردگی بپرهیزید.
- از مصرف سیگار خودداری کنید.
- از مصرف داروهای قلبی که قبل از عمل استفاده می کرده اید، خودداری و فقط داروهایی را که در هنگام ترخیص برای شما تجویز شده است، مصرف نمایید.
- اگر به دلیل دیگری مثل ابتلا به التهاب مفصل، نقرس، بیماری تیروئید، یائسگی و غیره دارو مصرف می کنید، آن ها را با پزشک خود در میان بگذارید.
- مقدار داروها و زمان مصرف ان را تغییر ندهید. اگر مصرف یک نوبت قرص خود را فراموش کرده اید در نوبت بعدی مقدار دارو را دو برابر نکنید.
- هیچگاه بدون مشورت با پزشک داروی خود را قطع نکنید.
در صورت بروز علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب و لرز
- ورم محل جراحی و افزایش بیش از حد وزن
- افزایش خستگی و احساس تنگی نفس
- تغییر در تعداد یا نظم ضربان قلب
تغذیه بعد از عمل قلب باز
نکاتی برای تغذیه بهتر بعد از عمل قلب باز
- مصرف غذاهای فرآوری شده مانند غذاهای بسته بندی شده،گوشت های فرآوری شده، سوپ های آماده و کنسروها را محدود کنید.
- مصرف گوشت یا ماهی شور و یا دودی را محدود کنید.
- پیش از انتخاب مواد غذایی، حتما برچسب روی آن ها را بخوانید و محصولاتی را انتخاب کنید که نمک کمتری دارند.
- پیش از انتخاب مواد غذایی کم چرب، حتما برچسب روی آن ها را بخوانید، در اکثر مواقع، این مواد غذایی دارای سدیم بالاتری هستند.
- مصرف نمک خود را به کمتر از ۲۰۰۰ میلی گرم در طول روز محدود کنید، مگر اینکه پزشک مقدار دیگری برای شما تجویز کرده باشد.
- سعی کنید غذاهای چرب را با سبزیجات جایگزین کنید تا به این ترتیب مصرف فیبر، ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
- سعی کنید، وعده های غذایی بیشتری را در خانه تهیه کنید. وعده های غذایی خارج از خانه، اغلب دارای چربی، کالری و نمک بیشتری هستند.
دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران
برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.