فشار خون را قاتل خاموش (silent killer) نام نهاده اند چرا که بدون ایجاد هیچ علائم ظاهری باعث تخریب اعضاء متفاوت خواهد شد.
فشار خون بالا برروی قلب اثر کرده باعث تسریع در ایجاد گرفتگی عروق قلب و سکته قلبی می شود.
فشار خون بالا بروی عروق مغز باعث ایجاد سکته مغزی می گردد و نیز باعث کاهش عملکرد کلیه ها و در نهایت فرد منجر به دیالیز خواهد شد.
عوامل افزایش فشار خون
فعالیت کم، چاقی، مصرف نمک زیاد، مصرف فست فودها همه از عوامل ایجاد فشار خون بالا هستند.
افراد با فشار خون بالا باید از ریختن نمک روی غذا به شدت اجتناب نمایند و بطور کلی نمک از روی میز غذا حذف شود. حذف نمک روی میز بشدت به کاهش فشار کمک خواهد کرد. یکی از دلایل عدم کنترل مناسب فشار در بیمارانی که دارو می خورند عدم حذف و یا عدم کاهش نمک می باشد. خانم های خانه دار هم میزان مصرف نمک در غذا را اندکی کاهش دهند و لازم نیست کلا مصرف نمک کنار گذاشته شود.
مصرف میوه جات فراوان به جهت پتاسیم بالا می تواند یکی از عوامل جلوگیری از بروز فشار خون بالا باشد. سعی کنید روزانه ۴-۳ وعده میوه جات تازه مصرف نمایید. مصرف غذاهای فراوری شده مثل سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا و … به جهت مقادیر بسیار بالای سدیم و نمک به شدت باعث افزایش فشار خون بالا می شود.
فعالیت بدنی، رژیم غذایی مناسب و ورزش به میزان حداقل ۴۵ دقیقه در روز شامل پیاده روی حتی اگر باعث کاهش وزن نشود نقش بسیار موثری در کاهش فشار دارد.
مصرف سیگار باعث افزایش فشار خون بالا و افزایش تعداد ضربان قلب می شود.
بهتر است قبل از شروع به ورزش بخصوص اگر سن شما بالای ۴۰ سال است با پزشک متخصص قلب درباره شروع به ورزش و میزان آن مشورت کرده و اجازه بگیرید. ورزش هایی مانند کشتی، وزنه برداری و بدنسازی کمکی به کاهش فشار خون بالا نمی کنند. ورزش های هوازی شامل پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا در کنترل فشار شما موثرند.
رژیم غذایی بر پایه مواد گیاهی بخوبی می تواند باعث کاهش فشار شود و برعکس مصرف مواد گوشتی می تواند عاملی برای افزایش آن باشد.
استرس بخصوص به صورت ناگهانی باعث افزایش آن می شود. اگرچه اجتناب از استرس گاهی ممکن نیست ولی می توان کنترل مناسبی بر احساسات داشت.
مصرف قرص های ضدبارداری یکی از عوامل اصلی افزایش فشار در خانم هاست. چنانچه مجبور به استفاده از این داروها هستید حتما با پزشک قلب و عروق مشورت نمایید.
نهایتا چنانچه فشار شما بالاتر از mmHg 90 /mmHg ۱۴۰ باشد حتما به پزشک قلب وعروق مراجعه نمایید.
چنانچه توسط پزشک داروی ضد فشار خون بالا برای شما تجویز شد حتما مرتب داروها را مصرف نمایید.
در صورت بروز هرگونه عارضه با داروها حتما پزشک را در جریان قرار داده و از قطع دارو اجتناب نمایید. قطع ناگهانی دارو باعث افزایش شدید ناگهانی فشار شده و می تواند به راحتی باعث ایجاد سکته قلبی و مغزی گردد.
داروهایی که بصورت یکبار در روز توسط پزشک تجویز می شود باید به هنگام صبح میل شوند مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد.
پزشک براساس میزان فشار شما زمان ویزیت بعدی شما را تعیین می کند، با نوشتن روزانه فشار خون و نشان دادن آن به پزشک بخوبی می توانید در کنترل فشار با پزشک همکاری نمایید.
دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی
برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.