دکتر محمد حسین نجفی

افتادگی دریچه میترال یا شلی دریچه میترال و یا حتی نرمی دریچه قلب یکی از بیماری های خوش خیم دریچه میترال است که می تواند علائمی از جمله تنگی نفس و احساس خستگی را به همراه داشته باشد.

در این مقاله به صورت جامع علائم، روش های تشخیص و درمان افتادگی دریچه میترال و در نهایت بررسی عملکرد قلب در حالت طبیعی در مقایسه با افتادگی دریچه میترال و نارسایی دریچه میترال قرار داده شده است.

افتادگی یا شلی دریچه میترال Mitral Valve Prolapse

در افتادگی یا شلی دریچه میترال هنگامی که پزشک بوسیله گوشی به قلب شما گوش می کند، صدایی مانند صدای کلیک شنیده می شود که ناشی از ورود خون از طریق دریچه میترال به دهلیز است این همان افتادگی دریچه میترال یا شلی دریچه میترال است.

علائم شلی دریچه میترال

هنگامی که خون از طریق دریچه میترال به سمت دهلیز چپ رانده شود اصطلاحا نارسایی میترال گفته می شود. اگر حجم خون پس زده شده کم باشد هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد اما اگر حجم خون وارد شده به دهلیز چپ زیاد باشد علائمی مانند تنگی نفس و احساس خستگی و سیاهی رفتن چشم ها ایجاد می شود.

یک نام دیگر افتادگی دریچه میترال سندرم کلیک مرمر است.

شلی دریچه قلب

عوارض افتادگی دریچه میترال

اگر چه اغلب افراد مبتلا به شلی دریچه میترال هیچ مشکلی ندارند اما ممکن است عوارض شلی دریچه میترال گاها مشاهده شود. این عوارض عبارتند از:

1_ نارسایی دریچه میترال

شایعترین عارضه آنست که خون به داخل دهلیز چپ رانده شود(MR  یا نارسایی میترال ).

مردان و یا افراد دارای فشارخون بالا بیشتر در معرض ریسک نارسایی میترال هستند. اگر نارسایی میترال شدید باشد ممکن است بیمار نیازمند جراحی برای ترمیم یا تعویض دریچه میترال باشد تا از بروز عوارض نارسایی میترال از قبیل سکته مغزی جلوگیری شود.

۲- اختلال ریتم قلب (آرتیمی)

ریتم قلب غیر طبیعی در برخی بیماران دچار پرولاپس میترال مشاهده می شود. اغلب این آرتیمی ها در حفره های دهلیزی ایجاد می شوند و ممکن است باعث آزار بیمار گردد و اغلب تهدید کننده حیات نیستند. در بیماران دچار نارسائی شدید میترال و یا تغییر شدید شکل دریچه ها اغلب مستعد اشکال در ریتم قلب هستنند.

۳- عفونت دریچه (اندوکاردیت)

داخل قلب ۴ حفره و ۴ دریچه وجود دارد که توسط لایه ی نازک بنام اندوکارد پوشیده شده اند. عفونت این پرده  اصطلاحا اندوکاردیت نامیده می شود. در دریچه میترال غیر طبیعی شانس ابتلا به اندوکاردیت ناشی از باکتری که باعث تخریب این دریچه می شود زیاد است. این ریسک در مردان بیشتر از زنان است.

پزشکان توصیه می کنند افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال یا نارسایی میترال قبل از کشیدن دندان و یا برخی اعمال جراحی به منظور جلوگیری از اندوکاردیت دریچه آنتی بیوتیک مصرف نمایند.

آریتمی

 

سایر اسامی افتادگی دریچه میترال میترال عبارتند از :

–  سندرم بارلو

– پرولاپس دریچه میترال

– شلی دریچه میترال

 

– نرمی دریچه میترال

– سندرم دریچه نرم

– دریچه میترال بالونی شکل

– دریچه میترال مگیزوماتو

– سندرم دریچه پرولاپس میترال شده

تشخیص افتادگی دریچه قلب با اکوکاردیوگرام

یک اکوکاردیوگراف مفید ترین آزمون غیر تهاجمی برای تشخیص MVP است. این روش در شناسایی وضعیت غیرطبیعی و افتادگی دریچه قلب موثر است. اکوکاردیوگرام ها در تعیین اندازه دهلیز چپ، اندازه و عملکرد بطن چپ نیز سودمند است. اکوکاردیوگرام در تعیین میزان پس زدن خون از میترال کمک میکند .

در بیماران مبتلا به MVP بدون علامت اکوکاردیوگرام های متوالی معمولاً ضروری نیست مگر در بیمارانی که نشانه های بالینی بدترشدن بیماری شان را نشان می دهند. اگر چه در بیماران مبتلا به MVP الکتروکاریوگرام ممکن است اطلاعات نسبتاً ارزشمندی فراهم کند اما بیماران معمولاً ECG طبیعی دارند. الکتروکاردیوگرام ها ممکن است در اثبات آریتمی ها در بیمارانی که تپش قلب دارند سودمند باشد.

تنگی نفس-پرولاپس میترال

افتادگی دریچه میترال چگونه رخ می دهد؟

در یک قلب سالم به هنگام انقباض بطن ها دریچه میترال بسته شده و مانع از ورود خون به دهلیز چپ می شود. اما در برخی افراد که دچار شلی دریچه میترال هستند یک یا هر دو لت دریچه میترال به علت بافت اضافه دچار کشیدگی به سمت دهلیز چپ شده و در هر انقباض بطن نمای شبیه چتر چتر بازان به سمت دهلیز چپ پیدا می کند. این برآمدگی به سمت دهلیز ممکن است مانع بسته شدن کارآمد دریچه شود.

 عوامل خطر یا ریسک فاکتورهای شلی دریچه میترال

پرولاپس میترال

 افتادگی میترال ممکن است یک بیماری خانوادگی باشد و ممکن است مربوط به بیماری مانند شرایط زیر باشد:

_ سندرم مارفان

-سندرم اِهلر دانلس

-ناهنجاری ابشتین

-دیستروفی عضلانی

-بیماری گریوز

– اسکولیوز

ویزیت بیمار توسط متخصص قلب و عروق

اگر فکر می کنید دچارشلی دریچه میترال یا افتادگی دریچه میترال هستید، از متخصص قلب و عروق وقت ویزیت بگیرید. به جهت دیگر مکن است از نظر زمان بودن داخل مطب .محدود باشید. لازم است  برای ویزیت آمادگی لازم را داشته باشید در ذیل برخی آمادگی های لازم جهت ویزیت ذکر شده اند.

برخی از مشکلاتی که ممکن است در ذهن شما باشد را از پزشک به راحتی سوال کنید مانند:

  • چه چیز باعث بدتر شدن علائم بیماری افتادگی دریچه میترال می شود؟
  • چه عمل دیگری علائم شلی دریچه میترال مانند تنگی نفس، سرگیجه و غیره را بوجود آورد؟
  • چه تست هایی برای من لازم است؟
  • آیا برای نرمی دریچه میترال نیازمند درمان هستم و چه درمانی؟
  • آیا هیچ محدودیتی در زندگی دارم؟
  • آیا مرتبا باید ویزیت شوم؟
  • اگر بیماری افتادگی دریچه میترال نیازمند جراحی است کدام جراحی را شما پیشنهاد می دهید؟
  • آیا انواع دارو غیر از آنچه به من برای درمان داده اید وجود دارد؟
  • کدام وب سایت را برای آگاهی بیشتر در زمینه شلی دریچه میترال من توصیه می کنید؟

نحوه زندگی در افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال

اغلب افراد دچار شلی دریچه میترال نیاز به هیچ تغییری در نحوه زندگی خود نبوده و هیچ محدودیتی در مصرف غذا یا فعالیت بدنی ندارند. اگر شما مبتلا به نارسایی شدید میترال هستید، ممکن است پزشک به شما توصیه نماید از فعالیت بدنی شدید اجتناب نمائید.

جلوگیری از افتادگی دریچه میترال

هیچ راهی برای جلوگیری از شلی دریچه میترال وجود ندارد اما شما می توانید از ایجاد یا شدت یافتن عوارض افتادگی دریچه میترال با مصرف صحیح داروها اجتناب نمائید.

سوالات شایع افتادگی دریچه میترال یا شلی دریچه میترال

برای مشاهده سوالات بر روی سوالات شایع دریچه میترال قلب کلیک کنید تا با سوالات بیماران در رابطه با افتادگی دریچه میترال ، گشادی دریچه قلب ، تنگی دریچه میترال و غیره بیشتر آشنا شوید.

 

شما نیز می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

برای تعیین وقت بر روی نوبت دهی اینترنتی کلیک کنید.

دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران و فوق تخصص آنژیوپلاستی

۳.۹/۵ - (۲۰ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟