دکتر محمد حسین نجفی

دکتر محمد حسین نجفی

آنتی پلاکت مثل داروهای پلاویکس، اوسویکس و کلوپیدوگرل با کاهش شانس لخته شدن خون نقش بسیار مهمی در بازماندن استنت ها دارند و مصرف آن بعد از آنژیوپلاستی ضروری است. به یاد داشته باشید بخصوص در مواردی که استنت دارویی دارید مصرف این داروها تا یک سال پس از آنژیوپلاستی ضروری است.

مصرف پلاویکس بعد از آنژیوگرافی

پلاویکس از جمله داروهایی ست که حتما بیمار پس از آنژیوپلاستی باید استفاده کند. اغلب طی ۱۴ روز بعد از آنژیو قلب یا گذاشتن استنت، متخصص قلب به بیمار توصیه می کند که دو عدد قرص پلاویکس مصرف کند. اینکه با هم مصرف کند یا به صورت جداگانه، خیلی فرقی ندارد.

مصرف پلاویکس از خوردن نان شب واجب تر است؛ با این حال برخی بیماران این دارو را مصرف نمی کنند. عدم مصرف پلاویکس مهم ترین علت ایجاد لخته ی خونی در استنت است پس پلاویکس حتما باید مصرف شود.

داروهای بعد از آنژیوپلاستی چیست؟

علاوه بر قرص پلاویکس که در قسمت قبل در مورد آن صحبت کردیم، داروی دیگری که می بایست بعد از آنژیوپلاستی استفاده شود، آسپرین است.

مصرف قرص آسپرین

معمولا  دور ۸۰ میلی گرم آسپرین تجویز می گردد و بهتر است که تا یک ماه، دو عدد آسپرین استفاده شود. مصرف همزمان یا جداگانه ی آن فرقی ندارد.

مصرف همزمان پلاویکس و آسپرین می تواند سبب درد و خونریزی معده شود. پس داروی بعدی که توصیه می کنیم از آن استفاده شود، داروی ضد اسید است که بهترین آن پنتوپرازول می باشد.

چرا از امپرازول استفاده نشود؟ چون مصرف این دارو اثر بخشی پلاویکس را کاهش می دهد.

داروی دیگری که بعد از آنژیوپلاستی استفاده می شود، داروهای گروه استاتین است که باید با دوز بالا استفاده شوند؛ یعنی ۴۰ تا ۸۰ میلی گرم آتورواستاتین و یا ۲۰ تا ۴۰ میلی گرم رزوواستاتین. حتی اگر چربی افراد بسیار بسیار پایین باشد، باز هم می بایست این داروها را استفاده کرد.

داروهای دیگری که ممکن است توسط پزشک تجویز شوند می تواند شامل بتابلاکرها مانند: آتنولول، پروپرانول و کنکور باشد که اگر ضربان قلب پایه شخص پایین باشد، محدودیت استفاده در این داروها وجود دارد.

گروه دیگری از داروها که ممکن است بعد از آنژیوپلاستی تجویز شوند، لوزارتان، والسارتان و یا داروهایی مثل انالاپریل و کاپتوپریل هستند که اگر فشارخون بیمار اجازه بدهد، باید همراه دیگر داروها استفاده شوند تا نقش موثرتری در جلوگیری از ایجاد لخته خون در رگ ها داشته باشند.

داروهای آنتی پلاکت بعد از آنژیوپلاستی

در مورد مصرف داروهای آنتی پلاکت چند نکته را به یاد داشته باشید:

۱-از آنجاییکه داروهای آنتی پلاکت مانع ایجاد لخته می شوند در مواردیکه جراحت خونریزی دهنده ایجاد شود، خونریزی دیر متوقف می شود لذا بسیار مراقب باشید و ترجیحا از کار با وسایل تیز و برنده به دلیل احتمال آسیب خودداری کنید.

۲-در صورت بروز هر یک از علائم زیر به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید:

علت پایین بودن پلاکت خون

-هرگونه خونریزی که متوقف نمی شود.

-مشاهده مدفوع خونی یا سیاه رنگ، استفراغ خونی یا سرفه هایی که همراه با دفع خون است.

-لکه های بزرگ کبود رنگ روی بدن

-خونریزی از بینی

-ادرار خونی

۳-در مراجعه به دندانپزشک و بخصوص در موارد جراحی لثه حتما مصرف داروهای آنتی پلاکت را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

۴-در صورتی که قرار است تحت هر گونه عمل جراحی قرار گیرید زیر نظر پزشک معالج اقدام به قطع مصرف پلاویکس از ۵ روز قبل نمائید و در اولین فرصت بعد از جراحی با نظر پزشک مجدد دارو را استفاده کنید.

۵-بدون مشورت با پزشک خود از داروهای مسکن از قبیل ایبوپروفن، دیکلوفناک، مفنامیک اسید و غیره استفاده نکنید.

به هیچ عنوان حتی با توصیه سایر پزشکان، داروهای آنتی پلاکت را قطع نکنید و در صورت بروز هر علامتی فقط با پزشک معالج خود مشورت کنید.

۶-قبل از شروع مصرف داروهای آنتی پلاکت در صورتی که مبتلا به هر کدام از موارد زیر هستید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید:

-هر گونه حساسیت دارویی و به خصوص حساسیت به پلاویکس

-سابقه خونریزی گوارشی یا ابتلا به زخم معده، مشکلات گوارشی فعال و کولیت روده ( کسانی که دچار افزایش اسید معده هستند بریا مصرف داروهای ضد پلاکت ممنوعیتی ندارند و می توانند از داروهایی مثل فاموتیدین، سایمتدین و پنتوپرازول همراه با این داروها استفاده کنند).

-سابقه خونریزی مغزی به دنبال ضربه

-بیماری های کلیوی

-وجود هر گونه اختلال انعقادی مثل بیماری های هموفیلی

۳.۸/۵ - (۳۸ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
ویزیت آنلاین
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟