داغی کف پا احساس داغ بودن توام با درد در کف پاها است که ممکن است خفیف یا شدید باشد. در بعضی موارد، ممکن است داغی کف پا آنقدر شدید باشد که مانع خواب مناسب شود. در بعضی شرایط ممکن است داغی کف پا همراه با احساس سوزنسوزن شدن، بیحسی کف پا یا هر دو باشد. همچنین ممکن است داغی کف پا را بیمار به صورت احساس گزگز و مورمور در این ناحیه بیان کند.
دلیل داغی کف پا چیست؟
گاهی خستگی یا عفونت پوستی ممکن است دلیل موقت احساس داغی یا التهاب کف پا باشد.
ولی در اغلب موارد داغی کف پا نشانهی آسیب به اعصاب محیطی پا (نوروپاتی محیطی) است. این آسیب به اعصاب محیطی دلایل مختلفی دارد از جمله دیابت، مصرف مزمن الکل، مواجهه با بعضی سموم، انواعی از کمبود ویتامین ب یا عفونت HIV.
علت داغی کف پا در شب چیست؟
اگر کف پای شما در شب داغ می شود و یا احساس گرگرفتگی در ناحیه ی کف پاهای خود دارید، به خصوص اگر داغی پاها شما را در شب بیدار کند. این میتواند نشان از یک مشکل جدی باشد. نوروپاتی های محیطی (آسیب عصبی) شایع ترین علت داغ شدن پا هستند. نوروپاتی ها علل احتمالی زیادی دارند، از جمله دیابت، سوء مصرف الکل و عفونت.
فهرستی از دلایل احتمالی احساس داغی کف پا
- مصرف مزمن الکل
- بیماری ارثی شارکوت ماری توث (گروهی از بیماریهای ارثی که به اعصاب محیطی دست یا پا آسیب میزند) و این بیماری را به نام نوروپاتی حرکتی و حسی ارثی نیز میشناسند.
- بیماری مزمن کلیوی
- شیمیدرمانی
- سندروم درد منطقهای پیچیده (درد مزمن ناشی از آسیب وارده به سیستم اعصاب) که این بیماری معمولا به دنبال آسیب، جرّاحی، سکتهی مغزی یا حملهی قلبی اتفاق میافتد. درد و علائم بیماری معمولا خیلی شدیدتر از میزان آسیب وارد شده به اندام است.
- بیماری پای ورزشکاران : یک بیماری قارچی است که از بین انگشتان پا شروع میشود و معمولا در افرادی که پایشان زیاد عرق میکند به ویژه وقتی کفشهای تنگ میپوشند ایجاد میشود.
- ایدز HIV
- سندروم تونل تارس: نوعی تحت فشار قرار گرفتن عصب تیبیای خلفی پا است که در تمام طول مسیر عصب تا انتهای پا میتواند ایجاد علائم کند. سندروم تونل تارس در پا مشابه سندروم تونل کارپ در دست است که در ناحیه مچ اتفاق میافتد
- سندروم درد منطقهای پیچیده (درد مزمن ناشی از آسیب وارده به سیستم اعصاب) که این بیماری معمولا به دنبال آسیب، جرّاحی، سکتهی مغزی یا حملهی قلبی اتفاق میافتد. درد و علائم بیماری معمولا خیلی شدیدتر از میزان آسیب وارد شده به اندام است.
- کمخونی ناشی از کمبود ویتامین: به معنای کمبود گلبولهای قرمز خونی است که در اثر کمبود بعضی از انواع خاص ویتامینها ایجاد میشود. مهمترین ویتامینهایی که کمبود آنها باعث بروز چنین مشکلی میشود ویتامین B-12 و ویتامین C هستند.
- بارداری: به دلیل ترشح بعضی هورمونهای خاص در دوران بارداری ممکن است احساس گرم شدن در بدن وجود داشته باشد. همچنین به دلیل واریسهای حاملگی و احساس سنگینی در پاها ممکن است داغی کف پا در زنان باردار حس شود.
- یائسگی: در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است علائم مختلفی از جمله احساس گرگرفتگی و داغ شدن قسمتهای مختلف بدن از جمله کف پا احساس شود. سن معمول یائسگی در خانمها از ۴۵ تا ۵۵ سالگی است.
- کمکاری تیروئید
چه زمانی برای داغی پا به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت وجود علائم زیر به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه کنید:
احساس داغی پا به صورت ناگهانی ایجاد شود به ویژه اگر در معرض سموم خاصی قرار داشتهاید.
زخم باز در کف پای شما ایجاد شود که عفونی باشد به ویژه اگر دیابت داشته باشید.
در موارد زیر هم در موقع مناسب به پزشک مراجعه کنید:
اگر علیرغم چندین هفته مراقبت کافی از پا باز هم احساس داغی کف پای شما برطرف نشده باشد.
اگر احساس میکنید علائم شما روزبه روز شدیدتر و درناکتر میشود.
اگر احساس میکنید احساس داغی پا در حالی گسترش پیدا کردن به سمت نقاط بالاتر پا است.
اگر حس کف پا یا انگشتان پای خود را دارید از دست میدهید.
اگر داغی کف پای شما ادامه دارد یا دلیل مشخصی برای آن پیدا نشد ممکن است لازم باشد پزشک آزمایشهای انجام دهد تا دلیل ایجاد نوروپاتی محیطی را که باعث این احساس شده پیدا کند.
نوروپاتی دیابتی چیست؟
برای داغی کف پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
همان طور که مشخص شد، داغی کف پا دلایل مختلفی دارد. از دلایل پوستی و عفونی تا دلایل عصبی و بیماریهای داخلی و مثل دیابت.
بهترین راه برای تشخیص دلیل داغی کف پا مراجعه به متخصصین پزشکی، داخلی و روماتولوژی است. این پزشکان با توجه به شرححال، معاینات و آزمایشهای درخواستی، دلیل این موضوع را بررسی کرده و بر اساس تشخیص نهایی درمان و مراقبتهای لازم را ارائه خواهند داد.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی