دکتر محمد حسین نجفی

 از دیر باز یک اصل در طب قلبی عروقی این بوده است که انسداد های عروقی، به دنبال تشکیل لخته در عروق کرونری (عروق قلب) و در نتیجه بسته شدن این عروق رخ می دهد.

گرفتگی عروق نیز با قطع خونرسانی به بافت عضله ی قلبی، باعث آسیب های موقت یا دایمی عضله ی قلبی و عوارض بعدی آن می گردد. به همین دلیل یکی از اصلی ترین روش های درمانی در بیماری های انسدادی عروق کرونری، استفاده از دارو هایی بوده است که قابلیت جلوگیری از تشکیل لخته را داشته اند. آسپرین قدیمی ترین و اصلی ترین داروی این دسته است که در اصطلاح عامه، توانایی رقیق کردن خون را دارد. این رقیق کردن خون، همان جلوگیری از تشکیل لخته است.

با گذشت زمان دانشمندان موفق شدند دارو های رقیق کننده ی خون قوی تری نیز کشف کنند، که از جمله ی آنها می توان به دارویی اشاره کرد به نام کلوپیدوگرل که در کشور ما با نامهای تجاری پلاویکس / زیلت / اسویکس نیز شناخته می شود. 

هر دوی این دارو ها، اثر اصلی خود را بر سلول های خونی به نام پلاکت اعمال می کنند که وظیفه ی اصلی شان تشکیل لخته ی خون است. 

یکی از دارو های دیگر رقیق کننده ی خون با اثرات ضدپلاکتی، دارویی است که به نام تیکاگرلور شناخته می شود. 

پلاویکس داروی ضد پلاکت هستند که مانع ایجاد لخته در خون شده و شانس بروز گرفتگی عروق را کمتر می کنند.

این دارو که اولین بار در سال ۲۰۱۰ توسط سازمان مقررات دارویی اروپا و یک سال بعد توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شد، دارویی است مشابه کلوپیدوگرل و با اثرات قوی ضدپلاکتی. در این نوشتار به بررسی ویژگی های این دارو می پردازیم.

تفاوت تیکاگرلور با پلاویکس

تفاوت تیکاگرلور با پلاویکس در میزان تاثیر گذاری و عوارض جانبی این دو دارو است. قطعا داروی تیکاگرلور تاثیر بهتری، در میزان کاهش مرگ و میر دارد. اما به همان میزان میتواند عوارض جانبی بیشتری نسبت به پلاویکس داشته باشد. در نتیجه پزشک شما باید تصمیم بگیرد که کدام دارو را مصرف کنید.

تیکاگرلور چه فرقی با کلوپیدوگرل می کند؟

این دو دارو به لحاظ مکانیسم رقیق کردن خون، تفاوت های ظریفی با هم دارند که به لحاظ بالینی اهمیت چندانی ندارد ولی هر دوی اینها دارو هایی قوی برای مقابله با تشکیل لخته در داخل عروق هستند و در بیماران با سابقه ی سکته های قلبی یا مغزی، به عنوان مکمل آسپرین تجویز می شود.

یک برتری داروی تیکاگرلور این است که این دارو قدرت بالاتری برای مهار تشکیل لخته در داخل عروق، نسبت به کلوپیدوگرل دارد (البته این به معنی این نیست که پلاویکس / زیلت / اسویکس، داروی ضعیفی است بلکه داروی بسیار خوبی است ولی در مقام مقایسه، قدرت تیکاگرلور بیش تر است) و بنابراین در بیماران با شرایط حساس تر مثل بیماران دیابتی یا بیمارانی که چندین استنت عروقی دارند یا بیمارانی که سکته های قلبی حاد داشته اند.

تیکاگرلور در چه بیمارانی به طور کلی استفاده می شود؟

همان طور که در بخش قلبی اشاره شده، تیکاگرلور دارویی است که به علت خاصیت مقابله با تشکیل لخته در داخل عروق کرونری، در بیمارانی استفاده می شود که یا پیش از این سکته ی قلبی داشته اند یا برایشان استنت های قلبی تعبیه شده است. هم چنین این دارو توسط متخصصین مغز و اعصاب در برخی بیماران با سکته های مغزی نیز استفاده می شود.

طرز استفاده از داروی تیکاگرلور به چه شکل است؟

نکته ی اولی که در مورد این دارو باید بدانیم این است که هیچ گاه به تنهایی نباید استفاده شود (مگر با صلاح دید پزشک) و جایگزین آسپرین نیست. بلکه به عنوان مکمل آسپرین و کمک کننده به این دارو برای جلوگیری از تشکیل لخته داخل عروق تجویز می شود. در بیمارانی که شرایط ذکر شده در بخش های قبلی را دارند پزشک این دارو را تجویز می کند و طرز صحیح استفاده از آن، مصرف قرص ۹۰ میلی گرمی آن به صورت روزی دو مرتبه است.

البته این نوع مصرف ممکن است در برخی بیماران که ترجیح می دهند دارو های مصرفی شان، دفعات کمتری داشته باشد سخت تر باشد، به خاطر همین در این گروه پلاویکس /زیلت / اسویکس با توجه به تجویز روزانه، یک مرتبه استفاده می شود. قرص های این دارو ۶۰ و ۹۰ میلی گرمی هستند که در بیماری های قلبی عموما از دوز ۹۰ میلی گرم روزانه استفاده می شود

بهترین زمان مصرف قرص لوزارتان ۲۵

عوارض داروی تیکاگرلور چه مواردی هستند؟

همانند هر داروی دیگر مهار کننده ی پلاکتی و رقیق کننده ی خون، عارضه ی اصلی این دارو، خونریزی ها هستند. خونریزی های خفیف مثل خونریزی های کوچک زیر پوستی یا خونریزی های اندک از لثه ها، عموما موارد مهمی نیستند و جای نگرانی ندارند ولی خونریزی های دستگاه گوارشی یا ادراری و در برخی موارد حاد تر، خونریزی های مغزی ممکن است با این دارو رخ بدهند که نیازمند مراجعه ی فوری به پزشک هستند. البته این موارد به طور کل به میزان کمی رخ می دهند و با روش های پیشگیری نظیر تجویز دارو های محافظت کننده ی معده، می توان تا حد زیادی از آنها جلوگیری کرد.

یک عارضه ی دیگر این دارو احساس تنگی نفس است که در بخش کوچکی از بیماران رخ می دهد ولی شدت بالایی ندارد و خفیف است و معمولا هم با ادامه ی مصرف دارو به مرور رفع می گردد. برخی بیماران هم با مصرف دارو ممکن است دچار احساس کاهش ضربان قلب شوند. اگر این کاهش ضربان قلب با سرگیجه و سیاهی رفتن چشم ها یا در مواردی با سنکوپ و از هوش رفتن بیمار همراه شود، مورد مهم و نیازمند رسیدگی فوری است ولی اگر شدت آن خفیف باشد و موارد ذکر شده در بالا همراه آن نباشند، معمولا مورد نگران کننده ای نیست. به طور کل این عوارض در درصد بالایی از بیماران رخ نمی دهند.

آیا این دارو در کشور ما در دسترس است؟

بله این دارو با نام تجاری Brilinta و در قرص های ۹۰ میلی گرمی در کشور ما در دسترس می باشد. اگر در مورد استفاده از این دارو کنجکاو هستید یا سوالی دارید، می توانید از طریق پرسش از دکتر آن را مطرح کنید.


دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق   

۳.۷/۵ - (۱۵ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟