دکتر محمد حسین نجفی

عوارض آنژیوگرافی توموگرافیک کامپیوتری (CT) قلب و عروق چیست؟

در این مقاله قصد داریم به مزایا و خطرات آنژیوگرافی توموگرافیک کامپیوتری (CT) قلب و عروق و به بررسی موردی و تک به تک معایب و مزایا پرداخته شده است.


☑️ مزایا و خطرات آنژیوگرافی توموگرافیک کامپیوتری (CT) قلب و عروق

✔️ مزایا آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری

سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق می تواند نیاز به جراحی را برطرف کند و در صورتی که باز هم نیاز به جراحی باشد، این جراحی می تواند دقیق تر انجام پذیرد.

سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق می تواند تنگی ها و انسداد های عروق خونی را جهت انجام درمان های احتمالی آنها شناسایی کند.

سی تی آنژیوگرافی می تواند جزئیات آناتومیکی بیشتری را نسبت به دیگر روش های تصویر برداری مخصوصا در عروق کوچک ارائه دهد.

بسیاری از بیماران می توانند جهت تشخیص مشکلات عروق خونی، تحت سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق قرار گیرند.

سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق سریعتر، غیر تهاجمی و دارای عوارض کمتری می باشد.

سی تی آنژیوگرافی روشی مفید برای شناسایی بیماری های شریانی (مانند تنگی عروق خون در قلب)، وریدی و ناهنجاری های ساختاری قلب قبل از پدیدار شدن علائم یا هنگامی که علائم به طور مشخص با بیماری عروق خونی مرتبط نیستند می باشد. همچنین از آنجایی که ماده حاجب به وریدی در بازو تزریق می شود، احتمالا ناراحتی کمتری نیز به وجود می آورد.

پس از انجام سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق هیچ گونه اشعه ای در بدن بیمار باقی نمی ماند. اشعه های ایکس که در تصویر برداری های سی نی مورد استفاده قرار می گیرند هیچ عارضه جانبی سریعی ندارند.

سی تی آنژیوگرافی✔️ خطرات آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری

همواره احتمال ضعیفی جهت ابتلا به سرطان در اثر بیش از حد قرار گرفتن در معرض اشعه وجود دارد.  با این حال، مزیت انجام یک تشخیص دقیق معمولا اهمیت بیشتری نسبت به این خطر دارد. مقدار اشعه ای که فرد در معرض آن قرار می گیرد به تعداد عکس هایی که گرفته می شود بستگی دارد.

در صورتی که فرد داروهایی مانند ضد انعقاد ها (رقیق کننده های خون) و داروهای مخصوص دیابت مصرف می کند، ممکن است خطراتی وجود داشته باشد که پزشک آنها را در نظر می گیرد.

در صورتی که فرد سابقه حساسیت به ماده حاجب دارد، پزشک ممکن است جهت کاهش احتمال بروز واکنش حساسیتی به او توصیه کند که چند ساعت یا یک روز قبل از سی تی آنژیوگرافی داروهای احتیاطی مخصوصی (مانند یک استروئید) را مصرف کند.

علائم معمول حساسیتی حالت تهوع، کهیر و گیجی می باشند. موارد جدی تر نیز می توانند رخ دهند اما احتمال رخداد آنها بسیار کم است. گزینه دیگر، انجام یک آزمایش دیگر مانند MRI است که نیازی به نزریق ماده حاجب ید دار ندارد.

همچنین ممکن است لخته های خونی در دیواره عروق خونی وجود داشته یا این دیواره ها ضعیف شده باشند که در اینصورت نیازمند درمان می باشند.

در بیمارانی که در معرض خطر نارسایی کلیوی قرار داشته و قبلا عملکرد کلیوی بینابینی و مرزی داشته اند، تجویز ماده حاجب ید دار می تواند به طور بالقوه ای سبب آسیب بیشتر به عملکرد کلیوی شود.

این آزمایش معمولا در اوایل بارداری پیشنهاد نمی شود و زنان باید در صورت هر گونه احتمال بارداری رادیولوژیست خود را از این موضوع مطلع سازند. احتمال خطر واکنش جدی حساسیتی به ماده حاجب ید دار وجود دارد اما این احتمال بسیار نادر است.

همچنین خطر عفونت، خونریزی یا آسیب در ناحیه تزریق ماده حاجب نیز وجود دارد. در صورتی که فرد بسیار نگران خطرات این آزمایش می باشد باید قبل از انجام آن با پزشک خود مشورت کند.

همچنین در جدول زیر مزایا و معایب برخی انتخاب ها در جریان کار آورده شده است:

مورد

مزایا معایب

استفاده از بیهوشی عمومی

 

کنترل آپنه (قطع تنفسی)

و حرکت آسیستول

آسان را ممکن می سازد.

 

ایجاد پیچیدگی بیشتر

آرام سازی همراه با هوشیاری

پیچیدگی کمتر

 

مشکل بودن دریافت نتایج مداوم همراه با تزریق مستقیم به بطن چپ

 

آدنوزین برای برون ده قلبی پایین

توقف تقریبا کامل قلب

بدون بیهوشی عمومی موثر  نیست

کاهش کارایی در صورت ابتلا به

انقباضات زودرس بطنی(PVC)

تپش سریع بطن راست

جهت برون بده قلبی پایین

پایین گردش قدرتمند،

کیفیت قابل پیشبینی

 

پیش بینی ممکن است در صورت

عدم بیهوشی عمومی نسبت تاکی

کاردی بطنی به فیبریلاسیون بطنی را افزایش دهد

تزریق مستقیم به درون بطن چپ

کیفیت ایده آل در تصاویر

عدم نیاز به تزریق

ماده حاجب جهت

زمانگیری یا timing bolus

نیاز به برون ده پایین قلبی

تزریق غیر مستقیم

بطن راست یا شریان ریوی

نیازی به بیهوشی عمومی

یا آسیستول ندارد

 

نیاز به تزریق ماده  حاجب جهت

زمانگیری یا timing bolus کاهش کیفیت

تصویربرداری آپنه طولانی و مشکل

 

دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران و فوق تخصص آنژیوپلاستی

۴.۵/۵ - (۴ امتیاز)
آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر لیلا یکشنبه ۱۰ مرداد ۰( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 146 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشین آقای دکتر ما یه مورد سوراخ قلبی بزرگسالان داریم و دکترا میگن به احتمال زیاد به روش غیرجراحی بسته میشه ولی تهران میگن برین اینکارو کنین چون اینجا برای اینکار بعد یکی دو سال وقت میدن آقای دکتر ما از روستاهای تبریزیم و به تهران و کدوم دکتر که این کارو خوب انجام میدن نداریم میشه راهنمایی کنید و چند دکتر خوب در این زمینه معرفی کنید ما آشنایی نداریم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۰ مرداد ۰( 1 سال پیش)
      تشریف بیاورید مطب نزد خودمان انجام می شود
  • تصویر کاربر آقای یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر جناب دکتر... من پدرم دو روز پیش قلبش درد گرفت و به بیمارستان مراجعه کردند... بعد از انژیو مشخص شد که سه تا از رگ های قلب شان گرفتگی دارند، و دکتر رضایی پیشنهاد عمل داده اند. اما ما با پیگیری متوجه شدم که نظر شما دکتر گرامی در این زمینه بسیار مهم است و شاید راهکار دیگری به جز عمل داشته باشید، سپاسگزار می شویم نظر خود را بفرمایید، یه لطف کنید و زمانی جهت بررسی بیمار ما، به ما تعلق بدهید. با سپاس و احترام
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 1 سال پیش)
      باید سی دی انژیگرافی را ببینیم اگر مقدور است بیاورید مطب ببینیم سی دی را
  • تصویر کاربر فراهانی پنجشنبه ۲۰ خرداد ۰( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    calcified plaques at proximal portion with mild stenosis
    در جواب LADنوشته شده ولی RCl , LM , LCX هر سه without stenosis نوشته شده
    سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۰ خرداد ۰( 1 سال پیش)
      گرفتگی مهمی ندارد و نیاز به نگرانی نیست
  • تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۲۳ دی ۹۹( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    سلام لطف کنید بفرمایید تا چند سال بعد از انژیو قلب و گذاشتن فنر باید پلاویکس مصرف بشه . ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۲۳ دی ۹۹( 1 سال پیش)
      حداقل یکسال
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۴ دی ۹۹( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر.
    مادرم پارسال بالن زدم. بعضی وقت ها دچار تنگی نفس میشن. دکتر سیتی انژو تجویز کردن که جوابش به شرح ذیل است. ممنون میشم الان راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۴ دی ۹۹( 1 سال پیش)
      این که مورد مهمی ندارد و استنت شان هم باز هست
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۵ دی ۹۹( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام .مردی 38 ساله هستم چندروز پیش سکته قلبی داشتم انژیو شدم .شبها در خواب دچار تنگی نفس میشم.علت و درمان چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۵ دی ۹۹( 1 سال پیش)
      ممکن است ناشی از کارکرد کم قلب باشد باید اکو و داروهایتان را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر وحید دوشنبه ۲۴ آذر ۹۹( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    باسلام
    آقای دکتر مادر من 51سالش هست هم بیماری دیابت هم گرفتگی عروق قلبی دارد.سه بار هم آنژیوگرافی شده.ولی متاسفانه نتیجه نگرفتیم.
    تازگیا هم کرونا گرفته بودن.خوب شدن.ولی فشارخونش بالاست.بعضی موقع ها 17یا18هست.اکثرا هم 16هست.با مصرف دارو پایین میاد 15یا14میشه.لطفا راهنماییم کنین.ممنون از شما
    ولی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۲۳ آذر ۹۹( 1 سال پیش)
      دارو چه می خورند
    2. تصویر کاربر وحید یکشنبه ۲۳ آذر ۹۹( 1 سال پیش)
      نیترو گلیسیرید2.6_ اسویکس_متوفورمن_گلی بنکلامید_ کاپتوپریل_متوپرولول_آملودیپین_آسپرین۸۰
    3. تصویر کاربر وحید یکشنبه ۲۳ آذر ۹۹( 1 سال پیش)
      نیترو گلیسیرید۲/۶_ اسویکس_متوفوذمن»گلی بنکلامید_آملودیپین_متوپرولول_کاپتوپریل_آسپرین۸۰
    4. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۴ آذر ۹۹( 1 سال پیش)
      به جای کاپتوپریل لوزارتان اچ صبح و شب بدهید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر راشین دوشنبه ۱۲ آبان ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 148 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر خدمت آقای دکتر
    مادرم حدود دوهفته پیش درد قفسه سینه داشتن و همچنین دست راست
    به متخصص قلب مراجعه کردن که ایشون تشخیص دادن عکس رنگی از قلب گرفته بشه که انجام دادن و مشخص شد یکی از رگهای قلب گرفتگی جزیی داره
    میخواستم بدونم با وجود دادن عکس رنگی و مشخص شدن گرفتگی جزیی قلب آیا دادن آنژیوگرافی الزامیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۲ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      گزارش اسکن را لطفا بفرستید، عکسش کمکی نمی کند، ایا ایشان دیابت دارند؟ سابقه ی فشارخون؟ سابقه ی نارحتی قلبی درخانواده؟ خودشان موقع فعالیت درد سینه و تنگی نفس دارند؟
    2. تصویر کاربر راشین دوشنبه ۱۲ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام
      سابقه فشار خون دارن ولی سابقه ناراحتی قلبی ندارن و موقع فعالیتم تنگی نفس و درد سینه ندارن
      فقط طی این دوهفته درد قفسه سینه داشتن
    3. تصویر کاربر راشین دوشنبه ۱۲ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام
      سابقه فشار خون دارن ولی سابقه ناراحتی قلبی در خانواده ندارن
      هنگام فعالیتم تنگی نفس یا درد در قفسه سینه نداشتن
      ولی طی این وهفته درد در قفسه سینه داشتن
    4. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۱۲ آبان ۹۹( 2 سال پیش)
      بر اساس این جواب اسکن اگر بهشان گفته اند انژیوگرافی بشوند بهتر است، گرفتگی عروق در اسکن مطرح شده
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سیروس جمعه ۲۱ شهریور ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    من ۳۵ ساله هستم چند روز پیش آنژیو انجام دام به علت گرفتی رگ قلب فنرگذاشته شده ،الان کمی سوزش و درد درقفسه سینه حس میکنم ،علتش چه میتونه باشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۱ شهریور ۹۹( 2 سال پیش)
      سلام بهتره نوار قلب بگيرين بخصوص اگر با راه رفتن بدتر ميشه
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۹( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    سلام .دکتر پدر من آنژیو کرده .بعد دکنر گفته مه دو تا رگ هات سالمه .اما یکی از رگهات مشکوک هست و باید برید تهران بیمارستان رجایی چون ما دستگاهش رو نداریم .پدرم با علایم درد قفسه سینه و فسار خون خیلی بالا به دکتر مراجعه کردن .الان هم یه سری قرص بهشون داده که یکیشون متورال ۵۰ هسن وقتی می خورن سر درد پیدا میکنن ..سوال من اینه که اولا مشکل قلبش چی میتونه باشه و اینکه علت سر دردش چیه ؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۹( 2 سال پیش)

      سلام

      معمولاً متورال سردرد نمیدهد نیتروکانتین سردرد می دهد

      اما اگر با متورال دچار سردرد می‌شوند می‌توانند دوز دارو را نصف کنند

       احتمالا تنگی رگ بینابینی است که معمولاً در این موارد با سونو داخلی عروق تنگی رگ ارزیابی میشه و اگر شدید باشه استنت گذاشته میشه

درحال دریافت اطلاعات

در این مقاله مطالعه می‌کنید:



پرسش از دکتر