دکتر محمد حسین نجفی

متاسفانه دیابت از طریق تخریب رگ ها در اندام های متفاوت می تواند سبب اتفاقات ناخوشایندی شود. در ادامه با عوارض دیابت بر اندام های مختلف بدن آشنا شوید.

۱- عوارض چشمی دیابت

تاری دیدبرای بیماران مبتلا به قند خون پیشنهاد می شود که سالانه یکبار برای معاینه ی چشم هایشان به پزشک مراجعه کنند. مشکلات چشمی که برای بیماران با قند خون بالا می تواند رخ دهد شامل:

  • آب مروارید ( تاری در عدسی چشم)
  • گلوکوم( افزایش فشار در چشم)
  • رتینوپاتی( تغییرات شبکیه چشم در ناحیه ی پشتی چشم)

علائم مشکلات چشمی شامل: دید تار، نقطه ها یا خطوطی در دید، چشم های پر آب، درد چشم و از دست رفتن بینایی است. زنانیکه دیابت دارند وباردار میشوند باید در در طول سه ماهه اول بارداری آزمایش کلی چشم داشته باشند و تست های تکمیلی را توسط پزشک در طول بارداری انجام دهند.

۲- عوارض دیابت بر روی کلیه

بیماریهای کلیوی ناشی از دیابت بدلیل وجود غیر معمول آلبومین در ادرار میباشد. در افراد نرمال معمولا روزانه کمتر از ۳۰ میلی گرم در روز آلبومین به ادرار ترشح میشود. به افرادی که آلبومین بین ۳۰ تا ۳۰۰ گرم در روز در ادرارشان ترشح میشود میکرو آلبومینوری میگویند و به افرادیکه بالای ۳۰۰ گرم در روز آلبومین از ادرارشان ترشح میشود ماکرو آلبومینوری یا وجود پروتیین اوری بالینی میگویند. معمولا بیماری دیابت کلیوی دارای پروتیین افزایش یافته در ادرار خود هستند که این وضعیت قبل از ازکار افتادگی کلیه ها رخ میدهد ( از کار افتادگی کلیه ها شامل کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی می باشد GFR).

نارسایی کلیهبله، دیابت نوع ۱ که نوعی از دیابت است که عموما افراد در سنین جوانتر به آن مبتلا میشوند در یک سوم از افراد سبب ساز بیماری کلیوی است. امروزه میدانیم که دیابت تیپ دو نیز میزان مشابهی در بروز بیماری های کلیوی دارد. اگرچه دیابت نوع دو بیشتر رایج است و به همین علت دلیل اصلی بروز نارسایی کلیوی است.

مبتلایان به دیابت که فشار خون بالایی دارند باید فشار خونشان را تا ۱۳۰/۸۰ میلی متر جیوه کاهش دهند و با ACE و ARB خطر بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش دهند و بیماریهای کلیوی را به تاخیر اندازند.

۳- عوارض دیابت بر روی قلب

مبتلایان به دیابت خطر افزایش یافتن بروز بیماری های قلبی و سکته را دارند. بیماری های قلبی اصلی ترین دلیل مرگ در بیماران مبتلا به دیابت هستند. کنترل میزان چربی خون ( کلسترول) و  فشار خون به اندازه کنترل قند خون مهم است.

۴- عوارض دیابت بر روی پاها

قند خون بالا می تواند سبب کاهش جریان خون شده و به اعصاب آسیب بزند در نتیجه درمان زخم ها نیز با سرعت کمی پیش می رود.

زخم پای دیابتیدردهای شدیدی درپا حس می شود و در حالیکه پاها احساس خود را از دست می دهند. دیابت در موارد شدید سبب قطع جزئی یا کلی پا خواهد شد.

۵- عوارض دیابت بر روی اعصاب

قند خون بالا میتواند تمام اعصاب را در بدن متاثر کند. آسیب های وارده بر اعصاب سبب بسیاری از مشکلات میشود که علائم و نشانه هایش شامل: بی حسی، مور مور شدن، یا درد در پاها. پاهای فرد باید روزانه از لحاظ وجود قرمزی، پینه هاف ترک ها، یا شکستگی پوست بررسی شود. اگر شما این علائم را قبل از رسیدن  موعد ملاقات پزشک ببینید، صبر نکنید و فورا به پزشک اطلاع دهید.

۶- عوارض دیابت و نوروپاتی

نوروپاتی ناهنجاری سیستم عصبی است که افراد مبتلا به دیابت را درگیر می کند. اشکال مختلفی از نوروپاتی وجود دارد که شامل:

  • نوروپاتی محیطی- آسیب به سیستم اعصاب محیطی
  • نوروپاتی خودبخودی-آسیب به اعصاب اورگانهای داخلی
  • نوروپاتی معدی-حرکت در معده کاهش یا متوقف می شود.

فشار خون پایین

  • افت فشار خون موضعی- کاهش فشار خون بدلیل تغییر در وضعیت بدن
  • اسهال غیر قابل کنترل

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران

۴.۲/۵ - (۸ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟