عامل بیماری روماتیسم قلبی یک نوع عفونت تنفسی در دوران کودکی است به نام استرپتوکوک. این باکتری که شایع ترین عامل گلودرد و تب در کودکان است، می تواند باعث شود بدن اشتباهی به بافت های خودش آسیب بزند و به دنبال آن دریچه ی قلبی در طول زمان دچار تنگی شود. به همین خاطر است که از پنی سیلین امروزه برای درمان عفونت های کودکی استفاده می شود. استفاده از این دارو تا میزان زیادی از بروز روماتیسم قلبی جلوگیری می کند.
روماتیسم قلبی آیا کشنده است؟
این بیماری به خودی خود کشنده نیست اما اگر به موقع درمان نشود می تواند به تنگی های دریچه ای شدید منجر شود. تنگی شدید دریچه ای نیز در صورت درمان نشدن به نارسایی قلبی منجر می گردد. به طور کل احتمال رسیدن بیمار به این مرحله امروزه و با گسترش وضعیت بهداشت و سلامت نادر است. بنابراین احتمال مرگ در اثر این بیماری بسیار اندک می باشد.
علائم روماتیسم قلبی در کودکان
معمولا این بیماری در کودکان علامتی ندارد زیرا آسیب قلب و کلسیمی شدن دریچه نیازمند گذر زمان است اما در برخی کودکان که این اتفاق رخ می دهد علایمی نظیر تنگی نفس و خستگی زودرس و شنیده شدن صدای اضافه در قلب ممکن است گزارش شود. تب از علل کمتر شایع بیماری است. برخی کودکان نیز به طور نادر ممکن است دچار برخی ضایعات پوستی یا حتی بیماری های اختلال حرکتی نیز بشوند. البته این موارد بسیار نادر هستند.
علائم روماتیسم قلبی در بزرگسالان
شایع ترین علامت این بیماری در بزرگسالان مربوط به آسیب دریچه های قلبی و در راس آنها میترال و سپس آئورت است. این بیماران دچار تنگی دریچه به دنبال رسوب کلسیم و سفت شدن بافت دریچه ای می شوند که این حالت به بروز تنگی نفس به هنگام فعالیت می گردد. هم چنین برخی از این بیماران ممکن است دچار عفونت های دریچه ای یا آندوکاردیت بشوند
درمان روماتیسم قلبی در بزرگسالان و کودکان
درمان این بیماری در کودکان نسبتا ساده تر است. در این بیماران معمولا استفاده از داروهای ضدالتهاب نظیر آسپرین برای دوره ای کوتاه و هم چنین استفاده از پنی سیلین برای ریشه کن کردن عفونت اولیه ضروری است. در بزرگسالان اما معمولا زمانی بیماری تشخیص داده می شود که اصطلاحا کار از کار گذشته باشد و دریچه دچار تنگی غیرقابل برگشت شده باشد. در این افراد درمان بیمار با کمک روش های جراحی باید صورت گیرد.
عمل روماتیسم قلبی
محققان دانشگاه کیپ تاون در آفریقای جنوبی موفق به ساخت دستگاهی برای تعویض یا ترمیم دریچه آئورت در بیماران مبتلا به روماتیسم قلبی شدند که نسبت به روش های درمان کنونی بسیار ساده، کم هزینه و غیرتهاجمی تر است.
به گزارش ساینس دیلی، در این روش که TAVI نام دارد، برخلاف روش های مشابه نیازی به توقف جریان خون نیست و دستگاه بدون نیاز به تجهیزات تصویربرداری پیچیده در محل موردنظر قرار می گیرد و دریچه آئورت را ترمیم یا تعویض می کند. در این روش با کمترین هزینه دریچه های قلب با استفاده از یک کاتتر تعویض یا ترمیم می شوند و دیگر نیاز به عمل جراحی باز نیست. استفاده از نمونه اولیه این دستگاه در گوسفند، موفقیت آمیز گزارش شده است.
بیماری روماتیسم قلبی ناشی از عفونت استرپتوکوکی است. این بیماری به مرور سبب اختلال در عملکرد دریچه های قلب، نارسایی قلبی و مرگ می شود. در آفریقا حدود ۱۵ میلیون بیمار مبتلا به روماتیسم قلبی وجود دارد که در سال حدود ۱۰۰ هزار نفر از این تعداد نیارمند جراحی تعویض دریچه آئورت هستند و برای اکثریت این بیماران تجهیزات پیشرفته جراحی و تصویربرداری وجود ندارد.