امپاگلیفلوزین نوعی دارو است، که به عنوان مهارکننده سدیم-گلوکز کمکی انتقال دهنده-۲ (SGLT2) شناخته می شود. این دارو با کمک کردن به حذف قند اضافی بدن از طریق ادرار، میزان قند خون را در افراد مبتلا به دیابت را کاهش می دهد. امپاگلیفلوزین چگونه به بیماران نارسایی قلبی کمک میکند؟ این دارو از میزان کاری که قلب برای پمپاژ خون به سراسر بدن انجام میدهد را کم میکند. (در واقع از میزان کار قلب می کاهد) این امر، به بهبود علائم نارسایی قلبی مانند: تنگی نفس، خستگی و تورم در ساق پا کمک کرده و احتمال ضعیف تر شدن قلب را نیز کاهش می دهد.
امپاگلیفلوزین چه مدت بعد از مصرف اثر میکند؟
امپاگلیفلوزین، در عرض یک یا ۲ ساعت بعد از مصرف، شروع به کار می کند تا سطح گلوکز خون را کاهش دهد. اما ممکن است یک هفته طول بکشد تا به طور کامل اثر خود را بگذارد.برخی از مبتلایان به دیابت، هیچ نشانه ای از این بیماری ندارند؛ بنابراین لزوماً احساس متفاوتی هنگام مصرف امپاگلیفلوزین نیز نخواهند داشت. این بدان معنا نیست که امپاگلیفزین اثر نمی کند، ادامه دادن مصرف این دارو از اهمیت زیادی برخوردار است.
امپاگلیفلوزین به ثابت نگه داشتن سطح قند خون و کاهش احتمال مشکلات مرتبط با دیابت در آینده کمک می کند. افرادی که برای نارسایی قلبی خود از امپاگلیفلوزین استفاده می کنند، ممکن است بعد از یک یا دو ماه متوجه بهبودی در علائم خود شوند. با اینکه احتمال دارد در این مدت احساس متفاوتی را تجربه نکنند، اما امپاگلیفلوزین همچنان در حال کاهش بار کاری بر روی قلب است. این امر احتمال بدتر شدن نارسایی قلبی را نیز کاهش می دهد.
آیا امپاگلیفلوزین عوارض جانبی بلندمدتی دارد؟
مصرف طولانی مدت امپاگلیفلوزین بی خطر است و هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این دارو به سلامت عمومی بیمار آسیب می رساند وجود ندارد.
بهترین دارو ها برای نارسایی قلبی
امپاگلیفلوزین معمولاً همراه با داروهای نارسایی قلبی دیگری مصرف می شوند، تا به کنترل بیماری کمک کند. سایر داروهای نارسایی قلبی عبارتند از:
- مهارکننده های ACE؛ مانند انالاپریل، لیزینوپریل و رامیپریل
- مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین (ARB)؛ مانند کاندسارتان، لوزارتان و والزارتان
- مسدودکننده های بتا؛ مانند بیزوپرولول
- دیورتیک ها (قرص هایی که باعث بیشتر شدن ادرار فرد می شوند)؛ مانند فوروزماید و بومتانید
مصرف دارو قبل از جراحی
حتماً قبل از جراحی بایستی به پزشک در مورد مصرف امپاگلیفلوزین اطلاع داد. در صورت نیاز به غذا نخوردن قبل از عمل و در حین بهبودی پس از عمل، ممکن است لازم باشد مصرف قرص امپاگلیفلوزین متوقف شود؛ زیرا خطر کتواسیدوز دیابتی وجود دارد.
امپاگلیفلوزین باعث کاهش یا افزایش وزن می شود؟
امپاگلیفلوزین می تواند با افزایش میزان قندی که هنگام ادرار کردن از بدن خارج می شود، باعث کاهش وزن شود.
تاثیرات مصرف این دارو بر رانندگی چیست؟
امپاگلیفلوزین نباید بر توانایی فرد در رانندگی یا دوچرخه سواری اثری بگذارد. با این حال، در صورت مصرف با سایر داروهای دیابت مانند سولفونیل اوره یا انسولین، می تواند باعث کاهش بیش از اندازه ی قند خون (هیپوگلیسمی یا هیپو) شود. هیپوها ممکن است تمرکز شخص را کاهش دهند؛ در صورت بروز این اتفاق می بایست تا زمان بهتر شدن، از رانندگی، دوچرخه سواری یا راندن ماشین آلات یا ابزار خودداری نمود.
اگر توانایی فرد در رانندگی با مصرف امپاگلیفلوزین تحت تأثیر قرار گرفته باشد، رانندگی با ماشین تخلف محسوب می شود. این مسئولیت خود شخص است که تصمیم بگیرد آیا رانندگی ایمن است یا خیر. در صورت عدم اطمینان، نباید رانندگی کرد.اگر مطمئن نیستید که رانندگی در حین مصرف امپاگلیفلوزین برای شما بی خطر است یا خیر، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
مصرف امپاگلیفلوزین با رعایت غذایی همراه است؟
هنگام مصرف، بهتر است، موادغذایی حاوی قند افزوده را کم نمود. همچنین بایستی قبل از شروع رژیم های کم کالری، کم کربوهیدرات یا کتوژنیک (کتو) با پزشک خود مشورت کرد.همواره برچسب تغذیه مواد غذایی را چک کنید چون بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها قند بالایی دارند. مصرف این نوع موادغذایی می تواند سطح قند خون را افزایش دهد و در نتیجه، دیابت به خوبی کنترل نخواهد شد. این موادغذایی عبارتند از:
- شیرینی جات
- کیک
- بیسکوئیت
- شکلات
- بعضی از نوشیدنی های گازدار
- آبمیوه ها
همچنین، در مصرف غذا و نوشیدنی حاوی کارلا (که به آن کدو تلخ یا خربزه تلخ نیز می گویند) بایستی احتیاط کرد؛ چرا که می تواند سطح قند خون را کاهش داده و باعث افت فشار خون شود. کارلا برای طعم دادن به غذاهایی مانند ماسالا کدوی تلخ استفاده می شود، طعم تلخی دارد و می توان آن را به صورت آبمیوه و چای نیز درست کرد.
آیا تغییر در سبک زندگی به درمان بیماری کمک کند؟
باید بگوییم که بله، ایجاد تغییرات در سبک زندگی که به کنترل علائم دیابت نوع دو یا نارسایی قلبی کمک می کنند، این تغییرات عبارتند از:
- رعایت رژیم غذایی سالم
- کم کردن وزن اضافی
- ترک کردن سیگار
- کاهش مصرف الکل؛ بهتر است مشروبات الکلی طبق دستورالعمل توصیه شده (یعنی حداکثر ۱۴ واحد در هفته) مصرف شوند.
- ورزش کردن؛ حداقل ۵ روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش، بسیار مناسب خواهد بود.
این دارو معمولاً برای آن دسته از مبتلایان به دیابت نوع ۲ تجویز می شود، که رژیم غذایی و ورزش به تنهایی برای کنترل سطح قند خون آنها کافی نبوده است.