رپاتا به گروهی از داروهای مهارکننده ی PCSK۹ تعلق دارد. این داروها به بدن کمک می کنند تا کلسترول LDL یا بد را به طور مؤثرتری نسبت به خود بدن از بین ببرد. رپاتا داروی ضد چربی خون، نسبت به سایر داروهای مورد استفاده برای کلسترول بالا مانند: استاتین ها متفاوت عمل می کنند و عوارض جانبی متفاوتی نیز دارند. رپاتا با دوزهای ۱۴۰ و ۴۲۰ میلی گرم موجود است. پزشک یک کدام از آن ها را، ۱۴۰ mg/mL هر ۲ هفته و ۴۲۰ mg/mL ماهی یک بار، تجویز می کند. این دارو به صورت زیر جلدی تزریق می شود و معمولاً افراد خود در خانه این کار را انجام می دهند.
رپاتا به صورت محلول مایع، به سه شکل عرضه می شود:
- سرنگ از قبل پر شده
- تزریق خودکار از قبل پر شده
- کارتریج تک دوز از پیش پر شده در سیستم Pushtronex که روی بدن قرار می گیرد. به این صورت که دستگاه حاوی محلول را به بدن می چسبانند و طی ۵ دقیقه رپاتا وارد بدن بیمار می شود.
رپاتا برای چه مواردی مصرف می شود
- کاهش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) در بزرگسالان مبتلا به هیپرلیپیدمی اولیه (کلسترول بالا)؛ داروی رپاتا برای این منظور به همراه یک رژیم غذایی سالم تجویز می شود و ممکن است به تنهایی یا با سایر داروهای کاهش دهنده ی LDL مورد استفاده قرار گیرد.
- کاهش کلسترول LDL در بزرگسالان و کودکان ۱۰ سال به بالای مبتلا به نوعی از هیپرلیپیدمی اولیه به نام هیپرکلسترولمی خانوادگی هتروزیگوت
- کاهش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی و کم کردن نیاز به انواع خاصی از جراحی قلب در بزرگسالان مبتلا به بیماری قلبی.
عوارض جانبی رپاتا
رپاتا می تواند عوارض جانبی خفیف یا جدی ای ایجاد کند. در مطلب زیر مهم ترین عوارض جانبی که ممکن است حین مصرف رپاتا رخ داد را آورده ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی رپاتا، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. آن ها می توانند نکاتی در مورد نحوه ی کنترل هر گونه عوارض جانبی که ممکن است آزاردهنده باشد را به شما ارائه دهند.
عوارض جانبی خفیف
عوارض جانبی خفیف رپاتا می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بروز کبودی، درد، یا تغییر رنگ در محل تزریق
- عفونت هایی مانند آنفولانزا و عفونت دستگاه ادراری (UTI)
- فشار خون بالا
- درد در کمر یا عضلات
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی
عوارض جانبی جدی
عوارض جانبی جدی رپاتا شایع نیستند، اما به هر حال امکان وقوع آن ها وجود دارد. در صورت داشتن علائم زیر بایستی در اسرع وقت با پزشک خود مشورت نمود و در صورت کشنده و خطرناک بودن علائم، باید با اورژانس تماس گرفت.
عوارض جانبی جدی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- قند خون بالا، که می تواند منجر به دیابت شود.
- واکنش آلرژیک.
واکنش آلرژیک
بعضی افراد ممکن است بعد از تزریق رپاتا دچار واکنش آلرژیک شوند. علائم یک واکنش آلرژیک خفیف می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بثورات پوستی
- خارش
- گرگرفتگی
واکنش های آلرژیک شدید به ندرت رخ می دهند اما امکان بروزشان وجود دارد. علائم یک واکنش آلرژیک شدید می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تورم زیر پوست؛ به طور معمول در پلک ها، لب ها، دست ها یا پاها
- تورم زبان، دهان یا گلو
- مشکل تنفسی
هنوز مشخص نیست واکنش های آلرژیک در افرادی که رپاتا را در آزمایش های بالینی مصرف می کنند، چقدر رخ می دهد. با این حال، واکنش های آلرژیک شدید در برخی از افراد مصرف کننده این دارو رخ داده است. در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید بایستی در اسرع وقت با پزشک خود مشورت نمود و در صورت کشنده و خطرناک بودن علائم، باید با اورژانس تماس گرفت.
سوزن های روی سرنگ ها و تزریق خودکار از پیش پر شده، حاوی ماده ای مشابه لاتکس هستند. اگر به لاتکس حساسیت دارید، در صورت استفاده از این نوع دارو ممکن است واکنش آلرژیک داشته باشید. حتما هر گونه حساسیتی که دارید را به دکترتان اطلاع دهید.
دیابت
این احتمال وجود دارد که رپاتا بتواند سطح قند خون را به اندازه ای بالا ببرد که منجر به دیابت شود. در یک کارآزمایی بالینی بزرگ از این دارو، محققان ۲۷،۵۲۵ فرد مبتلا به بیماری قلبی را مورد بررسی قرار دادند. زمانی که این مطالعه آغاز شد، برخی از افراد به دیابت مبتلا نبودند.
از گروهی که در ابتدای مطالعه دیابت نداشتند:
- ۱ درصد از افرادی که رپاتا مصرف می کردند به دیابت مبتلا شدند.
- ۷ درصد از افرادی که دارونما مصرف کرده بودند (درمان بدون داروی فعال) به دیابت مبتلا شدند.
علائم دیابت می تواند شامل خستگی، احساس تشنگی بیش از حد معمول، خشکی دهان و نیاز به ادرار کردن بیش از حد معمول باشد.
در صورت تجربه ی علائم دیابت، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید.