امروزه بیماری قلبی به قدری شایع شده که همه ی افراد باید تا حدودی با این بیماری و علائم آن آشنایی داشته باشند. تا در صورت بروز این علائم بتوانند در مراحل اولیه بیماری خود را کنترل کرده و آن را درمان کنند. در این متن ما قصد داریم به یکی از چندین علائم بیماری قلبی، که درد مچ پا و ورم مچ پا است بپردازیم. گاهی اوقات درد مچ پا و قلب با هم ارتباط دارند. البته که هر دردی در مچ پا مربوط به بیماری قلبی نیست.
ورم مچ پا و بیماری قلبی
گاهی ممکن است متوجه ورم و درد در ناحیه مچ پا شوید که نباید از کنار این موضوع به سادگی عبور کنید. این ورم ممکن است یکی از نشانه های بیماری قلبی باشد. از مواردی مثل ورم بی دلیل در ناحیه ی مچ و قوزک پا و ظاهر ورم کرده ی مچ و قوزک پا در نبود آسیب دیدگی های خارجی یا کبودی نباید چشم پوشی کرد. یکی دیگر از نشانه های مشکلات قلبی این است که ناحیه ی ورم کرده گرم به نظر رسیده و در صورت اعمال فشار روی این ناحیه، فرو رفتگی ایجاد شده بلافاصله برطرف نمی شود. به عبارت دیگر در صورت وجود بیماری های قلبی، پوست به حالت عادی خود باز نمی گردد.
برای مثال، زمانی که شما جوراب می پوشید فرو رفتگی ها و رد جوراب خود را روی پوست پا های خود مشاهده خواهید کرد. در حالت عادی زمانی که جوراب خود را در می آورید، این فرو رفتگی های پوستی خود به خود در زمان کوتاهی به حالت عادی باز می گردند. در صورتی که این فرو رفتگی برای مدت طولانی تری پا بر جا بماند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
علائم رایج بیماری های قلبی
این علائم عبارت است از:
- سرفه های ادامه دار (سرفه ای که خود به خود تمام نمی شود)
- خس خس
- نفخ
- تغییرات بی دلیل در وزن
- گیجی یا تغییرات خلق و خو
- تپش قلب
ادم محیطی و ارتباط آن با قلب
بیماری ادم محیطی زمانی اتفاق می افتد که حجمی از مایعات در بافت های ناحیه مورد نظر انباشته شود. این بیماری بیشتر در دست ها و پا ها رخ می دهد و معمولاً بیمار در دست ها و پا های خود احساس سنگینی می کند. برای اطلاعات بیشتر از این بیماری میتوانید به ویکی پدیا مراجعه کنید.ادم محیطی در اغلب موارد می تواند نشان دهنده ی یک انباشتگی خفیف آب در ناحیه باشد. اما در برخی موارد یکی از علائم مشکلات بسیار جدی تری مثل بیماری های قلبی می باشد. علاوه بر این، ادم محیطی می تواند در اثر عکس العمل های آلرژیک رخ دهد.سایر علائم ادم محیطی شامل این موارد می شود:
_ پف صورت و دست ها.
_ ورم پا بعد از ایستادن برای مدت طولانی و همچنین بعد از نشستن برای مدت زمان طولانی.
_ پوست کشیده شده، تغییر در رنگ پوست و ناراحتی و خشکی مفاصل.
در برخی از موارد ادم محیطی، بیمار ممکن است دچار مشکلات دیگری مثل درد های گردنی، از دست دادن هوشیاری، احساس سر گیجه و حالت تهوع نیز شود.ادم محیطی می تواند نشانه ای برای ابتلای فرد به نارسایی احتقانی قلبی باشد. زمانی که قلب بیمار ضعیف می شود، میزان خون پمپاژ شده توسط قلب به طور چشمگیری دچار تغییر خواهد شد. این امر منجر به انباشتگی مایعات و در نتیجه ی آن، ادم محیطی می شود.
نکاتی درباره ی ادم محیطی:
- جدا از بیماری های قلبی، سایر بیماری های مرتبط با ادم محیطی شامل واریس، ترومبوز عمقی وریدی، بیماری کلیه، کمبود پروتئین در خون و بیماری کبد می شود.
- ادم محیطی همچنین می تواند منجر به یکی از بیماری های جدی ریه با نام آمفیزم شود.
- رایج ترین دلیل ابتلا به ادم محیطی در بیماران، نارسایی وریدی بوده که معمولاً در سنین بالا رخ می دهد. اما علاوه بر این، برخی دیگر از مشکلات زمینه ای نیز می توانند منجر به ادم محیطی شوند؛ مثل نارسایی های قلبی، نارسایی های کلیوی، نارسایی های کبدی و آسیب دیدگی.
- علاوه بر داشتن یک زندگی سالم و یک رژیم غذایی درست، فرد باید به تغییرات کوچک بدن خود توجه داشته باشد. علائمی که ممکن است در ظاهر ساده و بی خطر به نظر برسند، می توانند خبر از وجود مشکلات بسیار جدی تری در بدن شما بدهند.
- بیماری های قلبی به طور ناگهانی رخ نمی دهند. علائم این بیماری ها برای زمانی طولانی در بدن شما ماندگار بوده و به آرامی و با ثبات روی عملکرد عادی قلب شما تاثیر می گذارند. تا زمانی فرد متوجه تأثیرات این مشکل شود، دیگر دیر شده است.
- معاینه های منظم پزشکی، رعایت رژیم غذایی سالم، ورزش کردن و داشتن یک سبک زندگی سالم، همگی برای حفظ یک قلب سالم با عملکرد مناسب، ضروری می باشند.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی