قرص لوکسال در طبقه داروی ضد افسردگی و تسکین دهنده دردهای عصبی و اضطراب قرار دارد این دارو در سه دوز متفاوت ۲۰ میلی گرم، ۳۰ میلی گرم و ۶۰ میلی گرم موجود است این دارو میتواند بر خلق، اشتها، خواب و سطح انرژی و بهبود علائم افسردگی در فرد کمک کند.
قرص لوکستا و لاغری
آیا قرص لوکستا چاق کننده است؟در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خیر قرص لوکستا علاوه بر اینکه چاق کننده نیست ممکن است موجب لاغری شما نیز بشود. اما هرگز بدون دستور پزشک از این قرص استفاده نکنید.
موارد استفاده از قرص لوکستال
این دارو برای بزرگسالان و کودکان بالای ۱۰ سال استفاده میشود، این دارو علاوه بر اختلال افسردگی اساسی برای اختلال اضطراب فراگیر مدیریت درد نوروپاتیک محیطی درد مزمن اسکلتی عضلانی کاهش پرخاشگری و خشم و حتی بی اختیاری ادرار استفاده می شود.
این دارو باعث افزایش سروتونین و نوراپی نفرین در مغز میشود و این مواد به تنظیمات خلق و خو کمک میکنند، برای همین افزایش سطح ایندو نوروترانسمیتر باعث کاهش علائم افسردگی در فرد میشود، این دارو حتماً باید با تجویز پزشک مصرف شود در بعضی از افراد مصرف این قرص با عوارض حالت تهوع، خشکی دهان، از دست دادن اشتها، خستگی، خواب آلودگی و افزایش تعریق ممکن است همراه باشد.
اگر این عوارض ماندگار یا بدتر شد باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید در بعضی از افراد که از لوکستا استفاده میکنند، سرگیجه و سبکی سر نیز گزارش شده است این دارو برای دردهای ناشی از آرتروز نیز موثر است.
رابطه لوکستا با کاهش وزن
سوالات زیادی درباره رابطه این قرص با لاغری از ما پرسیده میشود که باید بگویم هنوز رابطهای بین این قرص و لاغری به صورت علمی ثابت نشده و توصیه ما به شما این است که از مصرف خودسرانه دارو برای لاغری پرهیز کنید.
متاسفانه بعضی از داروهای اعصاب میتوانند عوارض جانبی ایجاد کنند، یکی از رایج ترین و جدی ترین عوارض قرص اعصاب، چاق کننده بودن آنهاست، اضافه وزن، خطر حمله قلبی، سکته مغزی، دیابت و بیماری فشار خون را افزایش میدهد، هرچقدر فرد دارای وزن بیشتری باشد با کاهش عزت نفس و کاهش کیفیت زندگی بیشتری همراه است.
اما نکته قابل توجه ارتباط این دارو با وزن افراد است، بسیاری از افراد ادعا کردند که وزن آن ها پس از شروع مصرف این دارو تغییر میکند هنوز تحقیقات جدی در این زمینه صورت نگرفته اما افرادی که این دارو را استفاده کردند، نسبت به افرادی که دارونما مصرف کردند،کاهش اشتها داشتند.
علاوه بر این نتایج یک مطالعه منتشر شده در بیماریهای عصبی و روانپزشکی نشان دادند که SNRI ها مانند سیمبالتا باعث کاهش اشتها و وزن میشوند و اکثر افراد گزارش کردند پس از مصرف این دارو کاهش وزن را تجربه کردهاند، در سال ۲۰۱۴ مطالعات روانپزشکی JAMA اعلام کرد افزایش وزن افرادیکه داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند معمولاً بسیار کم است، فلوکستین یک درمان OFF_Lable است به این معنا که استفاده از آن برای درمان چاقی مجوز ندارد.
تغییرات سبک زندگی میتواند به نفی هرگونه افزایش وزن کمک کند، دولوکستین های ایرانی و خارجی تفاوت چندانی ندارند، این دارو میتواند به کاهش دفعات و شدت میگرن نیز کمک کند.
این دارو را میتوان جز داروهایی دانست که تاثیرات بهتر و عوارض کمتری دارند، در دوران بارداری برای مصرف این دارو حتماً با پزشک مشورت کنید زیرا مصرف این دارو در ماههای آخر بارداری مادر را در وضعیت بدی قرار میدهد و ممکن است به نوزاد نیز آسیب بزند.
دولوکستین میتواند به شیر مادر منتقل شود و ممکن است به کودک شیرخوار آسیب بزند پس در دوران شیردهی اصلاً از این دارو استفاده نشود، معمولاً این دارو برای بیماران مزمن کمی کبدی و یا مبتلایان به مصرف زیاد الکل توصیه نمیشود زیرا دولوکستین در کبد به متابولیتهای متعددی تبدیل میشود.
تداخلات دارویی
نکات مهم دیگر اینکه تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما از جمله دولوکستین را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد مصرف همزمان دلوکستین با دیگر داروهای ضد افسردگی داروهای ضد آریتمی داروهای ضد میکروبی و داروهای ضد انعقاد خون توصیه نمیشود.
مصرف همزمان الکل و دلوکستین اصلا توصیه نمیشود حتی مصرف نوشابههای حاوی الکل، در صورت داشتن این علائم سریعاً به پزشک مراجعه فرمایید، داروهای سروتونرژیک مثل فلوکستین یا فلوکسامین، دیورتیکها، فشارخون، سوزش معده و بعضی از آنتی بیوتیکها بر عوارض این دارو می افزایند.
در واقع دولوکستین باعث کاهش سرعت حذف سایر داروها از بدن شما میشود که ممکن است بر نحوه عملکرد تأثیر بگذارد، بهتر است این دارو با مقدار فراوان آب مصرف شود و کلاً جویده نشود. بنابراین به تمامی بیماران توصیه میشود قبل از مصرف دارو، تمامی داروهای خود را به پزشک اعلام نمایند تا پزشک بتواند تصمیم صحیح تری در درمان اتخاذ کند
در صورت داشتن این علائم فوراً به پزشک مراجعه فرمائید
- گیجی
- کبود شدن بدن
- خونریزی آسان
- کاهش میل جنسی
- تغییرات جدی در توان جنسی
- گرفتگی و ضعف شدید در عضلات
- لرزش و مشکلات در ادرار
- تهوع یا استفراغی که متوقف نمیشود
- مدفوع سیاه یا خون آلود
- تشنج و تغییرات در بینایی
دکتر محمد حسین نجفی، متخصص قلب و عروق