اگر مبتلا به بیماری های قلبی هستید، بهتر است هرچه سریع تر به فکر انجام واکسیناسیون آنفولانزا باشید! واکسن آنفولانزا می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش داده و از شدت علائم آن کم کند. در ادامه به مزایای واکسن آنفولانزا و زمان مناسب برای واکسیناسیون خواهیم پرداخت.
بیماری آنفولانزا نوعی عفونت بینی، حلق و ریه ها می باشد. عامل این عفونت ویروس آنفولانزا است. به عبارت دیگر، آنفولانزا نوعی عفونت سیستم تنفسی است که بسیار مسری بوده و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
شما با واکسیناسیون سالانه ی آنفولانزا می توانید خطر ابتلا به این بیماری و عوارض آن را کاهش دهید. با وجود اینکه واکسن آنفولانزا تأثیر صد در صدی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری ندارد، اما واکسن زدن بهترین دفاع موجود در برابر بیماری آنفولانزا محسوب می شود. پزشکان معمولاً این واکسن را برای بزرگسالان سالمند و سایر گروه های های ریسک (مثل مبتلایان به بیماری های قلبی) پیشنهاد می کنند.
علت اهمیت واکسن آنفولانزا برای مبتلایان به بیماری های قلبی چیست؟
اگر مبتلا به بیماری های قلبی هستید، بیشتر از سایرین در خطر عوارض جدی بیماری آنفولانزا قرار خواهید داشت. این عوارض شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- نارسایی ریوی
- برونشیت
- حمله ی قلبی
- مرگ
همچنین، ابتلا به بیماری آنفولانزا می تواند بیماری های دیگری مثل آسم، نارسایی قلبی، دیابت و … را تشدید کند.
محققین در سال های اخیر به طور مستمر در حال بررسی مزایا و معایب واکسیناسیون سالانه ی آنفولانزا در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی (مثل نارسایی قلبی) هستند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که واکسیناسیون سالانه ی آنفولانزا در مبتلایان به مشکلات قلبی، از خطر حمله ی قلبی، سکته ی قلبی و مرگ و میر ناشی از مشکلات قلبی کم می کند. اما تحقیقات همچنان ادامه دارد.
آیا واکسن آنفولانزا برای مبتلایان به بیماری های قلبی خطر دارد؟
واکسیناسیون آنفولانزا برای بیشتر مبتلایان به بیماری های قلبی بی خطر است.
استفاده از واکسن اسپری بینی آنفولانزا (FluMist) برای این گروه از بیماران و همچنین سالمندان بالای ۶۵ سال توصیه نمی شود. علت این امر آن است که بر خلاف واکسن تزریقی آنفولانزا، در نمونه های اسپری بینی این واکسن از ویروس زنده ی آنفولانزا استفاده شده است.
واکسن آنفولانزا معمولاً در ناحیه ی بالای بازو تزریق می شود. واکسیناسیون آنفولانزا در برخی افراد همراه با عوارض جانبی خواهد بود که شامل بی حسی خفیف در ناحیه ی تزریق، درد عضلانی و تب خفیف می شود. این یک باور غلط است که واکسن آنفولانزا ممکن است باعث ابتلا به بیماری آنفولانزا یا کرونا شود!
در صورت وجود موارد زیر، پیش از انجام واکسیناسیون آنفولانزا با پزشک خود مشورت کنید:
- مبتلا به کرونا هستید یا احتمال می دهید مبتلا باشید.
- تجربه ی یک عکس العمل آلرژیک (حساسیت شدید) به واکسن آنفولانزا را دارید.
- تجربه ی ابتلا به سندرم گیلیان-باره بعد از یک واکسیناسیون آنفولانزا را دارید.
- پیش از واکسیناسیون تب کرده اید.
- اگر به تخم مرغ حساسیت دارید، همچنان قادر به دریافت واکسن آنفولانزا خواهید بود.
چه زمانی باید واکسن آنفولانزا را زد؟
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا پیشنهاد می کند که تمام افراد بزرگ تر از شش ماه به طور سالانه واکسیناسیون آنفولانزا را انجام دهند. پیشنهاد این مرکز در واقع زدن واکسن آنفولانزای دوز بالا در سالمندان بالای ۶۵ سال (در صورت امکان) است.
بهتر است واکسیناسیون آنفولانزا در اواخر تابستان تا اوایل پاییز انجام شود. البته اگر این امکان وجود نداشت، شما می توانید تا اواسط زمستان هم این کار را انجام دهید.
در حال حاضر، بیش از همیشه، انجام واکسیناسیون آنفولانزا توصیه می شود. علت این امر همه گیری بیماری کرونا (یک عفونت سیستم تنفسی دیگر) در سال های اخیر است. این دو بیماری علائم مشابهی دارند و با زدن واکسن آنفولانزا می توانید تا حدودی از اشتباه گرفتن این دو بیماری جلوگیری کنید. البته، واکسن آنفولانزا به هیچ وجه جلوی ابتلا به بیماری کرونا را نخواهد گرفت.
اگر شما با یک فرد مبتلا به بیماری های قلبی زندگی می کنید یا از ایشان مراقبت می کنید، باید خودتان هم واکسن آنفولانزای سالانه ی خود را دریافت کنید. انجام واکسیناسیون از خطر ابتلای اطرافیان به این بیماری نیز کم می کند.
آیا باید واکسن آنفولانزای خود را از متخصص قلب و عروق تهیه کنم؟
خیر، برای اعمال یا تهیه ی این واکسن به متخصص قلب و عروق یا نسخه ی ایشان نیازی ندارید. واکسن آنفولانزا در انواع درمانگاه ها، بیمارستان ها و برخی از داروخانه ها موجود می باشد. می توانید قبل از مراجعه به درمانگاه یا بیمارستان مورد نظر خود، با تماس تلفنی از موجود بودن این واکسن مطمئن شوید.