داشتن تعادل در زندگی بسیار دشوار است. وقتی تمام وظایف خانه به عهده ی شماست و از طرفی دیگر بار بسیاری از مسئولیت های اجتماعی و سختی های محل کار را به دوش می کشید، طبیعی است که با حجم عظیمی از استرس و اضطراب مواجه شوید.
در دنیای ما همه انتظار دارند که مثل یک ربات کار کنیم و همیشه دکمه ی ما روشن باشد؛ اما بار زیاد استرس و خستگی روانی می تواند آثار نامطلوبی روی جسم شما داشته و در نهایت منجر به تنش های عضلانی در گردن و شانه های ما شود.
کاملاً طبیعی است که شما ممکن است در طول روز لحظات استرس زای کوچکی را تجربه کنید، اما مشکلات جدی زمانی رخ می دهند که شما دائماً در معرض استرس قرار دارید.
این تنش های مداوم می تواند شامل تنش های فیزیکی مزمن ناشی از قرار گرفتن بدن در وضعیت نامناسب به مدت طولانی، استرس ناشی از مشکلات عاطفی، مشکلات مالی و یا مشکلات سلامتی باشد.
استرس مداوم بعد از مدتی خود را به صورت ناراحتی، درد و تحریک عصبی نشان می دهد. بنابراین باید بدانیم که علت این امر چیست و چگونه می توان از این مشکل پیشگیری کرد؟
آیا استرس می تواند باعث درد گردن و شانه ها شود؟
زمانی که شما سطح بالایی از اضطراب یا استرس را تجربه می کنید، بدن شما دچار تنش می شود. حالا اگر به صورت مداوم و در یک دوره زمانی طولانی این استرس را تجربه کنید، تنش های مکرر می تواند منجر به تنش های عضلانی شود.
تنش های عضلانی به صورت سفتی عضلات، گرفتگی، ناراحتی و درد در گردن و شانه ها بروز پیدا می کند. درد ناشی از استرس در این ناحیه معمولاً نتیجه ی اضطراب عاطفی و ذهنی است که مستقیماً روی عضلات و اعصابی که از شانه ها، گردن و ستون فقرات شما می گذرند تأثیر می گذارد.
علاوه بر استرس روانی و عاطفی مشکلات دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث درد در ناحیه شانه شوند. این مشکلات شامل بکارگیری بیش از حد این عضلات، نشستن یا ایستادن در حالت های نامناسب، بد خوابیدن و آسیب دیدگی می شود.
گاهی اوقات با تعجب از خودتان می پرسید: «چرا گردن و شانه ام بی دلیل درد می کند؟». اگر شانه درد دارید و می دانید که دلیلی برای تحریک اعصاب و یا استرس مداوم وجود ندارد، ممکن است مشکل شما از جای دیگری باشد. مشکلات رایجی که سبب درد شانه می شوند عبارتند از:
- تاندونیت و بورسیت روتاتور کاف: تورم بافت ها و تاندون هایی که عضلات و استخوان های شانه را به هم متصل می کنند.
- پارگی روتاتور کاف: پارگی بافت هایی که عضله را به استخوان و تاندون های اطراف مفصل شانه متصل می کنند.
- آرتریت: التهابی که باعث درد مزمن و سفتی شانه می شود.
- سفت شدن شانه: سفتی و درد مزمن در مفصل شانه که معمولاً با گذشت زمان بدتر می شود.
- پارگی تاندون: پارگی در بافت هایی که عضله را به استخوان اطراف مفصل شانه متصل می کند.
حرکات کششی برای درد گردن و شانه
ماساژ، یوگا و فیزیوتراپی روتاتور کاف راه هایی عالی برای بهبود مکانیک بدن و تسکین تنش ناخواسته گردن و شانه هستند. علاوه بر این، پیشنهاد می شود تا برای شل کردن عضلات سفت شده چند حرکت کششی انجام دهید.
در اینجا به چند حرکت کششی ساده و در عین حال مؤثر برای شانه و گردن اشاره شده است که می توانید در طول روز آنها را انجام دهید.
- تمرین عضلات گردن: چانه خود را به مدت ۱۵ ثانیه به سمت قفسه سینه پایین بیاورید و به آرامی اجازه دهید تا وزن سر شما کششی در قسمت بالای پشتتان ایجاد کند. سپس به آرامی سر خود را به مدت ۱۵ ثانیه به سمت راست و به مدت ۱۵ ثانیه به سمت چپ حرکت دهید.
- گوش چسبیده به شانه: بنشینید و ستون فقرات خود را صاف کنید؛ به آرامی سر خود را به سمت شانه چپ خم کنید. می توانید آرام سر خود را به سمت پایین در شانه ی خود فرو ببرید تا کشش ملایمی را حس کنید. این حالت را تا ۳۰ ثانیه نگه دارید و سپس سر را به سمت شانه راست ببرید.
- چرخاندن شانه: در حالت نشسته یا ایستاده بدن خود را در حالت درست قرار دهید. سپس شانه های خود را به سمت بالا، پشت و پایین بچرخانید. این حرکت دورانی را ۱۰ بار تکرار کنید و سپس این چرخش را در جهت مخالف انجام دهید و دوباره ۱۰ بار تکرار کنید.
- بالا بردن شانه: در حالی که با پشت صاف نشسته یا ایستاده اید، بازوهایتان را در کنار بدن خود قرار دهید. سپس به آرامی شانه های خود را به سمت گوش هایتان بالا بیاورید. چند ثانیه نگه دارید و سپس به آرامی شانه های خود را به سمت گوش های خود بلند کنید. چند ثانیه بدن خود را در این وضعیت نگه دارید. سپس به آرامی شانه های خود را پایین بیاورید. این نرمش را ۵ بار تکرار کنید.
- کشش متقاطع بازو: آرنج دست چپ خود را خم کرده و بازویتان را روی سینه خود قرار دهید. با دست راست خود بازوی چپ خود را بگیرید و آرام به سمت بالا و داخل قفسه سینه فشار دهید. کشش را حدود ۳۰ ثانیه نگه دارید و سپس با دست مخالف خود تکرار کنید.
-
خم شدن به جلو: صاف بأیستید و پاهای خود را کمی بیشتر از عرض باسن باز کنید. دستان خود را پشت سر خود قفل کنید. در این حالت یک کشش ملایم در قفسه سینه خود احساس خواهید کرد.
کمی زانوهایتان را خم کرده و به سمت جلو خم شوید. در همین حین دست های قفل شده خود را از پشت به سمت سقف بالا بیاورید. اجازه دهید که سرتان آزادانه به سمت پایین قرار گیرد. به این معنی که در زمان انجام دادن این حرکات هیچ ناراحتی یا سفتی در سر و گردن خود نباید احساس کنید. این کشش را به مدت ۶۰ ثانیه ادامه دهید. -
مدیتیشن: آرامش ذهنی می تواند به شل شدن عضلات شانه و گردن کمک کند. سعی کنید ۵ الی ۱۰ دقیقه چشمان خود را ببندید و آرام بنشینید. به یک پادکست مدیتیشن گوش داده، یا به ذهن خود آرامش دهید.
ممکن است برای انجام این کار به کمی تمرین نیاز داشته باشید؛ اما سعی کنید برای کاهش استرس مزمن خود روزانه ۱۰ تا ۲۰ دقیقه از وقت خود را به مدیتیشن اختصاص دهید. - یک تکانی به بدن خود بدهید: ورزش های هوازی و بی هوازی با درگیر کردن عضلات شانه و گردن باعث افزایش خونرسانی و تقویت این عضلات می شوند. بنابراین بهتر است ورزش را در برنامه روزمره خود قرار دهید.
عادت های سالمی که به کاهش استرس کمک می کنند
ما هرگز نمی توانیم استرس را به صورت کامل از زندگی خود حذف کنیم. اما عادات سالمی که در ادامه به آن اشاره می کنیم به همراه تمرینات ذکر شده می توانند کمکی برای کاهش استرس روحی شما باشند:
- یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
- حداقل ۵ روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- مصرف کافئین، الکل و شکر را به حداقل برسانید.
- خواب کافی داشته باشید.
- از مصرف سیگار و مواد مخدر خودداری کنید.
- مثبت بیندیشید و با افراد مثبت اندیش معاشرت کنید.
آیا فیزیوتراپی به کاهش درد گردن و شانه ناشی از استرس کمک می کند؟
در زمان بروز اینگونه دردها مراجعه به یک فیزیوتراپ بسیار مهم است، زیرا عدم درمان ممکن است باعث بروز مشکلات بزرگ تری نظیر سردردهای مکرر و میگرن شود.
شواهد زیادی برای تأثیر فیزیوتراپی بر کاهش درد شانه و گردن وجود دارد. گزینه های درمانی فیزیوتراپی برای درد شانه شامل ماساژ، تحرک مفصل، نرمش های درمانی، کشش، درمان اولتراسوند (فراصوت)، لیزر تراپی و روش های دیگری مثل تحریک الکتریکی، گرما یا سرما درمانی می شود.
فیزیوتراپی معمولاً گزینه ای مطمئن و مؤثر برای تسکین درد و مدیریت استرس شدید است. اگر درد شانه و گردن شما بیش از چند هفته طول کشید، بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.