قرص و کپسول های فنوفیبرات را همراه غذا مصرف کنید. برخی تغییرات در سبک زندگی مانند خوردن غذاهای سالم، ترک مصرف سیگار، افزایش ورزش و کاهش میزان نمک در رژیم غذایی نیز، به کاهش سطح چربی شما کمک خواهد کرد.
در صورت بروز هر گونه درد غیر معمول و دردهای عضلانی، با پزشک خود مشورت کنید. در ادامه مطلب، بهترین زمان مصرف فنوفیبرات ۲۰۰ و مشخصات دیگر آن را توضیح خواهیم داد.
درباره ی فنوفیبرات
نوع دارو | یک داروی تنظیم کننده ی لیپید که معمولاً به عنوان فیبرات شناخته می شود |
موارد مصرف | هیپرلیپیدمی (در بزرگسالان) |
نام های تجاری | Lipantil, Supralip, Cholib (ترکیب فنوفیبرات و سیمواستاتین) |
اشکال دارویی | قرص و کپسول |
لیپید نام دیگر چربی است که کلسترول و تری گلیسیریدها از انواع آن هستند. به بالا بودن بیش از حد غلظت لیپیدها در خون، هیپرلیپیدمی (hyperlipidaemia) می گویند. لیپیدها به طور طبیعی در بدن ما ساخته شده و از غذایی که می خوریم نیز جذب می شوند. در صورتی که سطح لیپیدها بیش از حد بالا باشد، چربی اضافی در دیواره ی رگ های خونی ما رسوب خواهد کرد که می تواند منجر به ایجاد تکه هایی مانند غده های چربی کوچک در لایه ی پوششی بعضی از عروق خونی شود.
این توده ها می توانند جریان خون را کاهش داده و منجر به بیماری قلبی، سکته ی مغزی و مشکلات گردش خون شوند. سطح بالای لیپیدها باعث نمی شود افراد احساس بیماری کنند اما در صورت عدم درمان، می توانند باعث ایجاد مشکلات ذکرشده در بالا شوند. فنوفیبرات با کاهش سطح چربی، به پیشگیری از این مشکلات قلبی و گردش خون کمک می کند. همچنین، عمل کردن به توصیه های پزشک در ارتباط با سبک زندگی سالم، به اثربخشی بیشتر درمان کمک خواهد کرد.
احتمال دارد که فنوفیبرات برای بالا بودن سطح لیپید (تری گلیسیرید) تجویز شود. همچنین این دارو ممکن است برای انواع دیگر هیپرلیپیدمی نیز به بیمار داده شود، خصوصاً اگر داروهای دیگر (به نام استاتین) برای شخص مناسب نباشند.
گاهی اوقات برای کمک به کنترل چربی بالای خون، به بیشتر از یک نوع دارو احتیاج است. یک برند فنوفیبرات به نام چولیب نیز حاوی یک داروی استاتین به نام سیمواستاتین است؛ برای افرادی که نیاز به یک داروی فیبرات و استاتین دارند، مصرف یک برند ترکیبی مانند این دارو، به کاهش تعداد کل قرص های موردنیاز روزانه کمک می کند.
نکات قبل از مصرف فنوفیبرات
بعضی از داروها برای افرادی با شرایط خاص مناسب نیستند و گاهی تنها در صورتی می توان از آن ها استفاده کرد که مراقبت بیشتری انجام شود. به همین دلیل، قبل از مصرف فنوفیبرات حتماً موارد زیر را به پزشک خود اطلاع دهید:
- باردار هستید یا قصد بچه دار شدن یا شیردهی دارید.
- داشتن مشکل با نحوه ی عملکرد کبد یا کلیه ها.
- داشتن مشکل با کیسه ی صفرا یا لوزالمعده.
- ابتلا به تیروئید کم کار.
- مصرف کردن داروهای دیگر؛ این شامل داروهای بدون نسخه، داروهای گیاهی و مکمل ها نیز می شود.
- اگر تا به حال نسبت به یک دارو واکنش آلرژیک داشته اید؛ بسیار مهم است که اگر تا به حال به دارویی به نام کتوپروفن (که برای درمان درد و تورم استفاده می شود) واکنش پوستی بدی داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
بهترین زمان مصرف فنوفیبرات ۲۰۰
- قبل از شروع درمان، بروشور اطلاعات چاپ شده ی شرکت سازنده را از داخل بسته بخوانید. این بروشور اطلاعات بیشتری در مورد فنوفیبرات به شما داده و همچنین فهرست کاملی از عوارض جانبی ای که ممکن است آن ها را تجربه کنید، در اختیار شما قرار می دهد.
- فنوفیبرات را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید. دوز معمول یک کپسول ۲۰۰ میلی گرمی (لیپانتیل) یا یک قرص ۱۶۰ میلی گرمی (سوپرالیپ) در هر روز است. با این حال دوز شما ممکن است بیشتر یا کم تر از این مقدار باشد.
- بهتر است فنوفیبرات همراه با غذا مصرف شود؛ به این علت که وقتی مقداری غذا در معده شما وجود داشته باشد، فنوفیبرات بهتر توسط بدن جذب می شود. برخی افراد دریافته اند که مصرف قرص همراه با یک نوشیدنی یا آب، به بلعیدن آن کمک می کند.
- به طور کلی می توانید در زمانی از روز که برای شما مناسب است، فنوفیبرات را مصرف کنید. اما بهتر است برای مصرف منظم دارو، آن را را هر روز با یک وعده ی غذایی ثابت استعمال کنید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اگر تا روز بعد به یاد نیاوردید، از مصرف دوز فراموش شده ی روز قبل اجتناب کنید و دارو را طبق معمول مصرف نمایید. برای جبران دوز از دست رفته ی قبلی، از دو دوز هم زمان استفاده نکنید.
بالا بردن میزان اثربخشی درمان
- سعی کنید وقت های ملاقات خود با پزشکتان را حفظ نمایید. بدین ترتیب پزشک می تواند پیشرفت شما را بررسی کند. در سال اول درمان با فنوفیبرات، باید به طور منظم آزمایش خون بدهید. این آزمایش ها برای بررسی سلامت کبد شما هستند.
- توصیه های پزشک در مورد حفظ یک رژیم غذایی سالم، پرهیز از نوشیدن زیاد الکل، کاهش میزان نمک در وعده های غذایی، ترک مصرف سیگار و ورزش منظم را جدی بگیرید. رعایت این موارد در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی نیز به شما کمک خواهند کرد.
- درمان با فنوفیبرات معمولاً طولانی مدت است، مگر اینکه عارضه ای جانبی را تجربه کنید. تا زمانی که پزشکتان توصیه ی دیگری نکرده است، به مصرف قرص یا کپسول خود ادامه دهید.
- ممکن است فنوفیبرات باعث شود پوست شما نسبت به نور خورشید حساس تر از حالت عادی شود. تا زمانی که از واکنش پوست خود مطلع نشده اید، از نور شدید خورشید و سولاریوم ها اجتناب کنید و حتی در روزهای روشن اما ابری، از کرم ضد آفتاب با ضریب حفاظتی بالا استفاده نمایید.
- کپسول های فنوفیبرات با قدرت اثر های گوناگونی در بازار موجود هستند. اگر پزشک برای شما کپسول (لیپانتیل) تجویز کرده است، در هر بار خرید جدید دارو، اطمینان حاصل نمایید که همان دارویی است که از قبل استفاده می کردید.
آیا فنوفیبرات می تواند مشکلی ایجاد کند؟
اغلب داروها در کنار اثرات مفید خود، می توانند باعث عوارض جانبی ناخواسته ای شوند، هر چند که همه ی افراد آن ها را تجربه نمی کنند. جدول زیر شامل برخی از موارد مرتبط با فنوفیبرات است. بهترین مکان برای یافتن فهرست کاملی از عوارض جانبی مرتبط با داروهای شما، بروشور اطلاعاتی چاپ شده ی شرکت سازنده است که همراه با دارو عرضه می شود. اگر هر یک از موارد زیر ادامه پیدا کرد یا مشکل ساز شد، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
عوارض جانبی متداول فنوفیبرات (این عوارض کمتر از ۱ نفر از هر ۱۰ نفر را تحت تأثیر قرار می دهد) | در صورت تجربه کردن آن، چه کاری می توانم انجام دهم؟ |
سوء هاضمه، دل درد (درد شکم)، نفخ، احساس مریضی (تهوع) | مصرف غذاهای ساده و پرهیز از خوردن غذاهای چرب و تند |
اسهال | نوشیدن آب زیاد برای جایگزینی مایعات از دست رفته |
تغییر در بعضی از آزمایش های خون | بررسی توسط پزشک |
عوارض جانبی کمتر رایج فنوفیبرات | در صورت تجربه کردن آن، چه کاری می توانم انجام دهم؟ |
سردرد | نوشیدن مقدار زیاد آب و مصرف یک مسکن مناسب. در صورت ادامه یافتن سردردها با پزشک خود مشورت کنید. |
درد عضلانی | اطلاع این موضوع به پزشک خود |
راش های پوستی خارش دار | استفاده از کرم ضدآفتاب برای محافظت از پوست در برابر نور خورشید. اگر جوش ها مشکل ساز شدند، به پزشکتان اطلاع دهید. |
کاهش میل جنسی، سنگ کیسه صفرا، افزایش خطر لخته شدن نامطلوب خون | اگر نگران هر یک از این موارد هستید با پزشک خود صحبت کنید. |
اگر علائم دیگری را تجربه کردید که فکر می کنید ممکن است به خاطر دارو باشد، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
نحوه ی نگهداری فنوفیبرات
- تمام داروها را از دسترس و دید کودکان دور نگه دارید.
- در مکانی سرد و خشک و به دور از گرما و نور مستقیم نگهداری کنید.
نکات مهم در مورد همه ی داروها
✔️ هرگز بیش از دوز تجویز شده مصرف نکنید. اگر مشکوک هستید که ممکن است شما یا شخص دیگری بیش از حد از این دارو مصرف (اوور دوز) کرده باشید، به اورژانس مراجعه نمایید. ظرف دارو را حتی اگر خالی باشد با خود ببرید.
✔️ این دارو مخصوص شما است. هرگز آن را به دیگران ندهید حتی اگر به نظر برسد که شرایط آن ها مانند شما است.
✔️ در صورت خرید هر دارویی، در مورد بی خطر بودن مصرف آن در ارتباط با داروهای دیگرتان با داروساز مشورت کنید.
✔️ قبل از عمل جراحی یا درمان دندان های خود، داروهای مصرفی خود را به پزشک مربوطه اطلاع دهید.
✔️ اگر در مورد این دارو سوالی دارید، از داروساز خود بپرسید.