دکتر محمد حسین نجفی

طیفی از بیماران مبتلا به فشار خون را افراد دیابتی تشکیل می دهند. اصولا سوال این بیماران این است که قرص فشار خون برای افراد دیابتی آیا فرقی با افراد عادی دارد؟ در این مقاله توضیح داده شده است.

فشار خون بالا و دیابت چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که دیابت و فشار خون باعث ایجاد عوارض مشابهی می شوند. دیابت نوع ۱ و ۲ زمانی اتفاق می افتد که استفاده ی بدن از قند خون (گلوکز) دچار مشکل شود. در نتیجه، در این بیماران، قند خون بسیار بالاتر محدوده ی نرمال می باشد. 

قند اضافی خون می تواند به چربی بدن تبدیل شده و خطر ابتلای بیمار به اضافه وزن را افزایش دهد. همانطور که می دانیم، اضافه وزن یکی از مهم ترین عوامل خطر ابتلا به فشار خون می باشد.

 قند اضافی همچنین ممکن است به رگ های خونی شما آسیب رسانده و باعث مشکلات مختلفی مثل از دست دادن بینایی، مشکلات کلیوی، اختلال نعوظ، حمله قلبی و سکته مغزی گردد.

به طور مشابه، فشار خون بالا نیز می تواند با تحت فشار قرار دادن رگ های خونی شما به آنها آسیب برساند. آسیب دیدگی رگ های خونی ناشی از فشار خون ممکن است منجر به مشکلاتی مثل نارسایی کلیه، حمله قلبی، سکته مغزی و … شود. 

بنابراین، اگر شما همزمان به دیابت و فشار خون مبتلا هستید، بدیهی است که خطر بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی در شما بسیار بالاتر از بیمارانی است که به یکی از این بیماری ها مبتلا هستند.

فشار خون در افراد دیابتی

فشار خون نرمال (سالم) چیست؟

انجمن قلب آمریکا (AHA) میزان فشار خون سالم را زیر ۱۲۰ روی ۸۰ میلی متر جیوه تعریف می کند. برای بیماران دیابتی که فشار خون آنها بین  ۱۲۰ روی ۸۰ میلی متر جیوه و ۱۳۰ روی ۸۰ میلی متر جیوه است (نقطه شروع فشار خون بالا)، پزشک معمولاً برخی از تغییرات سبک زندگی را توصیه می کند. 

طبق توصیه ی انجمن قلب آمریکا، سایر روش های درمانی فشار خون بالا برای افراد دیابتی بهتر است در موارد فشار خون بالای  میلی متر صورت گیرد. این روش های درمانی اغلب شامل درمان دارویی می شود.

توصیه می کنیم مقاله ی زیر در ارتباط با پایین آوردن فشار خون را مطالعه فرمایید.

داروهای فشار خون برای افراد دیابتی چیست؟

اگر مبتلا به دیابت هستید و پزشک با انجام معاینه و آزمایش متوجه شود که فشار خون شما بسیار بالاست، ممکن است سریعاً قرص فشار خون برای افراد دیابتی را برایتان تجویز کند. به طور کلی، افراد مبتلا به فشار خون (افراد دیابتی و غیر دیابتی) به مصرف دو تا سه نوع از داروهای زیر احتیاج دارند:

۱- مهار کننده های ACE و ARBs

برای کاهش فشار خون در افراد دیابتی معمولاً در مرحله ی اول یک داروی مهار کننده ی ACE (آنزیم مبدل آنژیوتاسین) مانند لیزینوپریل، یا یک داروی ARB (مسدود کننده گیرنده آنژیوتاسین II) مانند لوزارتان تجویز می شود. 

این نوع داروها با تأثیر روی کلیه ها نه تنها باعث کاهش فشار خون می شوند، بلکه احتمال آسیب های کلیوی (که ممکن است به دلیل دیابت ایجاد شود) را نیز به حداقل می رسانند. مهار کننده های ACE یا ARB همچنین از نارسایی کلیه (که اغلب در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده دیده می شود) پیشگیری می کنند. 

زمانی که شما تحت درمان با مهار کننده های ACE یا ARB هستید، پزشک ممکن است -به منظور نظارت بر سلامت کلیه ها- از شما بخواهد به طور منظم آزمایش خون دهید.

۲- مسدود کننده های کانال کلسیم

مسدود کننده های کانال کلسیم مانند آملودیپین، یکی از داروهای مؤثر برای کاهش فشار خون می باشند. این گروه دارویی با شل کردن رگ های خونی، ضربان قلب و فشار خون را کاهش می دهند.

 مصرف این داروها برای افراد دیابتی مبتلا به فشار خون نیز موردی ندارد و یک گزینه ی خوب محسوب می شود. عوارض جانبی احتمالی مسدود کننده های کانال کلسیم شامل سرگیجه، گر گرفتگی، قرمز شدن صورت (گل انداختن چهره)، ادم پاها (ورم) و برخی از مشکلات معده می شوند. 

این عوارض جانبی در اغلب موارد با گذشت زمان و پس از عادت کردن بدن به دارو از بین می رود. اما در موارد نادر، تورم اعضای بدن (معمولاً پاها) ممکن است تشدید شود. در صورت مواجهه با این مشکل فوراً به پزشک مراجعه کنید.

قرص فشار خون برای افراد دیابتی

 

۳- دیورتیک ها (داروهای ادرار آور)

دیورتیک ها یا قرص های ادرار آور که در برخی موارد با نام «قرص آب» شناخته می شوند، با افزایش مقدار مایعی که از بدن توسط ادرار دفع می شود، به کاهش حجم خون بدن و فشار داخل رگ ها کمک می کنند. 

از عوارض جانبی رایج این داروها می توان به افزایش ادرار، تشنگی و سرگیجه اشاره کرد. بهترین زمان برای مصرف این داروها صبح ها (بعد از بیدار شدن) است؛ همچنین بهتر است شب ها و قبل از خواب از مصرف داروهای ادرار آور بپرهیزید. 

مصرف داروهای ادرار آور همچنین ممکن است باعث پایین آمدن سطح الکترولیت بدن شما شود. بنابراین، در برخی موارد پزشک ممکن است برای بررسی سلامت عمومی بدن شما، انجام آزمایشات منظم را توصیه کند.

تغییرات سبک زندگی برای کاهش فشار خون در بیماران دیابتی

قبل از اینکه مجبور به مصرف داروهای بیشتری شوید، می توانید با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی به کاهش فشار خون خود کمک کنید. در ادامه ما به چند توصیه ی انجمن قلب آمریکا برای کاهش فشار خون اشاره کرده ایم. 

به یاد داشته باشید که در برخی موارد، این تغییرات ممکن است به اندازه ی کافی مؤثر نبوده و شما همچنان به مصرف دارو نیاز داشته باشید.

۱- حفظ وزن سالم

بر اساس توصیه AHA، برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به فشار خون بهتر است وزن مناسب خود را حفظ کنید. اگر همزمان به دیابت، فشار خون و اضافه وزن مبتلا هستید، مهم ترین راه برای بهبود سلامتیتان کاهش وزن است. زیرا کاهش وزن، علاوه بر کاهش قند خون، فشار خون شما را نیز تا حدود ۵ میلی متر جیوه کاهش می دهد.

وزن مناسب برای افراد مبتلا به دیابت و فشار خون

۲- پیروی از رژیم غذایی DASH

DASH مخفف عبارت Dietary Approaches to Stop Hypertension به معنای «اقدامات تغذیه ‌ای برای مقابله با فشار خون بالا» می‌ باشد. برنامه‌ی غذایی DASH بر مصرف میوه ‌ها، سبزیجات، غلات کامل و گوشت ‌های بدون چربی تمرکز دارد. 

برخی از افراد با رعایت این رژیم غذایی، تا ۱۱ میلی متر جیوه کاهش فشار خون را تجربه می کنند. برای دریافت اطلاعات کامل تر در مورد این رژیم غذایی به سایت انجمن قلب آمریکا مراجعه کنید.

۳- کاهش مصرف نمک

غذاهای غنی از نمک و سدیم باعث احتباس آب در بدن می شوند. به بیانی ساده تر، مصرف نمک اضافی آب بیشتری را به درون جریان خون می کشد و همین امر باعث افزایش فشار خون شما می شود. 

بنا به توصیه ی مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ها (CDC)، مصرف مجاز نمک روزانه برای هر فرد حدود ۲۳۰۰ میلی گرم است؛ اما اکثر آمریکایی ها -خواسته و ناخواسته- بیشتر از این مقدار نمک در روز مصرف می کنند. 

بر اساس گزارش انجمن قلب آمریکا (AHA)، کاهش مصرف نمک به کمتر از ۱۵۰۰ میلی گرم در روز می تواند فشار خون شما را تا ۵ میلی متر جیوه کاهش دهد. بنابراین، بهتر است برای غذاهایتان از طعم دهنده های دیگری مثل ادویه های سالم و گیاهان معطر استفاده کنید. 

همچنین، همیشه به برچسب های روی مواد غذایی (برای اطلاع از میزان نمک آنها) توجه داشته باشید.

کاهش مصرف نمک برای افراد دیابتی

۴- ورزش

ورزش یک روش عالی برای کاهش وزن و همچنین، کاهش فشار خون است. به گفته ی انجمن قلب آمریکا، ۹۰ الی ۱۵۰ دقیقه ورزش منظم در هفته می تواند به کاهش فشار خون و بهبود سلامت شما کمک کند.

۵- ترک سیگار

سیگار کشیدن علاوه بر افزایش فشار خون، منجر به سایر مشکلات سلامتی و کاهش کیفیت زندگی می شود. بنابراین، اگر سیگاری هستید بهتر از هرچه زودتر سیگار را ترک کنید. در صورت نیاز شما می توانید برای کمک یا مشاوره با پزشک خود صحبت کنید.

۶- کاهش مصرف الکل

مصرف الکل باعث افزایش فشار خون می شود. خطر ابتلا به فشار خون در افرادی که روزانه مقدار زیادی الکل مصرف می کنند بسیار بالاتر از سایرین می باشد.

داشتن زندگی سالم برای افراد مبتلا به فشار خون و دیابت

چه اقدامات دیگری برای دیابت و فشار خون بالا انجام دهم؟

به عنوان یک فرد دیابتی، برای پیشگیری یا درمان فشار خون باید یک زندگی سالم داشته باشید و دستورالعمل های پزشک خود را مو به مو اجرا کنید. در کنار این موارد، شما با خرید یک دستگاه فشار خون خانگی می توانید به طور منظم فشار خون خود را اندازه گیری و ثبت کنید. 

با این کار شما متوجه می شوید که چه زمانی فشار خون شما تغییر می کند و می توانید با کمک پزشک عادت ها و عوامل خطر را اصلاح کنید.

برای ارتباط با دکتر فشار خون کلیک کنید.

دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فشار خون

۴.۱/۵ - (۱۵ امتیاز)
Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید
dr amir rasooli
از طریق ویزیت آنلاین سوال خود را بپرسید.
میخوای به صورت تلفنی سوالت رو از دکتر بپرسی؟