هدف از بررسی افت فشار خون، پیدا کردن علت آن است. پزشک برای تشخیص و درمان فشار خون پایین، علاوه بر گرفتن شرححال، انجام معاینه و اندازهگیری فشارخون ممکن است اقدامات زیر را هم توصیه کند:
👈آزمایش خون
که اطلاعاتی درباره سلامت کلی و افت قند خون (هیپوگلیسمی)، قند خون بالا (هیپرگلیسمی یا دیابت) یا کاهش گلبولهای قرمز (کمخونی) میدهد و همگی ممکن است باعث علائمی شبیه افت فشارخون شوند.
👈الکتروکاردیوگرام (نوارقلب)
طی این فرآیند بدون درد و غیرتهاجمی، برچسبهای نرمی (الکترود) به پوست قفسه سینه، دستها و پاها متصل میشود. این برچسبها پیغامهای الکتریکی قلب شما را دریافت و توسط یک ماشین روی کاغذ ثبت میشود یا در مانیتور نمایش داده میشود.
نوارقلب، اختلالات ریتم قلب و مشکلات ساختاری قلب و نرسیدن خون و اکسیژن به عضله قلب را نشان میدهد. همچنین احتمال حمله قلبی یا سابقه آن را میتواند نشان دهد.
👈آزمون تیلت
اگر افت فشارخون هنگام ایستادن یا در اثر پیغامهای نادرست مغزی (افت فشارخون با واسطه اعصاب) دارید، آزمون تیلت میتواند چگونگی واکنش بدن به تغییر وضعیت را بررسی کند. در این تست شما روی تختی میخوابید که سرِ آن برای بالا آوردن قسمت فوقانی بدن شما کج میشود و حالتی مشابه خوابیده به ایستاده را شبیهسازی میکند.
درمان افت فشار خون در خانه
اگر مشخص نباشد چه چیزی باعث افت فشار خون شده است یا درمانی برای آن وجود نداشته باشد، هدف از درمان، بالا بردن فشار و کاهش علائم است. بسته به سن، وضعیت سلامت و نوع فشارخون پایینی که دارید این کار را میتوانید به شکلهای زیر انجام دهید:
مصرف بیشتر نمک
به طور معمول، توصیه متخصصین این است که نمک کمتری در رژیم غذایی مصرف کنید چرا که نمک باعث افزایش فشارخون میشود. برای افرادی که فشارخون پایین دارند، عکس این موضوع صادق است و بهتر است نمک بیشتری مصرف کنند. اما از آنجا که نمک زیادی باعث نارسایی قلبی بهویژه در افراد مسن میشود، پیش از افزایش مصرف نمک حتما با پزشک مشورت کنید.
نوشیدن آب بیشتر
مایعات، حجم خون را افزایش میدهند و از کمآبی جلوگیری میکنند که هر دو در نهایت باعث درمان افت فشارخون میشوند.
استفاده از جورابهای فشاری
جورابهای کشی که به طور معمول برای کاهش درد و تورم وریدهای واریسی استفاده میشوند میتوانند به کاهش تجمع خون در پاها کمک کنند. بعضی افراد، گنهای کشی شکم را بهتر از جورابهای فشاری تحمل میکنند.
قرص فشار خون پایین
داروهای مختلفی برای درمان فشار خون پایین (فشارخون اورتواستاتیک) استفاده میشود. برای مثال، داروی فلودروکورتیزون، حجم خون را افزایش میدهد و معمولا برای درمان این نوع افت فشارخون استفاده میشود. پزشکان معمولا از داروی میدودرین برای افزایش فشارخون در حالت ایستاده در افرادی استفاده میکنند که افت فشارخون وضعیتی مزمن دارند. این کار با محدود کردن ظرفیت گشادشدن رگها صورت میگیرد که در نهایت باعث افزایش فشارخون میشود.
درمان خانگی فشار خون پایین با تغییر در سبک زندگی
بسته به دلیل افت فشارخون میتوانید علائم را کم یا از آن جلوگیری کنید:
⬅ آب بیشتر و الکل کمتر بنوشید: الکل حتی اگر متوسط مصرف شود باعث کمشدن آب بدن و افت فشارخون میشود. از طرفی، آب با کمآبی مقابله میکند و حجم خون را افزایش میدهد.
⬅ به وضعیت بدن خود توجه کنید: از حالت درازکشیده با چمباتمه به آرامی بلند شوید. وقتی مینشینید، پاهایتان را روی هم نیندازید.
اگر متوجه شروع علائم در هنگام ایستادن شدید پاهای خود را شبیه قیچی به صورت متقاطع روی هم بگذارید و چمباتمه بزنید یا یک پا را روی صندلی یا لبهای بگذارید و تا جای ممکن به سمت آن تکیه دهید. این حرکات باعث افزایش جریان خون از پاها به سمت قلب میشود.
⬅ غذاهای با حجم کم و کربوهیدرات پایین مصرف کنید: برای جلوگیری از افت شدید فشارخون، غذاهای کمحجم با دفعات بیشتر مصرف کنید و از مصرف غذاهای پرکربوهیدرات مثل سیبزمینی، برنج، پاستا و نان پرهیز کنید.
ممکن است پزشک هم مصرف یک یا دو فنجان قهوه یا چای پررنگ با صبحانه را به شما توصیه کند. در طول روز کافئین مصرف نکنید چرا که حساسیت خود را نسبت به آن از دست میدهد و کافئین میتواند باعث کمآبی هم بشود.
⬅ به طور منظم ورزش کنید: ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در روز در حدی ورزش کنید که ضربان قلب شما را بالا ببرد و دو یا سه روز در هفته ورزش استقامتی داشته باشید. از ورزش کردن در محیط گرم و مرطوب خودداری کنید.
نیاز به آمادگی خاصی برای بررسی و درمان فشار خون پایین نیست. داروهایی که فکر میکنید ممکن است روی فشار خون شما تأثیرگذار باشد را بدون مشورت پزشک قطع نکنید.
- علائم: هر چیزی که حتی ممکن است به فشارخون پایین بیربط باشد و زمانی که اتفاق افتاده
- اطلاعات شخصی مهم: سابقه خانوادگی فشارخون پایین و استرسهای اصلی یا تعییرات اخیر در زندگی
- تمام داروها: ویتامینها و سایر مکملهایی که استفاده میکنید و دوز آنها
- سوالهایی که میخواهید از پزشک خود بپرسید
چه سوالهایی در مورد فشار خون از پزشک خود بپرسیم؟
☑ دلیل احتمالی علائم و مشکل من چیست؟
☑ دلایل دیگر احتمالی این مشکل چیست؟
☑ چه بررسیهایی لازم است انجام دهم؟
☑ بهترین و مناسبترین درمان برای من چیست؟
☑ هرچند وقت یک بار باید از نظر فشارخون پایین بررسی شوم؟
☑ من مشکلات پزشکی دیگری هم دارم. چطور با این مشکلات در کنار هم مواجه شوم؟
☑ آیا محدودیت خاصی باید برای خودم قائل شوم؟
☑ آیا بروشور یا وبسایتی در این زمینه هست که بتوانم بیشتر مطالعه کنم؟
چه انتظاری از پزشک برای تشخیص و درمان فشار خون داشته باشیم؟
برای تشخیص و درمان فشار خون پایین، پزشک احتمالا سوالهای زیر را از شما بپرسد:
علائم شما دائمی هستند یا گهگاهی؟
شدت علائم شما چقدر است؟
چه مواردی ممکن است علائم شما را بهتر یا بدتر کند؟
آیا سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید؟
برگرفته از وبسایت https://www.mayoclinic.org/
برای ارتباط با دکتر فشار خون کلیک کنید.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران