مزایا و خطرات سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق (کامل)

مزایا و خطرات سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق (کامل)

مزایا و خطرات سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق (کامل)


سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق می تواند نیاز به آنژیوگرافی قلب را برطرف کند و در صورتی که باز هم نیاز به جراحی باشد، این جراحی می تواند دقیق تر انجام پذیرد. در ادامه به بررسی آن می پردازیم.


مزایا سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

آنژیوگرافی توموگرافیک کامپیوتری (CT) یا همان سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق می تواند تنگی ها و انسداد های عروق خونی را جهت انجام درمان های احتمالی آنها شناسایی کند.

سی تی آنژیوگرافی می تواند جزئیات آناتومیکی بیشتری را نسبت به دیگر روش های تصویر برداری مخصوصا در عروق کوچک ارائه دهد.

بسیاری از بیماران می توانند جهت تشخیص مشکلات عروق خونی، تحت سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق قرار گیرند.

سی تی آنژیو قلب و عروق

سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق سریعتر، غیر تهاجمی و دارای عوارض کمتری می باشد.

سی تی آنژیوگرافی روشی مفید برای شناسایی بیماری های شریانی (مانند تنگی عروق خون در قلب)، وریدی و ناهنجاری های ساختاری قلب قبل از پدیدار شدن علائم یا هنگامی که علائم به طور مشخص با بیماری عروق خونی مرتبط نیستند می باشد. همچنین از آنجایی که ماده حاجب به وریدی در بازو تزریق می شود، احتمالا ناراحتی کمتری نیز به وجود می آورد.

پس از انجام سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق هیچ گونه اشعه ای در بدن بیمار باقی نمی ماند. اشعه های ایکس که در تصویر برداری های سی نی مورد استفاده قرار می گیرند هیچ عارضه جانبی سریعی ندارند.

خطرات سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

همواره احتمال ضعیفی جهت ابتلا به سرطان در اثر بیش از حد قرار گرفتن در معرض اشعه وجود دارد.  با این حال، مزیت انجام یک تشخیص دقیق معمولا اهمیت بیشتری نسبت به این خطر دارد. مقدار اشعه ای که فرد در معرض آن قرار می گیرد به تعداد عکس هایی که گرفته می شود بستگی دارد.

در صورتی که فرد داروهایی مانند ضد انعقاد ها (رقیق کننده های خون) و داروهای مخصوص دیابت مصرف می کند، ممکن است خطراتی وجود داشته باشد که پزشک آنها را در نظر می گیرد.

عوارض سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

در صورتی که فرد سابقه حساسیت به ماده حاجب دارد، پزشک ممکن است جهت کاهش احتمال بروز واکنش حساسیتی به او توصیه کند که چند ساعت یا یک روز قبل از سی تی آنژیوگرافی داروهای احتیاطی مخصوصی (مانند یک استروئید) را مصرف کند. علائم معمول حساسیتی حالت تهوع، کهیر و گیجی می باشند.

موارد جدی تر نیز می توانند رخ دهند اما احتمال رخداد آنها بسیار کم است. گزینه دیگر، انجام یک آزمایش دیگر مانند MRI است که نیازی به نزریق ماده حاجب ید دار ندارد.

همچنین ممکن است لخته های خونی در دیواره عروق خونی وجود داشته یا این دیواره ها ضعیف شده باشند که در این صورت نیازمند درمان می باشند.

در بیمارانی که در معرض خطر نارسایی کلیوی قرار داشته و قبلا عملکرد کلیوی بینابینی و مرزی داشته اند، تجویز ماده حاجب ید دار می تواند به طور بالقوه ای سبب آسیب بیشتر به عملکرد کلیوی شود.

عوارض سی تی آنژیوگرافی قلب و عروق

این آزمایش معمولا در اوایل بارداری پیشنهاد نمی شود و زنان باید در صورت هر گونه احتمال بارداری رادیولوژیست خود را از این موضوع مطلع سازند. احتمال خطر واکنش جدی حساسیتی به ماده حاجب ید دار وجود دارد اما این احتمال بسیار نادر است.

همچنین خطر عفونت، خونریزی یا آسیب در ناحیه تزریق ماده حاجب نیز وجود دارد. در صورتی که فرد بسیار نگران خطرات این آزمایش می باشد باید قبل از انجام آن با پزشک خود مشورت کند.

همچنین در جدول زیر مزایا و معایب برخی انتخاب ها در جریان کار آورده شده است:

مورد

مزایا

معایب

استفاده از بیهوشی عمومی

کنترل آپنه (قطع تنفسی) و حرکت  آسیستول آسان را ممکن می سازد

ایجاد پیچیدگی بیشتر

آرام سازی همراه با هوشیاری

پیچیدگی کمترمشکل بودن دریافت نتایج مداوم همراه با تزریق مستقیم به بطن چپ

آدنوزین برای برون ده قلبی پایین

توقف تقریبا کامل قلب بدون بیهوشی عمومی موثر نیست

کاهش کارایی در صورت ابتلا به انقباضات زودرس بطنی (PVC)

تپش سریع بطن راست جهت برون بده قلبی پایین

گردش قدرتمند، کیفیت قابل پیش بینی

ممکن است در صورت عدم بیهوشی عمومی نسبت تاکی کاردی بطنی به فیبریلاسیون بطنی را افزایش دهد

تزریق مستقیم به درون بطن چپ

کیفیت ایده آل در تصاویر عدم نیاز به تزریق ماده حاجب جهت زمانگیری یا timing bolus 

نیاز به برون ده پایین قلبی

 

 

تزریق غیر مستقیم بطن راست یا شریان ریوی

 

نیازی به بیهوشی عمومی یا آسیستول ندارد 

نیاز به تزریق ماده حاجب جهت زمانگیری یا timing bolus کاهش کیفیت تصویربرداری آپنه طولانی و مشکل

دکتر قلب محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران و فوق تخصص آنژیوپلاستی

شما نیز می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 5 مشاهده پرسش
    دکتر بیشتر از یک‌ماه بود که تنگی نفس داشتم، بخصوص زمانی‌که ماسک میزاشتم، عجیب بود برام، تا ۹ روز پیش‌ بخاطر ناپرهیزی و چون کمی مشکل معده از قبل داشتم یهو وضع معدم بهم ریخت، ترش میکردم شدید که کل سینم میسوخت. از اون روز شروع کردم به رعایت شدید خوراکم، اما بعد از اون‌اتفاق نفس تنگیم‌شدیدتر شد، با کوچکترین تکون خوردنی عرق یخ میکنم، و خیلی بی حالم، دکتر رفتم نوار قلب گرفت، کمی خوب نبود نوار قلب فرستادنم اکو گرفتم، اکو خوب بود، نوار قلب دوباره گرفتن خوب بود، ازمایش کلی خون دادم، همه خوب و نرمال بودن. تست پی سی آر هم دادم‌منفی بود، حالا شانه دست چپم یه حالت مور موری و اینکه خستس داره، نفس تنگیم هنوز هست، عرق یخم هنوز هست، درد ندارم به هیچ عنوان، ایا نیاز داره سی تی آنژیو بدم؟ ایا خطر سکته میتونم داشته باشم؟ ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 3 هفته پیش)
      تست ورزش یک بار بدهید اگر مشکلی نشان نداد از نظر قلبی یعنی مشکلی نیست و زیر نظر یک متخصص ریه باشید بهتر است
  • تصویر کاربر کیان جمعه ۲۰ فروردین ۰( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 8 مشاهده پرسش
    سلام من پدر کودک 6ماهه بنام کیان کریمی هستم، از هنگام تولد تحت نظر دکتر حسام دانش‌آموز هست و چند بار اکو از قلب نوزاد گرفتیم وتا حالا بهبود حاصل نشده وحالا ویزیت کرده سی تی آنژیو، ودکتر دانش آموز گفته باید قبل از یک سالگی باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد،
    حالا سوال من اینکه نوزاد قبل از یک سالگی خیلی ضعیف است راه دیگری وجود ندارد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۲۰ فروردین ۰( 1 ماه پیش)
      مشکلشان چیست؟ نتیجه ی اکو را بفرستید که بدانیم اصلن مشکل چیست و چه راهی وجود دارد
  • تصویر کاربر لیلا چهارشنبه ۱۱ فروردین ۰( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 22 مشاهده پرسش
    سلام آقا ی دکتر
    مادر بنده خانوم ۶۵ ساله مبتلا به دیابت نوع دوم است که سابقه جراحی کیسه صفرا هم دارد. حدود یک و نیم سال است که آنژیوگرافی قلب انجام داده و پزشک در کنار داروهای دیابت و قلب آتورواستاتین ۲۰ هم تجویز کرده اند.
    اکنون سه روز هست که سوزش زیر سینه از سمت معده به طرف راست دارد احساس گیجی می کند و در استخوان بازوی راست احساس درد دارد.
    اگر مصرف آتورواستاتین ۲۰ را قطع کند چه دارویی را میتواند جایگزین آن کند تا عوارض بهبود پیدا کند؟
    با تشکر از زحمات شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی چهارشنبه ۱۱ فروردین ۰( 1 ماه پیش)
      این عوارض مربوط به اتورواستاتین نیستند شاید مشکل معده یا کیسه ی صفرا باشد یک متخصص گوارش ببیند و اگر شد یک نوارقلب بگیرند
  • تصویر کاربر شریفی پنجشنبه ۲۱ اسفند ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 16 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خانمی ۳۸ ساله هستم بادرد قفسه سینه ودرد دست چپ ک تا بین کتف چپم هم میرسه وهمینطور شانه تا سرانگشتان دست چپم.چنتا نوارقلب انجام دادم ک پزشک گفتن اکو انجام بدم باز دوباره اکو استزس گفتن انجام دادم بااین حال هنوز هم تسخیص درستی ندادند .الان سی تی انژیو تجویز کردند.تست اکواسترس تقریبا خ بوده.لطفا راهنمایی بفرمایید من چیکارکنم .وزنم ۵۸.قدم ۱۵۷.وخاندارهستم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی پنجشنبه ۲۱ اسفند ۹۹( 2 ماه پیش)
      با این مدارکی که من می بینم و شرح حالتان بهتر است سی تی آنژیو را نجام بدهید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۲۲ دی ۹۹( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 41 مشاهده پرسش
    سلام
    بنده فشار خونم نوسان داشت
    نوار قلب و تست ورزش مشکلی ندارم
    اکو گفتند دیواره قلب ضخیم هست
    هولتر فشار تا ۱۵ نشان داد

    آیا نیاز به سی تی آنژیو می باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۲ دی ۹۹( 3 ماه پیش)
      نه ولی درمان فشارخون را جدی پیگیری کنید
  • تصویر کاربر وحید جمعه ۵ دی ۹۹( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    سلام .۴۸ ساله هستم قرص سوستاک ۲/۶ طبق دستور پزش چندروز خوردم بعد انژیوگرافی شدم . دستور ادامه مصرف دادن . دیابت نوع ۲ دارم با مصرف متفورمین ۵۰۰
    کمی درد در ناحیه سینه و پشت و دست چپ پیدا میکنم حدود یکی دو ساعت ، بعد کمی سر شدن دست چپ دارم و در هنگام بلند شدن گیج میرم تا یکی دوساعت بعد برطرف میشه . تداخل با متفورمین مشکل نداره؟ . و بعد از انژیو گرافی ایا ادامه سوستاک لازمه ؟ و اینکه ادامه درد در ناحیه سینه و پشت ربطی به قلب داره یا نه .؟ لطفا راهنمایی بفرمایید ممنونم .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی جمعه ۵ دی ۹۹( 4 ماه پیش)
      بله ممکن است این علایم ناشی از قلب باشد انژیوتان نتیجه اش چه بوده
  • تصویر کاربر سحر دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 37 مشاهده پرسش
    سلام اوقات بخیر اقای دکتر مدارک اکوی فرزندم رو ارسال میکنم چک کنید.
    فرزندم رو بردم برای اکو و گفتن pda باید بسته بشه ب روش غیر جراحی ایا لازمه یا منتظر بمونیم بسته میشه چون مقداری بزرگتر شده بود این حفره و asd کوچکتر شده بود و pfo هم هست چکار باید بکنم؟لطفا اکوها رو چک کنید.درصمن دخترم‌نارس در هفته ۳۴ بدنیا اومده بود و الان ۴ ماهه هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲۶ آبان ۹۹( 5 ماه پیش)
      بهتر است برای بستنش همان طور که گفته اند اقدام کنید، کوچک نیست اندازه اش و این اگر باقی بماند احتمال اینکه به مرور قلب را بزرگ کند هست، بهترین کار این است که اقدام کنند برای بستنش
  • تصویر کاربر بهرام سه شنبه ۶ آبان ۹۹( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 48 مشاهده پرسش
    پانزده روز قبل درد شدید در سمت چپ سینه حادث شد که تصور شد درد عضلانی است ولی با مراجعه به دکتر گفت با سکته خفیف روبرو شده و انجام اکو نشان داد که پنجاه در صد قلب از نارسائی برخوردار است که طبق توصیه پزشک معالج در بیمارستان آنژیو گرافی شد و معلوم گردید دوعدد از عروق به slow flow دچار است(مستندات حضورتان دیروز ارسال شده است) 2) ازدواج ناموفق یکی از اعضای خانواده با یک کلاهبردار فشار روحی شدید را ایجاد کرده که باید خسارات وارده را برطرف کند و مراجعات مکرر به دادگاه نماید.3) سوال اینست که اگر پدیده شناسائی شده در آنژیو قدیمی است ، پس مریض می تواند راسا مشکلات را در دادگاه و فروش اموال برای بدهی های حادث شده را برطرف کند ولی اگر این پدیده ناشی از فشار روحی حادث شده باید از تکرار آن پرهیز شود و کلیه فعالیتهای مربوطه توسط ولیل انجان گیرد. لطفا با توجه به توضیحات حاضر و اسناد ارسال شده به جنابعالی راهنمائی و اعلام نظر فرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 6 ماه پیش)
      مستندات را اینجا ارسال کرده بودید؟
    2. تصویر کاربر بهرام دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 6 ماه پیش)
      خیر ، چونکه مستندات اخذ شده از بیمارستانهای پیامبران بابت آنژیو و بیمارستان الغدیر که بعد از بستری اضطراری دریافت شده بود در تقاضای ویزیت تقدیم شده بود. جهت مزید اطلاع تعدادی از این گزارشات مجددا پیوست شد.
    3. تصویر کاربر بهرام دوشنبه ۵ آبان ۹۹( 6 ماه پیش)
      تعداد دیگری از مستندات ارسال می گردد
    4. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی سه شنبه ۶ آبان ۹۹( 6 ماه پیش)
      ببینید اگر گواهی از پزشک بخواهید که فعالیتهای قانونی را به شخص دیگری محول کنید با توجه به ضعیف شدن عضله ی قلب و نارسایی قلبی احتمالا برایتان بنویسند، نارسایی قلبی در حد سی درصد محدودیت های فعالیتی دارد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر نوشین دوشنبه ۲ تیر ۹۹( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 49 مشاهده پرسش
    سلام روزتون بخیر آقای دکتر
    این عکسی که خدمتتون ارسال کردم رو می خواستم لطف کنید نظرتون رو بگین که باید حتما آنژیو انجام بشه ؟
    اسکن پدرم هست قبلا دو بار انجام دادن فنر هم گذوشتن تقریبا 3 سال پیش که دوباره برای اسکن فرستادن ولی پدرم مشکل خاصی نداره و فشارشون هم خوبه 65 سال دارن
    خیلی ممنون میشم راهنمایی کنید یه مورد هم می خواستم واریس پا سوال کنم ممکن رو قلبشون تاثیر بذاره؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی دوشنبه ۲ تیر ۹۹( 10 ماه پیش)
      سلام اکر علایم ندارند اساسا چرا اسکن انجام شده
  • تصویر کاربر Tahamtan شنبه ۳ خرداد ۹۹( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 39 مشاهده پرسش
    سلام خدمت آقای دکتر عزیز.بنده مردی ۴۸ساله کارمند بانک قد۱۷۲ و وزن ۹۴کیلو می باشم.بیماری خاصی ندارم. اما چند وقتی هست(۳ماه) که دچار ضعف عمومی شدم.خوابم زیاد شده و نفس کم میارم. به نظر شما چقدر این میتونه به مشکلات قلبی مربوط باشه بااینکه هیچ دردی در قلب و قفسه سینه و سایر نقاط و علایم مربوط به قلب را ندارم. و آیا شما ضروری میدانید که‌ یک سیتی آنژیو انجام بدم یا خیر.خیلی تشکر میکنم از محبت شما.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد حسین نجفی شنبه ۳ خرداد ۹۹( 11 ماه پیش)
      سلام. اول لازمه یه نوار قلب و یه اکو انجام بدین تا برای اقدامات بعدی مثل سی تی آنژیو تصمیم گیری بشه.
درحال دریافت اطلاعات
شاید شما هم اصطلاح کاردیوورژن قلبی را شنیده باشید. اما این اصطلاح چیست؟ چه معنی داری دارد؟ در چه مواردی به کار می رود؟خطر…
یکی از سوالاتی که بسیاری از بیماران از پزشکانشان سوال می کنند، این است که منشا دردهای قفسه ی سینه کجا است؟ مهم ترین…
حتما تا به حال در مورد سکته های قلبی شنیده اید. سکته قلبی به موردی گفته می شود که به طور ناگهانی خونرسانی در…
میزان بالای چربی خون همیشه یکی از نگرانی های بیماران بوده است. البته این نگرانی بسیار هم به جا است. چربی خون بالا از…
شاید شما هم اصطلاح کاردیوورژن قلبی را شنیده باشید. اما این اصطلاح چیست؟ چه معنی داری دارد؟ در چه مواردی به کار می رود؟خطر…
یکی از سوالاتی که بسیاری از بیماران از پزشکانشان سوال می کنند، این است که منشا دردهای قفسه ی سینه کجا است؟ مهم ترین…
حتما تا به حال در مورد سکته های قلبی شنیده اید. سکته قلبی به موردی گفته می شود که به طور ناگهانی خونرسانی در…
قبلی
بعدی

آدرس مطب

خیابان پاسداران، گلستان ششم ، پلاک۴۱

شماره تماس

در این مقاله مطالعه می‌کنید:


پرسش از دکتر