زیپتین نام تجاری داروی سیتاگلیپتین است که برای تنظیم قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مصرف می شود. آیا قرص زیپتین بر لاغری نیز موثر است؟
اینکه آیا قرص زیپتین برای کاهش وزن و لاغری موثر است یا نه، قابل بحث بوده و هنوز اثبات نشده است؛ اما این دارو دارای اثراتی است که می تواند منجر به کاهش وزن شود.
عملکرد داروی زیپتین
قرص زیپتین با افزایش مقدار دو هورمون در بدن که در واکنش به مصرف غذا تولید می شوند، به کنترل قند خون و دیابت کمک می کند. این افزایش هورمون دارای اثرات متعددی است که دو اثر آن موجب کاهش وزن می شود. این هورمون ها زمان عبور غذا از معده به روده را کاهش داده و جذب گلوکوز در جریان خون را کمتر می کنند. همچنین این قرص احساس سیری را در فرد ایجاد می کند که این امر باعث مصرف کمتر غذا خواهد شد.
عوارض جانبی قرص زیپتین
برخی از عوارض جانبی داروی زیپتین می تواند به روند کاهش وزن کمک کند. از عوارض جانبی این دارو می توان به گاز اضافی در بدن، اسهال، کاهش اشتها، تهوع، درد شکمی، سردرد و سرگیجه اشاره کرد.
فواید قرص زیپتین
طبق تحقیقات انجام شده زیپتین منجر به افزایش وزن نمی شود. این نکته برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بسیار حائز اهمیت است، زیرا دیگر داروهای درمان دیابت نوع ۲ منجر به افزایش وزن در بیمار می شوند. کاهش وزن می تواند به بیماران دیابتی کمک کند زیرا این بیماران معمولا از افزایش وزن رنج می برند و این اضافه وزن می تواند به بدتر شدن بیماری آن ها نیز منجر شود.
نتیجه گیری
طبق تحقیقاتی که در رابطه با تاثیر زیپتین بر درمان دیابت انجام شده، در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که از این دارو استفاده کرده اند به طور میانگین هیچ گونه کاهش یا افزایش وزن قابل توجهی مشاهده نشده است. در تحقیقات بالینی افرادی که از این دارو همراه با متفورمین استفاده کرده اند نسبت به کسانی که فقط از متفورمین استفاده کرده اند کاهش وزن بیشتری دیده نشده است.
اما نکته مثبت اینجاست که در تحقیقات، زیپتین باعث افزایش وزن افراد نیز نشده است که این برای بیماران دیابتی که از اضافه وزن رنج می برند، خبر خوبی است. بنابراین حتی اگر این دارو به کاهش وزن کمک نکند نیز برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که اضافه وزن دارند مناسب است.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق در تهران