درمان استرس و افسردگی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی دارد. در این مقاله با روش های درمان استرس و کاهش اضطراب بیشتر آشنا شوید. امروزه زندگی شهری سراسر از مشغولیت های ذهنی است. در چنین شرایطی، استرس هورمون های خاصی بداخل جریان خون ترشح می کند. ترشح این مواد که هورمون های فرار و گریز نام دارند را بارها تجربه کرده اید. بعنوان مثال گاهی انسان در شرایطی دچار ناراحتی شده و احساس تپش شدید قلبی می کند. این موارد همان شرایط استرس بوده و ورود هورمونها بخصوص آدرنالین ضمن ایجاد تپش قلب و گشاد کردن عروق باعث فشار خون بالا نیز می شود.
اگر چه در این شرایط بطور موقت کار قلب شدیدا افزایش می یابد ولی اثرات این واکنش موقت می تواند ناخوشایند باشد. بارها بیمارانی را دیده ام که بدنبال استرس دچار سکته قلبی شده اند. علت آنست که بالا رفتن ناگهانی فشار خون سبب آسیب نگهانی جدار عروق قلب شده و عبور خون از این رگ تغذیه کننده قلب دچار اختلال میشود و شخص متعاقبا دچار سکته قلبی می شود.
بیزوپرولول برای استرس
بیسوپرولول نوعی دارو به نام مسدود کننده بتا است. مانند سایر مسدودکننده های بتا، بیسوپرولول با تغییر نحوه پاسخ بدن شما به برخی واکنش های عصبی، به ویژه در قلب، فشارخون را کاهش می دهد. قرص بیزوپرول، ضربان قلب شما را کاهش می دهد و باعث می شود قلب شما راحت تر خون را به اطراف بدن پمپاژ کند.
استرس با بدن چه میکند؟
از نظر علمی ثابت شده است که استرس میتواند عاملی برای مرگ ناگهانی باشد. اگر چه علت مرگ ناگهانی در زمان اضطراب هنوز بطور قطعی مشخص نشده اما نظریه هایی مبنی بر بروز آریتمی های قلبی به هنگام اضطراب وجود دارد. پس نتیجه کلی آنست که قطعا استرس حاد و یا مزمن میتواند عاملی برای صدمه قلب و عروق و یا مرگهای ناگهانی باشد.
راه های کاهش استرس و اضطراب
- برای درمان استرس در خوردن و آشامیدن عاقلانه رفتار کنید. نوشیدن الکل و پرخوری شاید به نظر رسد که استرس را کم میکند ولی در واقع سبب افزایش آن میشود.
- به خودتان اعتماد داشته باشید. شما مجبور نیستید که درخواستها و انتظارات دیگران را قبول کنید. بهتر است نه بگویید. به یاد داشته باشید مدعی بودن به شما اجازه می دهد تا بر حقوق و باورهای خود محکم بایستید تا اینکه همیشه خواسته باشید برای خواسته های دیگران احترام قائل باشید.
- اگر به دنبال درمان استرس خود هستید، سیگار و هر عادت بد دیگر را ترک کنید. جدا از خطرات بدیهی سیگار، نیکوتین بعنوان ماده محرک علائم استرس را تشدید میکند. برای ترک عادات نادرست به خود هدیه دهید.
- ورزش کردن نقش مهمی در درمان استرس دارد. ورزشی غیر رقابتی را انتخاب و اهداف معقولی برای خود در نظر بگیرید. ثابت شده است که ورزش های هوازی یا ایروبیک اندروفین آزاد می کنند ( اندروفین ماده ای طبیعی است که به شما کمک میکند احساس بهتری داشته باشید و وضعیت مثبتی داشته باشید.)
- تکنیک های ریلکس سازی و درمان استرس را آموخته و تمرین کنید. هر روز خود را ریلکس کنید و ازبین تکنیک های متنوع، تکنیک های مناسب خود را انتخاب کنید. ترکیب کردن تنظیمات متقابل یعنی در یک طرف زمان برای ریلکس کردن به صورت عمیق و زمانی هم برای ورزش ایروبیک، بهترین راه برای حفاظت بدن از اثرات استرس میباشد.
- مسئولیت پذیر باشید. اموری را که میتوانید، کنترل کنید و هر آنچه را نمیتوانید، رها کنید. قطعا این تکنیک نقش موثری بر درمان استرس دارد.
- برای درمان استرس عوامل ایجاد استرس را کم کنید. افراد زیادی فکر میکنند که در دنیا خواسته های زیادی وجود دارد ولی زمان کافی وجود ندارد. در بیشتر موارد این خواسته ها آنهایی هستند که ما انتخاب کردیم. مهارت کنترل درست زمان شامل: کمک خواستن در زمان مناسب، تنظیم اولویت ها، آرامش بخشیدن به خود، بیرون رفتن و اختصاص زمانی برای خودتان است.
- ارزشها و توانایی های خودتان را ارزیابی کنید و با آنها زندگی کنید. فعالیت های زیاد شما بیانگر باورها و بیانگر هر چه بهتر احساستان است و مهم نیست که زندگیتان چقدر شلوغ است. در زمان انتخاب فعالیت هایتان به ارزش هایتان توجه کنید.
- اهداف و انتظارات واقعی از خودتان داشته باشید. اینکه شما نمیتوانید بطور ۱۰۰% در همه امور موفق باشید، امری بسیار طبیعی و واقع بینانه میباشد.
- خودتان را به خودتان یاد آوری کنید. زمانیکه در مشکلات زیادی قرار دارید، به یاد بیاورید که چه کاری را بخوبی انجام داده اید. رفتار معقولانه ای در رابطه با احترام به خود داشته باشید.
چگونه استرس خود را مهار کنیم؟
چندین روش دیگر برای درمان استرس و کاهش اضطراب و ریلکس سازی وجود دارد ، شامل:
- تمرین نفس عمیق کشیدن
- مدیتیشن
- شل کردن پیشرفته ی عضلات
- ریلکس سازی ذهنی
- ریلکس شدن توسط موسیقی
- باز خورد زیستی( بازخورد زیستی به فرد کمک میکند تا مهارتهای درمان استرس و همچنین کاهش استرس را به وسیله فراهم کردن اطلاعات در رابطه با تنش ماهیچه ها، ضربان قلب، و سایر نشانه های حیات زمانیکه فرد تلاش میکند تا ریلکس شود، بیاموزد.)
- مشاوره برای کمک به تشخیص استرس و کاهش آن
چگونه بی خوابی را درمان کنیم؟
شما ممکن است INSOMNIA (عدم توانایی خواب یا بی خوابی) بدلیل عدم احساس راحتی یا استرس بدلیل نگرانی های شخصی یا در اثر عوارض جانبی داروها داشته باشید.
اگر نمیتوانید بخوابید موارد زیر را رعایت کنید:
- برنامه ی منظمی برای خوابتان در نظر بگیرید. هروز سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید.
- از راحتی تخت و اطرافتان در هنگام خواب مطمئن شوید. بالشتان را بصورت راحت تنظیم کنید تا وضعیت راحتی داشته باشید.
- اتاق خوابتان باید تاریک و ساکت باشد.
- از اتاق خوابتان فقط برای خواب استفاده کنید و آنجا تلویزیون تماشا نکنید و کارهای دیگری نیز انجام ندهید.
- در طول روز طولانی مدت چرت نزنید. میزان استراحت و فعالیتتان باید متعادل باشد.
- اگر احساس استرس و آشفتگی دارید با دوست، همسر یا یک فرد قابل اعتماد صحبت کنید تا آرام تر شوید و با این روش سعی کنید مشکلات را از ذهنتان بیرون کنید.
- برای درمان استرس و افسردگی به یک موزیک آرامش بخش گوش دهید.
- از قرصهای خواب آور استفاده نکنید؛ زیرا زمانیکه همزمان با داروی دیگری استفاده میکنید میتوانند برایتان بسیار مضر باشند.
- هرنوع داروی ادرار آور را کمی زودتر از خواب مصرف کنید تا در نیمه ی شب نیازی به بیدار شدن از خواب نباشد.
- اگر نمیتوانید بخوابید، بلند شوید و کاری آرامش بخش انجام دهید تا سرانجام خسته شوید. با نگرانی برای اینکه چه زمانی خوابتان میبرد در رختخواب نمانید.
- از خوردن مواد حاوی کافیین خود داری کنید.
- بصورت منظم ورزش کنید و ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب به هیچ وجه ورزش نکنید.
افسردگی بعد از حمله قلبی
اینکه فرد بعد از حمله ی قلبی احساس ناراحتی و افسردگی کند، امری کاملا طبیعی است. عمل قلب باز یا انجام اقداماتی برای ساماندهی قلب، بستری شدن، تشخیصی که اخیرا از بیماری قلبی وجود داشته یا علائمی از بیماری که همه اینها میتوانند شما را از انجام زندگی دلخواهتان دور کنند. افسردگی میتواند حاصل از عدم شناخت از انتظارات و اینکه افراد نمیدانند چطور وظایفشان را انجام دهند بدون اینکه بیش از حد خسته شوند، باشد.
احساس ناراحتی موقت قابل انتظار است اما بعد از چند هفته فرد باید به شرایط طبیعی اش برگردد و کارهای روزمره اش را مثل قبل انجام دهد. اگرچه باید در نظر داشت که احساس افسردگی، فرد را از داشتن یک زندگی عادی محروم میکند. زمانیکه افسردگی شدید شد و با علائم دیگری همراه شد و بمدت ۲ هفته یا بیشتر این شرایط استمرار یافت، درمان برای کمک به فرد و اینکه بتواند با شرایط به بهترین نحو کنار بیاید، ضروری است.
تاثیرات منفی استرس و افسردگی چیست؟
مطالعات نشان میدهد که استرس ذهنی تاثیر منفی روی سلامتی قلبی فرد دارد این تاثیرات شامل موارد زیر می شوند.
- عدم درمان استرس میتواند سبب افزایش فشار خون، آسیب به رگها، ضربان قلبی نامنظم و تضعیف سیستم ایمنی شود.
- برای افرادیکه نارسایی قلبی دارند، افسردگی احتمال بستری شدن در بیمارستان، بیماریهای قلبی عروقی مانند درد قفسه سینه و حمله قلبی و مرگ را افزایش میدهد.
- در طی ریکاوری بعد از جراحی قلب، استرس، درد را تشدید میکند. همچنین سبب بدتر شدن احساس خستگی و کندی میشود، یا سبب میشود که فرد از فامیل و دوستانش منزوی شود. بیمارانیکه جراحی پیوند عروق کرونری ( CABG) را انجام داده اند و افسردگیشان درمان نشده است، بعد از جراحی به احتمال بیشتری بستری میشوند و یا در معرض مرگ قرار میگیرند.
چرا فرد دچار افسردگی می شود؟
ناهنجاری های افسردگی به دلیل ترکیبی از عوامل بوجود می آیند این عوامل شامل:
- سابقه ی خانوادگی فرد، سلامت جسمانی، وضعیت ذهنی و محیطی
- عدم تعادل مواد شیمیایی که بدن در کنترل حالات بدنی از آنها استفاده می کند.
- شرایط خاص زندگی، از دست دادن موارد مختلف و افزایش میزان استرس سبب افسردگی می شود.
چه زمانی فرد به درمان افسردگی نیاز خواهد داشت؟
درمان زمانی ضرورت می یابد که افسردگی تشدید می یابد و با علائم دیگر همراه میشود ( شامل کناره گیری از فعالیت ها، عدم پاسخ در زمانیکه فامیل یا دوستان را ملاقات میکند، افزایش افکار منفی، و گریه کردن). در صورتی که این علائم با شرایط زیر همراه شوند باید بفکر کمک گرفتن باشید:
- احساسات منفی شما ۲ هفته یابیشتر تداوم یابد.
- ایجاد دشواری هایی در انجام فعالیت های روزمره ی اجتماعی و کار کردن
- اگر شما فرد قابل اعتمادی را ندارید که افکارتان را با او در میان بگذارید، تشخیص این مسئله که افکار تان عاقلانه است برایتان امری دشوار خواهد بود.
- داشتن افکار و حس خودکشی. اگر فکر خود کشی در سر دارید فورا با پزشک تماس بگیرید یا با خط مخصوص ۲۴ ساعته ی خود کشی در تماس باشید یا به نزدیکترین مرکز اورژانس برای کمک مراجعه کنید.
بدون درمان افسردگی وضعیت فرد وخیم تر میشود. پزشک و پرستار میتوانند شمارا به یک متخصص بیماریهای روانی که درمان مناسبی برایتان فراهم میکند ارجاع دهند.
افسردگی چگونه تشخیص داده می شود؟
بزرگترین مانع پیش روی تشخیص و درمان افسردگی این است که فردی را که از این شرایط رنج میبرد، تشخیص دهیم. متاسفانه تقریبا نیمی از افرادی که افسردگی را تجربه میکنند، هرگز تشخیص داده نمیشوند و درمانی برای بیماریشان صورت نمی گیرد که این عدم درمان میتواند تهدیدی برای زندگیشان باشد. بیش از ۱۰% از افرادیکه دچار افسردگی اند، خود کشی میکنند.
پزشک یا پرستار وضعیت شمارا از طریق پرسیدن سوالاتی پیرامون علائمتان بررسی میکنند، زیرا بیمارانیکه بعد از یک بیماری متوسط ، بستری شدن یا جراحی ریکاوری میشوند، علائم مشترکی را تجربه میکنند که برخی از علائم مشترک افسردگی شامل خستگی و بیخوابی است که پزشک و پرستار به علائم زیر نیز باید دقت کنند:
- عدم توانایی انجام فعالیت ها
- بی جواب گذاشتن ملاقات با خویشاوندان
- افزایش افکار منفی
- گریه
گاهی اوقات علائم استرس بدلیل داروهای خاص، ناهنجاریهای فیزیکی، ویروس ها یا بیماریهای دیگری بوجود می آیند. پزشک شما یا پرستارتان ترجیح میدهند که معاینه یا آزمایشی برای تعیین اینکه دلیل جسمانی برای افسردگی وجود دارد را انجام دهند. پزشک یا پرستار باید سابقه ی سلامتی فرد و خانواده فرد و سابقه ی استفاده از الکل و دارو را بررسی کنند. اگرچه آزمایش خاصی برای تشخیص افسردگی وجود ندارد، معیارها و غربالگری های متفاوتی برای تشخیص افسردگی وجود دارد که بوسیله جامعه ی روانشناسی آمریکا برای تشخیص صحیح افسردگی تدارک دیده شده است.
درمان افسردگی چیست؟
درمانهای متعددی برای افسردگی وجود دارد. سبک زندگی سالم شامل ورزش منظم، خواب کافی،رژیم غذایی متعادل، همچنین ریلکس شدن و استفاده از تکنیک های کنترل استرس به فرد کمک میکند تا افسردگی اش را تحت کنترل در آورد. اختلالات افسردگی حاد با داروهای ضد افسردگی و یا روان درمانی( مشاوره حمایتی یا گفتار درمانی) یا ترکیبی از این دو درمان، سبب بهبودی فرد می شود.
داروهای ضد استرس بی خطر و جدید مانند SSRIs ( جلوگیری از بازجذب سروتونین بطور انتخابی ) به عنوان داروهای بیخطر ثبت شده اند و برای بیماران با نارسایی قلبی سالم هستند. روان درمانی به فرد کمک میکند تا حمایت اجتماعی از فرد بالا رود و بیمار الگوهای مثبت تفکر را در خود پرورش دهد. اگر افسردگی برای شما به مشکل تبدیل شده نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- همیشه آراسته و مرتب لباس بپوشید.
- تکنیک های کنترل استرس و ریلکس شدن را تمرین کنید.
- بیرون رفتن و پیاده روی همیشگی را فراموش نکنید.
- برنامه ی ورزشی که پزشک به شما توصیه کرده را انجام دهید.
- سرگرمی ها و فعالیت های اجتماعی مورد علاقه تان را انجام دهید.
- احساساتتان را با همسر، دوست، درمیان بگذارید.
- خواب شبانه خوبی داشته باشید.
- غذای متعادلی از نظر تغذیه ای بخورید و راهنمایی های تجویز شده در رابطه با غذا خوردن را رعایت کنید.
- از پزشک یا پرستار بخواهید گروههای حمایتی را به شما معرفی کنند که در کمک کردن به شما میتواند موثر باشد. گروههای حمایتی برای بیماران قلبی که جراحی کرده اند و خانواده هایشان در دسترس هستند.
- از عادات نادرست مانند سیگار کشیدن، پرخوری کردن، استفاده از داروها و نوشیدن زیاد از حد الکل برای کنار آمدن با مشکلات به هیچ عنوان استفاده نکنید. زیرا این عادات مضر خطر بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهند.