ادم ریوی چیست؟ وضعیتی است که در آن مایعات بیش از حد در ریهها جمع میشود و این تجمع بیشا از حد مایعات در ریه تنفس فرد را دچار اختلال میکند. این مشکل معمولاً به بیماری قلبی مربوط می شود، اما دلایل احتمالی دیگری نیز دارد، از جمله نارسایی کلیه، واکنش های که در اثر انتقال خون ایجاد می شوند، ذات الریه و یا کوه نوردی. هنگامی که بیماری با مشکل آدم ریه مراجعه میکند، دادن اکسیژن اولین گام در درمان ادم ریوی است. شما معمولا اکسیژن از طریق ماسک صورت یا کانول بینی (یک لوله پلاستیکی انعطاف پذیر با دو دهانه که اکسیژن به هر سوراخ بینی میرساند) دریافت خواهید کرد. پزشک شما سطح اکسیژن تان را از نزدیک نظارت داشته باشد. گاهی اوقات ممکن است کمک به تنفس شما از طریق دستگاهی مانند: تهویه مکانیکی لازم باشد. در ادامه به توضیحاتی درباره ی درمان آدم ریه میپردازیم.
درمان ادم ریه چقدر طول میکشد؟
معمولا درمان آدم ریوی ۲۴ ساعت طول میکشد و روند درمان این بیماری خیلی طولانی نیست. راه های درمانی را در ادامه بخوانید.
داروی ادم ریه
فوروزماید برای ریه
دیورتیک ها، مانند فوروزماید (Lasix)، فشار ناشی از مایع اضافی در قلب و ریه ها را کاهش می دهند.
کاهنده های پیش بار قلبی
داروهای کاهش دهنده پیش بار فشار ناشی از مایع ورودی به قلب و ریه شما را کاهش میدهند. پزشکان معمولا نیتروگلیسیرین (چه موقع از قرص زیر زبانی استفاده کنیم) و دیورتیک مانند: فوروزماید (لازیکس) برای درمان ادم ریوی تجویز میکنند. دیورتیک ممکن است دفع ادرار شما را در ابتدا زیاد کند و در صورتیکه شما در بیمارستان هستید که ممکن است طور موقت شما به یک سوند ادراری نیاز داشته باشید. داروی نیفدیپین (Procardia) گاهی اوقات ممکن است تجویز شود.
مورفین (Avinza، MS Contin)
مواد مخدر ممکن است برای از بین بردن تنگی نفس و اضطراب و درمان ادم ریوی مورد استفاده قرار گیرد. اما برخی از پزشکان بر این باورند که خطرات ناشی از مورفین ممکن است سنگین تر از مزایای آن باشد و استفاده از سایر داروهای موثرتر است.
کاهنده های پس بار
این داروها، مانند نیتروپروساید (Nitropress)، گشاد شدن عروق خونی شما و فشار بطن چپ قلب شما کاهش میدهند.
داروهای فشار خون
اگر شما دارای فشار خون بالا هستید زمانی که ادم ریوی شما پیشرفت کرد، برای شما دارو کنترل کننده آن داده میشود. روش دیگر، اگر فشار خون شما پایین باشد، به احتمال زیاد به شما داروهایی داده می شود، که آن را افزایش دهند. اگر ادم ریوی شما با شرایط دیگری مانند یک بیماری سیستم عصبی ایجاد می شود، پزشک شما شرایطی که ایجاد کننده آن و ادم ریوی است را درمان خواهد کرد.
درمان ادم ریوی در ارتفاع بالا (HAPE)
اگر شما به ارتفاعات بالا صعود و یا سفر میکنید و علائم خفیفی از ادم ریوی HAPE تجربه میکنید، کاهش ۲۰۰۰ به ۳۰۰۰ فوت (حدود ۶۰۰ تا ۹۰۰ متر) با سرعتی که شما می توانید، به همین دلیل، باید علائم شما را کاهش دهد. همچنین شما باید فعالیت فیزیکیتان را کاهش دهید و خودتان را گرم نگه دارید، فعالیت بدنی و سرما می تواند شرایط ادم ریوی شما را بدتر کند. اکسیژن معمولا درمان اول است و اغلب می تواند علائم شما را از بین ببرد. اگر اکسیژن مکمل در دسترس نیست، شما ممکن است از یک اتاق پرفشار قابل حمل استفاده کنید، که تقلیدی از یک شرایط پایین برای چند ساعت است تا زمانی که شما بتوانید به یک ارتفاع کمتر فرود بیایید. علاوه بر اکسیژن و فرودآمدن به ارتفاع پایین تر، داروی نیفدیپین (Procardia) ممکن است به کاهش فشار در شریان ریوی و بهبود شرایط ادم ریوی کمک کند.
هنگامی که علائم شدید تر است، شما به احتمال زیاد نیاز به کمک در ارتفاعات پایینتر دارید. هلی کوپتر امداد ممکن است برای موارد جدی تر لازم باشد به همین دلیل HAPE می تواند تهدید کننده زندگی باشد. بعضی از کوهنوردان داروهای تجویزی مانند استازولامید (Diamox Sequels) و یا نیفدیپین برای کمک به درمان ادم ریوی و یا پیشگیری از علائم HAPE مصرف میکنند. برای جلوگیری از HAPE، دارو حداقل یک روز قبل از صعود آغاز شده است.
شیوه زندگی و درمان خانگی ادم ریوی
بسته به وضعیت شما، پزشک شما ممکن است تغییراتی در شیوه زندگی تان جهت درمان ادم ریوی توصیه کند. برخی از این تغییرات را بخوانید:
- فشار خون بالای خودتان را کنترل کنید:اگر شما دارای فشار خون بالا هستید، داروهای خود را مصرفی کنید و به طور منظم فشار خون خود را کنترل کنید. نتایج را ثبت کنید. دستورالعمل های مربوط به فشار خون مطلوب را از پزشک خود بخواهید.
- کنترل بیماری ها: هر بیماری زمینه پزشکی را کنترل کنید، مثلا اگر شما مبتلا به دیابت هستید قند خود را کنترل کنید. از دلایل ایجاد کننده شرایط ادم ریوی پرهیز کنید. اگر وضعیت شما به علت مواد مخدر، مواد حساسیت زا یا ارتفاعات بالا است، برای به حداقل رساندن آسیب بیشتر به ریه های تان از آنها پرهیز کنید.
- سیگار نکشید: اگر سیگار می کشید، جهت درمان ادم ریوی سیگار را ترک کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید: پزشک شما ممکن است توصیه کند که یک رژیم غذایی کم نمک را جهت درمان ادم ریوی دنبال کنید. اگر شما نیاز به کمک ارزیابی مقدار نمک در مواد غذایی دارید ارجاع به یک متخصص تغذیه را بخواهید. همچنین یک رژیم غذایی سالم از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را بخورید.
- ورزش کنید و اضافه وزن نداشته باشید: وزن سالم و ورزش منظم را جهت پیشگری و نیز درمان ادم ریوی حفظ کنید.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در تهران
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.