کنترل فشار خون بالا
اگر با مشکل فشار خون بالا سروکار دارید، احتمالاً می دانید که یکی از مؤثرترین راههای کنترل فشار خون، رعایت یک رژیم غذایی سالم است. مصرف غلات کامل، سبزیجات، میوه ها و پروتئین بدون چربی از اهمیت زیادی برخوردار است.
علاوه بر این، شما باید از مصرف غذاهایی که قند و نمک بالایی دارند خودداری کنید، زیرا این مواد غذایی یکی از عواملی هستند که موجب بالا رفتن فشار خون هستند.
ما می دانیم که کنترل مشکلات سلامتی مزمن، سخت به نظر می رسد و فشار خون بالا از این قاعده مستثنی نیست. برای کمک به شناخت مواد غذایی که باید از آنها پرهیز کنید، به فهرستی از 11 ماده غذایی اشاره شده است که فشار خون را افزایش می دهند:
همچنین بخوانید : فشار خون بالا چیست؟ اطلاعات کامل
1- نمک سفره
اگر شما یک رژیم غذایی کم نمک را دنبال می کنید، تأثیر نمک، یک امر بدیهی به نظر می رسد، اما اشاره به آن ضروری است.
بسیاری از افراد، هنگام آماده کردن غذاها و میان وعده ها، طبق عادت از نمکدان استفاده می کنند، اما به هنگام ابتلا به فشار خون، مصرف نمک باید محدود شود و یا به طور کلی باید حذف شود. برای طعم دادن به غذا، می توانید از ادویه ها و گیاهان جدید استفاده کنید.
2- سس ها و چاشنی های مخصوص
به هنگام پیدا کردن جایگزینی برای نمک سفره، در دام تبلیغات سس ها و چاشنی های مخصوص نیفتید. سس هایی مانند کچاپ، سس سالاد، سس سویا، سس باربیکیو و سس استیک همگی حاوی مقدار زیادی نمک هستند.
دیگر موادی که نمک در آنها پنهان است، سس پاستا و سس گوشت است. با ادویه ها و گیاهان مختلف آشنا شوید تا بتوانید به غذا طعم های جدید اضافه کنید.
3- غذاهایی با چربی های ترانس و اشباع شده
چربی های سالمی وجود دارد که شما حتی با وجود فشار خون بالا نیز می توانید در رژیم غذایی خود آنها را مصرف کنید، اما چربی های ترانس و اشباع شده در میان آنها نیستند. غذاهایی که در روغن زیاد سرخ شده اند یا گوشت هایی که مقدار زیادی چربی دارند، هم برای فشار خون بالا و هم برای چربی خون بسیار مضر هستند.
مصرف گوشت قرمز را تا حد ممکن کاهش دهید و یا حذف کنید. اگر شما گوشت قرمز مصرف می کنید، حتما برچسب روی بسته را بخوانید و یک تکه گوشت بدون چربی را انتخاب کنید. اگر لبنیات زیادی مصرف می کنید، نوع کم چرب آن را انتخاب کنید و مراقب مصرف پنیرهای پر نمک باشید.
4- غذاهای سرخ کردنی
غذاهای سرخ کردنی حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده و نمک هستند که به هنگام ابتلا به فشار خون بالا باید از هر دو آنها پرهیز کنید. گریل کردن، کباب کردن و تفت دادن، همگی جایگزین های خوبی برای سرخ کردن هستند.
امروزه، دستگاههای بخارپز معروف شده اند و می تواند انتخاب بسیار خوبی برای شما باشد. هر نوع چاشنی یا نانی که همراه با غذا سرو می شود نیز باید سدیم پایینی داشته باشد.
5- فست فودها
فست فود در تمام دستورالعمل های تغذیه ای یک ایده ی بد محسوب می شود. بسیاری از غذاهایی که در رستورانهای فست فود سرو می شوند فراوری شده و منجمد هستند، سپس در روغن زیاد سرخ یا پخته می شوند. علاوه بر این، این غذاها اغلب نمک بسیار زیادی دارند. از آنجا که فست فودها، فشار خون را افزایش می دهند، باید از مصرف آنها اجتناب کرد.
6- غذاهای کنسروی، فریزری و فراوری شده
این غذاها می توانند کار ما را راحت کنند، گرچه، برای نگهداری بسیاری از این غذاها از طریق کنسرو کردن، بسته بندی کردن یا منجمد کردن، مقدار زیادی نمک به آنها اضافه می شود. سوپ های کنسرو شده، از بدترین غذاها هستند.
اگر شما هوس سوپ کردید، خودتان می توان آن را به صورت کم نمک تهیه کنید و یا به دنبال سوپ های کنسروی کم نمک باشید. این موضوع در مورد آبگوشت های بسته بندی شده نیز صدق می کند.
پیشنهاد مطالعه : علائم فشار خون بالا در زنان
سس های گوجه و کچاپ نیز حاوی مقدار زیادی نمک افزودنی هستند. انواع سس های کم سدیم در بازار موجود می باشد و یا می توانید از گوجه تازه استفاده کنید. شایع ترین مقصر سدیم زیاد در میان غذاهای منجمد، پیتزای منجمد است.
پیتزاهای مجمد با خمیر ضخیم و مواد زیاد، سرشار از سدیم هستند. غذاهای دریایی و گوشت های منجمد نیز حاوی مقدار زیادی نمک افزوده هستند. گوشت ها و غذاهای دریایی منجمد نیز حاوی نمک افزوده هستند.
غذاهای آماده ای که از قسمت یخچال سوپرمارکت محله خود تهیه می کنید نیز می تواند حاوی نمک زیادی باشند. بنابراین، برچسب های مواد غذایی را با دقت بخوانید.
نکته اصلی این است که اگر غذایی به هر روشی فراوری شده باشد، معمولاً حاوی مقداری نمک افزوده است که این خبر خوبی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا نیست.
7- مصرف گوشت های فراوری شده و نمک سود شده
دیگر غذاهایی که سرشار از سدیم هستند، گوشت های نمک سود شده هستند. گوشت های مصرفی اغلب نمک سود شده و یا دارای مواد نگهدارنده هستتند که باعث می شود سرشار از سدیم باشند. مصرف گوشت های نمک سود شده ای مانند بیکن برای افراد مبتلا به فشار خون بالا ممنوع است.
8- اسنک های نمکی
بسیاری از چیپس ها، پفک ها و حتی شیرینی هایی مانند کوکی انتخاب خوبی نیستند. مواد غذایی دیگری مانند بیف جرکی (گوشت گاو خشک شده) و آجیل ها به نظر می رسد که میان وعده های سالم تری هستند، زیرا منبع پروتئین و چربی های سالم هستند، اما برای افرادی که دارای فشار خون بالا هستند این مواد غذایی مناسب نیستند.
به دنبال میان وعده هایی باشد که هیچ گونه نمک افزوده ای ندارد یا مقدار بسیار کمی نمک دارند. وقتی هوس یک اسنک تُرد می کنید، خودتان می توانید پاپ کورن درست کنید و به آن طعم دهنده هایی غیر از نمک اضافه کنید.
9- کافئین
قهوه، چای، نوشیدنی های انرژی زا و نوشابه همگی حاوی مقداری کافئین هستند که باعث افزایش فشار خون می شود. افراد دارای فشار خون بالا باید مصرف کافئین خود را محدود کنند.
اگر شما عاشق قهوه هستید، سعی کنید مقدار آن را به نصف فنجان کاهش دهید و یا اگر نمی توانید آن را به طور کامل قطع کنید، قهوه بدون کافئین مصرف کنید. چای های بدون کافئین نیز در بازار موجود می باشد و انواع خاصی از چای حاوی مقدار بسیار کمی کافئین هستند.
10- نوشابه
نوشابه ها، در کنار کافئین که در بالا به آن اشاره شد، سرشار از شکر و کالریهای پوچ هستند. نوشیدنی هایی با قند بالا باعث افزایش چاقی در افرادی با تمام گروه های سنی می شوند و مردمی که بیش از حد چاق هستند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون قرار دارند.
مطابق با انجمن قلب آمریکا، زنان باید شکر افزوده مصرفی خود را به 24 گرم در روز محدود کنند و مردان باید حداکثر روزانه 36 گرم شکر افزوده مصرف کنند.
11- الکل
مطابق با تحقیقات، مشخص شده که مقدار کمی الکل می تواند فشار خون را پایین بیاورد، اما نوشیدن مقدار زیادی الکل می تواند آن را افزایش دهد. نوشیدن بیش از سه لیوان نوشیدنی الکلی می تواند موجب بالا رفتن فشار خون شود و نوشیدن الکل از روی عادت موجب مشکلات فشار خون پایدار می شود. الکل می تواند تداخل بدی با داروی فشار خون داشته باشد.
منبع:
https://www.durhamnephrology.com/foods-that-increase-blood-pressure/